Yleinen

Vuoden 2018 matkat: 20 maata autolla, laivalla ja lentäen

28.12.2018

Nyt kun tämän vuoden viimeinenkin matka (vietimme joulua laivalla ja käväisimme päiväseltään Tukholmassa) on paketissa, on aika tehdä perinteinen matkavuoden tilinpäätös. Aloitan tunnustamalla syntini. Olen ilmastorikollinen.

Vuosi 2018 oli ihan huikea. Tein niin monta reissua, että se jo vähän nolottaakin näin ilmastotalkoiden aikana. Olen ikionnellinen siitä, että ilmastokysymykset ovat tänä syksynä IPCC:n raportin myötä nousseet suurten massojen tietoisuuteen eikä kukaan pidä maailman pelastamista enää minään marginaalisena ”viherpiipertäjien puuhasteluna”. Koitan itsekin löytää koko ajan uusia keinoja, joilla voisin olla arjessa ympäristöystävällisempi, mutta rehellisyyden nimissä en pysty lupaamaan että lopettaisin matkustamisen. Yritän matkustaa vähemmän, matkustaa muutenkin kuin lentämällä ja suosia myös kotimaan matkailua, mutta matkailu tulee olemaan suuri ilmastosyntini ensi vuonnakin.

Vain pari päivää IPCC:n raportin julkaisemisen jälkeen Ilta-Sanomat julkaisi Matkailu-osiossaan minun haastatteluni. Sen aiheena oli tarkoitus olla se, voiko matkailusta tulla riippuvaiseksi (haastattelupyyntöön johti tämä blogijuttuni aiheesta). Koska ilmastokatastrofi oli yhdessä yössä noussut koko kansan puheenaiheeksi, otsikoi Ilta-Sanomat minunkin haastatteluni raflaavasti ”Emma on tehnyt tänä vuonna jo 15 ulkomaanmatkaa: ”Yritän antaa itselleni synninpäästön muiden valintojeni vuoksi””. Juttuun jätettyjen kommenttien perusteella olen vähintään Suomen suurin ilmastorikollinen.

Näin matkabloggaajana ja koulutukseltani matkailualan ammattilaisena on kuitenkin vaikea nähdä matkailu mustavalkoisesti pahana. Matkailu tuo maailmassa suurelle joukolle ihmisiä elannon (World Travel & Tourism Councilin mukaan yli 300 miljoonaa ihmistä työskentelee tai saa välillisesti tulonsa matkailualalta), se on kehittyvissä maissa äärimmäisen tärkeä kannuste ympäristöystävällisyyteen ja muun muassa uhanalaisten eläinten suojeluun, ja lisäksi kliseisesti itse uskon, että mikään ei opeta suvaitsevaisuutta ja avarra maailmankuvaa niinkuin matkailu.

Muun muassa näissäkin matkablogeissa käsiteltiin ilmastokysymyksiä tänä vuonna matkailijan näkökulmasta:

Niin ja jos haluat tutustua minuun myös muuna kuin ilmastorikollisena, niin Rantapallokin haastatteli minua tänä vuonna. Jutun (myös tämä juttu otsikoitiin vetävästi ”Tamperelainen Emma yllättyi lentokentällä Irlannissa: matkatavaroiden lisäksi myös matkustajat punnittiin”) voit lukea täältä.Missä kaikkialla matkustin vuonna 2018

Tänä vuonna pääsin matkustamaan näinkin paljon kiitos a) yhteistyöni airBalticin kanssa ja b) elokuussa alkaneen opintovapaan. Suurimman osan reissuista tein tänäkin vuonna yksin (yksin matkustaminen on ihan parasta, ja nykyään onneksi jo ihan ”normaalia” ellei peräti trendikästä), mutta oli ihan mahtavaa päästä reissuun myös ystävien kanssa! Kristan kanssa käytiin Englannissa, Virpin kanssa Minskissä, Kaisan kanssa Bordeauxissa ja lisäksi vierailin ystävieni luona Espanjassa ja Italiassa. Kiitos matkaseurasta rakkaat ystävät!

Kaikkiaan kävin tänä vuonna 20 maassa, joista osa (kuten Georgia ja Sveitsi) oli ihan uusia tuttavuuksia ja osa vanhoja tuttuja. Vuoden 2018 käydyt maat aakkosjärjestyksessä ja linkit juttuihin (ihan kaikki eivät tosin blogiin asti päätyneet) ovat tässä:

Belgia: Brugge ja Bryssel
Englanti: Portsmouth ja Isle of Wight
Espanja: Granada ja muita retkiä Andalusiassa
Georgia: Tbilisi
Italia: Sardinia ja Trieste
Itävalta: Wien
Kroatia: Rovinj
Latvia: Riika ja Jurmala
Luxemburg: Luxemburg
Monaco: Monaco
Ranska: Bordeaux, Korsika ja Nizza
Ruotsi: risteilyt Kapellskäriin ja Tukholmaan
Skotlanti: roadtrip ympäri Skotlannin
Slovakia: Bratislava
Slovenia: Koper
Sveitsi: Zürich
Ukraina: Kiova
Unkari: Budapest
Valko-Venäjä: Minsk
Viro: Peipsijärvi

Ja ulkomaan reissujen lisäksi olen toki matkustanut kotimaassakin. Yöpymisiä sisältäviä reissuja olen tehnyt tänä vuonna ainakin Vaasaan, Helsinkiin ja Hämeenlinnaan, ja lisäksi lähilomaillut omassa kotikaupungissani Tampereella.


brugge
Peipsi_Sipulitie_22
Granada_41
Zurich_34


Mitä on luvassa vuodelle 2019?

