Suomi

TeeMaa – vihreän teen lumoissa Helsingissä

1.12.2015

Teetä on juotu Kiinassa tuhansia vuosia ja se on edelleen kiinteä osa kiinalaista kulttuuria ja arkipäivää. Teetä on aikain saatossa käytetty etenkin sen terveydellisten vaikutusten takia. Kiinalaisesta teestä 700-luvulla kirjoittanut Lu Yu sanoi teen tyynnyttävän sielun ja harmonisoivan mielen, karkottavan uupumuksen ja virkistävän ruumista. Tee oli taivaan makeinta kastetta. Teenjuonti oli myös seremoniallinen ajanviete, jonka katsottiin kehittävän ja jalostavan sitä harjoittavan henkilön luonnetta. Tätä nykyä teen terveysvaikutuksista löytyy jo tutkittuakin tietoa, mutta ainakin yhtä tärkeä syy teen juontiin on yksinkertaisesti sen hyvä maku.

Itsehän olen täysin hurahtanut kaikkeen kiinalaiseen, ja teekulttuuriinkiin olen päässyt tutustumaan paikan päällä niin Kiinassa kuin muuallakin Aasiassa.

etelä korea tee
Boseongin teeviljelmillä Etelä-Koreassa
peking kiina tee

 

Teehuoneella Helsingissä

Suomestakin saa onneksi hyvää kiinalaista teetä – esimerkiksi Helsingistä löytyy useampikin hyvä teehuone. Viime reissulla valitsimme kohteeksi TeeMaan Annankadun designkorttelissa. Kylmästä ja tuulisesta marraskuun iltapäivästä astuimme sisään kodikkaaseen ja lämpimän kutsuvaan kahden pienen huoneen teehuoneeseen. Seinillä on taidetta ja tietysti hyllyittäin teetä. Kukoistavia viherkasveja on kaikkialla.

teemaa tee helsinki
teemaa tee helsinki

Teetä on tarjolla kymmeniä laatuja: vihreää, valkoista, oolongia, pu’eria… Me valitsimme maisteltavaksemme yhden vihreän teen, Hunanin maakunnassa pienellä tilalla viljellyn teen, jota vain TeeMaa tuo Suomeen, sekä yhden oolongin, Mi Hua Xiang Dan Congin (eli Hunajakukan).

Näistä kahdesta TeeMaan oma ”nimikkotee” oli oma suosikkini. Se oli lähes väritön, mutta täyteläisen pehmeä, lähes makea tee.

teemaa tee helsinki

Vaikka tämä ”nimetön nimikkotee” tekeekin poikkeuksen sääntöön, nimetään teelaadut Kiinassa yleensä esimerkiksi niiden ominaisuuksia tai viljelyspaikkaa kuvaavilla nimillä. Maailmankuuluja teelajeja ovat mm. Lohikäärmeenkaivo ja Rautainen armon jumalatar.

Meidän mukaamme Tampereelle pakattiin TeeMaasta tällä kertaa muun muassa Ankan kakan tuoksu -nimistä teetä, teetä joka tarinan mukaan on itse asiassa niin hyvän tuoksuista että viljelijä on nimennyt sen näin jottei hänen satoaan ryöstettäisi!

PS. Lue kokemukseni kiinalaisesta ulkoilmateehuoneesta Chengdussa.