Itävalta Slovakia Unkari

Tunnelmalliset joulutorit Wien, Bratislava ja Budapest

30.11.2018

Onkohan joulutorimatkailu merkki keski-ikäistymisestä? En ole meinaan koskaan aiemmin kokenut mitään paloa päästä kiertelemään Keski-Euroopan joulutoreja ennenkuin tänä vuonna. Ajankohtakin sopisi teoriaani, nimittäin synttärini ovat ovella, ja viime vuonna tähän aikaan kun täytin sen pelottavan 40, koin keski-ikäisyyden ensimmäistä kertaa koputtelevan ovelle synttärimatkalla Maltalla.

No, keski-ikäistä tai ei, niin tänä vuonna tein elämäni ensimmäisen joulutorimatkan. Halusin käydä useammilla joulumarkkinoilla samalla reissulla, joten Keski-Euroopan pääkaupunkikolmikko Wien, Budapest ja Bratislava valikoitui kohteekseni. Lensin Wieniin, jossa vietin yhden päivän, matkustin sieltä junalla Bratislavaan, jossa olin kaksi yötä, ja sieltä edelleen junalla Budapestiin kahdeksi yöksi ja Budapestista kotiin.

Matkustaminen Keski-Euroopassa on todella helppoa ja edullista! Kirjoitankin tähän juttuun ylös joulutorikuulumisten lisäksi myös joitakin matkustusvinkkejä näihin kaupunkeihin ja niiden välille. 

Wienin joulutorit ja joulumarkkinat

Wienissä järjestetään joulun alla markkinoita jopa yli kahdessakymmenessä eri paikassa. Ne suurimmat ja hienoimmat löytyvät Raatihuoneen torilta Viennese Dream Christmas Marketilta. Viennese Dream Christmas Market on avoinna joulun aikaan joka päivä aamusta iltaan. Joulumarkkinoilla voi siis käydä päivälläkin, mutta näillä markkinoilla on erityisen kauniit jouluvalot, joten suosittelen käymään myös pimeän laskeuduttua.

Raatihuoneen torille pystytetään joulun alla kaikkiaan 152 myyntikojua ja lisäksi mm. luistinrata (luistimia voi vuokrata paikan päältä). Sisällä Raatihuoneella järjestetään lapsille joulupipari- ja kynttiläpajoja, ja viikonloppuisin siellä voi kuunnella kuorojen laulamia joululauluja.


20181123_153200
Wien_joulumarkkinat_7
Wien_joulumarkkinat_6


Wienissä poikkesin myös Luonnonhistoriallisessa museossa dinosauruksia katsomassa, joten samalla pääsin sopivasti kiertelemään sen edustalla sijaitsevilla Maria-Theresien Platzin joulumarkkinoilla. Myös aukion toisella laidalla on museo, kehuttu Wienin Taidehistoriallinen museo.

Näillä markkinoilla erityisintä onkin nimenomaan sijainti. Molemmat aukiota reunustavat museot on uskomattoman hienoja rakennuksia, joten fiilis on joulotorillakin tavallista historiallisempi ja majesteetillisempi. 

Keski-Euroopassa joulumarkkinoilla on tapana maksaa muutaman euron pantti glögimukista, ja jokaisilla joulumarkkinoilla on oman näköinen mukinsa. Samaan mukiin voi sitten ostaa niin monta kertaa glögiä tai punssia eri kojuista kuin haluaa, ja lopuksi mukista saa halutessaan pantin takaisin tai sen voi pitää muistona. Aika kiva keräilykohde!

20181123_131506
20181123_155925
20181123_130006


Päivän Wienissä kierreltyäni kävin lopuksi katsastamassa vielä Art Advent -nimisen joulutorin Karlsplatzilla kauniin Karlskirchen edustalla. Tänne minua houkutteli erityisesti se, että luin tällä joulutorilla olevan tavattavissa “ystävälliset laamat James ja Luis”, mutta eipä näkynyt. Mikä pettymys! Lampaita ja pikkupossuja sentään oli paikalla. Lisäksi näillä markkinoilla on erityisesti käsityöläisten kojuja: keramiikkaa, puutöitä, kuvataidetta, koruja, lasitöitä ja vaikka mitä kivaa pukinkonttiin. Lapsille on lisäksi tarjolla erilaisia taidetyöpajoja.