Vuosi 2019 alkaa samoissa merkeissä, joissa edellinen päättyi eli opintovapaa onneksi jatkuu vielä koko kevään ja matkustelullekin jää toivottavasti aikaa. Nyt opintovapaalla kirjoitan siis kulttuuriympäristön tutkimuksen gradua (josta ehkä kerron jossain vaiheessa blogin puolellakin enemmän, se nimittäin liittyy myös matkailuun) ja suoritan viimeisiä kursseja.

Matkailuosastolta mainittakoon Matkamessut, jotka on mahdutettava kalenteriin tammikuussa vaikka väkisin, sekä kaksi alkuvuodelle varattua reissua: Barcelona ja Krakova. Loppukevääksi suunnittelen gradunpalautuspalkintomatkaa Aasiaan, jonne kaipaan jo hurjasti pitkän tauon jälkeen (siitä tulee keväällä jo kaksi vuotta kun olen viimeksi ollut Aasiassa!). Tällä hetkellä pyörittelen mielessäni yhdistelmää Hongkong, Taiwan ja Singapore, mutta myös Kiina ja Etelä-Korea houkuttaisivat taas kovasti. Katsotaan mitä uusi vuosi tuo tullessaan!


 • Helena Harvima
  28.12.2018 at 15:21

  Kotimaassa ainakin Levi ja ulkomailla Espanja ja toivottavasti pääsen myös Irlantiin

  • Emma
   31.12.2018 at 23:39

   Ihania suunnitelmia! Onnea arvontaan!

 • Minna Ulufer
  28.12.2018 at 15:25

  Minä suuntaan tammikuussa Espanjaan, Torreviejaan jossa en ole vielä käynyt. Muita suunnitelmia ei vielä ole mutta haaveissa ensi vuoden pyöreiden vuosien johdosta reissu Australiaan.

  • Emma
   31.12.2018 at 23:40

   Toivottavasti pääset juhlimaan pyöreitä Australiaan! Onnea arvontaan!

 • Piyya
  28.12.2018 at 17:31

  Sun unimunajurun jälkeen lähdin minäkin kokeilemaan unimunaa. Nyt suosittelen sitä kaikille, jotka tarvitsevat muutaman tunnin lepoa ennen tai jälkeen lennon.
  Balin juttusi kiinnostaa minua varmasti kohta enemmänkin 😉💛

  • Emma
   31.12.2018 at 23:42

   Kiva kuulla, että löysit kauttani munan 😀 Näinkö jossain sun päivityksessä myös Singapore-suunnitelmia? Koska aiot Aasian reissuun?

   • Piyya
    3.1.2019 at 22:59

    Kyllä muna löytyi kauttasi 😊
    Maaliskuun alussa lennän Singaporeen ja parin viikon päästä siitä lennän Kuala Lumpurista takaisin. Kaikki siinä välissä on vielä varaamatta 😉
    Aika innoissani, ensimmäistä kertaa noin kaukana !

    • Emma
     5.1.2019 at 20:08

     Mahtavaa! Mä tuun toivottavasti samoille seuduille sitten kuukausi sun jälkeen! Singapore on tosi helppo paikka matkustaa yksinkin, pärjäät kyllä hienosti!

 • Katja T
  28.12.2018 at 17:34

  50-vuotispäiviäni menen juhlistamaan Roomaan mieheni kanssa ja kesälomalla saatamme ajella moottoripyörällä Lappiin.

  • Emma
   31.12.2018 at 23:42

   Hyvältä kuulostaa! Onnea arvontaan!

 • OutiH
  28.12.2018 at 17:36

  Välimeren risteily ensi kesälle.

  • Emma
   31.12.2018 at 23:43

   Tämä on ollut mullakin monta kertaa mietinnässä, joku kerta minäkin vielä koitan Välimeren risteilyä! Onnea arvontaan!

 • Cee
  28.12.2018 at 18:06

  Täällä toinen ilmastorikollinen, joka on arjessa ahkera kierrättäjä, kasvissyöjä, julkisen liikenteen ja kimppakyytien käyttäjä. Kiitos Wizzin, Puolassa käydään säännölliseen tahtiin edelleen. Alkukesästä ehkä Montenegroon. Hong Kongiin kamala ikävä (ex-koti), mut kukkaro sanoo edelleen nounou.

  Kotimaassa mennä Pohojammaalle ja lähimatkaillaan Helsinki-Raasepori-Turku -seuduilla.

  • Emma
   31.12.2018 at 23:46

   Hongkongissa on sitä jotain, voisin itsekin mieluusti vaikka asua siellä <3 Se on kyllä kiva, että Wizzairilla pääsee Turusta moneen kohteeseen, Tampereelta ei enää pääse suoraan kuin Budapestiin (airBalticilla tietysti Riian kautta vaikka minne). Onnea arvontaan!

 • JuhaJ
  28.12.2018 at 23:39

  Risteily Karibialle tai Välimerelle. Kait se on Muumimaailma nähtävä ensi kesänä.

  • Emma
   31.12.2018 at 23:48

   Ihania suunnitelmia! Risteilyt on kyllä käteviä, kun näkee niin paljon yhdellä kertaa! Onnea arvontaan!

 • Sirkkuli
  29.12.2018 at 10:19

  Ehkä Suomen rajojen sisäpuolella vaihteeksi tulee matkustettua 🙂

  • Emma
   2.1.2019 at 15:54

   Mikäs täällä kauniissa kotimaassa on matkustellessa 🙂 Onnea arvontaan!

 • Nina
  29.12.2018 at 11:14

  Levin reissu suunnitteilla.

  • Emma
   2.1.2019 at 15:54

   Varmasti hieno reissu tulossa! Onnea arvontaan!

 • Minna
  29.12.2018 at 14:41

  Talvilomalla Meksikoon ja pääsiäisenä Prahaan sekä juhannuksena Pohjois-Karjalaan. Kovasti hakusessa kohde alkusyksylle ja kaupunkikohteita mietinnässä : Krakova, Vilna, Bratislava. Katsotaan, mikä näistä valikoituu. Turku suuntana kuukausittain.

