Latvia

Jurmala – Latvian Rivieralla on vielä kesää jäljellä

19.9.2018

Lennot Riikaan yhteistyössä airBaltic

Jurmala_ruoka


Jūrmala on Latvian kesäparatiisi, historiallinen kylpyläkaupunki Itämeren rannalla. Kesäkuukaudet se pullistelee matkailijoista ja kaupungin kuumuutta pakenevista riikalaisista. Syyskuu taas alkaa olla jo aikaa, jolloin hotelleja vähitellen pistetään talviteloille ja matkailijoita näkyy enää harvakseltaan rantakadun kahviloissa ja ravintoloissa. Mutta tänä vuonna syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna sain nauttia Jūrmalassa täydellisistä rantakeleistä ja hellerajan tuolla puolen lämmittäneestä auringosta! Oi miten ihana oli talvikauteen valmistautuva rauhallinen lomakaupunki syyskuun lämmössä!

Jūrmalassa on lähes 30 kilometriä hiekkarantaa

Jūrmala on ollut tunnettu kylpylöistään ja pitkistä hiekkarannoistaan jo 1800-luvun alusta lähtien. Ensimmäiset kylpylähotellit rakennettiin Kemerin kylään rikkipitoisten lähteiden äärelle, ja yksityisten huviloiden rakentaminen kaikkialle Jūrmalan alueelle kiihtyi kun sinne 1870-luvulla avattiin suora rautatieyhteys Riiasta. Alue oli suosittu virkistäytymispaikka myös Neuvostoliiton aikoina ja täällä viettivät kesiään muun muassa Mihail Gorbatshov ja Leonid Brezhnev. On Latvia -sivulta löytyy muuten ihanan nostalgisia kuvia Jūrmalan historiasta!

Nykyään pitkä, valkoinen hiekkaranta tuo Jūrmalaan turisteja vähintään yhtä paljon kuin sen varsinaiset terveyskylpylät. Ja sitä rantaa riittää! Jūrmalan rannat ovat siistejä ja palveluja löytyy etenkin kylien edustoilta. Majorin kylän rannat ovat kaikkein vilkkaimmat, rauhallisimmat rannat löytyvät mitä lännemmäs mennään. Hiekkarantojen ja mineraalivesikylpylöiden lisäksi Jūrmalassa on muuten myös Pohjois-Euroopan suurin vesipuisto!


Jurmala_13
Jurmala_14


Vanhat, puiset pitsihuvilat ovat Jūrmalan hurmaava väriläiskä

Hiekkarantojen lisäksi Jūrmala on tunnettu pitsihuviloistaan. Värikkäitä ja koristeellisia vanhoja puutaloja on Jūrmalassa satamäärin, ja suurin keskittymä löytyy Majorista. Puutaloja ja niiden yksityiskohtia on kivaa bongailla: löytyy prinsessatorneja, juhlavia parvekkeita, tiffanylasi-ikkunoita ja kaikenlaisia koristeita ja kaiverruksia! Myös matkailija pääsee halutessaan yöpymään pitsihuvilaan: oma edullinen majapaikkani sijaitsi tämän kauniin vihreän pitsiunelman uumenissa.


Jurmala_pitsihuvilat_1
Jurmala_pitsihuvilat_2
Jurmala_pitsihuvilat_3
Jurmala_pitsihuvilat_4


Suurin osa huviloista on nykyään onneksi entisöity ja ne ovat asuttuja. Joissakin toimii majatalojen lisäksi kauppoja, kahviloita tai taidegallerioita. Mutta osa näistä aikoinaan loistokkaista huviloista on ikävä kyllä aivan lahoamisen partaalla ja selvästi ollut jo vuosikymmeniä ilman ylläpitoa.


Jurmala_pitsihuvilat_6
Jurmala_pitsihuvilat_8
Jurmala_pitsihuvilat_5
Jurmala_pitsihuvilat_7
Jurmala_pitsihuvilat_9


Erikoinen tapaus on myös tämä upea hylätty hotelli. Se on valmistunut vuonna 1925 sadan huoneen ja viiden tähden hotelliksi, ja sen tanssisaleissa on tanssittu Jūrmalan hienoimpia juhlia. Internet ei osaa kertoa, koska ja miksi hotelli on jäänyt tyhjilleen. Onpa kutkuttavan mielenkiintoista!


Jurmala_15
Jurmala_16


Jomas iela -kävelykatu on Jūrmalan sykkivä sydän

Jūrmala on kaupunki, joka koostuu oikeastaan 13 pienestä vierekkäisestä kylästä meren rannalla. Niistä jokaisesta löytyy rantaa ja majoitusta, mutta suurin osa muista palveluista on keskittynyt Majorin kylään ja sen Jomas iela -kävelykadun tuntumaan. Majori onkin hyvä valinta etenkin päiväretkikohteeksi.


