Yleinen

Diagnoosina reissuväsymys

3.5.2017

Luin tänään aamukahvilla Palmuasema-blogin Sannan jutun lähtöväsymyksestä ja tajusin, että minähän poden tällä hetkellä ihan samaaa angstia, lähtöväsymystä ja reissuväsymystä. 

Olen ollut viime syyskuusta lähtien opintovapaalla työstäni, ja tänä aikana olen paitsi opiskellut, niin myös käyttänyt kattavasti hyväkseni mahdollisuutta ylimääräiseen reissaamiseen. Matkustin ensin syksyllä ystäväni häihin Indonesiaan, sitten joulun alla Malediiveille, helmikuussa Pekingiin, maaliskuussa Nizzaan, huhtikuussa Englantiin ja nyt toukokuussa on vielä vuorossa ”viimeinen rutistus” Thaimaahan ja Vietnamiin.


Galicia_Espanja_majakkaJa vaikka tiedossa on rakkain kaupunkini maailmalla (Bangkok) ja ihan uuden maan leima passiin (Vietnam), niin en ole vielä oikein ehtinyt innostua koko matkasta ensinkään. Yleensä käytän matkojen suunnitteluun paljon aikaa ja se suunnitteluosuus on mielestäni melkein yhtä kivaa kuin matka itse. Nyt lähtö on edessä huomenna enkä oikeastaan ole vielä miettinyt yhtään mitä haluan Vietnamissa nähdä – Bangkokin sentään tunnen sen verran hyvin, ettei suunnitelmien puute ole niin hälyyttävää, keksin siellä kyllä tekemistä ilmankin.

Englannista palattuani olen ollut huhtikuussa tosi kiireinen koulujuttujen kanssa. Olen kirjoittanut esseitä ja palauttanut gradun tutkimussuunnitelman. Siksikin matkasuunnitelmien tekeminen on jäänyt viime tippaan. Itse asiassa matkalaukkukin on jäänyt Englannin reissun jäljiltä olohuoneen nurkkaan osittain purkamatta ja tänään pitäisi siis jo pakata se huomista lähtöä varten uudestaan.


Malediivit-Maafushi-bikini-beachNiistä suunnitelmista puheen ollen. Luin vähän aikaa sitten artikkelin siitä miten valmismatkojen suosio nousee, kun kiireiset ja stressaantuneet ihmiset haluavat lomallaan siirtää vastuun suunnitelmien ja varausten tekemisestä muille. Ensimmäistä kertaa elämässäni minä, suuri suunnittelija, tunnistan tuosta itseni. Pitäisiköhän ottaa yhteyttä johonkin vietnamilaiseen matkatoimistoon ja pyytää heitä järjestämään meille viikoksi ohjelmaa? Kaikki ruokailut ja kuljetukset myös ja ihan kaikki kiitos jos voisitte suunnitella puolestani. 

Myös toukokuun lopussa siintävä töihinpaluu alkaa jo mietityttää. Vaikka mieheni juuri eilen muistutti, että minullahan on vielä kokonaisen kesäloman verran opintovapaata jäljellä, niin tuntuu kuin tässä jo polteltaisi viimeisiä päiviä ja kohta alkavat taas kello 06.45 aamuherätykset. Töihin sinänsä on ihan mukavaakin palata, mutta kun sen gradun olisi syytä edetä jatkossa työnkin ohella, niin hyvin pian olenkin taas jo lomaa vaille valmis..

Kun matkustaa paljon lyhyen ajan sisällä, matkustamisesta häviää myös tietty hohto. Ei se ilo eikä uuden kokemisen hauskuus, mutta sellainen tietty keijupöly, joka on joskus tehnyt jokaisen matkan odotuksesta ja matkalle lähdöstä ainutkertaista. Esimerkiksi lentäminen on minulle tällä hetkellä ihan yhtä spesiaalia kuin Tampereen paikallisbussissa istuminen. 

Mietin myös, että voisivatko nämä fiilikset johtua siitä, että viimeisin reissuni oli niin täydellinen, että en ole ehkä vielä toipunut sen aiheuttamasta maisemaonnellisuudesta? En haluaisi ehkä vielä päästää irti edellisen reissun muistoista, tai ehkä pelkään, että seuraava reissu ei yllä sen tasolle ja että tulen pettymään. Että mä teen elämästä välillä itselleni hankalaa. 


Eastbourne_8Ehkä olen vaan ahnehtinut liikaa matkoja kuluneelle lukuvuodelle? Olen siis ihan itse syypää siihen, että mikään ei riitä ja että reissuun lähdöstä on kadonnut hohto. Mutta mikä neuvoksi?

Pitääkö ryhtyä matkapaastolle?