20181123_161923
20181123_162614


Matkavinkit Wieniin:

 • Lentoasemalta keskustaan pääsee edullisimmin S7-junalla (hinta 4,20 tai jos ostat päivälipun Wieniin, sinun ei tarvitse ostaa kuin 1,80 euron lisälippu S7-junaan).
 • Yhdeksikin päiväksi kannattaa ostaa päivälippu, jos aikoo matkustaa julkisilla enemmän kuin kolme kertaa. Päivälipun voi ostaa kännykällä jo ennen matkaakin tietylle päivälle.
 • Päärautatieasemalla on edullisia säilytyslokeroita matkatavaroille.
 • Junalipun Bratislavaan pystyi myös ostamaan netistä etukäteen, hinta oli noin kympin. Lippu käy kaikkiin juniin yhden päivän aikana, ei tarvi siis etukäteen tietää tarkasti mihin junaan haluaa lipun.
 • Junia Wienin ja Bratislavan välillä kulkee vähintään kerran tunnissa. Matka kestää noin tunnin.
 • Lue lisää vinkkejä Wieniin tästä jutusta!


Bratislavan joulutorit ja joulumarkkinat

Bratislavasta löytyy joulun alla ainakin kahdet isommat markkinat. Suurimmat ovat ihan vanhankaupungin ytimessä keskusaukiolla ja toinen markkinakeskittymä on Hviezdoslavin aukion ja Kansallisteatterin välisessä puistossa.

Yllättävää on se miten isossa roolissa alkoholi tuntui Bratislavan joulumarkkinoilla olevan. Reilusti yli puolet kojuista myy vain juomia: glögiä, punssia, erilaisia viinoja sekä paikallista erikoisuutta hunajaviiniä. Lämmin hunajaviini, medovina, näyttää virtsanäytteeltä, mutta maistuu ihan hyvältä.

En tiedä vaikuttiko vierailuni ajankohta, viikonloppu, asiaan, mutta vanhankaupungin joulutori vaikutti iltaisin yhdeltä suurelta etko-paikalta, johon tultiin varta vasten kännäämään. Bratislavassa ainakin osassa kojuista voi myös ostaa oman joulumukin, mutta en saanut selvää toimiiko täällä myös panttisysteemi. Hirveän paljon näkyi ikävä kyllä kertyvän joka tapauksessa kertakäyttöastiaroskaa.


20181124_155307
20181124_133948
20181124_133014
20181124_132727


Bratislavan joulutoreilla ei voinut olla kiinnittämättä huomiota myös ilmassa leijuneeseen ruuan tuoksuun, tai siis rasvan käryyn, joka ei ainakaan itselleni ollut kovin kutsuva. Täällä nimittäin tirisee rasvassa erilaisia lihankimpaleita ja makkaroita, ja oman arominsa ilmoille antaa myös ankanrasva ja -maksa eri muodoissa. Perinteinen jouluherkku on esimerkiksi lokša eli iso perunalettu ankanmaksalevitteellä.


20181124_134115
20181124_132817


Matkavinkit Bratislavaan:

 • Bratislavan päärautatieasema sijaitsee noin 20 minuutin kävelyn päässä vanhasta kaupungista. Huomioi, että osa junista tulee päärautatieaseman sijaan Petrzalkan asemalle Tonavan toiselle puolelle.
 • Kesällä Wienin ja Bratislavan välin voi kulkea myös laivalla.
 • Bratislavasta lähteviin juniin ei voi ostaa netistä lippuja. Ne kannattaa ostaa asemalta hyvissä ajoin, sillä lippuluukuilla saattaa olla pitkät jonot.
 • Junalippu Bratislava-Budapest maksoi noin kympin, ja samoin kuin Wien-Bratislava-lippu, sekin on avoin lippu joka käy määrättynä päivänä kaikissa junissa. Bratislavan ja Budapestin välillä kulkee useita junia päivässä. Junamatka kestää 2-2,5 tuntia.
 • Lue lisää vinkkejä Bratislavaan tästä jutusta!


