Belgia

Brugge – kaupunki kuin karkki

26.7.2018

Belgian suloinen, keskiaikainen kanaalikaupunki Brugge on ihan kuin sadusta. Hannun  ja Kertun piparkakkutalot reunustavat kapeita kanaaleja, välillä taas jokivarren talot näyttävät olevan kuin Hobittilasta, ja kesyt joutsenet poseeraavat kameroille ihan niinkuin mitään extrasöpöilyä enää tarvittaisiin. Bruggen vanha kaupunki on keskiaikaisen viehättävä ja värikäs samaan tapaan kuin Tallinna ja kanaaleineen ihastuttavan erikoinen kuin Venetsia. 


Kuva4


Brugge on helpon matkan päässä Brysselistä

Bruggeen on helppo tulla vaikka suoraan Brysselin lentokentältä. Junat (joista osa tulee lentokentältä suoraan Bruggeen, osaan kuuluu vaihto jollakin Brysselin kolmesta rautatieasemasta) lähtevät suoraan lentokentän terminaalin asemalta ja matka Bruggeen ohi kauniiden peltomaisemien kestää noin 1,5 tuntia. Hintaa yhdensuuntaiselle matkalle tulee 15-20 euroa. Bruggessa rautatieasema on kävelymatkan päässä keskustasta.

Bruggen keskusta on kuin satukirjasta

Bruggen vanha keskusta on kompaktin kokoinen ja helposti jalkaisin haltuunotettavissa. Jo päiväretkelläkin ehtii saada oikein hyvän otoksen kaupungista. Minulla oli kevättalven työreissun ohessa onnekseni kaikkiaan kolme päivää aikaa kierrellä kaupunkia – hyvä niin senkin takia, että talviaikaan Belgiassa sataa paljon ja tarvittiin useampi päivä että näin kaupunkia muussakin valossa kuin kaiken harmaaksi värjäävässä sateessa. Auringon paisteessa värikkäät talot ja kanaalien yksityiskohdat loistivat vielä sata kertaa kauniimmin kuin pilvisellä säällä! Kaupunki oli kaunis kuin vaaleanpunaiseen käärepaperiin kääritty karkki!


9
11
16


Brugge on suklaataivas!

Karkista puheenollen: belgialainen suklaa! Oksat pois miten hyvää! Suklaakauppoja ei Bruggessa tarvitse erikseen etsiä, niihin ei voi olla törmäämättä. Suklaat eivät minusta ole käsintehdyiksi laatukonvehdeiksi edes kalliita: esimerkiksi tunnetuilta Dumonilta ja Leonidakselta saa konvehteja noin 30 euron kilohinnalla eli käytännössä esimerkiksi noin 16 konvehdin rasian noin 7 eurolla. Jos haluat kokeilla jotain erityisen erikoista, sijoita Chocolate Line -nimisen valmistajan kehuttuihin ja omaperäisiin konvehteihin (ne ovat noin puolet edellä mainittuja kalliimpia): tarjolla on esimerkiksi pekoni-, wasabi-, curry- tai korianterisuklaata ja asiakkaita riittää jonoksi asti aamusta iltaan.


Kuva3
42


Äläkä unohda simpukoita, olutta ja belgialaisia perunoita

Bruggessa kannattaa myös maistaa muita perinteisiä belgialaisia herkkuja: simpukoita, flaamilaista lihapataa, ranskalaisia, vohveleita. Eikä tässä pienessä kaupungissa ole pulaa hyvistä ravintoloista: Bruggen alueelta löytyy useita 1-3 tähden Michelin-ravintoloita sekä paljon hyviä ohuemmallekin kukkarolle sopivia ruokapaikkoja. Suosittelen esimerkiksi De Vlaamsche Potia vanhan kaupungin laitamilla: siellä on ihana isoäidin keittiön tunnelma, herkulliset ja isot annokset, juomalistalla paikallisia erikoisoluita sekä kohtuullinen hintataso.

Ja belgialainen olutkulttuuri on muuten valittu UNESCOn aineettomaksi kulttuuriperintökohteeksi! Bruggessa kannattaakin maistaa hyviä ja edullisia paikallisia oluita: suositeltavia paikkoja maisteluun ovat esimerkiksi De Halve Maan -panimoravintola (siellä järjestetään myös kierroksia ja opastettuja maisteluita, ja ravintolasta saa ruokaa ja oman panimon oluita) ja idyllinen Café Vlissinghe, jonka sanotaan olevan Bruggen vanhin pubi. Se on ollut samassa paikassa ja samassa käytössä aina vuodesta 1515 saakka. Vlissinghessä voi poiketa oluen lisäksi myös kahvilla tai pubiruualla.