  • Emma
   2.1.2019 at 15:56

   Ihania kohteita sulla tiedossa! Onnea arvontaan!

 • mamatravel
  30.12.2018 at 11:12

  Kiitos hyvästä koosteesta, hengästyttävän paljon matkoja! Ensi vuoden matkasuunnitelmiin kuuluu huhtikuussa Tanskan matka kahvakuulaurheilun em-kisoihin, kesäkuun alussa Tallinnaan Bon Jovin keikalle ja mahdollisesti pieni road trip samalla, marraskuussa mahdollisesti Puola ja taas kisareissu ja toivottavasti ensi joulu USA:ssa joko Floridassa tai Kaliforniassa. Kesällä kotimaan kohteista ainakin Itä-Suomeen ja Hankoon mökkeilemään 🙂

  • Emma
   2.1.2019 at 15:56

   Kiitoskiitos! Tosi hienoja reissuja sulla on tulossa niin Suomessa kuin ulkomaillakin!

 • Laura Laakso/Matka maailman ympäri 80 vuodessa
  30.12.2018 at 14:17

  Apua! Miten sä olet kerennyt matkustaa noin paljon? Varmasti ollut upeita reissuja ja kokemuksia.

  • Emma
   2.1.2019 at 15:58

   No sitähän tässä tulee välillä itsekin ihmeteltyä 😀 Mutta kyllä sitä aina matkustaa ehtii, kun priorisoi 🙂

 • Sini
  30.12.2018 at 16:38

  2009 alkaa Madridilla, Indonesialla ja Portolla. Kotimaassa matkataan Helsingistä Turun seudulle tai Kainuuseen.

  • Emma
   2.1.2019 at 15:59

   Oi, upeita reissuja tulossa! Portoon tekisin itsekin mieli nyt kun Finnair aloittaa sinne suorat lennot!

 • Margit
  30.12.2018 at 17:56

  Itävallan vuoret kutsuvat jälleen patikoimaan 🙂 Ja taitoa pitänee taas hio etukäteen kotimaan ihastuttavissa kansallispuistoissa!

  • Emma
   3.1.2019 at 20:55

   Oi miten hienolta kuulostaa! Onnea arvontaan!

  • Emma
   13.1.2019 at 14:25

   Onneksi olkoon Margit, voitit liput messuille! Tarkastathan sähköpostisi!

 • Katja
  30.12.2018 at 18:49

  Kyllä sitä vain paljon saa mahtumaan yhteen vuoteen ! Todella mieelnkiintoisia kohteita on ollut vuodessasi. Itsellä ei ole mitään suunnitelmia ensivuodelle, muuta kuin aloittaa ja lopettaa gradu. Mutta itselle tyypillisesti eiköhän niitä reissuja vain jostain putkahda. Ihanaa uutta vuotta!

  • Emma
   3.1.2019 at 20:56

   Haha, sama suunnitelma sulla siis gradun suhteen kuin mulla! Ja varmasti sinne kalenteriin ihan vahingossa pukkaa joku reissukin 😀

 • Sanna
  30.12.2018 at 22:03

  Vielä ei ole muita matkoja tiedossa kuin helmikuussa Krakova. Pari kohdetta ainakin täytyy tässä kesäksi keksiä. 🙂

  • Emma
   3.1.2019 at 20:58

   Mäkin ostin superhalvat lennot Krakovaan helmikuussa! Puola tuntuu nyt olevan edullisten lentojen myötä tosi nosteessa! Onnea arvontaan!

 • Terhi
  30.12.2018 at 22:07

  Paljon olet todellakin saanut mahdutetuksi tähän vuoteen. Minunkin täytyy tunnustaa, että ennen rupean kasvissyöjäksi kun lopetan kokonaan lentämisen mikäli se nyt on vaihtoehto. Toki kotimaanmatkailua on mahdollista lisätä,

  • Emma
   3.1.2019 at 20:59

   Joo, kunpa saataisin jotain sellaisia ratkaisuja tähän ettei elntämistä tarvitsisi lopettaa. Tai voisin minä vaikka sen lopettaakin jos olisi jotain superluotijunia!

 • Noora
  30.12.2018 at 23:15

  Kuuba kutsuu jo tammikuussa! Loppu vuodesta ei sitten olekaan mitään tietoa. Haaveilen Alaskan risteilystä ja talvisesta Lapista.

  • Emma
   4.1.2019 at 20:08

   Oi mullekin kävisi mainiosti Alaskan risteily! Onnea arvontaan Noora!

 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  31.12.2018 at 10:38

  Huikea vuosi sulla, toivottavasti uusi vuosi on hyvä ja sisältää mielenkiintoisia matkoja, vaikka siitä ehkä ilmastorikollisen tittelin saakin. Vaikeita kysymyksiä nuo ilmasto-asiat ja hyvä että niistä keskustellaan, matkustelua en aio minäkään lopettaa, toivon jopa voivani matkustaa enemmän. Ehkä kevennän syntitaakkaani sillä, että parina viime vuonna matkailu on osaltani jäänyt tosi vähäiseksi, 2017 en käynyt lentokentän lähelläkään ja tänä vuonnakin vain pari kertaa. Anyway, mukavaa uutta tulevaa vuotta ja onnea gradun tekemiseen! 🙂

  • Emma
   4.1.2019 at 20:09

   Samaa toivon sinulle – en siis ilmastorikollisen titteliä vaan mielenkiintoisia matkoja uudelle vuodelle! 🙂

 • Maria
  31.12.2018 at 10:45

  En ole koskaan käynyt Espanjassa. Enkä siellä matkamessuilla 😊👍. Ootko tänäkin vuonna esiintymässä?

