Suomi

Loviisan Wanhojen Talojen Joulu

28.11.2016

Loviisa yllätti minut viime jouluna. En ollut aiemmin käynyt tässä rannikkokaupungissa, kunnes Loviisan Wanhojen Talojen Joulu -tapahtuma houkutteli meidät viikonloppureissuun. Ja mikä hurmaavan kaunis vanha kaupunki määränpäästä löytyikään!

Tänäkin jouluna, joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna, kaikkiaan yksitoista vanhaa puutalokotia keskustan alueella on avoinna vieraille. Kiertelyn lomassa useimmissa kodeissa on myös myynnissä esim. jouluruokaa, leivonnaisia, glögiä tai käsityöläistuotteita. Ja nämä kaikki siis tosiaan ovat asuttuja koteja, eivät museoita! Kaikki käyntikohteet löydät Loviisan Wanhat Talot -sivuilta.

Me ehdimme viime joulun iltapäivän täsmäiskulla vierailla näissä kolmessa kauniissa talossa:


Wanhan Ajan Joulukodit: Villa Aaltonen

Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot Villa Aaltonen


Villa Aaltonen on suuri, 1800-luvun lopulla rakennettu huvila ihan meren tuntumassa. Joulutapahtuman aikaan huvilan päärakennuksessa oli tarjolla buffetjoululounasta, pihatalossa tunnelmallinen pieni joulumyymälä ja matalan kellarin hämyssä sai maistiaisia oman sadon kirsikkaglögistä.


Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Piha-aitan joulumyymälä. Kuva: Loviisanjoulu.fi
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Kuva: Loviisanjoulu.fi

Wanhan Ajan Joulukodit: Pitkänpöydäntalo

Toinen kohteemme, Pitkänpöydäntalo, on alun perin 1850-luvulla rakennettu ja sittemmin Museoviraston ohjeiden mukaisesti kunnostettu kaunis huvila. Sisältä päärakennus oli kertakaikkisen ihastuttavasti ja yllätyksellisesti, mutta kuitenkin kodikkaasti, sisustettu. Yksityiskohtia oli niin paljon että huoneissa olisi voinut kierrellä tuntikausia niitä ihastelemassa!


Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot pitkänpöydäntalo
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot


Päätalossa ja pihavajassa oli myynnissä myös monenlaisia kekseliäitä ja kauniita koristeita ja käyttöesineitä. Itse asiassa jäi vähän harmittamaan, että en ostanut noita ihania tuikkulyhtyjä.


Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Kuva: Loviisanjoulu.fi

Wanhan Ajan Joulukodit: Vackerbacka

Vielä viimeiseksi iltapäivän hämärtyessä kyläilimme Vackerbackan talossa Suolatorin laidalla. Tämä oli vierailemistamme taloista vanhin, osin jopa 1700-luvulta, ja sitä on asuttanut vuosisatojen saatossa mm. paikallisia laivureita ja luotseja perheineen. Talon piharakennuksen joulupuodissa oli (ihana koira!) myynnissä mm. kasvivärjättyjä lankoja, kynttilöitä ja tekstiilejä.


Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Loviisa Wanhan Ajan Joulukodit Wanhat talot
Kuva: Loviisanjoulu.fi

Loviisan Wanhojen Talojen Joulu aukeaa yleisölle tänäkin vuonna. Ja jo ennen joulua elokuussa pääsee samoja kohteita kiertämään Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan!


 • Sari
  4.12.2016 at 20:47

  Voihan Loviisassa en muista koska on tullut käytyä. Vanhat puutalot kiinnostaa. Tuolla voisi kesällä vierailla. Muuten tiesitkö, että Uudessakaupungissa on myös jonain kesäviikonloppuna mahdollisuus vierailla puutaloissa.

  • Emma
   5.12.2016 at 06:54

   Oi, kiitti vinkistä, täytyypä tarkastaa! Uudessakaupungissa ois muutenkin kiva käydä pitkästä aikaa!

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  5.12.2016 at 10:33

  Mä olen käynyt elämäni aikana vain kerran Loviisassa ja silloinkin vain satamassa. En ole koskaan kuullutkaan tämmöisestä Joulukodit-tapahtumasta, mutta aivan ihanalta vaikuttaa! Vähän erilainen joulufiiliksen nostattaja.

  Laitan todellakin Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman korvan taakse ensi kesää varten!

  • Emma
   9.12.2016 at 09:01

   Joo, vähän erilainen joulutapahtuma tämä, ja aivan ihanan tunnelmallinen!

 • Terhi / Muru Mou
  5.12.2016 at 10:42

  Onpas upea juttu, että asukkaat ovat lähteneet tapahtumaan mukaan ja avanneet kotinsa ovet yleisölle! Aivan ihania taloja kaikki kolme, voi kun saisin asua jossakin noista! 🙂

  • Emma
   9.12.2016 at 09:01

   Kelpais kyllä mullekin! 🙂

 • Karoliina / From Karoliina -blogi
  10.12.2016 at 08:48

  Mä kävin viime joulun tienoilla Loviisassa, en tosin silloin näissä joulukodeissa – vaikuttais aika kivalta vierailukohteelta! Samoin se Wanhat talot kesällä sitten. Kauniita nää kodit!!

  • Emma
   12.12.2016 at 08:51

   Ensi jouluna sitten! 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää
  11.12.2016 at 07:14

  Aika kiva tapahtuman teema! Tämmöisiä vaan lisää varsinkin kun Suomessa on niin paljon kauniita vanhoja taloja, ja vanjoja kaupunkeja. Niissä sitä vasta kunnon tunnelmaa onkin kun kaikki koristeet on esillä, ja jouluvalot. No, tulee ihan ikävä Suomeen kohta.

  • Emma
   12.12.2016 at 08:55

   Joo, tällaiset tapahtumat on niin tunnelmallisia ja tulee just sellanen lapsuuden joulufiilis 🙂

 • Anna K.
  4.1.2017 at 23:26

  Huomasin, että olit kirjoittanut Loviisasta, mun kotikaupungista. Joulun aikaan en ole näissä taloissa käynyt, mutta kesän ”kyyläyspäivillä” kyllä, niinkuin tätä Loviisan vanhat talot -tapahtumaa itse kutsun. Jotkut talot ovat kuolattavan ihania!
  Se on aina elokuun lopussa ja suosittelen todella lämpimästi. Hyvä tunnelma, vanha kaupunki täynnä ihmisiä ja mikä fiilis päästä kurkkimaan ihmisten kauniisiin koteihin. 🙂

  • Emma
   5.1.2017 at 10:49

   Haha, kyyläyspäivät! 😀 Mun piti mennä tuomme jo viime kesänä, mutta en päässytkään, nyt on kyllä kova yritys uudestaan ensi elokuussa! Noi kodit on ihan mielettömän ihania!!