Budapestin joulutorit ja joulumarkkinat

Budapestin isoin joulutori levittäytyy Vörösmartyn aukiolle. Tänne saapuessani olin ensin vähän hämmentynyt siitä, että kojujen tarjonta oli niin sekalaista eikä osa tuotteista liittynyt mitenkään jouluun. Mutta hetken kierreltyäni ihastuin tämän joulutorin tunnelmaan. Nämä ovat sellaiset joulumarkkinat, joilta voisi oikeasti löytää kivoja joululahjojakin! 


Budapest_joulutori_1
Budapest_joulutori_5
Budapest_joulutori_6


Keskellä toria on suuri katettu ruoka-alue, jossa on todellakin tarjolla ruokaa eikä mitään pikkupurtavaa: kokonainen possu pyörii hiilillä, makkarat on valtavia, ja tarjolla on monenlaisia tuhteja perinneruokia. Ruoka-alueen keskittäminen yhteen paikkaan on hyvä juttu monestakin syystä, mutta esimerkiksi siksi että siellä on kiva vertailla vierekkäin koko valikoimaa.


Budapest_joulutori_9


Toiset kauniit joulumarkkinat löytyvät St Istvanin Basilikan juurelta. Ne ovat vähän pienemmät, mutta vähintään yhtä tunnelmalliset kuin Vörösmarty-aukion joulumarkkinat. Kojut ovat osin samoja, mutta löytyy täältä uuttakin katseltavaa.

Näille joulumarkkinoille kannattaa muuten ihan ehdottomasti tulla vasta illan pimennyttyä! Nimittäin kello 16.30 alkaen aina puolen tunnin välein kirkon julkisivulle heijastetaan upea joulusatu musiikin saattelemana. Satuhahmoja voi seurata 3D-laseilla, joita jaetaan markkinoilla, ja se on näkemisen arvoinen ihan ilman erikoislasejakin!


20181125_180846
20181125_175635


Matkavinkit Budapestiin:

 • Budapestissa on kolme rautatieasemaa. Suurin osa Bratislavan suunnasta tulevista junista saapuu Nyugatin asemalle, josta on kävelymatka melkein kaikkialle Budan puolen keskustassa.
 • Euroopan kaupunkien väliseen matkustamiseen kannattaa tsekata myös Flixbus.
 • Budapestin keskustasta lentokentälle pääsee vihdoinkin suoralla bussilla (viime kevääseen asti piti käyttää bussi+metroyhdistelmää). Bussi 100E lähtee Deák Ferenc -aukiolta lentokentälle 20 minuutin välein ja maksaa 900 forinttia. Matka lentokentälle kestää normaalioloissa noin 35 minuuttia.
 • Lue lisää Budapestin vinkkejä tästä jutusta!


Hyvää joulua! Frohe Weihnachten! Vesele vianoce! Boldog Karácsonyt!


 • Elisa
  30.11.2018 at 23:34

  Kiitos tästä! Harvoin osuu blogikirjoitus näin sopivasti maaliinsa. Ei sillä että suunnittelisin joulutorimatkaa, vaan pikemminkin muistelen parin vuoden takaista marraskuista joulutorimatkaa juuri näihin kolmeen kaupunkiin. Ennen reissua oli muitakin vaihtoehtoja kohteiksi mutta olin hyvin tyytyväinen juuri näihin kolmeen helppoon ja sopivasti keskenään erilaiseen kaupunkiin jotka ovat vieläpä niin ihanan lähellä toisiaan 🙂 Onneksi matkalla oli muitakin kohokohtia kuin joulutorit, Wienin loisteliaita joulutoreja muistelen vieläkin, mutta Bratislavasta ja Budapestistä jäi muut elämykset paremmin mieleen.

  • Emma
   2.12.2018 at 13:46

   Olipa kiva että juttu osui maaliin! Tämä kaupunkikolmikko on kyllä tosi helppo kiertää, voisin tehdä saman reissun vaikka kesällä uudestaan! Wienissä oli kyllä tosiaan upeimmat joulutorit ja siellä olisi kyllä riittänyt näkemistä paljon muutenkin, Bratislava taas oli mulle hienoinen pettymys (se oli näistä kaupungeista ainoa, jossa en ollut ennen käynyt). Budapestkin on aina varma valinta, tekemistä ja näkemistä riittää niin jouluna kuin kaikkina muinakin vuodenaikoina!

