Valko-Venäjä höllensi maahantulosääntöjään viime vuonna niin, että nyt suomalaiset voivat viipyä maassa maksimissaan viisi päivää ilman viisumia. Se yhdessä parantuneiden lentoyhteyksien kanssa (Belavian suorat lennot, airBalticin päivittäinen yhteys Riian kautta sekä kesäkuussa alkavat Finnairin suorat lennot) on yhtäkkiä tuonut ihan ”uuden” reissukohteen suomalaisten ulottuville! Ja sen huomaa – reissun päällä kuulimme ohimennen suomea useamman kerran. Ja sitten oli tietysti se suomalainen polttariporukka, joka matkusti mennen tullen kanssamme samoilla airBalticin lennoilla ja jonka reissusta saisi varmaan aika paljon tätä omaani mehevämmän blogijutun.. mutta ei siitä sen enempää! Terveisiä vaan jos satutte lukemaan!
Minskin nähtävyydet – no niitä ei ole
Lue mitä tahansa matkajuttua Minskistä ja ne kaikki todistavat samaa: Minskissä ei ole juuri mitään varsinaisia nähtävyyksiä. Samaan aikaan hämmentävää ja ah, niin vapauttavaa! Ei ainoatakaan pakollista käyntikohdetta koko viikonloppuna, jes!
Mutta kyllä sitä nähtävää nyt aina yhden viikonlopun tarpeiksi silti löytyy! Minskin ”vanha kaupunki” (1980-90-luvuilla uudelleen vanhan malliin rakennettu) on paras kohde yleiseen hengailuun, kahviloissa istumiseen ja elämästä nauttimiseen. Alueelta löytyy kiinnostuneille myös muutamia museoita ja kirkkoja. Jos haluat olla ihan tapahtumien keskipisteessä, majoitu tällä alueella tai kävelymatkan päässä täältä.
Kauppahalli ulkokojuineen oli hieno käyntikohde vähän syrjemmällä, mutta mukavan kävelymatkan päässä keskustasta. Tarjonnan laajuus ja eksoottisuus muistutti enemmän Keski-Aasian mahtavia markkinoita (sellaisia joita kohtasin muun muassa matkallani viime kesänä Tadzikistanissa ja Kirgisiassa) kuin mitään mitä Suomessa ymmärrettäisiin kauppahalliksi. Ihania, pulleita ja värikkäitä hedelmiä, huumavan tuoksuisia yrttiröykkiöitä, mummuja myymässä oman kanalan munia tai hunajaa suoraan mehiläispesästä ja paljon muuta!
Katutaiteen bongailuun paras alue levittäytyy hipsterikahviloiden saarekkeen ympärille lähellä Pervomaiskaya-metroasemaa. Koska alueella ei katutaiteen lisäksi ole oikein muuta nähtävää, niin yhdistä täällä kiertely vaikka lounaaseen paikallisten suosimassa Enzo-ravintolassa.
Kasvitieteellinen puutarha sijaitsee muutaman metropysäkin tai sunnuntaikävelyn päässä keskustasta. Vielä vappuviikonloppuna se ei näyttäytynyt ihan hehkeimmillään, mutta esimerkiksi ruusujen kukkimisen aikaan se on varmasti todella kaunis päiväretkipaikka. Kasvitieteelliseen puutarhaan on oma sisäänkäyntinsä Čaliuskincaŭ-puiston vieressä, älä sekoita näitä kahta puistoa keskenään.
Muista käyntikohteista mainitaan monessa paikassa muun muassa edullinen ja laadukas baletti ja ooppera. Me ehdimme ihailla neuvostotyylistä baletti- ja oopperarakennusta vain ulkoapäin.
Ja neuvostotyylistä puheenollen, mahtipontisia aukioita hyvin hoidettuine kukkaistutuksineen ja muita mielenkiintoisia menneisyyden jäänteitä löytyy runsaasti ympäri kaupunkia.
Minsk on edullinen matkakohde
Valko-Venäjä on suomalaiselle erittäin edullinen kohde. Minsk on Kiovan ohella niitä viimeisiä oikeasti edullisia kaupunkikohteita Euroopassa, joten jo edullinen hintataso on hyvä syy matkustaa Minskiin nyt. Tämä illallinen esimerkiksi maksoi kahdelta yhteensä noin 15 euroa. Jaoimme kolme ruoka-annosta (perunalettuja graavilohella, borschkeiton ja sienitäytteisiä dumplingeja) ja joimme kotitekoista karpalomehua ja paikallista valkoviiniä:
Söimme samaisessa Vasilki-ravintolassa parina aamuna myös aamiaista. Rahkaletut, munakkaan, smoothien ja kahvin sai noin seitsemällä eurolla. Suomessahan se on jo melkein pelkän smoothien hinta!
