Latvia

Välilasku Riiassa – vinkit lentokentältä kaupungille

4.7.2023

Riian lentokenttä on tullut minulle vuosien varrella hyvin tutuksi. Lentokenttä on hyvin selkeä ja kompakti, mutta jos olet lentämässä ensimmäistä kertaa Riikaan tai olet varannut airBalticin lennon Riian kautta eteenpäin, tässä sinulle pieni tietopaketti Riian lentokentästä ja pyrähdyksestä kaupungille välilaskun aikana!


20230703_191846


Välilasku Riian lentolentällä

Riian kansainvälinen lentokenttä, tuttavallisemmin RIX, on tosi helppo ja kätevä kenttä vaihtaa lentoa. Se on pienempi ja kompaktimpi kuin Helsinki-Vantaa, joten siellä on helppo suunnistaa. Silti sieltä löytyy myös mukava määrä ravintoloita, kahviloita ja myymälöitä – ja Riian lentokentän ravintoloiden hintataso on jopa melko edullinen maailman lentokenttien yleiseen hintatasoon verrattuna. Esim. Narvesen-kioskeilta saa hyvää take away -evästä muutamalla eurolla.


20230703_192242
20230703_213413


Lennon vaihtamisen vähimmäisaika Riian lentokentällä on 30 minuuttia. Et siis pysty edes varaamaan lentoja, joissa olisi tuota lyhyempi vaihtoaika. Ja jos lentosi laskeutuu Riikaan ajallaan, ehdit hyvin seuraavan lennon portille lyhyelläkin vaihtoajalla. Kaikkein pisinkään mahdollinen kävelymatka esimerkiksi kauimmaisilta C-porteilta kauimmaisille B-porteille ei vie paljon 5 minuuttia enempää. Vain jos matkustat Schengen-alueen ulkopuolelle, vaihtoon täytyy varata vähän pidempi aika, koska silloin sinun tulee mennä vielä passintarkastuksen läpi. Samoin jos olet palaamassa Schengenin ulkopuolelta Riian kautta Suomeen, joudut välilaskulla menemään turvatarkastuksen kautta.

Oman kokemukseni mukaan airBalticin lennot (toki Riikaan voi lentää myös Finnairilla) ovat yleensä hyvin ajallaan, ja niillä kerroilla, kun lento on lähtenyt myöhässä ja olen pelännyt myöhästyväni jatkolennolta, ovat yhteydet kuitenkin aina säilyneet ja seuraava kone on odottanut myöhässä olevia matkustajia. Siihen kannattaa varautua, että myöhäisillan lennot Riiasta Suomeen (Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle) saattavat lähteä hiukan myöhässä – juuri siitä syystä, että ne odottavat vaihtomatkustajia muilta Riikaan saapuvilta lennoilta.

Käytännön tietoja lennon vaihtamisesta Riiassa löydät myös täältä airBalticin sivuilta. Lentokentän kartta löytyy täältä.

Välilaskun aikana Riian keskustaan

Jos et ole jäämässä Riikaan, vaan lennät sieltä jatkolennolla edelleen, mutta välilaskusi on useamman tunnin mittainen, niin voit hyvin poistua lentokentältä ja lähteä poikkeamaan kaupungilla! Tämä mahdollisuus kannattaa pitää mielessä myös silloin, kun olet varaamassa lentoja: voit siis myös itse halutessasi valita sellaiset lennot, joilla on pidempi välilasku Riiassa, ja yhdistää matkaasi pienen visiitin Riian keskustassa!

Saapumismuodollisuudet sujuvat Riian lentokentällä nopeasti. Hyvässä lykyssä olet jo 10 minuutin kuluttua lennon laskeutumisesta ulkona ja istut bussissa tai taksissa matkalla keskustaan. Riippumatta siitä mihin lentokone parkkeeraa, seuraa vain kentän Exit-opasteita Riian lentokentän ainoalle uloskäynnille ja matkatavarahihnojen kautta saapuvien aulaan.


20230703_192424
20230703_192517


Jos on tarvetta jättää laukku kaupungilla käymisen ajaksi lentokentälle säilytykseen, niin edullinen matkatavarasäilytyshuone löytyy saapuvien aulasta, samoin kuin myös pieni matkailuinfopiste.

Terminaalin ulkopuolelta voit ottaa joko taksin tai bussin keskustaan. Voin lämpimästi suositella busseja: niitä menee usein ja niillä pääsee kätevästi suoraan keskustaan. Bussilipun voi ostaa etukäteen (joko Narvesen-kioskilta terminaalin ulko-ovien edustalta, lippuautomaatista bussipysäkiltä tai sovelluksesta) tai suoraan bussinkuljettajalta. Etukäteen ostettujen lippujen etu on se, että voit ostaa yhdellä kertaa liput koko seurueelle niin keskustaan kuin takaisinkin ja ne ovat vähän halvempia (1,50 euroa) kuin kuskilta ostettuina. Kuljettajalta ostettu lippu maksaa 2 euroa ja bussissa käy vain kortti, ei käteinen.


20230703_212602
Tästä kioskista heti terminaalin ovien vasemmalla puolella voi ostaa bussilippuja.
20230703_192854
Lippuja saa myös näistä helppokäyttöisistä automaateista bussipysäkillä.
20230703_212354
Muista näyttää lippu tälle lukijalle bussiin noustessasi.


