Suomi

Tampereen uudet ja vanhat brunssisuosikit

20.2.2024

Kirjoitin ensimmäisen jutun Tampereen brunsseista jo kahdeksan vuotta sitten. Sittemmin olen kirjoittanut jo pari lisää ja päivittänyt vanhimpia aina sitä mukaa, kun uusia brunsseja on syntynyt ja vanhoja kuopattu. Ihan alusta lähtien tietyt suosikit ovat pitäneet pintansa, ja houkutelleet brunssi-ihmisiä vuodesta toiseen – tähän joukkoon kuuluvat Tampereella muun muassa jo ihan brunssilegendoiksi muodostuneet, kaikkien tuntemat Cafe Pispala, Pella’s Cafe, Muusa ja Aitoleipä.

Mutta aina välillä kannattaa kokeilla myös jotain uutta! Viimeisimpänä testasin itse Kahvila Laikun instagram-ystävällisen brunssin ja Lapland Hotel Arenan sunnuntain aamiaisbrunssin. Tässä jutussani on listattu myös kourallinen muita hyviä vaihtoehtoja – ja lisää löydät toisesta suuresta brunssilistauksestani!


Kahvila Laikun brunssi

Kahvila Laikun brunssi on oivallinen uusi lisä Tampereen brunssitarjontaan. Brunssi on kaunis, herkullinen ja erityisen instagrammattava. Kahvilaa pyörittävät kaksi nuorta naista, ja nuori visio näkyykin nimenomaan annosten esteettisyydessä ja kunnianhimoisesssa toteutuksessa.

Laikun brunssin idea on siis se, että listalta voi valita kolme annosta (15 euroa), viisi annosta (20 euroa) tai seitsemän annosta (26 euroa) erilaisten makeiden ja suolaisten pikkuruokien valikoimasta. Listalla on mm. erilaisia bowleja, leipiä ja leivonnaisia. Niiden lisäksi juomat maksavat erikseen. Tilaamani annokset ja latte olivat kaikki herkullisia, mutta ruuat todella pieniä. Suosittelen siis tilaamaan vähintään sen viisi annosta. Kahvila Laikun brunssi on saavuttanut heti alusta alkaen suuren suosion, joten pöytävaraus kannattaa.

Alkuvuonna 2024 Kahvila Laikku on julkisivuremontin vuoksi suljettu, mutta samat omistajat avaavat maaliskuussa uuden brunssiravintola Daisyn Kehräsaareen! Laikku aukeaa taas kesällä 2024.

Kahvila Laikku
Brunssia tarjolla ti-la klo 10-18
Hinta alk. 15 €


20230708_141624
Tässä on avokadoleipä, chiabowl ja munakokkeli.
20230708_143700
Kahvila Laikku sijaitsee hienossa vanhassa kirjastotalossa. Myös ulkona portaiden yläpäässä on muutama pöytä.Lapland Hotels Arenan sunnuntaiaamiainen

Lapland Hotelseissa on tunnetusti ja tutkitusti yksi Suomen parhaista hotelliaamiaisista, ja se on saatavilla myös muille kuin hotellin asukkaille. Yliopistonkadun Lapland Hotels Tampere tarjoilee aamiaista viikonloppuisin klo 11.30 asti, Nokia Arenalla toimiva Lapland Hotels Arena sunnuntaisin peräti klo 13 saakka. Tämä aamiainen käy siis sekä laajuutensa että pituutensa puolesta aivan brunssista!

Mikä tekee Lapland Hotelsien aamiaisesta spesiaalin on Pohjoisen tunnelma ja maut. Tykkään aamiaishuoneen hämärästä, mutta lämpöisen kutsuvasta ja rauhallisesta tunnelmasta. Mautkin ovat jotain aivan muuta kuin perustukkukamaa, ja kaikki tuntuu käsin tehdyltä. Tarjoilupöydät on koristeltu aidoilla havuilla ja niiltä löytyy mm. lohta, katajamarinoitua siikaa, porosalamia ja -mustamakkaraa, juustoleipää ja lakkahilloa, perunarieskaa ja poropiirakoita, kuusenkerkkäsmoothieta sekä maankuulua kaurahelmipuuroa. Kokilta saa tilata munakkaan esimerkiksi porolla ja sienillä tai savulohella ja punasipulilla. Kaikkien erikoisherkkujen lisäksi tästä aamiaisesta tekee brunssimaisen myös erikoiskahvit ja runsas jälkkäripöytä.

