Belgia Itävalta Latvia Luxemburg Slovakia Unkari

Joulutoreille Eurooppaan: tässä kuusi vaihtoehtoa

21.10.2019

Joulutorisesonki on pian täällä taas! Suomessa ollaan vasta viime vuosina herätty panostamaan kaupunkien joulutoreihin ja erilaisiin elämyksellisiin joulunalustapahtumiin. Esimerkiksi täällä meillä Tampereella on pystytetty joulutori Keskustorille jo 10 vuoden ajan, mutta erityisesti viime vuosina siitä on kehitetty entistä tunnelmallisempaa ja kokonaisvaltaisempaa tapahtumaa, jonka ei enää yhtään tarvitse häpeillä isompien kaupunkien joulutorien rinnalla. Suosittelen muuten katsastamaan Tampereella myös Koiramäen joulun Särkänniemessä sekä Tallipihan joulu -tapahtuman ja sen ihanan vanhanajan tunnelman ihan ympäri vuodenkin.

Euroopassa joulutoreilla on huomattavasti pidemmät perinteet kuin meillä Suomessa, ja moni matkustaakin Euroopan kaupunkeihin joulun alla joulutoreja ja joulun tunnelmaa aistimaan. Kävin itse viime vuonna kiertämässä joulumarkkinoita kaikkiaan kuudessa kaupungissa: Wienissä, Budapestissa, Bratislavassa, Brysselissä, Luxemburgissa ja Riiassa. Keski-Euroopan kaupungeissa on sekin hyvä puoli, että välimatkat ovat lyhyitä ja vähän suunnittelemalla voi samalla reissulla kiertää vaikka monta maata!

Wienin joulumarkkinat

Wienin suosituimmat joulumarkkinat pystytetään Raatihuoneen aukiolle. Kaikista Wienin joulutoreista voit lukea lisää esimerkiksi täältä. Wienin kokemuksistani – muistakin kuin jouluisista – voit lukea enemmän tästä jutusta.

Wien_joulumarkkinat_6
Wien_joulumarkkinat_7
Wien_joulumarkkinat_12
Wien_joulumarkkinat_15
Wien_joulumarkkinat_19
Wien_joulumarkkinat_20
Kuva15
Kuva16


Budapestin joulumarkkinat

Budapestista löytyy Wienin tapaan useammat joulumarkkinat. Kaikkein keskeisimmät löytyvät Vörösmartyn aukiolta, missä pääsee samalla maistelemaan myös monenlaisia unkarilaisia herkkuja. Budapestissa vietin joulun alla kokonaisen viikonlopun joulutoreja ja muuta nähtävää kierrellen: tästä jutusta voit lukea lisää muun muassa Budapestin kuuluisista rauniobaareista ja maailman kauneimmasta kahvilasta.


Budapest_joulutori_1
Budapest_joulutori_5
Budapest_joulutori_6
Kuva13
Budapest_joulutori_8
Budapest_joulutori_9
Budapest_joulutori_10
Budapest_joulutori_16
Budapest_joulutori_17

 

Bratislavan joulumarkkinat

Bratislava sijaitsee kätevästi ihan Wienin kainalossa ja bussi tai juna kulkee kaupunkien välin noin tunnissa. Ehdottomasti kannattaa siis yhdistää ainakin tämä kaksikko samaan reissuun! Bratislavan suurin joulutori löytyy vanhankaupungin keskusaukiolta. Täällä erilaiset juomat ovat erityisen suosittuja, paikallinen joulujuoma on esimerkiksi lämmin hunajaviini medovina.


Kuva12
Kuva11
Kuva10
Bratislava_joulutori_6
Bratislava_joulutori_9
Bratislava_joulutori_13

 

Brysselin joulutori

Brysselin joulumarkkinoille halusin viime vuonna erityisesti siitä syystä, että siellä oli teemana Suomi. Pitihän se nähdä mitä se käytännössä tarkoitti ja minkälaista Suomi-kuvaa Belgiassa markkinoitiin! Ylpeänä seurasin miten ihmiset jonottivat tutustumaan Hiljaisuuden taloon, glögi ja loimulohi tekivät kauppansa ja Äijät-tanssiryhmä hurmasi yleisönsä. Grand-Place valaistiin pimeän tullen revontulilla ja aukiolla kaikui suomenkielellä kerrottu satu. Tunnelma oli maaginen!

Tarkemman juttuni Brysselin joulumarkkinoiden Suomi-teemasta voit lukea täältä.


Bryssel_joulutori_4
Kuva9
Kuva7
Kuva6

 

Luxemburgin joulumarkkinat

Luxemburgissa halusin pistäytyä Brysselin reissullani päiväretkellä, koska en ollut käynyt minimaassa aiemmin ja halusin tietysti myös nähdä minkälainen joulutori ja joulutunnelma siellä on tarjolla. Harmillisesti Luxemburgissa satoi melkein koko päivän eikä joulukuun alku sateessa ole todellakaan paras aika tutustua uuteen kaupunkiin. Ehdin joulumarkkinoiden lisäksi kiertää Luxemburgin keskustaa ja sen ympäristöä jonkin verran ja tänne täytyy kyllä palata tutustumaan paremmalla ajalla – ja toivottavasti vähän paremmalla säällä.

