Yleinen

Lennot Tampereelta: kotikentältä lentämisen plussat ja miinukset

22.1.2024

Kirjoitin tämän jutun alunperin ennen koronaa vuonna 2019, jolloin minulla oli takanani useita lentoja airBalticilla vuoden 2018 Brand Ambassador -yhteistyön merkeissä. Sittemmin airBaltic on avannut vielä useita uusia reittejä Tampereelta (ja pitää Tamperetta jopa yhtenä kotikenttänään!), mutta vastaavasti Ryanair, jolla oli aikoinaan Tampereelta useita reittejä maailmalle, on vähentänyt omiaan. Tällä hetkellä ainoa Ryanairin Tampereen reitti (Stanstediin) on tauolla ainakin talven 2023-2024 ajan.

Finnair on lopettanut kokonaan kotimaanlennot Tampereelle – tai virallisesti korvannut ne bussiyhteyksillä. Myöskään SAS:lla ei ole enää omia lentoja Tampereelta (vain codeshare airBalticin kanssa). Uusi kotimainen lentoyhtiö Lygg on sentään aloittanut lennot Tampereelta Tukholmaan, ja lupailee reittejä myös Borlängeen, Tallinnaan ja Helsinkiin!

AirBalticin suorat lennot Tampereelta

AirBalticille Tampere on ollut ilmeisen hyvä kotikenttä ja yhtiössä ollaan oltu tyytyväisiä reittien kysyntään. Se tarkoittaa toivottavasti sitä, että nyt olemassaolevat Riian, Tallinnan, Kööpenhaminan ja Amsterdamin suorat reitit säilyvät tulevaisuudessakin. Uusimmat suorat reitit Tampereelta ovat Malaga, jonne lennetään ympärivuotisesti, sekä kesäkohteet Palma de Mallorca ja Rodos. Tänä talvena Tampereelta on päässyt airBalticin suorin lennoin myös Teneriffalle ja Kittilään. Ja toki Riiassa vaihtamallahan Tampereelta pääsee kaikkiin mahdollisiin airBalticin kohteisiin.


Tampere_lentokentta_1
Lähtöaulan kahvila ei ole vielä aamun ensimmäisen lennon aikaan auki.
Tampere_lentokentta_2
Tampere_lentokentta_3
Näin pieni, tai sanotaan mieluummin kompakti, on Tampereen lentokenttä. Kun astut sisään on samassa aulassa vierekkäin lähtöselvitys ja turvatarkastus – ja katsopa tarkkaan, niin tästä aulasta näkyy jo lentokonekin johon olen menossa!
4
Lähtöportteja on neljä ja ne ovat kaikki tässä samassa tilassa. Ei voi eksyä!
Tampere_lentokentta_5
Porttialueen kahvila oli jo aamuvarhaisella auki, ja sen yhteydessä on myös pieni myymälä, josta saa mm. Muumi- ja Suomi-aiheisia viime hetken tuliaisia.
6
Raikas ja selkeä sisustus odotustilassa, tykkään!


Lennot Tampereelta: plussat

+ Jos joukkoliikenneyhteydet Tampereen lentokentälle olisivat paremmat, niin kaikki olisi pelkkää plussaa! On luksusta päästä maailmalle suoraan omasta kotikaupungista!
+ Tampereen lentokentällä terminaalissa ei ole yleensä kuin yhden lennon matkustajat kerrallaan, joten lähtöselvitys ja turvatarkastus sujuvat yleensä äärimmäisen nopeasti.
+ Käytännössä se tarkoittaa sitä, että riittää, että kentälle tulee noin puoli tuntia ennen boardingin alkamista (tai vähemmänkin, mutta omalla vastuulla).
+ Koneeseen nousu tapahtuu ihan kuin nousisit kotisohvaltasi ja kävelisit koneeseen – siis ihan oikeasti, odotustilassa on mukavia sohvia ja niiltä pari askelta portille, josta kävellään suoraan koneeseen.
+ Vaikka Tampereen lentokenttä on pieni, niin se on moderni ja kaunis – kyllä kelpaa turistienkin tulla Tampereelle! Remontin myötä porttialueella on uusi Muumi-teema, joka yksinkertaisuudessaan miellyttää ainakin minun silmääni.
+ Ja niille ketkä eivät matkusta kovin usein, on varmasti helpotus lentää kentältä, jolla ei takuuvarmasti voi eksyä.

Lennot Tampereelta: miinukset

– No ne kulkuyhteydet (ja siis keskustastahan pääsee kyllä aamun ensimmäiselle lennolle bussillakin, mutta meiltä Itä-Tampereelta asti ei).
– Vielä vuosi sitten lentokentälle pääsi myös erikseen järjestetyllä kuljetuksella Tampereen hotelleilta, mutta ilmeisesti enää ei.
– Lähtöselvitysaulan kahvila ei ole auki vielä ensimmäisen lennon aikaan (porttialueen tosin on, joten kokonaan ilman ei tarvitse olla jos kotona ei ehtinyt keittää aamukahvia).