Saivo Kitchen & Bar / Lapland Hotels Arena
Aamiainen tarjolla ma-pe 6.30-10, la 7.30-12 ja su 7.30-13
Hinta 28 €


20240204_120002
Mehuvalikoiman lisäksi tarjolla on ihania smoothieita.
20240204_120336
20240204_121930
Mikä valikoima kotimaisia marjoja ja hilloja!
20240204_123552
20240204_122349


Lillan Hotel & Kökin brunssi

Lillan voittaa ihan ehdottomasti vähintäänkin sarjassa Tampereen brunssien ihanimmat puitteet! Lillan on pieni hotelli, kahvila ja putiikki Viinikan kirkon kupeessa kauniilla, rauhallisella alueella vanhassa puutalossa. Sisustus on vanhan talon henkeen sointuva: rustiikkiset puiset huonekalut, sinivalkoiset astiat, luonnonkukat – kaikki sopivat kauniisti yhteen.

Brunssi on tarjolla vain ennakkovarauksella (varaukset viimeistään edellisenä päivänä klo 16 mennessä) ravintolan kauniissa hirsiseinäisessä salissa ja lasiverannalla. Alkupalat ja makeat herkut haetaan noutopöydästä ja niiden lisäksi tarjoillaan päivän lämmin annos pöytiin.

Noutopöydässä on herkullinen lajitelma leipiä, croissanteja ja karjalanpiirakoita mm. munavoin, hummuksen tai nutellan kanssa. Tarjolla on myös leikkelettä, juustoa, sillejä, vihanneksia ja aivan ihanaa katkarapuskagenia. Lisäksi alkupalapöydässä on jugurttia ja granolaa sekä paria salaattia. Juomina on mehuja ja smoothieita.

Päivän lämpimät vaihtoehdot olivat käydessämme joko ylikypsää nautaa tai lettu kasvistäytteellä. Valitsin liha-annoksen, mutta se ei harmillisesti oikein ollut mieleeni. Liha olisi saanut olla vielä ylikypsempää ja ruskea liha ruskealla sienipuurolla ruskealta lautaselta tarjoiltuna oli vähän raskas ja tunkkainen.

Jälkkäripöydässä oli taas mukavasti vaihtoehtoja, tosin ehkä vähän jotain raikkaampiakin makuja olisi voinut olla kaupan valmiiden (?) minidonitsien, kuivahkojen kinuskikakkupalojen, tuulihattujen ym. seuraksi. Kaikenkaikkiaan tykkään kyllä Lillanin brunssista, mutta mieluummin näkisin noutopöydässä vielä enemmän valikoimaa ja jotain spesiaalijuttuja ja jättäisin vaikka sen lämpimän annoksen kokonaan pois.

Lillan Hotel & Kök
Brunssi tarjolla la ja su klo 11 ja 13
Hinta 33,00 €

20230812_110319
20230812_120701
20230812_110729
20230812_114218
20230812_120729


Kaffilan aamiaisbrunssi

Kaffilan viikonloppujen aamiaisbrunssi on perinteisen aamupalan ystävän ja vähän edullisempaa brunssivaihtoehtoa etsivän valinta: tarjolla on leipää, leikkeleitä, munia, tuorepuuroa, jugurttia, mysliä, mehua, smoothieta ja kahvia. Vaikka toisaalta Kaffilan aamiaisbuffet on aavistuksen kallis sellaiseksi perussetiksi, johon ei kuulu mitään lämmintä eikä mitään varsinaista makeaa, niin toisaalta laadukkaat tuotteet korvaavat määrän puutetta: jugurtti on ihanan paksua ja kermaista, kahvi ja tee luomua, sämpylät lähileipomon paistamia ja appelsiinimehu maistuu melkein vastapuristetulta.

Kaffila
Aamiaisbuffet tarjolla la ja su 10-13
Hinta 14,90 €


20220417_100159
Kaffila_1


Muusan brunssi

Muusan brunssi on ehdottomasti Tampereen hipsterein. Se on vege- ja vegaanipainotteinen, mutta tarjolla on syötävää myös sekaaneille.

Ilahduttavaa on se, että Muusan brunssi ei sorru tylsään leivät-leikkeleet-puurot-ja-jugurtit-linjaan, vaan pöytä on koreana tuoreista, värikkäistä ja mielikuvituksellisista salaateista ja piirakoista. Myös muutamaa lämmintä ruokaa on tarjolla ja tietysti jälkkäreitä. Omat lempparini olivat tällä kertaa Bang Bang -kukkakaalit, joita löytyy myös Muusan à la carte listalta, kurpitsa-aurajuustosalaatti ja fetapiirakka. Juomana on mehua, smoothieta ja tietysti kahvia ja teetä.