Myös metrolla liikkuminen on halpaa: yksi poletti eli yksi matka maksaa noin 50 senttiä. Yö hienossa Hotel Minskissä maksoi noin 60 euroa kahden hengen huoneessa.
Minsk on Itä-Euroopan Singapore
Kävin pari kuukautta sitten Kiovassa ja sain karisteltua pahimmat itäblokkiennakkoluuloni jo sillä matkalla. Oletin silti, että Minskin täytyy olla jotenkin Kiovaa takapajuisempi ja neuvostoliittomaisempi, mutta taas sain huomata, että ne ennakkoluulot ovat tosiaan vain ennakkoluuloja.
Minsk on äärimmäisen siisti ja hyvin hoidettu kaupunki. Jopa niin paljon, että välillä se muistuttaa enemmän jonkun elokuvan kulissia kuin oikeaa kaupunkia. Kuri maassa on kovaa ja rikoksista on tiedossa vakavat rangaistukset. Siksi Minsk on myös todella turvallinen matkailukohde.
Kiinnitin viikonlopun aikana huomioni muun muassa siihen, että kukaan ei kävellyt Minskissä päin punaisia. Kerran törmäsin jopa tilanteeseen, jossa näytti, että paikallinen mies ei tiennyt mitä tehdä kun tietyön vuoksi liikennevalot jalankulkijoille eivät toimineet. Itse lähdin ylittämään tietä kun näin sopivan raon autojen virrassa ja mies sitten hämmentyneen oloisena seurasi minua. Tämän jälkeen oli ihan pakko googlata että kuvittelinko vain vai onko tosiaan niin että Minskissä punaisia päin kävely on suurikin rikos. Löysin seuraavan tiedon: ”Pedestrian crossings in Belarus are very common. Jaywalking is illegal and can land you a fine if you are caught. Although some Belarusians will cross where there is no crossing provided there are no police around, crossing at a red light will get you some very strange looks and is highly inadvisable when with locals.” Hassua!
Valko-Venäjä on muuten myös ainoa maa Euroopassa, jossa kuolemanrangaistus on vielä voimassa. Että ehkä niitä lakeja kannattaa tosiaan noudattaa.
Minskissä pärjää yleisesti englannin kielellä, vaikka muutamia erikoisia tilanteita, joista lopulta selvittiin Google-kääntäjän avulla, kohtasimmekin. Lähes kaikkialla käy luottokortti, käteistä valuuttaa voi nostaa pienen määrän paikan päältä tai vaihtaa euroja esimerkiksi hotellilla. Vaihtokursseissa ei ole suuria eroja. Niin ja maahan tullessa jokaisella pitää olla todiste voimassaolevasta matkavakuutuksesta tai vaihtoehtoisesti nimellinen vakuutus pitää ostaa muutamalla eurolla ennen passintarkastusta.
Sunna
13.5.2018 at 23:45Kiitos Minsk-raportista ja kuvista! Mulla on täällä Hollannissa yksi minskiläinen kaveri, joten kaupunki ja maa on tullut hänen kauttaan tutummaksi. Oikeastaan olisi mukavaa pistäytyä, vaikka sitten tonkimassa historiaa ja nykypäivän härskiä politiikkaa. Tai syömässä juustokakkua!
Emma
15.5.2018 at 21:14Saisit varmaan hyvät vinkit paikalliselta kaveriltasi, poikkea ehdottomasti siis juustokakkua syömään!
Tiia/ReiseReise
14.5.2018 at 00:18Minsk liittyi mun bucket-listalle, kun luin kaupunkiin pääsevän lentäen ilman viisumia. Ihanaa jotenkin, että löytyy kaupunkeja, joissa ei pakollisia nähtävyyksiä ole. Toivottavasti pääsen minäkin pian Valko-Venäjälle, pitää seurata AirBalticin lentoja, ne kun usein on edullisia.
Emma
16.5.2018 at 13:20Mahtavaa, eikun Minskiin!
Sandra
14.5.2018 at 06:45Tässä olikin mielenkiintoinen postaus aiemmin tuntemattomasta kohteesta. Tietyllä tavalla huojentavaa, kun ei ole pakollisia nähtävyyksiä, ja todellakin yllättävän siistiltä tuolla näyttää. Kuvista paistoi myös, miten tyhjää kaikkialla oli. Missä ihmiset? Vai oliko vain kuvan asetteluista kyse?
