Italia Kroatia Slovenia

Kroatia, Slovenia, Italia – kolmen maan kierros Istrian niemimaalla

11.8.2018

Lennot yhteistyössä airBaltic

Istrian niemimaalla sijatsevat vierekkäin Kroatian pohjoisrannikko, viipale Sloveniaa ja pieni kaistale Italiaa. Maasta toiseen ajaa parhaimmillaan puolessa tunnissa eikä jonojakaan synny kuin satunnaisesti Kroatian rajalle, jossa matkustajilta tarkastetaan passit koska se ei kuulu Schengen-alueeseen.

Lähdin alunperin tälle kesälomareissulle tavatakseni Italian Triestessä asuvaa ystävääni. Triesten kaupungissa ei ole lentokenttää, mutta se sijaitsee kätevästi vain parin tunnin päässä niin Italian Venetsian, Kroatian Rijekan kuin Slovenian Ljubljanankin lentokentistä. Kaikkein sopivimpien lentoaikataulujen vuoksi näistä kolmesta määränpääkseni valikoitui lennot Rijekaan. Ja siitähän se idea kolmen maan kierrokseen sitten lähti!

Ensimmäinen kohde: Rovinj, Kroatia

Vietimme loman ensimmäisen viikonlopun Kroatian maaseudulla lähellä Rovinjin kaunista pikkukaupunkia. Olen yleensä matkojen suhteen varsinainen suunnittelufriikki (kirjoitin aiheesta aiemmin täällä), joten oli aika outo fiilis jättää kaikki viikonlopun järjestelyt paikallisen ystäväni tehtäväksi. Hän halusi ehdottomasti varata meille huoneet hänelle tutusta pienestä B&B-paikasta ja lähdinkin matkaan tietämättä edes tarkasti mihin olin menossa.

Viikonloppu oli mitä rentouttavin. Kysyin ensimmäisenä iltana mennessämme nukkumaan, että moneltako herätään aamiaiselle. Sain vastaukseksi, että ei täällä ole mitään tiettyä aamiaisaikaa – heräät sitten kun heräät ja pyydät talon emännältä aamiaista. Ja näin tehtiin. Aamiainen katettiin maatilan puutarhaan, jossa kanat, puput ja pienet kissanpennut juoksentelivat jaloissa. Päivät vietimme läheisellä rannalla ja illaksi palasimme syömään maatilan suosittuun ravintolaan, jonka grillissä paistuivat niin suurimmat koskaan näkemäni pihvit kuin tuoreet mustekalatkin. Jossain vaiheessa viikonloppua ymmärsin, että kellonajoilla ei ole mitään merkitystä. Todennäköisesti on joko päiväunien, ruokailun tai gelaton aika ja se tieto riittää.


Rovinj Kroatia
Aamiainen on katettu!

Ja oli meillä aihetta juhlaankin! Tuona kyseisenä viikonloppuna pelattiin jalkapallon MM-finaali Krotia-Ranska ja me tietysti valmistauduimme kultajuhliin. No, Kroatia ikävä kyllä hävisi, mutta oli mahtavaa nähdä miten paljon hopeasijakin maalle merkitsi. Lisäksi juhlimme kaksia syntymäpäiviä: ystäväni mies Marco juhli 41-vuotispäiviään ja seurueeseemme kuulunut Malto-koira 11-vuotisjuhliaan.


Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia


Itse Rovinjin pikkukaupunki oli minulle uusi tuttavuus ja iloinen yllätys. Venetsialaisine satamineen se muistutti paljon kreetalaisia pikkukaupunkeja ja se oli myös selkeästi italialaisempi kuin monelle tutut Kroatian eteläisemmät rannikkokaupungit.


Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia


Ylös kukkulalle nousevat kujat olivat toinen toistaan värikkäämpiä ja kuvauksellisempia. Kissat nukkuivat kivimuureilla päiväunia, pyykit kuivuivat ikkunoissa ja kaikkialla tuoksui laventeli. Rovinj on taiteilijoiden suosima ja taidegallerioiden täyttämä kaupunki, ja onpa sitä kutsuttu jopa koko Kroatian tyylikkäimmäksikin kaupungiksi.


Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia
Rovinj Kroatia

 

Toinen kohde: Koper, Slovenia

Kroatian viikonlopun jälkeen ajoimme Slovenian läpi Italiaan. Autolla ajaessa maisemissa ei juuri muutosta huomaa vaikka valtiot muuttuvatkin, eikä tie tietenkään vie minkään kivojen pikkukylien läpi. Niinpä pitikin tehdä Italian puolelta vielä erikseen päiväretki Slovenian lähimpään rannikkokaupunkiin Koperiin. Matka Triestestä Koperiin taittui bussilla puolessa tunnissa ja maksoi muutaman euron.


