Ruotsi Suomi Yleinen

Finnlinesin ropax-laivalla Ruotsiin

12.6.2018

Kaupallinen yhteistyö: Finnlines ja Rantapallo

Rahtilaivoissa on minulle jotain erityistä hohtoa. Olin aikoinaan useita vuosia vientialalla töissä: hoidin erilaisten koneiden ja laitteiden kuljetuksia Suomesta maailmalle, ja monenlaisia härveleitä onkin kulkenut myös Finnlinesin kyydissä Ruotsiin ja Saksaan. En silti itse ole päässyt matkustamaan Finnlinesin laivoilla ennen tätä kesää, vaikka ne ovatkin perinteisesti kuljettaneet rahdin lisäksi myös matkustajia.

HUOM! Uudempi juttu syyskuussa 2023 reitillä aloittaneesta M/S Finnsiriuksesta löytyy täältä!

Monelle muulle suomalaiselle autolautat Saksaan ja Ruotsiin ovat varmasti tuttuja jo vuosikymmenten ajalta. Näissä laivoissa on sitä vanhanajan reissuromantiikkaa ja seikkailun tuntua, kun laivamatkan päätteeksi on ollut tiedossa vielä autoloma tai interrail Euroopassa. Näillä laivoilla pääosassa onkin kiireetön matkanteko mukavuuksin. Kaikkien Finnlinesin laivojen hyttien ja yleisten tilojen ilmettä on viime aikoina uudistettu (ja osin työ jatkuu edelleen), mutta itse tykkään siitä että tietty ajan ja muistojen patinakin edelleen näkyy näillä laivoilla.

Finnlines kutsui minut tutustumaan Naantali–Kapellskär-reitin aamulähtöön M/S Finnswanilla. Iltalähdöillä Naantalista reitillä liikennöi matkustajakapasiteetiltaan hieman pienempi Finnfellow. Molemmilla laivoilla on tällä reitillä käytössä uniikki konsepti, jossa reittimatkan hintaan sisältyy ihan kaikki ruokailuista saunan ja poreammeen käyttöön.

Naantalista laivaan omalla autolla

Naantali–Kapellskär-reitillä auto (tai matkailuauto, moottoripyörä tai polkupyörä) on pakollinen ja sen kuljetus kuuluu hintaan. Reitillä ei siis voi varsinaisesti tehdä risteilyä vaan matkat myydään reittimatkoina. Autokansia onkin laivassa useita ja henkilöautojen lisäksi niillä kulkee muun muassa rekkoja, traktoreita, maatalouskoneita ja vaikkapa veneitä trailereilla.


Kuva15
Ylimmällä autokannella on vielä tilaa!


Perheystävällinen laivamatka

Finnswanilla lapsiperheiden ilona on perinteinen pallomeri ja sen yhteydessä Family Lounge, jossa perheen aikuisetkin voivat viettää aikaa sillä välin kun lapset leikkivät. Family & Kids Lounge -konsepti löytyy kaikista Finnlinesin laivoista ja lisäksi joillakin reiteillä siihen on liitetty nuorille oma Teens’ Lounge, jossa voi pelata vaikkapa pöytäfutista.

Perheen kanssa matkustamista helpottaa myös matkan hintaan sisältyvät ruuat ja laivojen rauhallisuus. Täältä loistavat poissaolollaan hyttikäytävillä örveltävät oluenhakureissulaiset eikä keskellä yötä tarvitse kuunnella viereisen hytin jatkojakaan – laivoilta ei nimittäin löydy yökerhoa eikä edes karaokea!

Finnlinesin laivoille ovat tervetulleita myös lemmikit. Finnswanilta löytyy erikseen lemmikkihyttejä ja kannelta lemmikeille merkityt ulkoilutusalueet. Vastaavasti myös allergiahyttejä on tietysti tarjolla.