  • Emma
   4.1.2019 at 20:11

   Voi Maria! Kyllä sut nyt tänä vuonna pitäis saada edes noista jompaankumpaan! 😀 Tänä vuonna ei oo mitään virallisia velvollisuuksia messuilla, pelkkää hauskanpitoa 😀

 • Jenna / Huge passion for life
  31.12.2018 at 12:35

  Aikamoinen matkailuvuosi tosiaan! 🙂 Nyt kun ilmastokysymykset ovat pinnalla, monikin paljon matkustava tuntee itsensä ilmastorikolliseksi. Minä mukaanlukien. Onneksi monilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen ja kotimaanmatkailua kannattaa suosia yhä enemmän. 🙂

  • Emma
   4.1.2019 at 20:13

   Joo, ajan kanssa varmaan valinnat itse kullakin tulee helpommiksi. Toivon itse, että lennot kallistuisi niin paljon, että ainakin heräteostokset jäisi vähemmälle…

 • Liisa
  31.12.2018 at 12:46

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Taisin päätyä tänne halpojen Kiovan-lentojen perusteella, ja pääsiäisenä on sitten tarkoitus niitä testata 😀 Sitä ennen ensivisiitti Reykjavikiin ja kesällä luvassa ainakin Itävalta. Matkakuumetta tarkoitus kasvattaa Matkamessuilla…

  • Emma
   4.1.2019 at 20:14

   Voi miten kiva kuulla, että blogista on ollut jotain iloa tai hyötyä! Kiovassa on varmasti kivaa pääsiäisenä! Onnea arvontaan!

 • Jenna / Citylights & Sunsets
  31.12.2018 at 14:52

  Lukaisin myös iltalehden uutisen ja siihen kirvoittaneen aiemman postauksesi – oli aihe sen verran läheltä liippaava, vaikka noihin matkustuslukemiin en tule millään pääsemäänkään, enkä ihan noin montaa reissua välittäisikään tehdä. Se parin kuukauden odottelu on ihan mukavaa reissujen välissä 🙂 Mulle ihanteellinen matkojen määrä on 5 reissua vuodessa, mutta vähempikin riittää, jos on yksi isompi matka. Mulla on kyllä ihan sama ongelma sen suhteen, että on todella vaikea hillitä itseä varaamasta halpoja lentotarjouksia. Tällä hetkellä on varattuna kaksi pidennettyä viikonloppumatkaa (Kaunasiin ja Dubliniin) ja toukokuussa menemme häävieraiksi Veronaan, jolloin on tarkoitus ajella pitkin Italiaa. Kesälle ja syksylle on vielä suunnitelmat auki. Malttaisipa joskus säästää johonkin ihan next level lomaan ja puitteisiin, mutta aina se odotus jää liian pitkäksi!

  • Emma
   5.1.2019 at 20:11

   Joo, mä ennen tätä vuotta (eikun siis viime vuotta, vielä ei oo sisäinen kalenteri ihan ajan tasalla) kans mietin, että reissu parin kuukauden välein on melko täydellinen tahti. Nyt tuli sitten vähän enemmän 😀 Ja mulla on kans se sama ongelma, että kun vaan malttais jättää ne ns. täytematkat tekemättä ja säästää niihin The Reissuihin, joita sitten tekis vähemmän, mutta kun se on niin vaikeaa kun on niin paljon kiusauksia…

 • Sisko / Hieman_vino
  31.12.2018 at 15:35

  Kiva yhteenveto. 🙂
  Milloin olet lähdössä Krakovaan? Meillä on sama suunta helmikuussa. 🙂

  • Emma
   5.1.2019 at 20:12

   Kiitos Sisko! Krakovan lennot on varattuna helmikuun ekalle viikolle, milloinkas teillä?

 • Kirsi
  1.1.2019 at 01:49

  Tämä vuosi 2019 menee kotimaan matkailun ja lyhyiden risteilyn merkeissä. Syynä puolison ja omankin työsuhteen muutokset – siis rahapula…

  • Emma
   5.1.2019 at 20:14

   Jep, niinhän se ikävä kyllä aina menee että silloin kun on aikaa ei ole rahaa.. Toivottavasti löydätte kuitenkin kivoja lähimatkakohteita! Ja onnea arvontaan!

 • Marja
  1.1.2019 at 15:16

  Ilmastorikollisuus kyllä mietityttää täälläkin, joten olen yrittänyt hillitä matkahaaveitani. Tällä hetkellä ei ole yhtään reissua varattuna. Levottomalle sielulle se on aika ankea olotila, joten löydän itseni välillä selaamasta lentoja mm. Puolaan, Kroatiaan tai Italiaan. Saapa nähdä miten käy. Kesällä haluaisin ehdottomasti taas lähteä Lappiin ja/tai Pohjois-Norjaan ja johonkin Savoon järven rannalle täytyy päästä:)

  • Emma
   9.1.2019 at 12:00

   Tämä vastuuton matkailija matkailee parhaillaan Barcelonassa, josta paljon kirjoitetaan ettei tänne pitäisi matkustaa enää ollenkaan kun paikka hukkuu turisteihin ja meidän aiheuttamiin ongelmiin. No, koitan nyt olla siivosti ja jotenkin epäturistisesti täällä..

 • Periaatteen Nainen
  1.1.2019 at 19:07

  Ilmastorikollisuus ahdistaa (olen melko paha, koska matkustamisen lisäksi on kolme lasta), mutta alan kallistua sille että ensimmäiseksi toimintaa tarvitaan hallituksilta ja yhteiskunnallisilta toimijoilta – ymmärrän hyvin niitä, jotka valitsevat jatkaa matkustamista. Mutta hienoja reissuja ja kokemuksia, ja upeasti ovat löytäneet yleisönsä!