Tilana Muusa on ihanan kodikas ja värikäs. Se on suosittu paitsi hipsterien niin myös lapsiperheiden parissa – ja välillä meteli onkin aika korvia raastava. Muusan brunssille oli ainoana oven edessä jono hetkeä ennen ravintolan avautumista klo 12, pöytävarauksia brunssille ei oteta.

Ravintola Muusa
Brunssia tarjolla su 12-16
Hinta 25,00 €


Kuva30
Kuva27
Kuva29
Kuva28


Café & Bar Katon brunssi lopettanut!

Finlaysonin katolla sijaitsevalla Café Katolla on kaksi ässää hihassaan: täysin gluteenittomat tuotteet ja Tampereen upeimmat näköalat. On tosin pakko mainita, että kahvilan ikkunoiden näköalat eivät vielä suoraan hivele silmää, vaan kahvilasta täytyy astua ulos terassille ja erikseen maisemia katsomaan, mutta sitten ne ovatkin aivan ainutlaatuiset!


IMG_20200801_132613


Kesäaikaan täältä samasta paikasta pääsee myös (pelottavalle) kattokävelylle, jossa maisemia saa ihailla vielä useammasta kohdasta ja perspektiivistä.

Brunssia on tarjolla sunnuntaisin, menu vaihtuu aavistuksen verran viikottain. Tällä kertaa tarjolla oli neljää erilaista salaattia, lämpimiä perunoita ja makkaroita, munia, muutamaa leipää (kaikki tarjottava on siis gluteenitonta!) hillojen, juustojen, leikkeleiden ja vihannesten kanssa, hedelmiä, jugurttia ja granolaa sekä jälkiruokapöydässä muutamaa erilaista kakkua. Ainiin ja settiin kuuluu vielä alkujuomana mimosa (alkoholilla tai ilman), siitä lisää pisteitä!

Café & Bar Katto
Brunssi sunnuntaisin, kattaukset klo 11 ja 12.45
Hinta 25,90 €


20220116_110446
20220116_110456


Tammerin Super Breakfast/brunssi

Hotelli Tammer on viime vuosina tarjoillut vähän vaihdellen välillä Super Breakfastia ja välillä sen jatkona iltapäivästä myös brunssia. Viimeisimmän tiedon (2024) mukaan tällä hetkellä tarjolla on vain aamiaisbrunssi Super Breakfast – jonka hyvä puoli on se, että sitä on saatavilla joka päivä, siis arkisin myös!

Tammerin upeassa ruokasalissa nautitaan aamiaista fiinisti. Kahvi tuodaan valkoisilla pöytäliinoilla ja hopeaottimilla katettuihin pöytiin, syötävät haetaan noutopöydästä. Tarjolla on kaikki perinteiset kylmät ja lämpimät aamiaisherkut sekä myös tamperelaisia erikoisuuksia. Tammerin aamiainen/brunssi kannattaa ehdottomasti kokea jo sen kauniiden, historiallisten puitteiden takia!

Radisson Blu Grand Hotel Tammer
Super Breakfast -aamiainen tarjolla ma-pe klo 7-10 ja la-su 7.30-12
Hinta 26 €


Tammer_2
Tammer_1
Tammer_3
Tammer_4
Tammer_5


Ravintola Viikinsaaren brunssi

Monet ravintolat pitävät keskikesällä brunssitaukoa, mutta onneksi on myös niitä, jotka tarjoavat brunssia nimenomaan kesäisin. Ihana vanhassa pitsihuvilassa toimiva Ravintola Viikinsaari kuuluu niihin. Viikinsaareen mennään laivalla Laukontorilta, laivaliikenne alkaa taas toukokuussa 2024. 20 minuutin laivamatkan päässä odottaa Viikinsaaren kesäparatiisi ja viikonloppuisin myös brunssi!

Brunssilla tarjotaan lähiruokaa kuten Ahlmanin tilan juustoja ja jugurttia. Kattaus on melko kevyt, mutta maittava ja aivan tarpeeksi täyttäväkin. Alkukesän menussa oli erilaisia kasviksia tuoreena ja salaatteina, lämminsavustettua lohta, silliä, lihapullia ja falafelejä, munakasta, juustoja ja leipää. Jälkiruokapöydässä oli tarjolla maatiaismaitopannaria hillon, marjojen ja jugurtin kanssa sekä karkkeja ja popkorneja. Kahvi, tee ja mehut kuuluvat brunssin hintaan.

