Pohjois-Espanjan San Sebastiánia sanotaan Euroopan kulinaariseksi pääkaupungiksi ja sen lisäksi kaupungin keskustan ranta, La Concha, on valittu Euroopan kauneimmaksi. Ei huonosti tältä Turun kokoiselta pikkukaupungilta!




No, siitä rannasta saanen olla eri mieltä (don’t get me wrong, se on kaunis, mutta ei herranjesta sentään Euroopan kaunein), mutta kulinarismin keskus San Sebastián kyllä on!
San Sebastián on maailmankuulu erityisesti pintxoistaan. Pintxot ovat Pohjois-Espanjan tapaksia – pientä purtavaa tai alkupaloja – mutta ne eroavat eteläespanjalaisista herkuista siinä, että yksittäisiä pintxoja ei jaeta vaan syödään sellaisenaan yhdellä tai kahdella suupalalla. Käytännössä ne ovat useimmiten myös helposti sormin syötävässä muodossa leipäpalan päällä siinä missä tapakset voivat olla myös lusikoitavaa tai kauhottavaa ruokaa. Pintxot maksavat San Sebastiánissa useimmiten 2-3 euroa / kappale riippuen tietysti siitä mitä ne sisältävät. Hintoja ei ole pintxopaikoissa yleensä esillä, mutta vain äärimmäisen harvoin yksittäinen pintxo maksaa yli neljää euroa ja siinä tapauksessa se sisältää jotain spesiaalia kuten vaikka hanhenmaksaa tai merisiiltä.
Pintxobaareista ei todellakaan ole San Sebastiánin vanhassakaupungissa pulaa. Pintxotiskit näkyvät kuppiloiden ovelta kadulle asti, joten sellaisen havaittuasi astu vaan rohkeasti sisään ja tiskiä kohti!






Alkuun on vaikea huomata San Sebastiánin lukuisten pintxobaarien välillä mitään muita eroja kuin se onko tiskillä tarjolla 5, 15 vai 50 erilaista lajia, mutta kun on koittanut tarpeeksi montaa alkaa nähdä jo ensivilkaisulla, että joukossa on peruspaikkoja ja sitten niitä selkeästi luovempia ja erikoisempia paikkoja. Kaikissa ravintoloissa herkut ovat joka tapauksessa hyvälaatuisia ja tuoreita: pintxoja syödään joka ilta paljon ja koko ajan tulee tuoretta tavaraa tarjolle. Täydellisinä notkuvia pintxotarjottimia on muuten samaisesta syystä myös vaikea saada kuviin, kun suosituimmat pintxot napataan tarjottimelta jo matkalla keittiöstä tiskille ja tarjottimia täydennetään pitkin iltaa sitä mukaa kun ne tyhjenevät.







Pintxot sopivat omasta mielestäni ihan mihin tahansa vuorokauden aikaan ja tilanteeseen. Söin niitä itse cafe con lechen kanssa aamiaiseksi, sitten taas lounaaksi ja vielä pari illalliseksi. Perinteisesti pintxoja syödään toki kaikkein eniten illalla, jolloin pintxobaareissa kierrellään ystävien ja ajan kanssa ja otetaan vielä kyytipojaksi juomat kussakin baarissa.
Tässä joitakin hyväksi havaittuja pintxopaikkoja hintoineen. Näistä pintxoherkuista voit muuten ottaa vinkkejä myös omien illanistujaistarjottavien suunnitteluun jos reissu San Sebastiániin ei juuri nyt kuulu lähitulevaisuuden suunnitelmiisi.
San Sebastiánin pintxobaarit | Bar Gorriti
Bar Gorriti oli ensimmäinen pintxopaikka, johon San Sebastiánissa löysin tieni, ja olin paitsi järjettömän nälkäinen, niin myös niin innoissani, että söin heti viisi pintxoa: ilmakuivattua kinkkua ja vuohenjuustoa, juustotahnaa ja sardiinia, pulpoa eli mustekalaa, minisämpylä ilmakuivatulla kinkulla ja homejuustolla sekä raputahnaa ja graavilohta. Nämä viisi ja pullo vettä maksoivat 12 euroa.


San Sebastiánin pintxobaarit | Portaletas
Portaletasissa maistoin kolmea pintxoa: simpukoita, gazpachoa sekä ilmakuivattu kinkku ja viiriäisenmuna -yhdistelmää. Hintaa vesipullon kanssa 8 euroa. Täältä saa muuten myös joka päivä tuoreita ostereita edullisesti.


San Sebastiánin pintxobaarit | Bare Bare
Bare Baressa maistelin kaksi erilaista versiota ilmakuivattu kinkku + sieni -pintxosta sekä vähän harvinaisemman makean pintxon eli pienen juustokakun. Sangrialasillisen kanssa lasku oli 12 euroa.




San Sebastiánin pintxobaarit | Taberna Dakara Bi
Tässä tavernassa oli tarjolla todella herkullisia pintxoja ja ilahduttavan omaperäisiä ratkaisuja, kuten kinkku-sieni-muna-pintxon päälle valutettu lämmin roquefortkastike (ihanaa!). Sen lisäksi söin kinkku-sardiini-viiriäisenmunapintxon ja mustekala-kaali-tomaatti-makea sipuli-pintxon, hintaa colan kanssa 8 euroa.


San Sebastiánin pintxobaarit | Beti-Jai Berria
Beti-Jaissa päädyin kahteen herkulliseen katkarapupintxoon: toinen kananmunan ja majoneesin kanssa, toinen pekonin ja kuullotetun sipulin. Juomaksi colaa ja lasku 9 euroa.
Beti-Jailla on muuten myös Michelin plate -maininta eli ei (ainakaan toistaiseksi) Michelin-tähtiä, mutta Michelin-tuomareiden antama arvio ”Fresh ingredients, capably prepared: simply a good meal”.