 • Piyya
  2.12.2018 at 10:20

  Ajatus tunnelmallisista joulutoreusta houkuttelee mutta kyllä aurinkoiset kohteet vaan vie voiton. Myönnän että jäin lueskelemassa sun Malta postauksia ja lähes unohdin tämän 🤭
  Jostain syystä nämä sun Malta jutut ei tullut esiin kun etsiskelin juttuja ennen tuota omaa matkaani.

  • Emma
   3.12.2018 at 10:03

   Joo, aurinko on kyllä aina poikaa tähän aikaan vuodesta! Mulla on onneksi vielä syksyltä Espanjan ja Nizzan aurinkoa sen verran varastossa, että nyt pystyi valitsemaan pimeämmän kohteen 🙂 Ja kiva, että löysit Malta-jutut edes näin oman matkasi jälkeen, eikös ollutkin kiva talvikohde!

   • Piyya
    3.12.2018 at 22:07

    Malta OLI todella kiva talvikohde !
    Jonakin vuonna toivottavasti vähän pidemmälle reissulle, vaikka sopi kyllä tosi hyvin ihan tuommoiseksi pitkän viikonlopun kohteeksikin.

    • Emma
     4.12.2018 at 16:27

     Joo, Malta on kyllä monipuolinen!

 • Jaakko / Lomalla viimeinkin
  2.12.2018 at 10:48

  Joulutorit on kyllä hyviä jouluhengen nostatuspaikkoja ja onneksi myös Helsingissä Tuomaanmarkkinat ovat parantuneet vuosien saatossa. Olen käynyt keski-Euroopan joulutoreilla kyllä ainakin 25 vuotiaasta lähtien, joten en pidä keski-ikäisten juttuna sitä, kaveriporukalla meinaan Glühweinia on mennyt useampi muki ja hauskaa on ollut 😀 toki siellä on porukkaa ihan vauvasta vaariin.

  • Emma
   3.12.2018 at 12:46

   Mun ensimmäinen varsinainen muisto joulutoreilta on varmaan jostain 10 vuoden takaa (jolloin olin siis kolmekymppinen), ja silloin muistan etten innostunut aiheesta yhtään. Että oli ihan kivaa ja jees, mutta ei mitään erityistä. Jotain on sittemmin muuttunut, koska nyt joulutorit on mun mielestä ihan mahtavia ja erityisiä 😀 Kaveriporukalla olisikin ihan mahtavaa lähteä glühweinin maisteluun!

 • Marianne/Heavy Metal Traveler
  2.12.2018 at 18:09

  Voi kun pääsisi noille Budapestin markkinoille shoppaamaan. Kuvissa näytti ainakin olevan ihania koruja.

  • Emma
   3.12.2018 at 20:40

   Joo, Budapestissa oli kyllä parhaat kojut shoppailuun!

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  2.12.2018 at 19:58

  Itsekin keski-ikäisenä naisena nämä joulutorit ovat viime vuosina alkaneet kiinnostaa. Viime vuonna olimme Prahassa ja kyllähän se tietty niin on että joka paikassa torit ovat melko samanlaisia, mutta ne ovat kauniita ja aina on mukava vähän kuljeskella ja nauttia jotain pientä.. Ja kiitos matkavinkeistä, hyvä muistutus että Wienin ja Bratislavan välimatka on noin tunti ja noin 1o euroa. Jos joskus menen Wieniin niin pitänee piipahtaa naapurissa.

  • Emma
   4.12.2018 at 16:29

   Joo, onhan niissä paljon samaa, mutta silti sitä jaksaa hyvin kyllä kiertää useamman! Kun etsii nimenomaan niitä paikallisia erikoisuuksia (vaikka ruokaa tai juomaa), niin saa mun mielestä vielä kivan lisän eri kaupunkeihin! Ja Bratislava on tosiaan helppo päiväretkikohde Budapestista!

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  2.12.2018 at 22:19

  Kerrassaan upeita markkinoita kaikki nuo kolme. Wienin markkinoista viime jouluna jo haaveilin. Joskus vielä on päästävä joillekin keski-Euroopan markkinoille. Upeita kuvia olet loihtinut.

  • Emma
   4.12.2018 at 16:30

   Wieniä voin kyllä lämpimästi suositella, ja siellä on samalla paljon muutakin nähtävää!