  • Emma
   9.1.2019 at 12:02

   Samaa mieltä, että kyllä ne ison mittakaavan päätökset pitää tulla ylhäältä ja ne ei voi jäädä yksittäisten ihmisten omantunnon kysymyksiksi. Mutta ei se toki vastuuta pois vie meiltä yksittäisiltä matkailijoiltakaan.

 • Ne Tammelat
  2.1.2019 at 10:26

  Hieno matkavuosi takana sinulla! Ollaan osuttu moneen samaan maahan näköjään ja jotain samansuuntaisia suunnitelmia on meilläkin tulevalle vuodelle Aasiaan liittyen. Harmi, että jouduit lehtien riepoteltavaksi, toivottavasti siitä poiki jotain hyvääkin. Ne kommentit kannattaa kyllä jättää omaan arvoonsa.

  Matkamessulippu on jo, joten minua ei tarvitse huomioida arvonnassa 🙂

  • Emma
   9.1.2019 at 12:03

   Joo, en ottanut niitä henkilökohtaisesti! En ole rehellisesti sanottuna edes lukenut niitä kuin emsimmäisenä päivänä, mutta oletan että niissä toistui sen jälkeenkin ihan samat teemat 😂

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  2.1.2019 at 18:09

  Tuo Iltalehden artikkeli keräsi kyllä hurjan määrän kommentteja, en ihmettele että on Suomen suurimman ilmastorikollisen olo ollut. :’D Onneksi kuitenkaan asiat ei ole niin musta-valkoisia oikeasti. Ikävästi kyllä tehty tuollainen klikkiotsikko, joka provosoi varmasti. Hienoja matkoja ollut sulla tänä vuonna!

  Itse suuntaan tänä vuonna varmasti Filippiineille ja Lontooseen – tämän lisäksi suunnitelmissa on kesällä road trip Suomeen (ainakin Saariston rengastie ja Lappi) ja Norjaan. Haaveilen myös New Yorkista, Kappadokiasta ja Marrakeshista. Saa nähdä millainen reissuvuosi tästä tulee, hyvä varmasti!

  • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
   2.1.2019 at 18:10

   Ups, Ilta-Sanomien siis. 🙂

  • Emma
   9.1.2019 at 12:05

   Ihania reissuja sulla tulossa ja haaveissa! Mä oon ihan rakastunut Suomen saaristoon – pitäisi joskus kiertää sitä ihan ajan kanssa, mutta sielläkin saa kyllä rahaa kulumaan ihan kivasti (ellei yövy teltassa ja syö omia eväitä, ja mä taas haluan lomalla tehdä muutakin).

 • Katja / Lähtöselvitetty
  2.1.2019 at 18:51

  Aikamoinen matkavuosi sulla on kyllä ollut! Minä suuntaan katseeni helmikuulle ja Vietnamiin. Sen pidemmälle en ole suostunut matkoja suunnittelemaan, vaikka viimeksi tänään löysin itseni tutkimasta googlen karttaa ”vähän sillä silmällä”. Yritän olla suunnittelematta ja varailematta, ja mieluummin tänä vuonna panostaa laatuun määrän sijaan.

  • Emma
   9.1.2019 at 12:07

   Haha, mäkin silmäilen harva se ilta googlen karttaa sillä silmällä 😅 Laatuun panostaminen on ihan paras neuvo mun mielestä, mieluummin vähemmän ja parempia (mitä se sitten itse kullekin merkitsee) kuin jatkuvasti jotain lyhyitä pyrähdyksiä!

 • Elina / elinanmatkalaukussa
  2.1.2019 at 21:58

  Hurjan paljon matkoja mahtunut! Tuo blogipostaus linkki oli mielenkiintoinen ja paljon tuttua! 🙂 Ajattelin tästä vuodesta lähtien laittaa itselleni henkilökohtaisen vuosirajan matkojen suhteen, että pysyy matkustaminen aisoissa 😀

  • Emma
   9.1.2019 at 12:16

   Hyvä vinkki tämäkin! Mulla oli viime vuonna niin monta matkaa, että voisin helposti luvata vähentää vaikka puoleen! 😊

 • Mia
  3.1.2019 at 12:51

  Tänä vuonna suunnitelmissa Malediivit, Armenia ja Mongolia… ainakin!

  • Emma
   10.1.2019 at 23:41

   Nyt on kadehdittavan hyvän kuuloisia suunnitelmia! 😍 Onnea arvontaan!

 • Johanna
  3.1.2019 at 12:54

  Espanjaan Orihuela Costalle ollaan taas kesällä lähdössä. Siitä kehkeutynyt jo moni vuotinen perinne. Tuli siellä yksi talvikin asuttua.
  Matkakuume on kova. Joku pidennetty viikonloppu keväällä jonnekkin, mutta minne?

  • Emma
   10.1.2019 at 23:43

   Nyt piti oikein googlata, että mistä tuo löytyy, ihan uusi alue mulle! Varmasti hienoa seutua. Onnea arvontaan, messuilta varmasti löytyisi viikonloppukohdeideoita (ah, yhdyssanat 😅)!

 • Saara Ilo
  3.1.2019 at 13:00

  Pääsiäiseksi Berliiniin, kesällä Lofooteille ja muualle pohjoisnorjaan asuntoautolla ja syksyllä ainakin Barcelonaan.

  • Emma
   10.1.2019 at 23:44

   Oijoijoi, kuulostaa ihanalta! Barcelonasta terkkuja 😊 Ja onnea arvontaan!

 • Mirva
  3.1.2019 at 13:41

  Ainoa varma matkasuunnitelma on kevään kirsikankukkareissu Japaniin. Pysyttelemme Osakan, Kioton ja Hiroshiman huudeilla, joten toivon mukaan tulee kukat bongattua 🙂 Sen lisäksi olen pohtinut lyhyttä kesälomareissua Lontooseen tai Berliiniin itsekseni, mutta myös matkailua Suomen sisällä mieheni kanssa. Inspiraatiota odotellessa!

