Malta

Maltan auringosta ja neljänkympin kriisistä

16.12.2017

En sitten tänäkään vuonna tarjonnut ystäville ja tuttaville syntymäpäivänäni täytekakkukahveja. Sori siitä. Akuutin neljänkympin kriisin pelossa päätin sen sijaan varata lennot synttäriviikoksi jonnekin kauemmas kotikulmilta ja päädyin matkaamaan Maltalle!

Maltan lempeän talviauringon alla oli aikaa rentoutua ja pohtia keski-ikäistymistä. Olen onnistunut välttelemään vakavahenkistä aikuistumista suhteellisen pitkään. Se johtuu varmaan aika pitkälti siitä, että minulla ei ole lapsia – olen ainakin aina ajatellut, että omien lapsien kasvamisen myötä varmaan selkeämmin huomaisi ajan kulumisen ja olisi ehkä siinä sivussa oppinut jopa vähän vastuuntuntoisemmaksi tai epäitsekkäämmäksikin. Tai sitten ei.

Toinen juttu, millä uskon onnistuneeni huijaamaan itseäni ja viivyttämään ikäkriisiä on opiskelu. Vietin 35-vuotiaana (pääsenköhän Guinnesin ennätyskirjaan maailman vanhimpana vaihto-opiskelijana?) yhden lukukauden Etelä-Koreassa ja sen jälkeenkin olen jatkanut opiskelua työn ohessa. Luennolla tai kirjaston lukusalissa on helppo kuvitella olevansa nuori muiden parikymppisten joukossa, vaikka välillä kyllä kuvitelmat katkaisee  vainoharhainen ajatus siitä, että miettiiköhän ne oikeasti kaksikymppiset opiskelukaverit mielessään että jäisi jo tuokin eläkkeelle..

Synttärimatkalla pystyin onneksi myös nauttimaan keski-ikäisestä elämästäni. Aloitin synttäriaamun kuohuviinilasillisella hotellin kauniissa puutarhassa. Tuona joulukuun aamuna ilmassa oli melkein kesän tuntua: jo aamusta alkaen ulkona tarkeni t-paidassa ja osa hotellin asukkaista siirsi kahvikuppinsa ja munakkaansa sisältä ravintolasta ulos puutarhan pöytiin. Kaikkein villeimmät ottivat jopa aurinkoa altaalla!


IMG_20171206_095933


Maltalla on hurjan paljon nähtävää niin pieneksi saareksi, mutta synttäripäivänä halusin nähtävyyksien sijaan patikoimaan. Googlailin ennen reissua Maltan kävelyreittejä ja patikointipolkuja ja päädyin lopulta sopivan sijainnin vuoksi reittiin Għajn Tuffieħan lahdella. Se oli hyvä päätös: maisemat oli ihan päätähuimaavan kauniita – tosin niin oli välillä reitti jyrkillä, kapeilla poluillakin päätähuimaava!


IMG_20171207_114949
IMG_20171207_125431
IMG_20171207_132006
IMG_20171207_135754


Muutaman tunnin patikoinnin jälkeen oli synttärikakun aika – tai itse asiassa useammankin! Olin nimittäin alunperin ajatellut ottaa retkelle piknikeväät mukaan, mutta sitten huomasin, että läheisellä Golden Bayn rannalla sijaitseva Radisson Blu -hotelli tarjoilee perinteistä iltapäiväteetä. Ja niitähän minä rakastan! Ainoa huoleni oli se, että mahtavatko ne ottaa meitä sinne vaelluskengissä ja hikisissä t-paidoissa, mutta onneksi ottivat. Nautimme iltapäiväteen herkuista terassilla upeissa maisemissa iltapäiväauringon lämmössä. Maltan talvi ei varmasti aina ole näin lempeä, mutta meitä kyllä säät suosivat!