Koper Slovenia
Koper Slovenia
Koper Slovenia
Koper Slovenia
Koper Slovenia


Koper on kätevä päiväretkikohde niin Kroatiasta kuin Italiastakin, mutta kauneudessaan se ei kyllä vedä Rovinjille vertoja. Jos Slovenian rannikkokaupungeista saa valita, niin oma ykkössuosikkini on pienempi ja tunnelmallisempi Piran, jossa olen käynyt aiemmalla Slovenian matkallani.


Koper Slovenia
Koper Slovenia
Koper Slovenia
Koper Slovenia


Kolmas kohde: Trieste, Italia

Triestessä pääsin tutustumaan kaupungin ja nähtävyyksien lisäksi aitoon italialaiseen arkielämään. Teimme yhdessä kotona pizzaa ja kutsuimme ystäviä syömään. Ruuan ja juoman äärellä kävimme mielenkiintoisia keskusteluja muun muassa italialaisesta ruokakulttuurista ja tavoista. Kotiruokailun lisäksi ystäväni vei minut tietysti myös niihin parhaisiin, vain paikallisten tuntemiin lounaspaikkoihin ja gelaterioihin.


Trieste Italia
Itse tehtyä pizzaa suoraan uunista
Trieste Italia
Jumalaisia kala-alkupaloja
Trieste Italia


Kauneinta Triestessä on ehdottomasti Canal Grande, nimestään huolimatta melko pieni kanaalinpätkä, ja sitä ympäröivät historialliset rakennukset. Erityisesti iltaa kohti kanaalin varren kahvilat ja ravintolat täyttyvät puheensorinasta ja aperitiivia nauttivista kaupunkilaisista.


Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Lisäksi Triestessä kannattaa katsastaa ainakin Miramaren upea merenrantalinna puistoineen. Voit lukea sen historiasta lisää Wikipediasta.
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia
Trieste Italia


Istrian niemimaa on täynnä upeita pikkukaupunkeja ja hienoja nähtävyyksiä. Suomalaisia matkailijoita täällä näkee vielä yllättävän vähän – isoimmat massat jäävät Kroatian rivieralle ja saarille sekä Italian puolella Venetsiaan.  Istrian niemimaalla kiertää helposti jo viikossa monta erilaista kohdetta, ja liikkuminen onnistuu hyvin myös bussilla ja junalla.

 • Jenni / H niin kuin Hausfrau
  11.8.2018 at 23:09

  Mekin koluttiin viime kesänä samoja seutuja, mutta Triestessä ei ehditty pysähtyä 🙂 Kivoja pieniä kaupunkeja, joissa on mukava viettää päivä muun loman ohessa 🙂

  • Emma
   17.8.2018 at 20:48

   Tuolta alueelta löytyy noita ihania pikkukaupunkeja ja -kyliä kyllä paljon – autolla olisi joskus kiva kierrellä pidempäänkin!

 • Piyya
  12.8.2018 at 10:25

  Kyllä, kyllä,kyllä, tämä houkuttelee myös minua.
  Minne mennään seuraavaksi ??

  • Emma
   17.8.2018 at 20:51

   Ihanaa, olet kyllä ihan paras reissukumppani kun kaikki kelpaa! 😀 <3 Nyt olis seuraavaksi kirjoitusvuorossa jutut reissuilta Skotlantiin ja Georgiaan. Sitten onkin pitkästä aikaa sellainen tilanne, että seuraavaa reissua ei ole varattuna, mutta eiköhän siihenkin lähipäivinä jo joku ratkaisu keksitä 😀

 • sari/matkalla lähelle tai kauas
  12.8.2018 at 19:21

  On ollut varmaan kiva reissu. Rijeka ja Trieste näyttivät mielenkiintoisilta. Itse haaveilen keski-Euroopan matkaa; Liechtenstein, Sveitsi, Italian dolomiitit, Ljubana Slovenia ja Itävallan kautta takaisin Saksaan, josta lennot kotiin.

  • Emma
   17.8.2018 at 20:54

   Tuossa on kyllä mahtava suunnitelma, toivottavasti pääset toteuttamaan sen pian!

 • Anni
  19.8.2018 at 16:31

  Hienon näköistä, kiva kierros 🙂

  • Emma
   20.8.2018 at 09:33

   Kiitos Anni! 🙂