 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  3.12.2018 at 17:31

  Oi tällainen kolmen joulutorin / pääkaupungin kierros kelpaisi! Omalta suosikilta vaikutti tuo Budapest. Hauska idea tuo glögipantti, eipähän tule turhaa muoviroskaa. Toisaalta, itselläni ei olisi tarvetta tuollaiselle mukille jos sen saa siis pitää.

  • Emma
   5.12.2018 at 10:11

   Tää oli kyllä ihan loistava joulunalusmatka, suosittelen! Mukin suhteen voi siis valita haluaako pitää sen eli ostaa itselleen pantin hinnalla tai sitten siitä saa pantin kokonaisuudessaan takaisin jos haluaa palauttaa sen. Jos mussa ois yhtään keräilijäluonnetta, niin nää ois ihania tuliaisia kotiin, mutta kun en oikeastaab yhtään tarvi kotiin enempää eriparisia astioita niin ei 🙂

 • Päivi/KultturelliMatkalaukussa
  3.12.2018 at 22:32

  Mielenkiintoisia joulutoreja, tänä jouluna ei enää ehdi joulutoreille, ehkäpä ensi vuonna. Koskaan en ole Euroopassa käynyt joulutoreilla, mutta kiinnostaa mennä käymään. Ajankohtainen vinkki on tuo Budapestin lentokenttäbussi, heti tammikuussa olen menossa Budapestiin, joten kiitos vinkistä.

  • Emma
   5.12.2018 at 10:40

   Vielä ehtii tänä vuonnakin, mullakin on vielä ohjelmassa ainakin Brysselin joulutori 😀 Ja niin paljon innostuin tästä tänä vuonna, että varmasti joulutorimatkailu jatkuu ensi vuonna, ja nythän voi tosiaan alkaa jo ensi vuottakin suunnittelemaan! Budapestin lentokenttäbussi oli tosi kätevä, tosin vaikka niitä menee 20 minuutin välein, niin ne täyttyvät helposti eli pahimmassa tapauksessa voi joutua seisomaan koko matkan.

 • Eveliina | Korkkarit rinkassa
  4.12.2018 at 20:14

  Tuskin tuo joulutorien fanitus mikään keski-ikäisyyden merkki on, toivottavasti, sillä minulle on Euroopan joulutoreihin ollut jo pitkä rakkaussuhde! Tämä vuosi on ensimmäinen vuosiin, kun en ole joko töissä Saksan joulumarkkinoilla, tai muuten vain vierailulla. Hauska sattuma, vaikka monilla toreilla olenkin jo ehtinyt käymään, nämä kaikki kolme ovat vielä aivan tuntemattomia! 🙂 Innsbruckissa on yhdet tunnelmallisimmat joulumarkkinat mielestäni.

  Tänä jouluna koitan nauttia parhaani mukaan joulun odotuksesta Suomen Turussa. Kerran jo pyörähdin Turun joulumarkkinoilla, mutta kokemus jäi hieman pliisuksi Glühweinin puutteen takia. 😉

  • Emma
   5.12.2018 at 12:35

   Hei nyt muistankin, että oon vissiin lukenut jonkun sun joulumarkkinoihin liittyvän jutun, siis että olet ollut siellä töissä! Ihan mahtavaa! Kyllä Suomessakin on nykyään kivoja joulumarkkinoita, meillä Tampereella on myös tosi tunnelmallinen joulukylä keskustorilla 🙂

 • Jenna / Huge passion for life
  5.12.2018 at 06:55

  Mun sydän låpättää joulumarkkinoille, sillä niissä on aivan erityinen tunnelma. Noista olen käynyt Wienin ja Budapestin joulumarkkinoilla ja erityisesti Wien oli aivan ihana. Kuuma Glühwein Keski-Eurooopassa olisi maistunut tänäkin vuonna, mutta joulumarkkinareissu Tallinaan sai riittää tänä vuonna. Ja hei mä olen joskus ollut joulumarkkinoilla töissä Itävallassa. Sieltä on kyllä kans hyviä muistoja.

  • Emma
   5.12.2018 at 16:53

   Tallinnan joulumarkkinoilla tuntuukin tänä vuonna jo käyneen moni ja siellä näyttää tosi tunnelmalliselta! Joulumarkkinoilla työskentelemisessä on varmasti kans ihan oma tunnelmansa!