IMG_20171207_150352


Virallinen synttäripäivä siis tuli ja meni. Olin nelikymppinen. Kuulostaa tosiaan aikuismaiselta. Tuliko se kriisi sitten? Ei varsinaisesti. Olen tosin aina ollut hyvä aktiivisesti unohtamaan ikävät asiat. MUTTA! Itku meinasi päästä kun rekisteröidyin pari päivää myöhemmin johonkin ilmaiseen wifiin ja jouduin täyttämään sitä varten tietoja, muun muassa kirjoittamaan ikäni. Painamaan nelosta ja nollaa – ei ollut edes mahdollista vain rastittaa sopivaa ikäsegmenttiä. Ja toisen kerran lentokentällä lentoa kotiin odottaessa kun joku maltalainen matkailukyselyntekijä pyysi saada kysellä mielipiteitä Maltan lomastani. Vastailin kysymyksiin mielelläni kun aikaakin oli lentoa odottaessa ja kaikki meni hienosti viimeiseen kysymykseen asti, joka oli, kuten arvaatte, ikä. Voin kertoa, että vielä kamalampaa kuin joutua kirjoittamaan 40, on joutua sanomaan se ääneen!


 • Sofia
  17.12.2017 at 05:59

  Onnittelut pyöreistä vuosista! Ja eiköhän se ikäkriisikin ensishokin väistyttyä taltu 🙂 Tosi kivoja noi Għajn Tuffieħan kuvat! Mun piti ihan googlettaa että missä päin Maltaa on tuon näköistä, ja sujuvasti itse jätettiin omalla Maltan-matkalla tuon puoleinen rannikko kokonaan välistä (tähän se facepalm-emoji).

  • Emma
   20.12.2017 at 13:43

   Kiitos Sofia! Mekään ei oltais välttämättä käyty ikinä tuolla jos meidän hotelli ei ois sijainnut tuolla puolella saarta. Rannikolla ois kyllä varmasti vielä monta paikkaa joissa ois mahtavia patikointimaisemia!

 • Suunnaton
  17.12.2017 at 11:34

  Voin niin tunnistaa tuon ikäkriisin. Mulla kävi kolmenkympin kanssa vähän samalla tavoin. Alkuun se ei tuntunut sen ihmeellisemmältä kuin mikään muukaan syntymäpäivä, mutta sitten joku mitättömän pieni asia sai sen jysähtämään tajuntaan. ”Nyt sitä ollaan seuraavalla vuosikymmenellä, eikä takaisin ole paluuta.” Onneksi niistäkin hetkistä pääsee yli, ja jälkikäteen ne lähinnä naurattavat.
  Onnea synttäreistä vielä näin jälkijunassa!

  • Emma
   20.12.2017 at 13:44

   Joo, eihän tälle vanhenemiselle mitään mahda, joten täytyy oppia iloitsemaan siitä!

 • Virpi/Hätälasku matkablogi
  17.12.2017 at 19:57

  Heh, terveisiä täältä tyypiltä joka parinviikon päästä kirjoittaa ikänsä jo numeroin 4 ja 3. Höh, ei tunnu missään! Nythän se elämä vasta alkaa!
  Mahtavaa että ihanat säät suosivat synttäriviikkoa, onnea vielä näin jälkikäteen!

  • Emma
   20.12.2017 at 13:47

   Kiitos Virpi! Kai sitä tähänkin pian tottuu! 🙂

 • Sisko
  18.12.2017 at 22:22

  Onnea uudesta sivusta elämässä! 🙂 onneksi ikä on vain numeroita, eikä se miltä pitäisi tuntua/mitä pitäisi tehdä. Ehkä ensi vuonna itse keksin vastaavan pakosuunnitelman, tai sitten olen räntäsateisessa Suomessa miettimässä mihin se kaikki aika oikein katoaa..

  • Emma
   20.12.2017 at 14:00

   Kiitos Sisko! Suosittelen lämpimästi synttäripakoa! 😀

 • Mika / Lähtöportti
  19.12.2017 at 00:08

  Onnea Emma! 🙂 Ikäkriisit on tylsiä, ei kannata alistua sellaisille. Olen täyttänyt 40 ja mulla on lapsia, mutten silti suostu olemaan vakavahenkinen aikuinen 😀 Malta on kiinnostanut matkakohteena kauan, mutta siirtynyt aina muiden ideoiden tieltä hamaan tulevaisuuteen. Mahtavaa että teillä oli noin hyvät joulukuun säät, itsekin ajattelin mennä Maltalle joskus muulloin kuin kesäsesongin aikaan.

