Suomi

Lux Helsinki 2017 kuvina

8.1.2017

Huh, onneksi ne alkuvuoden hirmupakkaset lauhtuivat lopulta! Uskaltauduin siis leppeämmässä talvikelissä viisuminhakureissullani Helsingissä kiertämään Lux Helsinki -valofestivaalin reitin. Jossain kohtaa tungoksessa kyllä joku takanani kommentoi, että eilen (perjantaina, kun pakkasta oli vielä lähemmäs 20 astetta) sai kiertää ihan rauhassa.

Sivuhuomautuksena: löysin halvat lennot ja säästin, laitoin sitten viisuminhakureissuun satasen – pettämätön logiikka!

 

Lux Helsinki kauppatori
Kauppatorin julkisivut eli Kaupungintalon, Ruotsin suurlähetystön, Korkeimman oikeuden palatsin, Presidentinlinnan, Lampan ja Goviniuksen talon fasadit loistavat merelle päin.
Lux Helsinki kauppatori
Fotoni: ”Fotoni on valo-olento, kuvitteellinen hahmo, valon persoona. Fotonin läsnäolo on välttämätön elämän synnylle. Fotoni kantaa mukanaan turvaa, lämpöä ja energiaa. Sillä on matkassaan valohippuja, joita se sirottaa ympärilleen. Ilman Fotonia maapallomme olisi kylmä ja väritön planeetta. Ilman sitä ei ole elämää”.
Lux Helsinki ritarihuone
Videoteos Maa jalkojemme alla pohtii ihmisen suhdetta maaperään. ”Jos voisimme pikakelata aikaa ja geologisia aikakausia, huomaisimme, että mannerlaatat ja maanpinnan muodostumat ovat jatkuvassa, elävässä liikkeessä.”
Lux Helsinki tuomiokirkko
Domus 360° – Neljä kotia. Tuomiokirkon kaikki neljä seinää valaistuina.
Lux Helsinki tuomiokirkko
Lux Helsinki Senaatintori
Light Pipes -teos syntyy vuorovaikutuksesta: kaksitoista katsojaa pääsee kerrallaan säätämään venttiilejä. Yhteistyötä tekemällä he voivat pimentää kaupungin tai saada sen loistamaan täydellä kirkkaudella.
Lux Helsinki tell me how do I feel
TellmehowdoIfeel -teos hyödyntää valomainosten räiskyvää estetiikkaa: karnevalistinen ulkoasu törmää melankoliseen sisältöön.
Lux Helsinki ronda
Ronda – espanjalainen kaupunki, jossa teoksen tekijä on huumaantunut kevään tulosta ja mantelipuiden puhkeamisesta kukkaan, ja se näkyy väreissä.
Lux Helsinki
Veljekset-animaatio, joka pohjautuu Maija Louekarin Marimekolle suunnittelemaan kuosiin, joka juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta.
Lux Helsinki Flowers of life
Flowers of Life ammentaa ”pyhästä geometriasta”, luonnon ja kosmoksen symmetriasta ja mittasuhteista.
Lux Helsinki flowers of life
Tästä teoksesta tuli mieleen Sauronin silmä ja.. sitten joku ihan muu…
 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  8.1.2017 at 17:11

  Mäkin uskaltauduin eilen vihdoin ulos ja katsastamaan Lux Helsingin tarjonnan kun pakkaset vihdoin laantui. Oli kyllä upeita teoksia, mun lemppari oli se puhuva suu, joka muun muassa räppäs ja haukkui savolaisia. :’D

  • Emma
   9.1.2017 at 10:33

   No arvaa oliko se puhuva talo ainoa, jota me ei löydetty (tai siis ei jaksettu lähteä enää etsimään kun ei tullut heti vastaan), höh!

 • Susanna / Matkapatonki
  13.1.2017 at 20:00

  Hahah, ei mullakaan tosiaan tullut mieleen ottaa viisumihintoja (hakuineen ja papereineen) huomioon, kun halvat lennot valitsin. Ja siihen vielä hotelli – kohtuulliseen hintaanhan ei sisältynyt alv tai 10% majoitusmaksu.. 😀 Mutta ainahan sitä silti säästi lennoissa 😉

  • Emma
   14.1.2017 at 23:12

   Mä kyllä laskeskelin lentojen hintaan lisäksi satasen viisumimaksun, mutta vielä sen lisäksi varasin sitten itselleni hotelliyön Helsingistä, kävin syömässä ja shoppailemassa… Huoh 🙂

 • Terhi / Muru Mou
  15.1.2017 at 23:20

  Kivan näköistä! En tiedä tästä valofestivaalista kylläkään yhtään mitään, nimen olen sentään kuullut, joten tämä kai on järjestetty useampanakin vuonna? Onko tämä koko Helsingin keskustassa vai vain tietyllä alueella?

  • Emma
   17.1.2017 at 12:27

   Piti oikein tarkastaa: tämä oli jo yhdeksäs Lux-vuosi ja ekaa kertaa itsekin pääsin vasta nyt Tampereelta käymään! Oli kyllä niin kiva, että joku viisuminhakureissu tai vastaava täytyy jatkossakin järjestää 😀 Teosten sijainti vissiin vähän vaihtelee vuosittain, mutta keskustassa kuitenkin.

 • Pirkko / Meriharakka
  17.1.2017 at 09:59

  Ehdimme tätä kiertelemään vasta sunnuntaina ja päätimme kyllä, että jos emme jatkossa ehdi arki-iltana, niin jätämme väliin. Sunnuntai-illan ruuhkat olivat kyllä sitä luokkaa, että elämyksistä ei ollut tietoakaan.

  • Emma
   18.1.2017 at 10:10

   Lauantai oli muutaman paikan osalta todella ruuhkainen myös, mutta tykkäsin silti – oli mun ihan eka Lux! 🙂

 • Veera
  17.1.2017 at 11:58

  Mä kävin kanssa sunnuntaina ja oli ihan tajuton väkimäärä. Jos aluksi olisi ollut vähän lämpimämpää, kävijät olisi varmaan jakautuneet tasaisemmin koko tapahtuman ajalle. Ainakin viime vuonna lauantaina ei ollut läheskään yhtä paha ryysis kuin nyt.

  • Emma
   18.1.2017 at 10:11

   Joo, varmaan juuri sää ruuhkautti viikonlopun kun ei moni uskaltautunut aiemmin niihin 20 asteen pakkasiin (en olisi uskaltautunut kyllä minäkään)!