  • Emma
   11.1.2019 at 21:01

   Oi ihanaa, Japani ja kirsikankukat! Pidän sormet ristissä, että osutte paikalle parhaaseen kukinta-aikaan! Ja onnea messulippuarvontaan myös.

 • Riia
  3.1.2019 at 14:04

  Ilmastorikollinen, en oo ennen kuullut tätä sanaa! 😀 Joo syyllistyn ehdottomasti tähän myös. Vaikea olla arjessa niin tunnollinen ja täydellinen, kun päräyttää lentokoneella menemään. No toivotaan että siihenkin tulee joskus ratkaisu.

  Ja osallistun arvontaan!

  • Emma
   11.1.2019 at 21:02

   Todellakin toivon jotain ihmettä, voisko joku jo keksiä sen päästöttömän lentokoneen?! Onnea arvontaan!

 • Pirkko / Meriharakka
  3.1.2019 at 14:10

  Etenkin näin seniori-ikäisenä, kun tämän matkustusharrastuksen loppu tai ainakin hiipuminen häämöttää, niin en ajatellut surra lentämistäni enää nyt viimeisinä vuosina. Toisaalta ennen 30 ikävuottani lensin todella vähän ja vain Euroopassa, joten elinikäinen hiilijalanjälkeni ei taida sittenkään ihan hulvattomaksi muodostua.

  • Emma
   11.1.2019 at 21:06

   Itsellänikin alkoi matkustaminen kunnolla vasta 25-v jälkeen – mutta sen jälkeen se on kyllä vuosi vuodelta pahentunut 😅 Minäkin olen matkustanut ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolelle vasta 28-vuotiaana. Matkustaminen oli niin erilaista vielä 10-20 vuotta sitten.

 • Mari Heiskanen
  3.1.2019 at 14:18

  Ihana lukea toisten matkoista, kun itse ei pääse niin usein reissuun kun haluaisi

  • Emma
   11.1.2019 at 21:07

   Kiva kuulla, että tykkäät lukea matkajuttuja! Onnea messulippuarvontaan!

 • Minna P
  3.1.2019 at 14:57

  Alustavia suunnitelmia joko Filippiineille tai johonkin päin Etelä-Amerikkaa esim. Kuuba tai Chile 🙂 ja ajankohtana luultavasti kevät. Suunnitelmat voi muuttua 🙂

  • Emma
   11.1.2019 at 21:16

   Sehän siinä kivaa onkin, että suunnitella voi niin paljon kuin sielu sietää ja suunnitelmia voi aina muuttaa! 😅 Onnea arvontaan!

 • Tea
  3.1.2019 at 15:01

  2019 suunnitelmat on vielä aika auki, hiihtolomaksi olisi kiva päästä Karibian tai Lattareiden suuntaan, vaikka olenkin pahasti myöhässä suunnitteluiden kanssa. Kesän reissu riippuu siitä mihin päin maailmaa lähden töihin, siihen voisi yhdistää jonkin lähireissun niin selviäisi yksillä lennoilla 😊 muuten lyö kyllä niin tyhjää vaikka unelmia on monia että matkamessut voisi tuoda hyviä ideoita.
  Hienoa matkavuotta 2019 sinulle!

  • Emma
   11.1.2019 at 22:49

   Onpa sulla paljon suunnitelmia ja kaikki mahdollisuudet vielä auki! Onnea arvontaan, messuilta niitä ideoita varmaan löytyisi vielä lisää!

 • Jaana S
  3.1.2019 at 15:28

  Lontoo varmasti, muut suunnitteilla.

  • Emma
   11.1.2019 at 22:49

   Lontoo on aina hyvä idea! Onnea arvontaan!

 • Toni
  3.1.2019 at 18:01

  Maaliskuussa synttärireissulle Berliiniin, kesällä mahdollisesti Kaakkois-Aasian suunnille 3-4 viikon reissulle ja syksyllä näillä näkymin moikkaamaan tuttuja Maltalle, jossa asuin 2016.

  • Emma
   11.1.2019 at 22:50

   Kaikki nää kuulostaa oikein hyvältä! Se on kyllä erityisen kivaa jos pystyy matkustamaan kerralla pidempään ja viipymään yhdessä paikassa useamman viikon! Onnea arvontaan!

 • Anu
  3.1.2019 at 18:02

  Ihanaa missä kaikkialla olet matkannut!
  Keväälle on varattuna matka Vietnamiin ja ensi jouluksi haaveillaan Jenkkeihin, kesällä voisi matkustaa jonnekin Euroopan kaupunkiin ja aina hyvä vaihtoehto on Italia! 💜
  Matkamessuiltahan niitä visioita saisi 🙂

  • Emma
   11.1.2019 at 22:51

   Kyllä, Italia on aina hyvä vaihtoehto! Vietnam ja Jenkit kuulostaa upeilta myös! Onnea arvontaan!

 • Katja
  3.1.2019 at 22:48

  Varattuna keväälle matka Dominikaaniseen tasavaltaan. Ilmastorikollinen olen myös, viime vuonna 10 ulkomaan lentoa ja kerran kävin Helsingistä lentämällä Ivalossa… Tosin puolet pakollisia työmatkoja. Messut jääneet nyt pari vuotta väliin, voisi lähteä etsimään uusia ideoita.

  • Emma
   11.1.2019 at 22:53

   No nyt olisi kyllä aika sun päästä taas messuilemaan, onnea arvontaan siis!