7
Sohvalta suoraan koneeseen!
8
Ja tullessa laukut tulevat hihnalle yleensä muutamassa minuutissa!


 • Piyya
  3.2.2019 at 19:49

  Olen kanssasi ihan samaa mieltä ja kateellisena katsonut miten Wizzair on esimerkiksi laajentanut kohteita Turusta mielenkiintoisiin kohteisiin. Tuo Tampere – Malagakin on ihan super !
  Odotan niin, että joku yhtiö huomaisi Vaasan hienon kentän, hyvin samanlainen yksinkertaisuudessaan ja raikkaudessaan kuin Tampereen kenttä.
  Täältä on aika pitkä matka aina kun lähtee maailmalle ! Mutta masilmallehan on päästävä 😉

  • Emma
   4.2.2019 at 21:13

   No hei vähänkö olen kateellinen Turulle!! Jouduin nöyrtymään nyt kun sieltä pääsee Makedoniaan ja varaamaan sieltä lennot syksyllä.. en tiedä vielä miten yhteydet sinne toimii Tampereelta vai pitääkö ennen tai jälkeen jäädä yöksi. Vaasastakin luulisi olevan tarpeeksi matkustajia ainakin muutamalle reitille, kun se on taas jo niin paljon lähempänä koko pohjoista Suomea (siis pohjoista Tampereelta katsottuna, en tarkoita nyt vain mitään Lappia :))!

 • Antti / Lanttimatkat
  3.2.2019 at 21:08

  Tampereen kenttä on erittäin kiva juurikin tuon nopean käytettävyyden ja kivan sijainnin kannalta, mutta harmiksi sinne pääseminen on vaikeampaa kuin Helsinkiin.

  En ole mielestäni käyny siellä katsomassa tätä uutta Muumi-teemaa, mutta nyt kyllä voisi, vaikkei lentäisikään mihkään.

  Malagaan tekisi mieli mennä vähän käymään, se olkoon teoriassa seuraava suuntani.

  Plussat:
  Ei tarvi Jonottaa
  Tampere

  Miinukset:
  -.-

  • Emma
   4.2.2019 at 21:15

   Joo, etenkin nyt vielä kun mulla on opiskelijakortti niin on jotenkin jännää, että Helsinki-Vantaalle pääsen koska vaan keskellä yötä kympillä, mutta Tampereelle pitää maksaa seitsemänkymppiä taksista. Mutta minkäs teet, ilmeisesti lentokenttäkuljetuksille ei sitten vaan kuitenkaan ole tarpeeksi kysyntää. Ja SAS vois kyllä tarjota yhdet Malagan lennot tamperelaisille matkabloggaajille 😀

   • Antti / Lanttimatkat
    5.2.2019 at 17:15

    Mielestäni se olisi erittäin kiva ja sitten toinen on lentoyhtiön bussikuljetus -optio lentoa ostettaessa. Toivotaan tilanteen paranevan tulevaisuudessa!

 • Kirsi
  7.2.2019 at 20:17

  Olen joitain kertoja lentänyt Tampereelta: Ryanairilla (terminaali 2), pari kertaa Helsinkiin ja kerran lomalennolla Teneriffalle. Onhan se luksusta, kun käytännössä vain kävelet suoraan check-in, turvatarkastus ja hetkeksi odottelemaan koneeseen nousua.

  • Emma
   8.2.2019 at 11:22

   No niinpä, ei todellakaan tarvi olla 2 tuntia ennen kentällä eikä miettiä että kuinka pitkät jonot mahtaa olla turvatarkastukseen 😀

 • Juha
  7.2.2019 at 20:30

  Ei Riikan lennon aikataulu ole varmastikaan slotista kiinni vaan jatkoyhteyksien aikataulusta. Nämä syöttölennot on ajastettu niin että Riikasta pääsee jatkamaan moneen paikkaan eteenpäin. Helsingistäkin Air Balticin Riikan lento on aamun ensimmäinen, samasta syystä.

  • Emma
   8.2.2019 at 11:24

   Joo, varmasti osa on tätä aikataulutusta, mutta Helsingistähän airBalticilla on muistaakseni neljäkin lentoa joka päivä, ensimmäinen tähän samaan kukon laulun aikaan ja viimeinen joskus illansuussa. Tampereen lentokin voisi olla hyvin tunnin tai pari myöhemmin ja vielä ehtisi 95 % jatkoyhteyksille Riiasta. Voi ajatella myös niin päin, että ei kukaan varaa tuota 05.25 lentoa jos jatkolento Riiasta lähtee illalla.

   • Juha
    8.2.2019 at 13:48

    Kyllä syy on se aikataulutus, usko pois. Riikasta lähtee Air Balticin jatkolentoja klo 07-08 aikaan noin 20 kohteeseen. Seuraava aalto on klo 12 aikaan ja siinä välissä on sangen hiljaista. Tuolla aikaisella aamulennolla ehtii siis Riikan kautta moneen Euroopan kohteeseen aikaisin – itse juuri lensin tuota kautta Vilnaan ja olin aamulla jo ennen klo 9 Vilnan keskustassa. Jos aamulennot täältä lähtisivät tunnin tai pari myöhemmin niin niiltä ei olisi yhteyttä noille aamun jatkolennoille.

 • Huomautus
  8.2.2019 at 00:11

  Se ei ole TKL, vaan Tampereen Seudun joukkoliikenne eli Nysse. TKL on vain yksi monista liikennöitsijöistä…

  • Emma
   9.2.2019 at 23:33

   Kiitos tästä tärkeästä huomautuksesta 🙂

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  5.6.2023 at 18:07

  En ole tainnut lentää Suomesta ikinä ulkomaille muualta kuin Helsinki-Vantaalta. Tuo Tampere kieltämättä voisi olla varsin näppärä lähtöpaikka tietyille lennoille, eipä sitä oikein tule yleensä edes tsekattua. Hyviä puolia on runsaasti. Täytyy jatkon kannalta pitää Tamperekin mielessä mahdollisena lähtöpaikkana. Toki Turkukin voisi varmasti tulla kyseeseen.

  • emma
   5.6.2023 at 21:09

   Harmillisesti Tampereelta ei ole useinkaan löytynyt varsinaisesti Helsinkiä halvempia lentoja, mutta sijainti ja säästö siinä ajassa, joka kuluisi Helsinkiin menemiseen on tietysti se iso juttu!