Luxemburgin juttuni voit lukea kokonaisuudessaan täältä.


Luxemburg_1
Kuva3
Kuva1
Luxemburg_12


Riian joulumarkkinat

Riiassa poikkesin pidemmällä välilaskulla kiertämässä Tuomiokirkon aukion joulumarkkinoiden lisäksi keskustan Joulukuusen polun. Viime vuonna erilaisia taiteilijoiden näkemyksiä joulukuusesta oli kaikkiaan 39 eri puolilla kaupunkia ja tapahtuma järjestetään myös tänä vuonna. Tiedot päivittyvät loppusyksystä nettisivuille. Jos matkaat Riikaan joulun alla, tutustu ihmeessä niin joulutoriin kuin erikoisiin joulukuusiin!

Juttuni Riian joulutunnelmasta voit lukea täältä.


Riika_joulu_3
Riika_joulu_4
Riika_joulu_5
Riika_joulu_6
Riika_joulu_7


 • hannamarihenrika
  22.10.2019 at 09:40

  Tämä postaus tuli tarpeeseen, sillä pohdin edelleen lähtisinkö käymään joulutorilla ja jos joo, niin missä. Viime joulun alla olimme Krakovassa joulutorilla, on muuten hyvä lisäys tuohon listaan. 🙂

  • Emma
   23.10.2019 at 17:13

   Krakovassa oli varmaan kaunista joulun alla! Katsotaan pääsiskö tänäkin jouluna jonnekin Eurooppaan tunnelmaa katsastamaan 🙂

 • Raija
  22.10.2019 at 09:59

  Olen ollut aika monella joulutorilla. Vilna, Tallinna, Riika, Praha, Strasbourg tulee mieleen. Niin ja tietenkin Tukholma.

  • Emma
   23.10.2019 at 17:19

   Strasbourgissa haluaisin käydä itsekin, siellä on varmaan tosi kaunis joulutori!

 • Raija
  23.10.2019 at 15:38

  Täytyy todeta että Joulutori Riiassa oli ihan kiva vaikka kaupunki ei muutoin sytytä kuten esim naapurien Vilnan ja Tallinnan keskustat .

 • Raija
  31.10.2019 at 16:54

  Skansenin joulumarkkinat kannattaa myös tsekata. Ne ovat vain lyhyen aikaan eli ei mitään pitempää ajanjaksoa.

  • Emma
   2.11.2019 at 11:51

   Skansenia on moni kehunut, ne on varmasti kivat joulumarkkinat!

 • Asko
  12.11.2019 at 14:47

  Kiitos mainiosta koosteesta. Pyrimme joka vuosi etsimään uuden kohteen, joten tämä on meille hieno postaus. Tässä kooste niistä joulumarkkinoista, joista olen tehnyt matkakertomukset. Toivottavasti niistä on apua lukijoille.

  https://appamatkustaa.fi/category/yleista-suosituksia-vinkkeja/yleista-joululutori/

  • Emma
   13.11.2019 at 19:55

   Juu, kyllä vähintään yksi uusi joulutori per vuosi on hyvä tavoite 🙂

 • Rosa
  12.11.2019 at 21:07

  Kiitos kun linkistä blogiini Emma. Wienin joulumarkkinat olivat ensimmäiset markkinani, missä vierailin. Muistelen niitä lämmöllä edelleenkin. Riian markkinat kuulostavat Helsingistä käsin helposti saavutettavilta.

  • Emma
   13.11.2019 at 19:56

   Wien on kyllä ihan joulutorien isoäiti ja isoisä <3 Skansenin joulumarkkinoille tekis myös mieli tuohon lähelle…

 • toisiinmaisemiin
  13.11.2019 at 06:11

  Mun suosikkitorit löytyy kaikki Saksasta, mutta myös Zurichin markkinat viehättivät. Tänä vuonna haetaan uusia kokemuksia Edinburghista ja Pariisista, mielenkiintoista nähdä millaiset torit näistä löytyy.

  • Emma
   14.11.2019 at 19:33

   Sulla on ihania joulutorijuttuja ja niiden perusteella kyllä Saksan torit houkuttaa! Edinburgh, ooh, ja Pariisi, ooh myös, onpa ihania suunnitelmia!

 • Raija
  13.11.2019 at 08:25

  Tänä vuonna ehdin sittenkin myös Vilnan joulutoreilla. Mielestäni ihan parhaimmat Joulutorit löytyvät juuri Vilnasta. Siellä on useita Joulutoreja. Päiväkodit tuovat lapsia joulutoreille Vilnassa.oli aika kiva nähdä kuinka iloissaan lapset olivat joulutorilla.

  • Emma
   14.11.2019 at 19:34

   Mielenkiintoista! Vilna on kyllä kaunis kaupunki. Itse olen ollut siellä vain kesällä, mutta voin kuvitella, että vanhassakaupungissa on tosi tunnelmallista joulun aikaan!

 • Raija
  1.12.2019 at 11:48

  Puolitoista viikkoa niin sitten ollaankin jo Tallinnan joulutorilla.

  • Emma
   4.12.2019 at 19:20

   Se on varmasti ihana! Nauttikaa joulutunnelmasta!