Jurmala_1
Jurmala_2
Jurmala_3
Jurmala_4
Jurmala_5
Jurmala_6
Jurmala_7


Jomas iela alkaa melkein suoraan Majorin rautatieasemalta, jonka tuntumasta löytyy myös turisti-info, josta on kätevä napata mukaan alueen kartta. Jomas ielan varrelta löytyy ravintoloita, kahviloita, leipomoita, ruokakauppoja, pieniä putiikkeja ja matkamuistokojuja. Paikallisilta mummoilta voi ostaa marjoja, sieniä, säilykkeitä ja kukkia.

Katu jatkuu viivasuorana kilometrin verran ja sitten ollaankin jo seuraavan kylän, Dzintarin, puolella. Jomas ielan itäpäässä on Dzintarin metsäpuisto, jossa on muun muassa näkötorni, skeittiparkki ja leikkikenttiä lapsille.


Jurmala_11
Jurmala_8
Jurmala_9
Jurmala_10


Jūrmalassa on monipuolinen ravintolatarjonta

Jūrmalasta löytyy yllättävänkin monipuolisesti erilaisia ravintoloita. Jomas ielalta bongasin useiden paikallista ruokaa tarjoavien ravintoloiden lisäksi muun muassa armenialaisen, kiinalaisen ja uzbekistanilaisen ravintolan sekä tietysti myös pizzaa, kebabia ja sushia.

Koska moni on suositellut kokeilemaan (ainakin kerran) latvialaista ketjuravintola Lidoa, niin löytäessäni sellaisen Jūrmalastakin (Riian keskustassahan niitä on useita, mutta siellä on aina myös niin paljon muitakin kiinnostavia ravintoloita, etten ole siellä vielä päässyt Lidoa koittamaan), päätin syödä illalliseni siellä.  Jos et ole kuullut Lido-ravintolaketjusta ennen, niin homman nimihän on se, että pääset itse valitsemaan koulu- ja työpaikkaruokaloista tuttuun linjastotyyliin haluamasi ruuat ja maksat niistä kassalta yksikön mukaan, ei siis painon. Ruoka on perinteistä latvialaista kotiruokaa, joten samalla pääsee helposti maistelemaan paikallisia makuja. Valitsin yhden kanavartaan ja perunamuusia sekä kokonaisen suolatun kurkun ja kylmän punajuurikeiton. Vesipullon kanssa tämä setti maksoi yhteensä 10 euroa.

Toisessa ääripäässä Jūrmalasta löytyy myös kaksi Latvian White Guide -listalle päässyttä ravintolaa, 36. Line Grill Restaurant ja Laivas.

Jūrmalan kahviloiden suosikkituote on perinteinen rahkapiirakka rusinoilla. Se on sen verran tukeva energiapommi, että se toimii muuten ihan sellaisenaan vaikka aamiaisenakin – kokeiltu on!


Jurmala_17
Jurmala_18


Jūrmalaan pääsee Riiasta helposti ja halvalla

Mikä kaikkein parasta, Jūrmala on helpon, nopean ja halvan matkan päässä Riian keskustasta! Päiväretkelläkin ehtii nähdä paljon ja se on helppo toteuttaa. Junia Jūrmalaan lähtee Riian keskusrautatieasemalta vähän väliä (aikatauluja voit etsiä täältä), yhdensuuntainen lippu maksaa vain 1,40 euroa ja juna puksuttelee hiljakseen perille puolessa tunnissa. Lippua ostaessa pitää muuten tietää mille asemalle haluaa – pelkkä Jūrmala ei siis riitä vaan lippu pitää ostaa esimerkiksi Majoriin. Asemien nimet kuulutetaan junassa ja ne myös näkyvät näytöllä, joten homma on helppoa kuin heinänteko.


Riika_Jurmala_juna
Riian päärautatieasemalla Jūrmalan juna odottaa matkustajia.
Riika_Jurmala_juna_2
Dubultin asema Jūrmalassa.


Vaihtoehtoisesti Jūrmalaan voi tietysti myös ottaa taksin. Jos olet menossa lentokentältä suoraan Jūrmalaan, on taksi junaa kätevämpi vaihtoehto, sillä lentokenttä sijaitsee puolimatkassa Riian keskustasta Jūrmalaan päin.

Kesäaikaan Riian keskustasta pääsee Jūrmalaan myös jokilaivalla, matka kestää pari tuntia.

  • Sisko / Hieman_vino
    22.9.2018 at 09:23

    Käytiin kesällä Jurmalassa omalla autolla. Keskusta skipattiin ja suunnattiin suoraan rannalle. Vesi oli lämmitä, todella matala ranta, aaltoja ja ulapalla mustia pilviä. Muutama tunti riitti meille rannalla, mutta siellä olisi saannut hyvin koko päivän kulumaan leikkipaikoilla, ranta baareissa ja tutkien rantaa. Omalla autolla pitää muistaa ostaa lippu että saa ajaa Jurmalassa. Maksoi jokusen euron. 🙂

  • Emma
    23.9.2018 at 12:05

    Ranta on kyllä sitä Jurmalan parhautta, mieluusti itsekin siellä vielä vaikka ensi kesänä kävisin uudestaan ja menisin uimaankin! Ja tosiaan ruokaa ja juomaa saa rannankin monista ravintoloista, keskustassa ei tarvi käydä ollenkaan jos ei halua.