Yleinen

Lennot Tampereelta: kotikentältä lentämisen plussat ja miinukset

3.2.2019

EDIT 2022: Tampere on nykyään airBalticin kotikenttä!

Lensin viime vuonna aika monta lentoa (15 edestakaista lentoa Suomesta jos oikein laskin – lue tästä jutusta tarkemmin minne kaikkialle), mutta vain kerran pystyin hyödyntämään kotikenttäetua ja lentämään maailmalle kotikaupungistani Tampereelta.

Tein koko viime vuoden blogiyhteistyötä airBalticin kanssa, joka tarjoaa lähes päivittäisiä lentoja Tampereelta Riikaan. AirBalticin Tampereen lennot kuitenkin lähtevät itselleni siinä mielessä hankalaan aikaan (tällä hetkellä klo 05.25), että kotoani ei millään pääse julkisilla Tampereen lentokentälle ja taksista saisi maksaa jopa seitsemänkymppiä (kokeiltu on!). Ajokorttiahan en siis edes omista. Kotiseuturakas sydämeni verta vuotaen olen joutunut kerta toisensa jälkeen valitsemaan lähtökentäksi Helsingin – onneksi Helsinki-Vantaalle on sentään Tampereelta mainiot juna- ja bussiyhteydet.

Noloa, mutta jos muistan oikein, niin edellisen kerran olen lentänyt Tampereelta kolme vuotta sitten, silloin Tampereelta Tukholman kautta SAS:lla Hongkongiin. Sen jälkeenhän kentällä on tehty mm. miljoonaremontti ja SAS on aloittanut suorat lennot Tampereelta Malagaan.

Lentoon Tampereen uudistetulta kentältä

Kunnes lopulta tänä talvena tuli se kerta, kun mieheni työaikataulut sopivat omiin matkasuunnitelmiini niin, että saatoin varata lennon Tampereelta ja sain aamuhämärissä kyydin Tampereen lentokentälle Pirkkalaan.

Oli siis tullut aika tarkastaa miltä päivitetty kotikenttä näytti kolmen vuoden tauon jälkeen ja kirjata ylös mitkä olivat Tampereelta lentämisen plussat ja miinukset!


Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Lähtöaulan kahvila ei ole vielä aamun ensimmäisen lennon aikaan auki.
Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Näin pieni, tai sanotaan mieluummin kompakti, on Tampereen lentokenttä. Kun astut sisään on samassa aulassa vierekkäin lähtöselvitys ja turvatarkastus – ja katsopa tarkkaan, niin tästä aulasta näkyy jo lentokonekin johon olen menossa!
Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Lähtöportteja on neljä ja ne ovat kaikki tässä samassa tilassa. Ei voi eksyä!
Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Porttialueen kahvila on jo auki, ja sen yhteydessä on myös pieni myymälä, josta saa mm. Muumi- ja Suomi-aiheisia viime hetken tuliaisia.
Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Raikkaat ja selkeät odotustilat, tykkään!

Lennot Tampereelta: plussat ja miinukset

Niinpä minä siis vihdoinkin istuin sen pienen potkurikoneen kyydissä matkalla Tampereelta Riikaan. Kello oli vasta puoli kuusi aamulla ja koneen ikkunasta sai tuijotella pilkkopimeälle taivaalle – oli hyvää aikaa miettiä kotikentän plussia ja miinuksia.

Plussat:

+ Jos joukkoliikenneyhteydet Tampereen lentokentälle olisivat paremmat, niin kaikki olisi pelkkää plussaa! On luksusta päästä maailmalle suoraan omasta kotikaupungista!
+ Tampereen lentokentällä terminaalissa ei ole yleensä kuin yhden lennon matkustajat kerrallaan, joten lähtöselvitys ja turvatarkastus sujuvat yleensä äärimmäisen nopeasti.
+ Käytännössä se tarkoittaa sitä, että riittää, että kentälle tulee noin puoli tuntia ennen boardingin alkamista (tai vähemmänkin, mutta omalla vastuulla!).
+ Koneeseen nousu tapahtuu ihan kuin nousisit kotisohvaltasi ja kävelisit koneeseen – siis ihan oikeasti, odotustilassa on mukavia sohvia ja niiltä pari askelta portille, josta kävellään suoraan koneeseen!
+ Vaikka Tampereen lentokenttä on pieni, niin se on moderni ja kaunis – kyllä kelpaa turistienkin tulla Tampereelle! Remontin myötä porttialueella on uusi Muumi-teema, joka yksinkertaisuudessaan miellyttää ainakin minun silmääni.
+ Ja niille ketkä eivät matkusta kovin usein, on varmasti helpotus lentää kentältä, jolla ei takuuvarmasti voi eksyä.

Miinukset:

– No ne kulkuyhteydet (ja siis keskustastahan pääsee kyllä aamun ensimmäiselle lennolle bussillakin, mutta meiltä Itä-Tampereelta asti ei).
– Vielä vuosi sitten lentokentälle pääsi myös erikseen järjestetyllä kuljetuksella Tampereen hotelleilta, mutta ilmeisesti enää ei.
– Lähtöselvitysaulan kahvila ei ole auki vielä ensimmäisen lennon aikaan (porttialueen tosin on, joten kokonaan ilman ei tarvitse olla jos kotona ei ehtinyt keittää aamukahvia).


Tampere Pirkkala lentokenttä lennot
Sohvalta suoraan koneeseen!
Ja tullessa laukut tulevat hihnalle yleensä muutamassa minuutissa!