 • espanjaan
  6.12.2018 at 09:53

  Voi kuule, älä niin kovasti pelkää nelikymppisyyttä ja keski-ikäisyyttä. Ei se satu. Ja joulutorit säilyvät kuten moni muukin asia maailmassa, matkailu vain paranee ja asioille on aikaa. Omista 40-vuotispäivistäni on jo yli 25 vuotta aikaa, enkä millään pysty sanomaan, että viimeiset 25 vuotta olisivat olleet millään tavalla kärsimystä. Päin vastoin. Omat matkailutavat ja matkailuvalinnat säilyvät kyllä, jos niin haluaa. Vapaa-aika lisääntyy ja valintoja on helpompi tehdä. Toissapäivänä vedin juuri vuorenrinteillä noin 15 kilometrin lenkin ja sitä edellisenä vähän vähemmän. Juuri tässä suunnittelen lähteväni Malagan joulutoreille, jotka on äänestetty tänä vuonna Espanjan parhaiksi ja Euroopankin kärkeen. Jouluvaloista puhumattakaan, ne ovat Malagassa aivan omaa luokkaansa. Rauhaa ikääntymiseen!

  • Emma
   11.12.2018 at 11:13

   Toki huumorillakin kirjoitan neljänkympin kriisistäni, ei tämä ihan niin vakavaa ole 🙂 Vaikka olishan se kiva jos kroppa säilyis parikymppisenä, että jaksais ja pystyis tehdä kaikkea sitä mitä nuorenakin, mutta ikääntyminen on pakollinen ja luonnollinen osa elämää.

   Olen lukenutkin noista Malagan joulutoreista ja -valoista, siellä ne on varmasti upeat! Ihanaa joulunaikaa sinne!

 • Anni | Rajatapaukset
  6.12.2018 at 16:20

  Mäkään en ole ollut mikään suuri joulutori-intoilija, kenties siitä syystä että niissä tuntuu pääosin olevan myynnissä kaikensortin pikkutavaraa ja vaikka arvostankin kyllä taitavasti tehtyjä käsitöitä niin olen sen verran antimaterialisti etten halua ostaa yhtään ylimääräistä tavaraa itselleni tai kenellekään muullekaan.
  Mutta kyllähän toki nuo söpöt pikku kojut ja kauniit jouluvalot iltahämärässä muodostavat ihan houkuttelevan miljöön että en nyt ihan kokonaan tyrmääkään ajatusta joulutorien kiertelystä. Glühweinit ja muut kivat lämpimät juomat kyllä maistuu meikäläisellekin!

  • Emma
   11.12.2018 at 11:15

   Mulla on ihan sama juttu tavaran kanssa, katselen kyllä mielelläni kaikkea kaunista (ja joskus mietin myös miten se varmaan ihanasti sopisi jonkun toisen sisustukseen mutta ei meille :D), mutta mua ei yhtään kiinnosta hamstrata mitään ylimääräistä sälää omiin nurkkiin. Eikä oikein osaa lahjaksikaan ostaa, kun kaikilla on niin oma tyyli. Mutta aina voi maistella herkkuja – ja ostaa ruokatuliaisia – ja nauttia vaan siitä joulutunnelmasta!

 • Anita / My Tiny Travel Journal
  7.12.2018 at 14:35

  En ole käynyt Keski-Euroopassa joulutoreilla, vaikka ne ovat houkutelleet. On ollut niin vaikea valita, että minne. Mutta tämähän ratkaisi: 3 toria samalla reissulla! 😀 Tänä vuonna en enää ehdi, mutta ehkä ensi vuonna!