Kuva14
Kuva13


Finnswanin hytit

Hyteistä puheenollen, kaikissa Finnswanin hyteissä näkyy uuden merellisen teeman mukainen sisustus ja värit. Me pääsimme matkustamaan tilavassa Owner’s Suite -sviitissä, jossa olisi helposti viihtynyt vaikka pidempäänkin! Kahdelle hengelle tilaa oli suorastaan ruhtinaallisesti eli 38 neliötä. Parisängyn lisäksi hytin sohva olisi tarvittaessa auennut täysimittaiseksi vuoteeksi kahdelle ja sen lisäksi sviittiin olisi mahtunut helposti vielä vaikka vauvan matkasänky. Sviitissä on lisäksi muun muassa iso satelliitti-tv, jääkaappi, Finnlinesin omia kylpytuotteita ja tilava kylpyhuone. Owner’s Suiteissa on kaikkiaan kolme isoa ikkunaa ulos merelle ja ihan jo pelkästään maisemia olisi voinut jäädä oman hytin rauhasta katselemaan vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

Owner’s Suitejen lisäksi Finnswanilla on myös neljä Junior Suitea, joissa on neliöitä muutama vähemmän, mutta muuten samat mukavuudet kuin meidän sviitissä. Perushytit 2-4 henkilölle ovat 10-20 neliöisiä ja niitä on valinnan mukaan niin ikkunallisia kuin ikkunattomiakin. Suosittelen kyllä lämpimästi ikkunallista hyttiä tällä kauniiden maisemien reitillä!

Katso tarkemmat tiedot hyteistä täältä.


Kuva12
Finnlines_Naantali_Kapellskar_hytti_3
Finnlines_Naantali_Kapellskar_hytti_2


Kotiruokabuffet sisältyy matkan hintaan

Naantali–Kapellskär-reitillä ruuat kuuluvat kaikkien hyttiluokkien hintaan. Naantalista lähtiessä tarjotaan brunssi kello 10 alkaen ja illallinen ennen saapumista Kapellskäriin; Kapellskäristä lähtiessä taas myöhäisillallinen kello 21 alkaen ja aamupala ennen saapumista Naantaliin. Myös Ahvenanmaan Långnäsiin jäävät tai sieltä kyytiin nousevat matkustajat ehtivät nauttia laivalla yhden aterian.

Aamiaisen ja brunssin tarjontaan kuuluvat muun muassa leivät lisukkeineen (sämpylöiden lisäksi aamiaisella karjalanpiirakat ja brunssilla croissantit), puuro, jugurtti, myslit ja murot, kananmunat sekä vaihtelevasti lämpimiä ruokia kuten nakkeja, lihapullia, ranskalaisia ja kananugetteja. Illallisbuffetissa oli ilahduttavan paljon erilaisia salaatteja, ja lämpiminä ruokina muun muassa kanaa, uunimakkaraa, nyhtöpossua ja silakoita sekä jälkiruuaksi jäätelöä. Finnlinesin noutopöydästä ei löydy ruotsinlaivoilta tuttuja katkarapuja tai runsaita kalapöytiä, mutta reilua kotiruokaa -konseptilla toteutetusta buffetista löytyy kyllä jokaiselle jotakin eikä täältä tarvitse takuulla lähteä nälkäisenä ajelemaan kohti seuraavaa etappia!

Muita ruokaravintoloita laivalla ei ole, mutta jos kuitenkin vielä vähän hiukoo tai tekee mieli vaikka jätskiä tai kylmää juomaa, niin Bar & Bistro Navigaresta niitä löytyy. Baarista voit ostaa juotavaa vaikka isolla aurinkoterassilla nautittavaksi tai juoda tunnelmalliset yömyssyt.


Kuva11
Kuva10
Kuva9
Finnlines_Naantali_Kapellskar_ruoka_2


Finnlinesin laivojen palvelut

Etenkin päivämatkalla on aikaa nauttia kaikista laivan palveluista ja upeista merimaisemista. Toki myös iltalähdöllä ehtii tehdä tax free -ostokset ja käydä saunassa ennen nukkumaanmenoa.

Finnswanin Sailor’s shop ei ole varsinaisesti koolla pilattu, mutta valikoimista löytyy silti kaikki perinteiset tax free -tuotteet: karkkia, kosmetiikkaa, alkoholia, tupakkaa ja jopa vaatteita ja sisustustuotteitakin. Etenkin alkoholijuomien osalta Finnlinesin hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset.


