Ranska

Oh là là miten ihana Bordeaux!

12.7.2018

Lennot yhteistyössä airBaltic

Romanttiset vanhat katulamput valaisemassa pimenevää, lämmintä kesäiltaa. Ruudulliset pöytäliinat pikkuruisissa bistroissa ja tyylikkäät tarjoilijat kaatamassa lisää punaviiniä laseihin. Tuoreita hedelmiä ja vihanneksia notkuvat toripöydät ja ihmiset kiertelemässä sunnuntaiaamuna kirpputoripöytiä. Upeaa historiallista arkkitehtuuria, taivaisiin kohoavia vanhoja kivikirkkoja… Miten ranskalaista! Mutta kuvailinko juuri Pariisia vai kenties Bordeauxia?


Bordeaux_1
Bordeaux_2
Bordeaux_3
Bordeaux_4
Bordeaux_5


Katsoin viime viikolla Ylen Ulkolinjan dokumentin Turistit pysykää poissa. Ohjelmassa käsiteltiin massaturismin vaikutuksia maailman suosituimpiin kaupunkeihin, joihin myös Ranskan pääkaupunki Pariisi lukeutuu. Mietin Bordeauxissakin sitä, että miksiköhän kaikkien on pakko päästä nimenomaan Pariisiin vaikka esimerkiksi juuri Bordeaux tarjoaa aivan yhtä ranskalaisia elämyksiä ja ainakin lähes yhtä maagisissa puitteissa.

Bordeaux on periranskalainen idylli

Bordeaux on stereotyyppisen aurinkoinen ja elämäniloinen eteläranskalainen kaupunki! Se on kuin sekoitus Pariisin suurkaupunkitunnelmaa ja boheemia tyylikkyyttä yhdistettynä rennonverkkaiseen ja nautiskelevaan nizzamaiseen rantakaupungin menoon. Ihmiset nauttivat elämästään, ruuasta ja viinistä, istuvat ulkona toreilla ja terasseilla myöhään lämpimään yöhön asti (eikö kenenkään muka tarvi mennä aamulla töihin?) ja mukana menossa ovat niin lapset kuin lemmikitkin. Pariisilaisten kuuluisasta töykeydestä ei näy jälkeäkään – ihmiset on ystävällisiä ja avoimia, englantiakin puhutaan yleisesti.


Bordeaux_6
Bordeaux_7


Kulinaristin Bordeaux: merenherkkuja ja punaviiniä

Bordeauxin alue on tunnettu eritoten punaviinistään ja viininystävän onkin syytä varata ainakin yksi päivä alueen viinitiloihin tutustumiseen. Löytyypä alueelta jopa suomalaisomisteinenkin viinitila Chateau Carsin. Viininystävän kannattaa tutustua myös La Cité du Vin -viinimuseoon, jossa jumalten juomaa pääsee myös maistamaan.

Ruokamatkaaja nauttii Bordeauxissa myös erityisesti kaikista meren antimista. Kalat ja äyriäiset ovat taatusti tuoreita, valikoima on laaja ja hinnat edullisia. Esimerkiksi tuoreita ostereita myydään ihan kaikkialla, joten jos et ole niitä ennen uskaltanut maistaa, niin nyt on tilaisuutesi! Herkuttelin itse viikonlopun aikana niin katkaravuilla, langusteilla, merietanoilla (niitä tosin tilasin vahingossa – kuvittelin tilanneeni sydänsimpukoita), sinisimpukoilla kuin tietysti niillä  ostereillakin.

Bordeauxilaisessa ruuassa näkyy paljon vaikutteita Espanjasta ja Baskimaalta, joten esimerkiksi tapas- ja pintxospaikkoja on runsaasti. Samoin löytyy paljon pohjoisafrikkalaisia makuja: marokkolaisia, tunisialaisia ja algerialaisia ravintoloita tajineineen ja couscouseineen, minimarketteja, joiden hyllyt notkuvat erikoisia mausteita ja tuoreita yrttejä, sekä kahviloita, joissa baklavat ja makeat Lähi-Idän herkut kutsuvat tuoksuillaan ruokamatkailijaa.


Bordeaux_13
Aamiainen suoraan lähileipomosta ja hedelmäkauppiaalta.
Bordeaux_9
Bordeaux_14
Bordeaux_10
Aperitiivi kuuluu Ranskassa asiaan ennen illallista.
Bordeaux_8


Kirpputorilöytöjä ja tuoreita herkkuja torilta

Bordeaux on aukioiden kaupunki. Aukiot tuovat katukuvaan mukavaa tilan tuntua ja antavat asukkaille mahdollisuuden viettää enemmän aikaa ulkona ja yhdessä. Mikään aukio ei nimittäin ole koskaan tyhjänä vaan niiden laidoille leviävät kahviloiden ja ravintoloiden pöydät, ihmiset istuvat suihkulähteiden reunoilla (ja helteellä nostavat koiransa niihin viilentymään), toreille kasataan kirpputoripöytiä ja aamuisin aukiot täyttävät vihannesten ja hedelmien myyjät.

Heti meidänkin Airbnb-kodin oven ulkopuolella levittäytyi ihanan eloisa ja värikäs aukio, jonka aamuinen markkinakuhina antoi hetkeä myöhemmin tilaa lounasruokailijoille. Iltaisin torin laidan penkit täyttyivät taas ihmisistä, puheensorinasta ja katusoittajista.