  • Emma
   11.12.2018 at 11:16

   Heh, problem solved! Nyt on jo hyvä hetki alkaa suunnitella ensi joulun matkoja 😉

 • Mimmu | 666places
  7.12.2018 at 21:14

  Huh mikä postaus!! Sulla on ollut kyllä upea kierros tuolla!! Ihania kuvia, hyvin välittyy fiilis niistä <3
  Eikä toi muuten mikään ikäkriisi tai keski-iän oire oo eli no hätä! Nyt oon etenkin tänä vuonna bongannut Instassa niin monta nuorta (siis parikymppistä) joiden tavoite on matkustaa keski-Euroopan joulutoreile. Viime vuonna oli jo useampi juttu niistä ja tänä vuona vaan enemmän!!
  Mä kävin ekaa kertaa Riian joulutorilla alkuvuodesta, ne tosiaan on siellä tammikuun ekan viikon loppuun ja nyt kävi niin että me palataan sinne jouluksi.
  (välihuomautus: huomasin muuten että olit samaan aikaan Jurmalassa syyskuussa kun me- mutta huomasin vasta jälkeen päin).
  Noi kuumat juoma tarjoilut tekee varmaan kauppansa tuolla mutta tuo yksi sulla näytti tosiaan ihan virtsanäytteelle- mikä lie oli sen maku??
  Kiehtovan näköistä oli ja aika vähän näytti olevan tungosta missään!! Vaikka kuvailit että toi rasvan käry ja tirisevät makkarat ei houkuttanut mutta mulla iski nälkä tosta makkarakuvasta… 😀

  • Emma
   11.12.2018 at 11:51

   Mäkin pistäydyin eilen paluumatkalla Brysselin joulutorilta (siitä lisää ihan pian blogissa) Riiassa! Siellä oli tosi ihanat joulumarkkinat, mutta en tiedä oliko maanantai vai sateinen sää, mutta aivan tyhjää oli. Sääliksi kävi myyjiä. Mutta joulu Riiassa on varmaan tosi ihana!

 • Travelloverin Annika
  8.12.2018 at 00:19

  No nyt löytyi selitys sille, miksi minäkin olen muutaman viime vuoden aikana innostunut joulumarkkinoisa ja niitä varten okein lähtenyt matkallekin. Se on se maaginen 40. Sitä ennen inhosin joulua. Inhoan edelleen, mutta voin käydä vetämässä kertaöverit jossain ja sitten paeta joulua vaikka palmun alle. Budapestiin esimerkiksi olen vartavasten matkustanut joulun vuoksi ja Münchenin. Tallinnaan. Ehkä jonkin muuallekin?

  • Emma
   11.12.2018 at 18:30

   Mä kyllä tykkään joulusta, mutta omanlaisestani! Inhoan pönötystä ja sellaista kiiltokuvamaista joulunviettoa – minun jouluni vietetään pyjamassa sohvalla konvehtien kanssa 🙂

 • Jenna / Citylights & sunsets
  8.12.2018 at 18:21

  Oon varmaan aina ollut henkisesti keski-ikäinen, koska ra-kas-tan joulumarkkinoita. Olin Etelä-Saksassa marraskuun alussa, mutta silloin ei vielä joulumatkkinoita ollut. Jos vaan olisi ollut mahdollista mennä kuukautta myöhemmin… Kuulostaa kätevältä tuo lento Wieniin ja siitä junaillen Bratislavaan ja Budapestista lento Suomeen. Täytyypä tutkia itsekin tuollaista järjestelyä (etenkin kun Budapestiin saa niin halpoja lentoja Ryanairilta).

  • Emma
   11.12.2018 at 21:16

   Joo, Ryanairilla pääsis meiltä Tampereelta Budapestiin välillä kyllä tosi halvalla! En oo lentänyt Rynkyllä varmaan kymmeneen vuoteen ja vähän vaan arveluttaa/ärsyttää kaikki se matkatavaroiden mittaaminen ja punnitseminen ja muu halpalentoyhtiöihin liittyvä säätö. Mutta ehkä tulee koitettua vielä joku kerta ihan vaan siitä ilosta, että pääsee suoraan kotikentältä!

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  8.12.2018 at 18:34

  Ihana tujaus joulua tässä! 😀 En enää pidä itseäni mitenkään suurena jouluihmisenä, mutta voi olla että näillä toreilla itsestään löytäisi myös sen jouluintoilijan.. 🙂 Mutta hitsi kun toivoisin vaan vielä lunta, niin tunnelma olisi täydellinen! Aika erikoiselta kuulosti tuo Bratislavan joulutorietkoilu.

  • Emma
   11.12.2018 at 21:26

   No älä, olisipa lunta! Muuten oli oikein ihanaa, mutta viidentenä peräkkäisenä päivänä sade alkoi vähän ketuttamaan.. 😀