Finnlines_Naantali_Kapellskar_palvelut
Kuva8
Kuva7
Kuva6


Erilliset miesten ja naisten saunat ovat lämpiminä melkein koko päivän. Saunojen yhteydessä on myös pieni poreallas ja molemmista pääsee suoraan aurinkokannelle vilvoittelemaan.


Kuva5
Kuva4


Långnäsistä saaristoon tai Kapellskäristä Ruotsia kiertämään

Naantali–Kapellskär-reitin laivat pysähtyvät puolimatkassa Ahvenanmaan Långnäsissä. Finnlinesin kyydissä voi siis matkustaa paitsi Ruotsiin niin myös Ahvenanmaata tutkimaan – ja myös lyhyemmällä matkalla hintaan kuuluu niin auto, ruokailu kuin saunan käyttökin!


Finnlines_Naantali_Kapellskar_Ahvenanmaa_Langnas
Kuva3


Ruotsin Kapellskär taas on hyvä vaihtoehto sille perinteiselle Tukholman ”keskustasatamalle”. Se sijaitsee noin 90 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen, joten sen etuna on paitsi Tukholman keskustan ruuhkien välttäminen niin myös kätevät yhteydet Pohjois-Ruotsiin. Mitä jos tekisit tänä kesänä Päivä Tukholmassa -risteilyn sijaan vaikka Päivä Uppsalassa -autoloman?

Meripäivä Finnswanilla huipentui Kapellskäristä takaisin Naantalia kohti lähdettyämme pastelliväreissä hehkuneeseen auringonlaskuun ihanissa saaristomaisemissa. Ja minulla ainakin alkoi uuden autoloman suunnittelu ihan saman tien!


Kuva2
Kuva1 • Laivakoira
  14.6.2018 at 23:36

  Hyvä kirjoitus, mutta pienenä korjauksena Finnswan ja Finnfellow ei ole sisar aluksia. Swan on ns. star luokan alus ja fellow pienempi clipper luokkaa oleva.

  • Emma
   15.6.2018 at 08:05

   Tästä huomaa, että maallikko on ollut juttua kirjoittamassa 🙂 Pitääpä korjata tuo virhe!

 • Pia
  15.6.2018 at 22:53

  Mites erikoisruokavaliot kuten gluteeniton ja laktoositon?

  • Emma
   18.6.2018 at 08:48

   Höh, mä niin usein unohdan itse kiinnittää tähän huomiota, kun ei tarvitse henkilökohtaisesti välttää kumpaakaan. Uskoisin kyllä, että nämä on nykyään jo huomioitu etenkin tämän kokoluokan ravintoloissa – jos ei muuten, niin varmasti pyytämällä löytyy gluteeniton ja laktoositon vaihtoehto!

 • Jenna / Enemmän kuin äiti
  17.6.2018 at 14:32

  Tää alkoi kyllä kiinnostamaan, täytyy ehdottomasti laittaa korvan taakse! 🙂 Roadtripit on parhautta ja oonkin jo vähän kyllästynyt iänikuiseen päivä Tukholmassa -risteilyyn.

  • Emma
   18.6.2018 at 08:50

   Nimenomaan näin! Kuinka monta kivaa isompaa ja pienempää kaupunkia tossa ois ihan lyhyenkin ajomatkan päässä Kapellskäristä, missä vois viettää päivän tai kaksi! Tai sitten lähteä pidemmälle roadtripille Pohjois-Ruotsiin!

 • Martina
  17.6.2018 at 16:16

  Kiitos matkaseurasta! Olipa kerrassaan rentouttava reissu, vaikka aamuherätykset hieman painoivatkin silmiä sunnuntai-iltana. Owner’s Suite oli ihana ja vaikka laivan yleiset tilatkin olisivat kelvanneet hyvin yleiseen hengailuun, tuli hytissä vietettyä lähes kaikki luppoaika. Kyllähän tuollaisessa sviitissä kelpaa matkustaa ja etenkin lapsen kanssa tilava sviitti on kätevä. 🙂