  • Emma
   20.12.2017 at 14:02

   Kiitos Mika, mä taistelen vastaan enkä alistu! Suosittelen Maltaa kyllä todellakin kesäsesongin ulkopuolella!

 • Anne / Matkahetket
  20.12.2017 at 17:09

  Onnea kovasti! Onpa ihania kuvia, kyllä tuolla syntymäpäivää kelpaa varmasti viettää. Itse olen vielä jonkun vuoden kolmenkympin puolella, vaan eiköhän uuteen kymmeneen totu kun sen aika on ja alkujärkytyksestä selviää. 🙂

  • Emma
   21.12.2017 at 08:05

   Kiitos Anne! Joo, kyllä se varmaan alkaa alkujärkytyksen jälkeen sujumaan, mutta nauti vielä siihen asti kolmekymppisyydestä! 🙂

 • Travelloverin Annika
  20.12.2017 at 19:23

  Kyllä nelikymppisyydestä selviää. Ehkä.
  Mutta on aikauisuudessa ihan hirveän paljon hyviä puolia nuoruuteen verrattuna. Yksi on elää juuri sennäköistä elämää kuin itselle sopii. Ja sen osoitat hyvin tässäkin postauksessa tekeväsi!

  • Emma
   21.12.2017 at 08:06

   Kiitos Annika kauniista sanoista! Kyllähän sitä pitäisi oikeasti vaan olla iloinen ja kiitollinen, että on saanut elää näinkin vanhaksi – ja toivottavasti vielä toiset 40 vuotta myös!

 • sari/ matkalla lähelle tai kauas
  20.12.2017 at 19:42

  Onnea nelikymppiselle! Nuo pyöreiden täyttämiset ovat kyllä melkoisia. Itse täytin vuosi sitten 50. Mieti kymmenen vuotta lisää mutta pohdinpa tässä että kun ikää tulee niin elämä senkun paranee! Nyt haluaisin jarruttaa aikaa, jotta voisin nauttia kauemmin tästä hetkestä.

  • Emma
   21.12.2017 at 08:07

   Kiitos Sari! Onneksi niin moni on sanonut tuota samaa, että elämä vaan paranee kun ikää tulee! Kun ei vaan nää fyysiset vanhenemisen sivuoireet, joita on ikävä kyllä alkanut tässä raihnaisessa kropassa näkyä, kovasti pahenisi..

 • Rosa
  21.12.2017 at 23:30

  Paljon onnea. Piti oikein tulla lukemaan, että mitä minulla on edessä parin vuoden kuluttua, mutta ihan leppoisalta vaikuttaa tuo nelikymppistyminen.

  Ja vaikka minulla on jo jälkikasvua niin kyllä se oma ikä on aina vähän yllätys. Vastuuntuntoisuudesta en osaa sanoa, mutta muistan vielä ihan hyvin sen päivän kun menin laivalle mun kaverin nimellä, koska ei ollut tarpeeksi ikää. Tänä vuonna minut pyydettiin lukioristeilyn valvojaksi ja jotenkin tuli vähän puskista, että minullahan on oikein tarpeeksi ikää valvoa muita.

  • Emma
   24.12.2017 at 16:09

   Kiitos Rosa! Kyllä tähän vielä vähän aikaa pitää totutella.. itsekin huomaan vähän väliä tilanteita joissa kuvittelen olevani vielä parikymppinen ja sitten tajuankin, että virallisesti en enää olekaan. Onkohan se tällaista vielä vaikka kuusikymppisenäkin, että joutuu oikein nipistämään itseään tajutakseen että ei oikeasti enää ole kaksikymppinen?

 • Katariina
  22.12.2017 at 16:39

  Onnittelut jälkikäteen! Kivalta näyttää synttärimatkakohteesi 🙂 Minulla on sama lukema edessä tammikuussa, joten saa nähdä millaisia reaktioita omassa päässä silloin syntyy. Juhlia ei ole mullakaan luvassa, vaan reissun päälle karkaan synttäriviikonlopuksi.