 • Christa
  3.1.2019 at 23:01

  Kumma kuinka tämä matkailu koukuttaa. Ennen muutama matka vuodessa, viime vuonna jo seitsemän reissua, kymmenen maata, eikä tämä vuosi saa olla huonompi🙈. Tällä hetkellä ”varmoja” kohteita Ylläs kotimaassa ja Cornwallin kiertomatka ystävien kanssa kesällä. Eikä tämä blogin seuraaminen muuten yhtään helpota matkakuumetta😉

  • Emma
   11.1.2019 at 22:55

   Nyt sait mut kateelliseksi tolla Cornwallilla!!! Se on niiin hieno paikka että voi jestas sentään! Pääsisinpä itsekin sinne kiertelemään. Onnea sinulle arvontaan!

 • Paula
  3.1.2019 at 23:10

  Seuraava reissuni suuntaa Omaniin! Lisäksi suunnitelmissa on pitkä viikonloppu Krakovaan. 🙂

  • Emma
   11.1.2019 at 22:55

   Oman on nyt mitä ilmeisimmin nosteessa, moni tuntuu olevan sinne tänä vuonna menossa. On varmasti mielenkiintoinen maa! Onnea arvontaan!

 • Jarkko Mikkonen
  4.1.2019 at 10:13

  Kivoja tarinoita. Onnea messuille!

  • Emma
   11.1.2019 at 22:56

   Kiitos Jarkko ja onnea sinulle pääsylippuarvontaan!

 • Nea
  4.1.2019 at 19:39

  Haluaisin matkustaa Amerikkaan 😊

  • Emma
   11.1.2019 at 22:57

   Toivottavasti haaveesi toteutuu! Onnea messulippujen arvontaan!

 • Marianne
  4.1.2019 at 20:15

  Kevään ensimmäinen matka Balille ja Suomessa voisi tutustua kesällä majakkasaariin, täytyykin perehtyä noihin blogiteksteihisi 🙂

  • Emma
   12.1.2019 at 10:41

   Majakat on ihan parasta! Onneksi Suomessa on hienoja majakoita ja moneen pääsee käymään! Onnea arvontaan!

 • Heidi Sipola
  4.1.2019 at 21:21

  12 uutta kohdetta etsinnässä, yksi jokaista kuukautta kohden. Matkamessuilta inspiraatioita etsimään. Suomessa aion matkustaa ainakin Savonlinnaan ja Kuopioon 🙂

  • Emma
   12.1.2019 at 10:42

   No vau, siinäpä onkin urakka – mutta miellyttävä sellainen – etsiä 12 uutta matkakohdetta 😀 Onnea arvontaan!

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  4.1.2019 at 23:23

  Voi Emma, ovatpa sinusta syyllistä tehneet 🙂 Vähän oikeastaan ärsyttää tämä ilmastokysymys versus lentomatkustaminen. Keskustelu on saanut ikävä kyllä sellaisen luonteen kuin lentomatkustaminen olisi pääsyyllinen koko ilmastomuutokseen. Se on selvä, että jotain pitää tehdä, mutta onko ratkaisu siinä, että hylkäämme lentomatkustamisen. Asia ei todellakaan ole näin yksioikoinen.

  Hieno matkavuosi sulla ja mukana vähän poikkeuksellisiakin kohteita. Georgia ja Tbilisi kuulostaa eksoottiselta. Täytyypä käydä lukaisemassa kokemuksesi.

  • Emma
   12.1.2019 at 10:43

   Jep, tämä juuri, että unohdetaan teollisuus, maatalous ja kaikki muut suuret saastuttajat, kun kyllä se on vaan se yksittäinen matkailija joka nyt tuhoaa koko maapallon! Georgia oli kyllä yksi ehdoton viime vuoden kohokohta!

 • Liisa
  4.1.2019 at 23:24

  Italia on joka vuotinen vakio vähintään kerran, mutta ainakin Lontoo, Ranskan alpit sekä Ruotsi on kalenterissa. Meillä reissut useimmiten aktiivilomailua maastopyöräillen ja hiihtäen mutta ainakin yksi kaupunkiloma pyritään vuosittain tekemään.

  • Emma
   12.1.2019 at 10:44

   Kuulostaa tosi hyviltä lomilta teidän aktiivilomat! Onnea Liisa arvontaan!

 • Emilia
  5.1.2019 at 00:56

  Meillä suunnitelmissa ensimmäinen matka kolmistaan joskus loppuvuodesta, kunhan pienin matkakaveri syntyy keväällä 🙂

  • Emma
   12.1.2019 at 11:05

   Ihanaa, toivottavasti pääsette matkustamaan kolmisin! Onnea arvontaan!

 • Mira
  5.1.2019 at 01:25

  Berliiniin Toilette Toursin kanssa. Krakovaan pojat 9 luokan luokkaretkelle valvojaksi. Kesällä toivottavasti Tansaniaan.

  • Emma
   12.1.2019 at 11:06

   9. luokan luokkaretken valvojan hommat kuulostaa, hmm, no ainakin mielenkiintoiselta 😀 Krakovaan tuntuu muuten olevan menossa tänä keväänä joka toinen – minä myös – johtuisikohan Norwegianin edullisista lennoista 🙂 Onnea arvontaan!

 • Emilia / Merkintöjä maailmasta
  5.1.2019 at 13:00

  Alkuvuodesta suuntaan Sri Lankaan, joka on ollut haaveena jo pidempään! 🙂 toivottavasti vuosi toisi tullessaan matkan myös Afrikan suunnalle ja jonnekin Eurooppaan, kuten Albaaniaan ja Espanjaan. Kotimaassa haluan tsekkailla Helsingin ja Tampereen ympäristöä ja Hossan kansallispuisto kiinnostaisi!

  Mahtava reissuvuosi ollut sulla ja hyviä pointteja ilmastovinkkelistä. Täytyypä lukea nuo sun haastikset ja lukea myös Espanjan ja Andalusian jutut. Myös tuo unimuna alkoi kiinnostaan ! 😀 Ja ihanaa uutta reissuvuotta 2019! 😎

  • Emma
   12.1.2019 at 11:09

   Mahtavia suunnitelmia ja haaveita sulla myös! Hyvää reissuvuotta!