  • Emma
   18.6.2018 at 08:53

   Samoin teille! Mulle tää oli myös kyllä paras hyttini ikinä – ja tuskinpa tulen näin tilavasti majoittumaan vaikka joskus jonkun Välimeren tai Karibian risteilyn testaisinkin! Ois pitänyt tehdä vielä toinen Kapellskärin lenkki päälle, että ois ehtinyt vaan köllötellä hytissä 😀

 • Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  19.6.2018 at 21:14

  Terkut matkaseuralta. Olipa melkoisen hulppeat noi hytit, taisitte laittaa vieläkin paremmaksi 🙂 Ihana toi vaaleanpunainen auringonlasku. Taisin itse lähteä liian aikaisin sisätiloihin, kun jäi tuo värimaailma näkemättä. Maisemat oli kohdallaan 🙂

  • Emma
   21.6.2018 at 08:53

   Oli aikas hulppeita joo! Ja sitä auringonlaskua vaan jatkui ja jatkui, olisi voinut jäädä kannelle aamuun asti kuvaamaan eri sävyjä (jos se hytti ei olisi ollut niin kutsuva :D)!

 • Pirkko / Meriharakka
  20.6.2018 at 08:54

  Huomasinkin tämän mainoksen keväämmällä, kun mainostivat uutta laivaa ja piti oikein tsekata, että mikä laiva, noin historiallisessa mielessä on, sillä uusihan tuo laiva ei ole, vaikka se olisi uusittu ja uusi tuolla reitillä. Eikä siinä mitään, kunhan en uskonut, että laiva olisi uusi – eikä se sitten ollutkaan. Mutta mainos on mainos, aina.
  Jos sattuisi olemaan matka tuolle suunnalle, niin hyvinkin voisin tuota harkita ”perinteisten” Siljan ja Vikingin sijaan laivan rauhallisuuden takia.
  Långnäsiin tämäkin lienee tulee/lähtee keskellä yötä, eli siinä mielessä vähän haastava tapa mennä Ahvenanmaalle, mutta niinhän se on noilla muillakin laivoilla. Ja myrskyllä Långnäs jää väliin pysähdyspaikkana, mutta tuskin sekään kovin usein osuu kohdalle.

  • Emma
   21.6.2018 at 08:54

   Joo, uusi tällä reitillä nimenomaan, Travemünden reitiltä taisi vaihtaa tälle jos en ihan väärin muista. Ja siinä yhteydessä uusittiin sisätiloja vissiin reippaalla kädellä. Ruotsiin päin mennessä Långnäsissä pysähdytään iltapäivällä, takaisin päin tullessa on kyllä sitten aamuyön puolella.

 • Heta | Hetamentaries
  21.6.2018 at 10:29

  Tästäpä täytyy nyt ottaa koppi! Oon etsinyt uutta risteilykokemusta tässä pari kuukautta, niin tämähän sopisi tähän vallan bueno!

  • Emma
   23.6.2018 at 21:32

   Hei hienoa! Tää reitti on kyllä ihan eri kokemus kuin perinteiset ruotsinlaivat, muista vaan ottaa auto tai pyörä mukaan 🙂

 • Rosa
  24.6.2018 at 00:08

  Mun ystävät matkaavaat parin viikon päästä Naantali – Kapelskär, koska haluvat välttää Tukholman läpi ajamisen. Tukholmassa on ainakin siellä Viking Linen luona isoja tietöitä, joten voi olla ihan hyvä vältellä niitä.

  • Emma
   26.6.2018 at 08:13

   Joo, tässä on yksi tosi hyvä syy Kapellskärin reitin valintaan!

 • Anna | TÄMÄ MATKA
  24.6.2018 at 08:09

  Tämä reitti on ollut tutkinnassa nyt, kun emme vielä ole päättäneet miten palaamme Euroopasta ”kotiin”.
  Joitain vuosia sitten mentiin Helsingistä Saksaan ja takaisin Finnlinesillä oman auton kanssa ja oikein kiva reissu sekin oli.

  • Emma
   26.6.2018 at 08:14

   Mua kiinnostais myös koittaa tuota Saksan reittiä, saisi ainakin nauttia laivasta ihan kunnolla 😀

 • juha toikkanen
  11.5.2019 at 20:45

  Miksei tax-free -hinnastoa näy missään?