Pohjois-Espanjan San Sebastiánia sanotaan Euroopan kulinaariseksi pääkaupungiksi, ja sen lisäksi kaupungin keskustan ranta, La Concha, on valittu Euroopan kauneimmaksi. Ei huonosti tältä Turun kokoiselta pikkukaupungilta!
No, siitä rannasta voi olla montaa mieltä (don’t get me wrong, se on kaunis, mutta onko se sentään Euroopan kaunein), mutta kulinarismin keskus San Sebastián kyllä on!
Pintxobaarien San Sebastián
San Sebastián on maailmankuulu erityisesti pintxoistaan. Pintxot ovat Pohjois-Espanjan tapaksia – pientä purtavaa tai alkupaloja – mutta ne eroavat eteläespanjalaisista herkuista siinä, että yksittäisiä pintxoja ei jaeta vaan syödään sellaisenaan yhdellä tai kahdella suupalalla. Käytännössä ne ovat useimmiten myös helposti sormin syötävässä muodossa esimerkiksi leipäpalan päällä siinä missä tapakset voivat olla myös lusikoitavaa tai kauhottavaa ruokaa. Pintxot maksavat San Sebastiánissa useimmiten 2-5 euroa / kappale riippuen tietysti siitä mitä ne sisältävät. Hinnat eivät aina ole pintxopaikoissa esillä, mutta harvoin yksittäinen pintxo maksaa enemmän kuin 4-5 euroa ja siinä tapauksessa se sisältää jotain spesiaalia kuten vaikka hanhenmaksaa tai merisiiltä.
Pintxobaareista ei todellakaan ole San Sebastiánin vanhassakaupungissa pulaa. Pintxotiskit näkyvät kuppiloiden ovelta kadulle asti, joten sellaisen havaittuasi astu vaan rohkeasti sisään ja tiskiä kohti!
Alkuun on vaikea huomata San Sebastiánin lukuisten pintxobaarien välillä mitään muita eroja kuin se onko tiskillä tarjolla 5, 15 vai 50 erilaista lajia, mutta kun on koittanut tarpeeksi montaa alkaa nähdä jo ensivilkaisulla, että joukossa on peruspaikkoja ja sitten niitä selkeästi luovempia ja erikoisempia paikkoja. Muutama vanhankaupungin pintxobaari on mainittu jopa Michelin-oppaassa!
Kaikissa ravintoloissa herkut ovat joka tapauksessa hyvälaatuisia ja tuoreita: pintxoja syödään joka ilta paljon ja koko ajan tulee tuoretta tavaraa tarjolle. Täydellisinä notkuvia pintxotarjottimia on muuten samaisesta syystä myös vaikea saada kuviin, kun suosituimmat pintxot napataan tarjottimelta jo matkalla keittiöstä tiskille ja tarjottimia täydennetään pitkin iltaa sitä mukaa kun ne tyhjenevät.
Näistä pintxoherkuista voit muuten ottaa vinkkejä myös omien illanistujaistarjottavien suunnitteluun jos reissu San Sebastiániin ei juuri nyt kuulu lähitulevaisuuden suunnitelmiisi.
Pintxot sopivat omasta mielestäni ihan mihin tahansa vuorokauden aikaan ja tilanteeseen. Söin niitä itse cafe con lechen kanssa aamiaiseksi, sitten taas lounaaksi ja vielä pari illalliseksi. Perinteisesti pintxoja syödään toki kaikkein eniten illalla, jolloin pintxobaareissa kierrellään ystävien ja ajan kanssa ja otetaan vielä kyytipojaksi juomat kussakin baarissa.
Makeita pintxoja näkyy baareissa harvakseltaan, mutta yhtä herkkua San Sebastiánissa on pakko kokeilla, nimittäin burnt basque cheesecakea. Oikea osoite palaneen juustokakun nauttimiseen on perinteikäs La Viña, josta toki saa myös suolaisia pintxoja, kuten vaikka siiderissä haudutettua makkaraa.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
3.12.2023 at 20:13San Sebastiánista sitä on kuullut ruokailumielessä todella paljon hyvää. Eikä rannassakaan sinällään mitään vikaa ole, mutta ei omastakaan mielestäni sentään Euroopan kaunein. Mutta voihan veljet, kylläpäs nuo pintxot näyttävät herkullisilta! Itselläkin on Baskimaa joskus ollut matkakohteena mielessä ja viimeistään tämän perusteella San Sebastiániin on pakko ainakin varata aikaa.
emma
21.12.2023 at 22:31San Sebastian kannattaa kyllä pistää listalle jos Pohjois-Espanjaan aikoo matkustaa!