Bordeaux_15
Bordeaux_17
Bordeaux_16
Bordeaux_18


Bordeauxin suurimmat vihannes-, hedelmä ja ruokamarkkinat löytyvät Marché des Capucins -kauppahallista, joka on auki joka päivä aamuvarhaisesta iltapäivään. Kovin kuhina käy viikonloppuaamuisin. Kauppahallista voi ostaa tuoretuotteiden lisäksi muun muassa leipää ja leivonnaisia, juustoja ja makkaroita (eli vaikka täyttävämmätkin retkieväät mukaan!) tai istahtaa kahville tai vaikka viikonloppubrunssille.


Bordeaux_19
Kuva9
Kuva8


Bordeaux on juuri sopivan kokoinen

Bordeaux on suurinpiirtein Tampereen kokoinen (kas kun siitä niin tykkäsinkin!) – siinä on tarpeeksi ison kaupungin tuntua, mutta silti helposti kävellen koluttava keskusta ja lisäksi toimiva joukkoliikenne. Bordeauxin koko vanha keskusta on itse asiassa UNESCOn maailmanperintökohdelistalla ja Bordeauxissa onkin Ranskan kaupungeista toiseksi eniten suojeltuja, vanhoja rakennuksia (Pariisi on luonnollisesti listalla ykkösenä).


Kuva7
Bordeaux_25
Kuva6
Bordeaux_27
Bordeaux_28
Bordeaux_29
Bordeaux_30


Uudemmista nähtävyyksistä hauskin on ehdottomasti Miroir d’Eau, vesipeili. Ohut kerros vettä peilaa Place de la Boursen aukion upeiden 1700-luvun rakennusten kuvajaiset pintaansa – ja toimii samalla mukavana viilentymis- ja kokoontumispaikkana niin paikallisille kuin turisteillekin. Vesipeilissä vaihtelevat vuorollaan kuiva graniitti, vesikerros ja sumu.


Bordeaux_23
Kuva5


Päiväretki Bordeauxista Arcachoniin

Bordeauxiin oli viikonloppureissumme ajalle luvassa jopa 37 asteen helteitä. Onneksi kaupungin historiallisen keskustan kujilta löytyi myös varjoa ja puiden katveesta vilpoisia terasseja. Sääennustuksen näyttäessä seuraavalle päivälle tulipunaista pätsiä, päätimme kuitenkin että nyt on aika suunnata vilvoittelemaan Atlantin rannikolle.

Määränpäämme, Arcachonin pieni rannikkokaupunki, sijaitsee vajaan tunnin junamatkan päässä Bordeauxista. Kaupunki on vanha ja perinteinen merenrantakohde täynnä menneen maailman tuntua: nykypäivänä se on tunnettu lähinnä ostereistaan. Vanhoissa huviloissa ja merenrantataloissa oli jotakin lähes siirtomaa-aikaista yläluokkaisuutta. Ne ovat varmasti periytyneet täällä pitkään samoilla suvuilla ja nousseet vuosien saatossa entistäkin arvokkaammiksi merellisen sijaintinsa takia.


Bordeaux_36
Bordeaux_37
Bordeaux_38


Arcachonin ranta on pitkä ja hienohiekkainen ja sitä seurailee lankuista rakennettu rantabulevardi. Rannan kahdelta yli 100-vuotiaalta kauniilta laiturilta lähtee kesäaikaan veneretkiä Arcachoninlahdelle. Mekin hyppäsimme veneen kyytiin ja pääsimme näkemään muun muassa lahden keskellä matalilla hiekkasärkillä sijaitsevat osteriviljelmät sekä Euroopan korkeimman hiekkadyynin.


Kuva4
Kuva3
Kuva2
Kuva1
Osteriviljelmät.


Paahteisen rantapäivän jälkeen istuimme syömään myöhäistä lounasta pitkän kaavan mukaan. Yksinkertaisen ravintolan neljän ruokalajin lounaassa oli kaikki kohdallaan: alkuun tietysti ostereita, pääruuaksi herkullinen padallinen simpukoita roquefort-liemessä ja jälkiruuaksi tuoreita mansikoita jäätelön, kermavaahdon ja pienen espresson kanssa. Sen jälkeen jaksoimme vaivoin palata juna-asemalle ja torkuimme matkan takaisin Bordeauxiin. Kaupunkiin palasimme juuri parahiksi juhlimaan Ranskan voittoa Argentiinasta MM-jalkapallokisojen neljännesvälierässä. Kaikin puolin täydellinen päivä siis!


Bordeaux_31
Bordeaux_32
 • Piyya
  14.7.2018 at 09:26

  Sillä lailla, sait sitten istutettua Bordeuxin villityksen minuun ?
  Näyttää kyllä niin tunnelmallisella ja just semmoisille kaduille ja kujille joihin sukeltaa ja eksyä hetkeksi pois maailman julmuudesta.

  • Emma
   21.7.2018 at 13:12

   Voi ei, sori tästä! 😀 😀 Bordeauxista kyllä löytyy roppakaupalla juuri noita kuvailemasi kaltaisia ihania pikkukujia 🙂

 • Anni
  15.7.2018 at 12:50

  Ihanan näköistä. Vau.

  • Emma
   21.7.2018 at 13:39

   Eikö ookin! 🙂

 • Mari
  16.7.2018 at 21:30

  Ihan saman suuntaisia fiiliksiä keväisen matkamme jäljiltä. http://sikseskiva.blogspot.com/2018/04/bordeaux-ranskalaiskaupunki.html

  • Emma
   21.7.2018 at 13:42

   Hyvä vinkki tuo vuorokauden kaupunkikortti, sillä olisi voinut olla meillekin käyttöä mutta ei tullut missään tietoa vastaan!