Viikinsaaren huvila, jossa ravintola toimii, on ehkäpä Tampereen kaunein ravintola. Vaikka Viikinsaaren brunssille tuleekin siis laivamatkan kanssa vähän enemmän hintaa kuin muille brunsseille ”mantereella” on kokonaisuus mielestäni todellakin sen arvoinen. Lue lisää Viikinsaaresta tästä jutustani!

Ravintola Viikinsaari
Brunssi tarjolla kesäisin la ja su 11.30-16
Hinta 35,00 € (laivalippu + brunssi 46,00 €)


viikinsaari_1
viikinsaari_2
viikinsaari_3


PS. Tsekkaa myös lähikuntien kesäbrunssit: Juhlaravintola & Country Bistro Maisa Terälahdessa, Eräjärven Eerola Orivedellä, Tyrvään Pappila Sastamalassa ja Frantsilan Kehäkukka Hämeenkyrössä!
 • Tiia/ReiseReise
  28.3.2018 at 19:54

  Vau, miten paljon vaihtoehtoja! Pitää kyllä kohta lähteä Tamperelle testaamaan. Tosi kiva, että kirjoitit myös kasvispainotteisista vaihtoehdoista, kasvis/vegaaniruoat saavat heti plussaa. 🙂

  • Emma
   30.3.2018 at 10:58

   No niinpä, olen ilolla seurannut tätä brunssien lisääntymistä Tampereella! Tykkään itse myös eniten sellaisista brunsseista, joilla on paljon kasvisruokia ja etenkin tuoreita salaatteja, hedelmiä jne.

 • Maarit Johanna
  7.4.2018 at 12:44

  Mahtava kooste! Kiitos ? kesällä me otetaan kyllä asiaksi kiertää joka viikonloppu joku ihana brunssipaikka. Tampere on täynnä kaikkea kivaa ?

  • Emma
   8.4.2018 at 10:48

   Kiitos Maarit! Kuulostaa loistavalta kesäsuunnitelmalta! 🙂

 • Anne
  8.4.2018 at 09:35

  Ei ole Puistossa brunssia?

  • Emma
   8.4.2018 at 10:53

   Äh ja voi itku! Hyvä kun sanoit: tarkastin Puistosta ja totta tosiaan, brunssi on kuulemma tauolla. Täytyy päivittää juttua!

 • Anni | Rajatapaukset
  9.10.2018 at 16:36

  Nää sun listaukset on kyllä loistavat, tulin taas tätä kautta katsomaan että mitähän brunssia sitä lähtisi ensi viikonloppuna testaamaan. Tuloksena Viola!

  • Anni | Rajatapaukset
   9.10.2018 at 16:36

   Viila, jopa 😛

   • Emma
    10.10.2018 at 10:40

    Mahtavaa, on ilo olla avuksi! Raportoi kuulumiset Viilasta, on pitänyt meinaan käydä uusinnassa itsekin kun kuulemma niiden brunssi on uudistunut!

 • Karolina
  9.6.2019 at 20:23

  Täytyy testata tänä kesänä 😀

  P.S. Huomasin, että Spoon Brasserie on muuttanut Sarankulmaan ja toimii nykyään pelkästään lounasravintolana.

  • Emma
   18.6.2019 at 07:28

   Kiitos Karolina, täytyypä ottaa Spoon kokonaan pois tästä jutusta!

 • Janika
  26.1.2020 at 19:14

  Tampereen keskustassa on nyt uusi paikka, Cafe Reilu. Sieltä voi saada aitoa turkkilaista brunssia. Kavereiden kanssa kävimme viime viikolla. Suosittelen hinta oli 15 € per naama

  • Emma
   27.1.2020 at 20:25

   Tästä tulikin mulle monta vinkkiä eli ehdottomasti menee testiin! Kiitos!

 • Hanna
  24.7.2020 at 22:34

  Puutarhakadulla on uusi paikka ” Eflatun ” . Pari päivää sitten kävimme lounaalla. oli tosi herkullista ruokaa. Sieltäkin löytyy lauantaina välimerellinen brunssibuffet. Mennään maistamaan mieheni kanssa. 🙂

  • Emma
   26.7.2020 at 20:15

   Satuin kans huomaamaan Eflatunin mainoksen facebookissa ja pistin korvan taakse. Kiva kuulla, että lounas oli hyvä, ehdottomasti täytyy käydä kokeilemassa siis brunssikin!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  21.2.2024 at 09:44

  Täytyisi joskus käydä Tampereen Lapland Hotelsissa. Ketjun aamiaisista on kokemusta vain Pohjoisen hotelleista. Luulen, että jonkin verran eroja on verrattuna Tampereeseen tai Helsinkiin. Muutenkin pitäisi harrastaa brunsseja enemmän.