Lentokentältä kaupunkiin kulkee bussi numero 22, jonka pysäkki on heti ulostuloaulan edessä olevan parkkipaikan toisella puolella. Bussiaikataulut ja reitit löydät täältä (linkki aukeaa suoraan bussin 22 tietoihin). Matka vanhaankaupunkiin kestää 20-25 minuuttia. Jää pois joko 11. novembra krastmalan pysäkillä (jossain aikatauluissa pysäkin nimi on Grēcinieku iela), joka on ihan Mustapäiden talon kupeessa, tai seuraavalla 13. janvāra ielan pysäkillä jos haluat käydä esimerkiksi kauppahalleilla.


20230703_212554
Tästä suoraan parkkipaikan poikki bussipysäkille!
20230703_192649


Riian keskustasta takaisin lentokentälle

Bussit takaisin Riiasta lentokentälle lähtevät samoilta kohdilta kun mihin ne kentältä tullessaan pysähtyivätkin, mutta tietysti tien toiselta puolelta. Jos jäät pois 11. novembra krastmalan pysäkillä, niin pääset alikulkutunnelin kautta pysäkiltä vanhaankaupunkiin, ja palatessa pysäkki on saman alikulkutunnelin kautta siinä tien ”keskellä”.

Busseja kulkee melko usein ja ne ovat yleensä aikataulussa, mutta varaa silti tarpeeksi aikaa bussimatkaan ja esimerkiksi mahdollisiin ruuhkiin.

Muuta huomioitavaa:

 • Lentokentälle palatessa bussit pysähtyvät suoraan lähtevien lentojen terminaalin edessä (jos jätit laukkusi säilytykseen, niin se on siis saapuvien aulassa kerrosta alempana).
 • Jos sinulla on boarding pass jatkolennolle, voit siis kävellä terminaalissa suoraan turvatarkastukseen.
 • Mahdollisia tuliaisia kaupungilta ostaessasi huomioi, että joudut menemään lentokentällä porttialueelle turvatarkastuksen kautta eli esimerkiksi mitään nestemäistä ei kannata ostaa Riiasta mukaan.
 • Turvatarkastusjonojen pituus vaihtelee paljon, jätä sille varmuuden vuoksi tarpeeksi aikaa.


 • Piyya
  30.3.2019 at 09:14

  Riika on kaupunki joka on jäänyt vielä käymättä, niin helppoa kun sinne onkin mennä ja edullista. Eipä le edes kauttakulkuna tullut koskaan käytettyä lentokenttää. Todennäköisesti jossain vaiheessa näin tulee kuitenkin käymään 😉 joten vinkit tulee silloin käyttöön

  • Emma
   31.3.2019 at 20:36

   Joo, Riika on kyllä mainio viikonloppukohde tai vaihtoehtoisesti jos lentää sitä kautta niin kannattaa ottaa pidempi välilasku ja käydä ainakin päiväseltään tutustumassa!

 • Päivi/ Kelvästä kartalle
  8.2.2020 at 13:57

  Kiitos hyvästä selvityksestä. Tästä sai hyvät vinkit kentältä kaupungille kulkemiseen, ei tarvitse taksia harkitakaan.

  • Emma
   9.2.2020 at 21:26

   Mahtavaa jos tästä oli hyötyä! Hyvää Riian matkaa!

 • Nimetön
  15.2.2020 at 18:37

  Olipa selkeä teksti, kiitos. Selkeys ja hyvät ohjeet on harvinaista herkkua.
  Kysyisin vielä vinkkiä löytyykö lentokentältä jotain rauhallista soppea ottaa pienet torkut aamulla? Lentoni laskeutuu 6.30 ja minulla on tapaaminen lentokentällä vasta kympiltä, joten ajattelin jatkaa lennon keskeyttämiä unia tapaamista odotellessa. Yritän selvittää etukäteen missä niin voi tehdä, kun aamulla väsyneenä ei välttämättä jaksa kuin kaatua ensimmäiseen tuoliin ja sitten ahdistua metelistä ympärillään, jollei ole selkeää suuntaa mihin mennä.

  • Emma
   16.2.2020 at 16:03

   Kiitos paljon, kiva kun tykkäsit! Mulle ei ikävä kyllä tule mieleen mitään erityisen rauhallista paikkaa lentokentällä, paitsi tietysti lounge, mutta sinne pitää sitten maksaa erikseen.

 • Tuula
  3.8.2020 at 09:51

  Olen itsekin suunnitellut lentoa Riian kautta. Lentojen välillä on runsaasti aikaa ja ajattelin käydä Riian keskustassa lounaalla sekä kävelemässä vanhassa kaupungissa. Säästääköhän siinä aikaa jos ottaa lentokenttäkuljetuksen vai onko bussi yhtä nopea?

  • Emma
   4.8.2020 at 14:15

   Toki siinä jonkun verran aikaa säästää jos menee kaupungille esim. taksilla eikä bussilla. Eniten siinä, että busseja menee arviolta vartin välein ja jos molemmissa päissä sattuu joutumaan odotella busseja, niin taksilla on heti puolen tunnin säästö.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  4.7.2023 at 23:03

  Tässä olikin hyviä vinkkejä. Ei olla Riikaan ikinä lennetty, mutta varsinkin itseäni paikka kyllä kiinnostaa. En usko, että ihan heti tulee välilaskua sinne tehtyä, mutta voi hyvin olla, että lento kohteeseen itsessään on yllättävänkin pian ajankohtainen.

  • emma
   8.7.2023 at 11:45

   Joo, Riika on ehdottomasti ihan oman reissun arvoinen kohde! Itse tosiaan kävin siellä paljon ennen koronaa ja nyt kyllä kutkuttelisi mennä ajan kanssa verestämään kokemuksia!