Kuva2
Kuva1


Brugge on liian kaunis

Vaikka Brugge on valloittava ja ihastuttava ja itsekin haaveilen pääseväni sinne uudestaan aikaan jolloin puissa on lehdet ja kukat kukkivat, niin on hyvä muistaa myös se, että se on Euroopan vierailluimpia kaupunkeja ja kärsii kauneutensa vuoksi yliturismista, overtourismista. Eri lähteiden mukaan jopa 3-9 miljoonaa turistia vierailee Bruggessa vuosittain (eri lukemat riippunevat siitä miten päiväkävijät, yöpyjät jne. tilastoidaan) ja se suhteutettuna siihen, että keskustan alueella, jonne turistitkin siis jäävät, elää vain noin 20 000 paikallista on hurja määrä!

Vierailin itse Bruggessa tammi-helmikuussa, joka on varmaan se ainoa aika vuodesta, jolloin kaupungin kaduilla ei tarvitse väistellä oppaiden perässään vetämiä kymmenien turistien laumoja. Toisaalta talvella monet ravintolat viettävät vuoden ainoaa lomaa ja sulkevat ovensa, kanaaliveneet eivät liikennöi ja sää on usein harmaa ja sateinen, kuten kuvistakin näkyy.

Niin monen paikallisen elanto kuitenkin riippuu Bruggessa matkailusta, että suurin osa kaupunkilaisista toivottaa turistit edelleen lämpimästi tervetulleiksi.


6
7
3
21
39
29


  • Janni / Lentopelko
    26.7.2018 at 16:26

    Aivan ihanan näkönen paikka! En ihmettele yhtään, että turistilaumat viihtyy tuolla. 😀 lähtisin itsekin, ehkä pitää ajoittaa käynti samoihin aikoihin! Tuolla sais kyllä varmaan suklaayliannostuksenkin.

    • Emma
      6.8.2018 at 16:43

      Suklaayliannostus on vähän liiankin helppo saada Bruggessa, kannattaa varoa 😀

  • Rosa
    26.7.2018 at 18:10

    Junamatkan kuluissa pystyy säästämään, jos matkustaa viikonloppuna ja ostaa lipun netistä. Tuolloin meno-paluun saa yhden suunnan hinnalla.
    Me vierailimme Bruggessa elokuussa. Ihan kivasti mahtu mahtui kaduilla kävelemään, mutta palvelu oli huomattavasti töykeämpää kuin muissa Belgian kaupungeissa. Se vähän droppas Bruggen pisteitä.
    Ilma oli muuten aika samanlainen elokuussa kuin näissä sun kuvissa.

    • Emma
      6.8.2018 at 16:46

      Hyvä vinkki! Itse ostin junaliput vasta paikan päällä, kun en ollut ihan varma mihin junaan ehdin. Hinta oli suomalaisiin juniin tottuneelle ihan ok silloinkin.

  • tiatones
    27.7.2018 at 08:00

    Kaunis paikka, mutta juuri tuo yliturismi mietityttää, että viitsisikö tuonne mennä.

    • Emma
      6.8.2018 at 16:49

      Jep, sille on selkeästi syynsä että Brugge on niin suosittu (koska se on niin kaunis!), mutta varmasti Belgiasta löytyy muitakin tosi kauniita pikkukaupunkeja, joissa yliturismi ei vaivaa.

  • Jonna
    27.2.2019 at 15:06

    Olin kaksi vuotta sitten kesäkuun alussa Belgiassa poikani kanssa. Turisteista sen verran, että Bruggessa oli vain pari pientä japanilaisryhmää meidän lisäksemme. Kadut ja torit olivat suht tyhjiä. Oli uskomattoman kaunis kaupunki, ja ystävällistä palvelua! Brysselissä sen sijaan oli töykeämpää. Antwerpen oli vähän kalseamman oloinen. Muuten kyllä kaunis kaupunki sekin.

    • Emma
      28.2.2019 at 10:12

      Aika hyvä sauma teille on sattunut, kun kesäkuussa on saanut olla Bruggessa rauhassa! Tuosta paikallisten ystävällisyydestä Bruggessa tuli mieleen, että juttelin siellä pienen B&B:n pitäjäni kanssa ja kysyin että eikö paikallisia ärsytä ne turistilaumat, niin hän sanoi, että kenelläkään ei olisi Bruggessa töitä ilman turisteja, joten pääosin paikalliset palvelevat heitä ihan ilolla 🙂