San Sebastiánin pintxobaarit | Taberna Ttun Ttun
Ttun ttun oli auki jo aikaisin aamusta ja sen pintxotiski houkutteleva, joten söin siellä aamiaiseksi tonnikala-anjovispintxon, simpukkaa ja katkarapua sekä vuohenjuusto-karamellisoitu sipulipintxon. Cafe con lechen kanssa yhteensä 8 euroa.



San Sebastiánin pintxobaarit | Bartolo
Bartolossa lautaselleni päätyi suolakurkku-tonnikalatikku, suolakurkkumoussepintxo ja makeansuolainen tuorejuusto-hillo-pähkinäcombo. Täälläkin kylkeen cola ja hintaa setille 8 euroa.




San Sebastiánin pintxobaarit | Ganbara
Myös Ganbaralla on Michelin plate -maininta, ja tämä pikkuriikkinen baari onkin sekä tosi luova että tosi täynnä joka ilta. Tonnikala-salaatti-katkarapupintxo oli melkein voileipäkakkumainen (eli nam!), toisena maistoin katkarapu-sardiini-kananmunapintxon. Vesipullon kanssa 6,50 euroa.


San Sebastiánin pintxobaarit | Rojo y negro
Rojo y negro oli varsinainen löytö majapaikkani lähellä vähän vanhankaupungin ulkopuolella. Osuin sinne aamiaisaikaan, jolloin pintxon ja kahvin sai puoli-ilmaiseksi eli 2,60 eurolla. Mutta kenelle nyt yksi pintxo riittäisi, eli kolme pintxoa ja cafe con leche siis 6,40. Nyt oli halpaa – ja sitä paitsi mahtavat valikoimat ja erikoisia, luovia ja kauniita pintxoja!
Aamiaiseni koostui lämpimästä munakoiso-kinkku-juustopintxosta, graavikala-feikkiankeriaspintxosta ja yhdestä koko reissun lempipintxostani, jossa oli valkoista parsaa, grillattua paprikaa, kananmunaa ja hollandaisekastiketta.




San Sebastiánin pintxobaarit | Casa Vergara
Casa Vergara on vähän muita pintxobaareja kalliimpi (kolme pintxoa ja cola 12 euroa), mutta tykkäsin itse paikasta ja sen monipuolisesta tarjonnasta todella paljon. Päädyin merisiilimousseen, anjovis-tomaattisalsapintxoon sekä minifocacciaan tuorejuustolla ja aurinkokuivatulla tomaatilla.



San Sebastiánin pintxobaarit | Lete
Letessä näin tiskillä taas uusia ja erilaisia pintxoja ja halusin tietenkin koittaa niitä: sienitäytteinen lehtitaikinakuppi sekä friteerattu katkarapu valkosipulimajoneesilla ja vesi 7 euroa.




San Sebastiánin Michelin-ravintolat
Eikä siinä vielä kaikki! Pintxobaarien lisäksi San Sebastián tunnetaan myös Michelin-tähtiravintoloiden keskittymänä: täällä on pienellä alueella peräti 18 Michelin-tähtiravintolaa. Niinpä luonnollisesti noudatin San Sebastiánissakin jo useasti aiemmin täällä blogissakin mainostamaani vinkkiä: etsin Michelin-ravintoloiden joukosta sellaisen, joka tarjoili tällaisen normireissaajankin matkabudjettiin sopivaa lounasta. Vinkki on siis kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että monesta maailman tähtiravintolasta voi saada upean lounaan ihan sopuhintaan, vaikka illalliselle olisi varaa vain lottovoiton jälkeen tai pöydät varattu kuukausiksi eteenpäin. Näistä linkeistä voit lukea viimeaikaiset Michelin-lounaskokemukseni Barcelonasta ja Monacosta.
Tein siis pöytävarauksen yhden Michelin-tähden Eme be Garrote -ravintolaan, jossa lounasmenu maksoi 40 euroa. Alkuun tarjoiltiin kylmä sardellikeitto ja friteerattua verimakkaraa.

Ensimmäinen varsinainen alkuruoka oli kylmä sardellilasagne baskilaisen gazpachon kanssa. Tämä oli mielestäni ehkä koko setin herkullisin annos ja hienostunein kokonaisuus.

Toinen alkuruoka oli omintakeinen versio carbonarasta eli munankeltuainen, yrttikastike, iberiankinkkua ja punajuurta.

Pääruokana tarjoiltiin naudanposkia, tryffeliperunapureeta ja häränhäntälientä sienten ja papujen kanssa.

Jälkiruuaksi viski-, hasselpähkinä- ja kahvihärdelli. Jostain syystä jälkiruoka on itselleni usein pieni pettymys näissä muuten niin hyvissä ravintoloissa. Tässäkin oli ehkä vähän liikaa makuja ja tekstuureita ja lopputulos oli kakofoninen – jos niin nyt voi kuvailla ruokaa.

Ja vielä kahvin (joka ei sisältynyt hintaan) kanssa yllätyslaatikossa pieniä makupaloja.

Kurkkasin juuri Eme Be Garroten nettisivuille ja huomasin, että lounasmenun hinta on noussut 45 euroon. Tarjolla on myös wine pairing 20 eurolla, mitä ei ollut vielä keväällä mahdollista saada lounaalla. Varsin hyvä hinta-laatusuhde Michelin-lounaalle edelleen, eikö vaan?