 • Laura / Irtiottoja maailmalle
  3.5.2017 at 15:51

  Mulla oli viime syksynä hyvin paljon samoja fiiliksiä, mutta onneksi ne meni ohi lähes yhtä nopeasti kun tulikin – vajaassa parissa kuukaudessa olinkin jo ihan rikki ”kun en koskaan pääse minnekään” (tämä siis vain päiviä ennen seuraavaa matkaa) 🙂

  Kaikesta huolimatta ihanaa reissua, toivottavasti tuo fiilis nyt katoaa ja pääset nauttimaan Bangkokista ja Vietnamista vielä kunnolla!

  • Emma
   4.5.2017 at 09:12

   Kiitos lohdun sanoista <3 Kai tää vaan kuuluu välillä asiaan – ja uskon että reissusta tulee mahtava joka tapauksessa, eiköhän vanha kunnon Bangkok piristä!

 • Susanna/Matkapatonki
  3.5.2017 at 18:22

  Vähän samoilla fiiliksillä ollaan täällä! Meillä on edessä perjantaina kahden viikon reissu Ranskaan, mutta mä oon potenut kunnon kevätväsymystä ja Mikolla on riittänyt kiirettä töiden parissa. Näin ollen meillä ei siis ole edes matkareittiä valmiina!

  Mutta mulla on yleensä siinä vaiheessa noussut reissukuume, kun ollaan lähdetty matkaan. Tottahan sekin on, että kun matkustaa paljon, se hohto katoaa. Silti aina matkan loppuvaiheilla on pakko alkaa suunnittelemaan seuraavaa reissua, ettei vain veny turhan pitkäksi reissutauko 😀

  Toivottavasti sullekin nousee matkakuume viimeistään lentokoneen laskeutuessa Thaimaan kamaralle! 🙂 Hyvää lomaa!

  • Emma
   4.5.2017 at 09:15

   Oi voi, tsemppiä teille myös! Teillä on vielä astetta (tai paria) kovempi suunnitteleminen, kun pitää miettiä reitit ja kaikki ajamiseen liittyvät jutut lisäksi myös! Mahtavaa Ranskan lomaa teille! <3

 • Sunna
  5.5.2017 at 19:29

  Ymmärrän täysin! Älä ihmeessä pode ainakaan huonoa omaatuntoa. Ihminen kaipaa sitä, mitä ei ole pitkään aikaan saanut, ja mulle se on asettuminen aloilleen edes muutamaksi kuukaudeksi. Että ehtisi vaikka hankkimaan jäsenyyden joogasalille. Tsemppiä ja iloa 🙂

  • Emma
   6.5.2017 at 07:03

   Kiitos tsempeistä! Toivottavasti ehdit joogaamaan 🙂

 • Anna K. - Kaukaa haettua
  6.5.2017 at 18:30

  Tuttu tila ja oon itsekin kirjoittanut aiheesta jutun. Asia on yksinkertaisesti niin että niihin ihaniin asioihin voi myös väsyä, vaikka ei uskoisi! Silti tietyllä tavalla on edelleen kivaa lähteä mutta se huippuinnostus puuttuu.
  Tässä mun versioni:
  https://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2015/06/10/matkaahky-oireet-ja-hoito/

  • Emma
   14.5.2017 at 05:39

   Ahhahaa, sun juttu oli ihan hillitön! ??

 • Jonna
  7.5.2017 at 08:40

  Veikkaan että vie voiton viimeisimmästä Englanti maisemasta ?

  • Emma
   14.5.2017 at 05:40

   Englannin rannikon maisemat oli kyllä ihan mielettömät, mutta tää Vietnamin Halong Bay saattaa nousta haastajaksi ?

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  8.5.2017 at 19:07

  Me ei ihan niin usein päästä matkustelemaan, että varsinaisesti tulisi reissuväsymystä tai matkaähkyä. Mutta voin kuvitella, että jos tuohon tahtiin matkustelee, alkaa vähän jo turnausväsymystä ilmentyä. Mutta eiköhän se fiilis sitten reissun päällä taas piristy!

  Suunnittelu on minustakin ollut tosi ihanaa, mutta nykyisin ei vaan muulta elämältä oikein ehdi. Toisaalta on ihana mennä reissuun suunnittelematta, mutta joskus myös harmittaa kun jotkut jutut jää tekemättä kun ei sitten tullut etukäteen otettua selvää… Mutta sellaistahan se elämä on. Ja reissufiilis ja -kokemuksethan on kuitenkin ihan vaan omasta asenteesta kiinni – siellä paikan päällä! Eikä aina tarvii hulluna elämyksiä!

  • Emma
   14.5.2017 at 05:42

   Joo, silläkin on joskus puolensa että menee fiilispohjalla eikä suunnittele tekemisiä etukäteen! Tällä hetkellä mennään täällä Vietnamissa tyylillä edellisenä iltana tehdään aina suunnitelmat seuraavalle päivälle ?