Emma
16.5.2018 at 13:23Joo mietin itsekin jälkikäteen kuvia katsoessani, että niissä tosiaan näkyy tosi vähän ihmisiä. Enkä siis mitenkään mielestäni rajannut ihmisiä niistä pois. Mielenkiintoinen havainto, ehkä paikalliset eivät niin paljon hengaile esim. tuolla vähän kalliimmalla ”vanhankaupungin” alueella.
Marja
14.5.2018 at 18:28Tämä(kin) olisi kyllä kiinnostava kohde, niin vieras ja tuntematon ja niin lähellä. Täytyy tunnustaa, että Venäjäkin on aivan liian tuntematon maa, vaikka siellä olen sentään käynyt. Kiovakin houkuttelisi.
Emma
16.5.2018 at 13:25Venäjä on mullekin todella tuntematon, hävettää myöntää että en ole käynyt sen jälkeen kun olin pienenä Leningradissa! Kiova oli kyllä tosi kiva!
Mari
14.5.2018 at 21:19Misk olisikin mielenkiintoinen kohde. Toki ehkä jotain nähtävyyksiä voisin kaivata.
Emma
16.5.2018 at 13:26Viikonloppu menee kyllä kivasti ilmankin, mutta jos Minskissä viettäisi vaikka viikon, niin kannattaisi kyllä lähteä katsastamaan kohteita kaupungin ulkopuolella.
Katariina/Maisemajahdissa
15.5.2018 at 22:26Kiitos Minskin esittelystä – kaupunki on mulle nimittäin ihan vieras! Nähtävyksetön kohde vois olla aika virkistävä kokemus, sillä tuollaisessa paikassa vois vaan kävellä mielensä mukaan eikä jäisi huono omatunto, jos jää joku must see -kohde tsekkaamatta. Kuvissasi kaupunki näyttää paikoin niin steriililtä, että tulee hiukan fiilis pikemmin lavasteista kuin oikeasta kaupungista 🙂
Emma
17.5.2018 at 09:31Ole hyvä Katariina! 🙂 Se on just tosi kivaa kun ei ”pakko” ehtiä nähdä jotain tiettyjä paikkoja vaan voi vaan hengailla! Mutta välillä tosiaan mullekin tuli toi fiilis, että näytti kovin steriililtä, se oli hassua.
Reissaaja1
17.5.2018 at 10:38Oli vilkaistava sinun kokemuksia kaupungista verrattuna parin kuukauden takaisiin omiin. Ja hyvin samantapaisihan ne ovat. Harmittaa tuo baletti, ettei tullut käytyä, vaikka lippujen hinnoista se ei todellakaan jäänyt kiinni. Halvimmat liput ovat 1,5€ hintaisia, suorastaan ilmaisia meidän vastaaviin hintoihin verrattuna.
Emma
21.5.2018 at 13:11Joo, baletti ja ooppera on kyllä ehdottomasti ensi kerralla koettava, jos Minskiin tulee joskus palattua!
Elina | Vaihda vapaalle
17.5.2018 at 22:11Minskissä on ehdottomasti tarkoitus käydä tässä mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella. Kuulostaa juuri sopivalta viikonloppukohteelta. Näyttää muuten ihan siltä kuin tuo yksi seinämaalaus olisi joku Kalevalan hahmo. 😀
Mitä olen lentoja katsonut, kallistutaan kyllä Finsikin tai Belavian puolelle, koska ne lentää suoraan ja hinnat oli vielä edullisemmat ainakin niille parille viikonlopulle, mitä katsottiin.
Emma
21.5.2018 at 13:18Hei kivaa, Minskin loma tiedossa! Munkin mielestä tuo kanteletyyppi on ihan selkeästi Väinämöinen – eihän sitä tiedä vaikka Kalevala olisi ihan oikeastikin ollut tässä inspiraationa!
Pirkko / Meriharakka
18.5.2018 at 10:52Joitakin vuosia sitten olimme Minskissä pääsiäisenä ja tuolloin ehkä turisteja oli vielä nykyistä vähemmän, joten avoinna olevien ruokapaikkojen löytäminen oli vähän haasteellista. Tai siis etenkin niiden löytäminen, sillä katumainonta oli vielä vähän neuvostoaikaista, eli sitä ei ollut 🙂
Parhaat nähtävyydet, ortodoksisen pääsiäisen ohella, löytyivät kaupungin ulkopuolelta – toki Minskin puistotkin ovat monet kauniita.