  • Emma
   24.12.2017 at 16:14

   Kiitos Katariina! Synttärireissu on kyllä mainio idea 🙂

 • Rosita - Matkaopas Vapauteen
  23.12.2017 at 01:56

  Hei onnitteluja täältäkin! Ja hienoja maisemia Maltalta! Pystyn hyvin paljolti samaistumaan sun kokemukseen, itsekin elänyt venähtänyttä teini-ikää koko aikuisuuden, runttasin lopulta graduni kasaan just nelikymppisten jälkeen, ajattelin, että se rapiat 20 vuotta yliopiston kirjoilla ikuisena opiskelija alkaa riittää. Nyt kans ruvennut pikku hiljaa joku aikuistuminen alkanut iskemään, reissutkaan ei ole enää yhtä seikkailua ja biletystä 😛 Semmonen seesteisempi vaihe vissiin alkanut, noh kaippa se on ihan paikallaan. Itellä tuottaa pieniä vaikeuksia aina kun pitäisi ikä johonkin merkitä, pieni epäusko, että enhän minä kyllä oikeesti oo näin vanha. Mutta siittäpä se, älä huoli. Kyllä tämän ”neloshomman” kanssa pystyy edelleen elään ja reissaan! Nuoria tässä vielä ollaan, vaikka sitten tällaisia myöhäisnuoria 🙂

  • Emma
   24.12.2017 at 16:18

   Kiitos Rosita! Venähtänyt teini-ikä kuvaa hyvin niin hyvässä kuin pahassakin tätä elämänvaihetta. Mä tosin kyllästyin siihen bilettämiseen jo muutama vuosi sitten (enkä oikeastaan ikinä ole sitä kauhesti matkoilla harrastanut, en ole halunnut tuhlata matkapäiviä krapulaan), että sikäli olen kyllä jo reilusti ennen nelikymppisiä seestynyt ja varhaiskeski-ikäistynyt. Jännää, että toisaalta tuntee itsensä ihan keski-ikäiseksi ja toisaalta sisällä asuu sitkeästi edelleen se teinityttö myös 😀

 • Merja / Merjan matkassa
  23.12.2017 at 19:37

  Onnea Emma 🙂 Muistan, kun täytin 40 vuotta ja synttäripäivän aamuna iski ikäkriisi. Kyynelehdin peiton alla ja mietin olenko saanut elämässäni mitään aikaan. Mies tuli sitten hoputtamaan ylös, koska vieraat tulisivat muutaman tunnin päästä ja tekemistä riitti. Pyyhin kyyneleet ja menin vatkaamaan kermaa 🙂 Kriisikin pikkuhiljaa helpotti ja tunne kääntyi päälaelleen. Tuntui, että elän elämäni parhainta aikaa. Muutama vuosi ja ikä alkaa vitosella. Saas nähdä minkälaisen kriisin kanssa sitten painin. Kiva, että teillä sää suosi. Maltalla en ole käynyt, mutta kivannäköistä siellä on.

  • Emma
   24.12.2017 at 16:23

   Kiitos onnitteluista Merja! Voi ei, sulle on iskenyt oikein kunnon maailmantuska synttäriaamuna päälle – onneksi sentään pääsit siitä nopeasti yli ja vielä ehdit nauttimaankin!

 • Christa
  8.2.2018 at 16:18

  Upeat on olleet synttärimaisemat! Kelpaa vanheta. Minä olen 41 ja kyllä se edelleen kirpaisee kirjoittaa johonkin, että on yli sen maagisen 40. En halua, enkä tunne itseäni niin vanhaksi. Eikä tässä vuodessa ole yhtään nelikymppisyys alkanut tuntua hyvältä, vaikka olenkin elämääni muuten oikein tyytyväinen. Onneksi mies vanhenee aina puoli vuotta ennen minua, niin olen sentään häntä nuorempi :D.

  • Emma
   11.2.2018 at 17:43

   Tää ikäkriisi on kyllä hämmentävää! Kun meistä jokainen kuitenkin vanhenee eikä nuorena pysy, niin pitäisi vaan oppia nauttimaan siitä mitä on just nyt. No, toivottavasti tämä matkustaminen ainakin edesauttaa nuorekkaana pysymistä 😀