 • Pirkko / Meriharakka
  8.5.2017 at 22:25

  Vähän samoja fiiliksiä minulla oli jokunen vuosi sitten 7 kuukauden sapattivapaallani, johon saimme mahdutettua matkan jokaiselle kuukaudelle, kaksi parhaalle – jotkut matkat olivat vain viikonlopun mittaisia ja jotkut 5 viikkoa ja risat, useimmat pariviikkoisia. Jotenkin etenkin tuo ajan rajallisuus, se että tiesi palaavansa töihin tiettynä päivänä, ”pakotti” käyttämään ajan tehokkaasti, joten hetkellisesti töihin palattua se, ettei ollut mahdollisuutta oikein paria päivää pitempiin matkoihin pariin kuukauteen ainakaan 🙂

  • Emma
   14.5.2017 at 05:43

   Sama juttu on ollut mulla takaraivossa, että nyt pitää mennä kun pystyy – ja sitten onkin tosiaan ehkä tullut ahnehdittua vähän liikaa.. ?

 • Anne | Metallia Matkassa
  12.5.2017 at 08:08

  Yhdessä vaiheessa meillä oli koko aika jotain reissua tulossa ja kyllä siinä jossain vaiheessa lähtiessä tuntui siltä että ei tässä kyllä jaksais enää yhtään laukkua pakata, olisi kiva olla välillä vaan kotona. 😀 Nyt en ollut sitten viime kesän käynyt missään (paitsi parissa paikassa täällä Puolassa) ja oli tosi kiva lähteä Skotlantiin kunnon lomalle. Siitä tuli pientä kipinää taas suunnitella muitakin reissuja ja tekisi hirveästi mieli lähteä käymään jossain taas ennen kesäloman reissua. Joskus pieni tauko reissaamisesta tekee kyllä hyvää, ei sitä aina tarvitse olla koko aika tien päällä.

  • Emma
   14.5.2017 at 05:45

   Joo, ihan odotan sitä että kesällä tulee (näillä näkymin) vaan kotimaan matkailua! Pääseekö Puolasta muuten kätevästi/edullisesti lentämään muualle Eurooppaan?

 • Sandra
  13.5.2017 at 09:33

  Ehdottomasti tunnistan reissuväsymyksen. Välillä tuskastuttaa kulkemisten, aktiviteettien ja majoitusten vertailu ja varaaminen sekä laukkujen jatkuva purkaminen ja tyhjentäminen. Siksi parasta minusta on, on viettää pidemmän aikaa yhdessä kohteessa, jotta voi levähtääkin kunnolla.

  • Emma
   16.5.2017 at 15:40

   Se on todellista reissuluksusta kun saa viettää pidemmän aikaa samassa paikassa! No, tässä sitä ollaan taas siirtymässä muutaman Hanoin päivän jälkeen takaisin Bangkokiin kolmeksi päiväksi ?

 • Stacy Siivonen
  13.5.2017 at 14:33

  Minulla on samanlainen fiilis. Osaltaan se myös johtuu siitä, että elämä reissujen ulkopuolella on äärettömän askeettista, koska kaikki on viritetty reissua varten. Syön siksi riisiä ja kaurapuuroa kunnes se tulee korvista. Sen lisäksi kaikki reissuidikset on käytetty loppuun tai sitten niihin sisältyy varsin huomattavaa riskinottoa. Olisi kiva olla niin, ettei aina tarvitsisi olla kireä budjetti.

  • Emma
   16.5.2017 at 15:43

   Rahaa ei ole kyllä koskaan tarpeeksi reissaamiseen, kaikki mikä tulee menee kyllä siihen ?

 • Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
  13.5.2017 at 16:15

  No totta tosiaan, se todellakin ON mahdollista, että matkustamiseen voi leipiintyä, vaikka se useimmiten niin kivaa onkin! Itse jouduin aikanaan olemaan paljon matkassa työn takia, ja silloin tuli kiintiö täyteen jatkuvaa pakkaamista ja purkamista. Nykyään perheellisenä arjen velvollisuudet pitävät kuitenkin huolen siitä, ettei ’liian usein’ päästä matkaan lähtemään, joten se palo uuteen reissuun ehtii syttyä!

  Todella hienoja matkoja sinulla takana lyhyen ajan sisällä, toivottavasti Bangkokin ja Vietnamin reissusta tulee kuitenkin kaikin puolin onnistunut!

  • Emma
   16.5.2017 at 15:47

   Työn puolesta matkustaminen on tosiaan vielä ihan asia erikseen ja vaatii erilaista valmistautumista. Ja hyvin on muuten tähän mennessä saatu aikamme kulumaan niin Thaimaassa kuin Vietnamissakin ?