 


 • Piyya
  3.2.2019 at 19:49

  Olen kanssasi ihan samaa mieltä ja kateellisena katsonut miten Wizzair on esimerkiksi laajentanut kohteita Turusta mielenkiintoisiin kohteisiin. Tuo Tampere – Malagakin on ihan super !
  Odotan niin, että joku yhtiö huomaisi Vaasan hienon kentän, hyvin samanlainen yksinkertaisuudessaan ja raikkaudessaan kuin Tampereen kenttä.
  Täältä on aika pitkä matka aina kun lähtee maailmalle ! Mutta masilmallehan on päästävä 😉

  • Emma
   4.2.2019 at 21:13

   No hei vähänkö olen kateellinen Turulle!! Jouduin nöyrtymään nyt kun sieltä pääsee Makedoniaan ja varaamaan sieltä lennot syksyllä.. en tiedä vielä miten yhteydet sinne toimii Tampereelta vai pitääkö ennen tai jälkeen jäädä yöksi. Vaasastakin luulisi olevan tarpeeksi matkustajia ainakin muutamalle reitille, kun se on taas jo niin paljon lähempänä koko pohjoista Suomea (siis pohjoista Tampereelta katsottuna, en tarkoita nyt vain mitään Lappia :))!

 • Antti / Lanttimatkat
  3.2.2019 at 21:08

  Tampereen kenttä on erittäin kiva juurikin tuon nopean käytettävyyden ja kivan sijainnin kannalta, mutta harmiksi sinne pääseminen on vaikeampaa kuin Helsinkiin.

  En ole mielestäni käyny siellä katsomassa tätä uutta Muumi-teemaa, mutta nyt kyllä voisi, vaikkei lentäisikään mihkään.

  Malagaan tekisi mieli mennä vähän käymään, se olkoon teoriassa seuraava suuntani.

  Plussat:
  Ei tarvi Jonottaa
  Tampere

  Miinukset:
  -.-

  • Emma
   4.2.2019 at 21:15

   Joo, etenkin nyt vielä kun mulla on opiskelijakortti niin on jotenkin jännää, että Helsinki-Vantaalle pääsen koska vaan keskellä yötä kympillä, mutta Tampereelle pitää maksaa seitsemänkymppiä taksista. Mutta minkäs teet, ilmeisesti lentokenttäkuljetuksille ei sitten vaan kuitenkaan ole tarpeeksi kysyntää. Ja SAS vois kyllä tarjota yhdet Malagan lennot tamperelaisille matkabloggaajille 😀

   • Antti / Lanttimatkat
    5.2.2019 at 17:15

    Mielestäni se olisi erittäin kiva ja sitten toinen on lentoyhtiön bussikuljetus -optio lentoa ostettaessa. Toivotaan tilanteen paranevan tulevaisuudessa!

 • Kirsi
  7.2.2019 at 20:17

  Olen joitain kertoja lentänyt Tampereelta: Ryanairilla (terminaali 2), pari kertaa Helsinkiin ja kerran lomalennolla Teneriffalle. Onhan se luksusta, kun käytännössä vain kävelet suoraan check-in, turvatarkastus ja hetkeksi odottelemaan koneeseen nousua.

  • Emma
   8.2.2019 at 11:22

   No niinpä, ei todellakaan tarvi olla 2 tuntia ennen kentällä eikä miettiä että kuinka pitkät jonot mahtaa olla turvatarkastukseen 😀

 • Juha
  7.2.2019 at 20:30

  Ei Riikan lennon aikataulu ole varmastikaan slotista kiinni vaan jatkoyhteyksien aikataulusta. Nämä syöttölennot on ajastettu niin että Riikasta pääsee jatkamaan moneen paikkaan eteenpäin. Helsingistäkin Air Balticin Riikan lento on aamun ensimmäinen, samasta syystä.

  • Emma
   8.2.2019 at 11:24

   Joo, varmasti osa on tätä aikataulutusta, mutta Helsingistähän airBalticilla on muistaakseni neljäkin lentoa joka päivä, ensimmäinen tähän samaan kukon laulun aikaan ja viimeinen joskus illansuussa. Tampereen lentokin voisi olla hyvin tunnin tai pari myöhemmin ja vielä ehtisi 95 % jatkoyhteyksille Riiasta. Voi ajatella myös niin päin, että ei kukaan varaa tuota 05.25 lentoa jos jatkolento Riiasta lähtee illalla.

   • Juha
    8.2.2019 at 13:48

    Kyllä syy on se aikataulutus, usko pois. Riikasta lähtee Air Balticin jatkolentoja klo 07-08 aikaan noin 20 kohteeseen. Seuraava aalto on klo 12 aikaan ja siinä välissä on sangen hiljaista. Tuolla aikaisella aamulennolla ehtii siis Riikan kautta moneen Euroopan kohteeseen aikaisin – itse juuri lensin tuota kautta Vilnaan ja olin aamulla jo ennen klo 9 Vilnan keskustassa. Jos aamulennot täältä lähtisivät tunnin tai pari myöhemmin niin niiltä ei olisi yhteyttä noille aamun jatkolennoille.

 • Huomautus
  8.2.2019 at 00:11

  Se ei ole TKL, vaan Tampereen Seudun joukkoliikenne eli Nysse. TKL on vain yksi monista liikennöitsijöistä…

  • Emma
   9.2.2019 at 23:33

   Kiitos tästä tärkeästä huomautuksesta 🙂