Jos aikataulu suinkin antaa myöten, suosittelen maaseutukierrosta lähialueen Unescon maailmanperintökohteisiin.
http://meriharakka.net/2014/04/26/valko-venaja-belarus/
Emma
21.5.2018 at 13:51Mä luin jostain muualtakin siitä, että ruokapaikkoja ei meinannut löytyä. Se ei kyllä ainakaan itselleni ollut mikään ongelma, eikä ainakaan tuolla keskustan tuntumassa, kauempana lähiöissä toki voi ollakin. Maaseudulle haluaisin ehdottomasti itsekin!
Sonja | FIFTYFIFTY
18.5.2018 at 21:26Toden totta, nyt kun Suomesta pääsee helpommin Minskiin, se näkyy myös täällä blogimaailmassa. 😉 Oon lukenut mielenkiinnolla myös sen Lauran jutun, kyllähän Minsk kiinnostaisi, juuri osittain sen takia, kun nähtävyyksiä ei ole. Ja tuo katutaide on kyllä vaikuttavaa. Muistaakseni näin tuon peuramaalauksen Alina idässä -ohjelman jommassa kummassa Minsk-jaksossa. Erittäin kiinnostava sarja muuten, löytyy Areenasta. Siinä käydään myös Kiovassa. Suosittelen!
Emma
22.5.2018 at 08:16Mä katsoin myös mielenkiinnolla Alina idässä -ohjelmaa, etenkin jaksot Kiovasta ja Minskistä, jotka oli mulle tänä keväänä ajankohtaisia. Ohjelma oli tosi kiinnostava, mutta en kyllä löytänyt siitä oikein mitään uusia vinkkejä Minskiin. Suosittelen kyllä myös jos tän aluee maat kiinnostavat!
Travelloverin Annika
20.5.2018 at 00:10Minulla on ollut Minsk-kuume jo jonkin aikaa. Olen käynyt siellä kyllä jo aiemmin, mutta näissä maissa kehitys on myös sellainen, mitä haluaisin seurata. Olen ymmärtänyt, että kaupunkikulttuuri on kehittynyt ihan huimasti, eikä yhtään haittaa, ettei enää tarvita 90 euron viisumia. Se oli melkoinen rahastusautomaatti.
Emma
22.5.2018 at 08:18Se oiskin mielenkiintoista nähdä miten vertaisit kaupunkia nyt jos useampi vuosi on vierähtänyt välissä! Mun ei ois kyllä tullut lähdettyä jos viikonlopusta ois lisäksi pitänyt maksaa 90 euron viisumi, onneksi ei enää tarvi!
Kohteena maailma
23.5.2018 at 20:53Kuvien perusteella Minskissä näyttäisi olevan paljonkin nähtävää, vaikka ei niin tunnettuja nähtävyyksiä. Minsk on ollut pitkään mielessä ja varmasti jossain vaiheessa sinne.
Emma
25.5.2018 at 08:19Joo, myönnetään että otsikko on vähän clickbait 🙂 Tottakai joka paikasta löytyy mielenkiintoista nähtävää, Minskistä vaan puuttuu sellaiset itsestäänselvät kohteet, jotka ”pitää ehdottomasti nähdä”.
Matkalla
25.5.2018 at 11:47MINSK: Belarusian State Circus, Belarusian Great Patriotic War Museum, Yanka Kupala National Academic Theatre, Gorky Park, Belarusian National Arts Museum, National Academic Big Opera and Ballet Theatre, Botanical Garden, Minsk Zoo, Vesipuistot Dreamland ja Lebyashy, Kansalliskirjasto, Expobel-ostoskeskus pohjoisosassa Minskiä. Tietysti Mäkkärit, Heset ja suuret tavaratalot.
TAPAHTUMAKALENTERI 2018 Minsk: minsktourism.by/en/tourist-event-calendar-minsk-2018.
Olemme kolmen vuoden ajan kulkeneet lomillamme Valko-Venäjällä omalla autolla. Mielenkiintoista.
Emma
3.6.2018 at 12:33Itse miettisin kaksi kertaa sirkuksen ja eläintarhan suhteen. Mäkkäriä ja Heseäkin voi tietysti pitää nähtävyyksinä 😀 Autoilua tai kiertämistä Valko-Venäjällä muuten kyllä varmaan kannattaa suosia, niin näkee pääkaupungin lisäksi maan muunkin todellisuuden.