 • Sanna I Seven Seas
  5.1.2019 at 14:17

  Unimuna-postaus on kyllä klassikko! 😉
  Omalta osaltani vuosi tuo ainakin reissuja Los Angelesiin, minnekäs muuallekaan ja kesällä toivon paljon pulleita purjeita. Mukavaa alkanutta uutta vuotta!

  • Emma
   12.1.2019 at 11:18

   Toivottavasti pääset kesällä nauttimaan purjehtimisesta kauniissa keleissä! Ihanaa uutta vuotta sinullekin!

 • Emilia/Matkan varrella
  5.1.2019 at 14:38

  Wautsi mikä reissuvuosi sulla! Itselläkin oli poikkeuksellisen vauhdikas reissuvuosi, kahdeksan matkaa tuli tehtyä. Tälle vuodelle en ole vielä suunnitellut tai buukannut mitään mikä tuntuu samalla hassulta, mutta myös ihanalta. On vihdoin päässyt pois siitä ”jos lentolippuja ei ole sähköpostissa, en ole tyytyväinen”-mentaliteetista, joka vaivasi minua monta vuotta!

  • Emma
   12.1.2019 at 11:20

   Tämä on se mun tavoite myös, miten tuon oikein saa karistettua hartioiltaan?! Tai realistisempi tavoite näin alkuun voisi olla se, että riittäisi että olisi yksi hieno reissu odottamassa jossain tulevaisuudessa niin että laatu korvaa määrän.

 • Anna | TÄMÄ MATKA
  5.1.2019 at 18:33

  En ole oma tilastopostaustani vielä julkistanut, ja en rehellisesti tiedä, teenkö sitä lainkaan. Juurikin siksi, että sitten joku kuitenkin alkaa ukista päästöistä ym. Hieno reissuvuosi sinulla!

  S: en tarvitse lippuja 😀

  • Emma
   12.1.2019 at 11:20

   Nähdään messuilla!

 • Sirpa
  6.1.2019 at 08:23

  Baltia road trip mielessä

  • Emma
   12.1.2019 at 11:23

   Hyvä suunnitelma – ja messuilta löytyisi varmasti tähän vinkkejä! Onnea arvontaan!

 • Minna
  6.1.2019 at 18:35

  Malediivit on ollut haaveissa jo kauan, josko viimein tänä vuonna 🙂

  • Emma
   12.1.2019 at 11:24

   Toivottavasti haave toteutuu tänä vuonna! Onnea arvontaan!

 • Pirjo
  7.1.2019 at 15:43

  Paljon unelmia täyttymättä ja maita kokematta. Ensimmäisenä lähtisin Malesiaan ja Euroopassa Albaniaan. Haaveilu ja suunnittelu on kivaa 🙂

  • Emma
   12.1.2019 at 11:59

   Haaveilu ja suunnittelu on todellakin kivaa! Onnea messulippuarvontaan!

 • Kati
  8.1.2019 at 06:05

  Kiitos informatiivisista postauksista ja niin kauniista kuvista, Emma! Joka kerta lukiessani sinun matkablogia inspiroidun rohkeudestasi ja ennakkoluulottomasta asenteesta jolla valloitat maailmaa 💕
  Terveisiä tämän hetkisestä kotimaastani Turkista 🇹🇷
  En yleensä kommentoi postauksiasi, mutta saavun pitkästä aikaa Suomeen matkamessu viikonloppuna ja olisi huippua jos lippuarvonta osuisi kohdalleni. Joka tapauksessa mahtavaa uuttavuotta ja huikeita reissuja tälle vuodelle ⛰🌴

  • Emma
   12.1.2019 at 12:53

   Kiitos paljon Kati, tämä on ihanin kommentti aikoihin! En ole itse edes ajatellut, että olisin erityisen rohkea tai ennakkoluuloton, mutta kaipa sitä sitten olen jos olen onnistunut näillä ominaisuuksillani sinua inspiroimaan <3 <3 Lämmin kiitos ja onnea arvontaan!

 • Elli
  8.1.2019 at 11:16

  Haaveissa olis Lapin matka, sekä joku pieni kaupunkiloma Eurooppaan!

  • Emma
   12.1.2019 at 12:54

   Hienoja matkahaaveita! Onnea lippuarvontaan!

 • Milla
  8.1.2019 at 11:27

  En ole koskaan vielä käynyt ulkomailla ja tänä vuonna olisi viimeinkin tarkoitus suunnata Espanjaan 🙂

  • Emma
   12.1.2019 at 12:55

   Oi, toivon että pääset tänä vuonna matkustamaan Espanjaan! Onnea sinulle arvontaan!

 • Pirkko
  10.1.2019 at 10:01

  Pariisiin tahtoisin matkustaa!

  • Emma
   12.1.2019 at 13:10

   Toivottavasti pääset tänä vuonna Pariisiin! Onnea lippuarvontaan!

 • Eeva
  11.1.2019 at 17:11

  Matka New Yorkiin on suunnitteilla. Myös Lapin matkailu kiinnostaa.

  • Emma
   12.1.2019 at 13:11

   New York ja Lappi kuulostaa oikein hyvältä! Onnea messulippujen arvontaan!

 • Piia Katariina
  12.1.2019 at 18:15

  Minäkin haluaisin päästä taas Barcelonaan! <3

  • Emma
   13.1.2019 at 16:56

   Ymmärrän hyvin, minäkin voisin lähteä pian takaisin! 🙂

 • Heikki
  12.1.2019 at 19:33

  Pitkä viikonloppu jossain Euroopan kaupungissa ja mopoilua Lapissa.

  • Emma
   13.1.2019 at 16:56

   Hyviä matkasuunnitelmia!