Etelä-Korea

Busan – muistoja Etelä-Korean rannikkokaupungista ja elämäni keväästä

13.7.2019

Vuonna 2013 opiskelin kevätlukukauden Etelä-Korean Soulissa. Se oli kirjaimellisesti elämäni kevät – nautin joka hetkestä täysin siemauksin: niin opiskelusta, minua 15 (!) vuotta nuorempien vaihtariystävieni seurasta, uuteen kulttuuriin sukeltamisesta kuin kaikesta siitä mitä ehdin Koreassa nähdä ja tehdä vapaa-ajalla opintojen ohessa. Se kevät oli kuin ihanaa unta, ja samalla tiedostin, että elin aikaa, joka ei koskaan enää toistuisi. Bittersweet. Olin viimeistä kertaa nuori – jonkun mielestä en tosin varmaan 35-vuotiaana ollut enää varsinaisesti nuori, omasta mielestäni olen sitä toki edelleen – ja vapaa elämään huoletonta opiskelijaelämää kokonaisen lukukauden miettimättä opintojen jälkeistä elämää sen enempää. Oi, noita aikoja voisi muistella loputtomiin…

Nyt silmiini osui juuri Finnairin tiedote uudesta Busanin reitistä: maaliskuusta 2020 alkaen Finnair lentää suoraan Helsingistä Busaniin – ja aloin miettimään, että jokohan olisi taas aika matkustaa Koreaan! Kävimme vaihtarikeväänä Busanissa muutaman päivän reissulla junalla Soulista ja ihastuin rannikkokaupunkiin välittömästi. Tänne voisin todellakin matkustaa uudelleen ajan kanssa!

Busanin parhaita puolia on nimenomaan sen sijainti meren äärellä. Mielestäni sen parhaat nähtävyydetkin liittyvät tavalla tai toisella nimenomaan siihen. Tsekkaa siis Busanissa ainakin nämä:

Busanin nähtävyydet: Yonggungsa Temple

Yonggungsan buddhalainen temppeli on rakennettu upealle paikalle jylhille kallioille meren ääreen. Se onkin kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla: hieno korealainen temppeli kaikkine yksityiskohtineen ja mahtava luonnonmaisema! Temppelissä voi uhrata rahaa tai pieniä lahjoja erilaisiin tarkoituksiin – opiskelijoina meidän uhrilahjamme meni tietysti akateemisten saavutusten buddhalle.


DSCN3217
DSCN3226
DSCN3227
DSCN3193
DSCN3249
Tältä näyttää onnellinen opiskelija!


Busanin nähtävyydet: Jagalchi Fish Market

Jagalchin kalamarkkinahalli sijaitsee myös aivan meren äärellä Busanin satamassa. Kalastajaveneet tuovat saaliinsa suoraan markkinoille eikä veneistä myyntipöydille ole 100 metriä pidempää matkaa – tuoreus on siis taattu! Ja merenelävien kirjo on huikea aina kaloista, simpukoista ja ravuista kaikenlaisiin otuksiin, jotka ovat niin omituisen näköisiä, ettei niitä meinaa todellisiksi uskoa. Ostoksensa voi myös saada valmistettuna lautaselle asti jossakin päärakennuksen toisen kerroksen ravintoloista.


DSCN3507
DSCN3514
DSCN3494


Busanin nähtävyydet: Taejongdae Park

Busanin komeimpia merimaisemia (ja dinosauruksen jalanjälkiä!) kannattaa lähteä katselemaan Taejongdaen puistoon. Puistossa pääsee liikkumaan jalkaisin tai minijunalla, ja maisemia (hyvällä säällä Japaniin asti) voi katsella joko observatoriosta tai kiivetä alas kallioille. Observatoriossa on myös kahvila.


DSCN3305
DSCN3324
DSCN3370


Busanin nähtävyydet: Haeundae Beach ja Dongbaek Island

Haeundaen ranta, Korean kauneimmaksikin kehuttu, sijaitsee lyhyen matkan päässä keskustasta. Me olimme reissussa huhtikuussa, jolloin aurinkoisella säällä olisi ollut jo suomalaiselle ihan rantakelit, mutta ketään ei näkynyt vielä uimassa. Kesäaikaan Haeundaen ranta on kuitenkin erittäin suosittu eikä näytä ihan näin rauhalliselta.

Rantapäivänä kannattaa käydä kiertämässä myös Dongbaekin saaren rantapolku – tai oikeastaan se ei ole saari ollenkaan vaan niemi rannan länsipäässä. Parin kilometrin mittaiselta polulta on upeat maisemat merelle ja matkalla muun muassa kaunis pieni majakka. Niemellä sijaitsee myös Nurimaru APEC House, upea vuoden 2005 APEC-kokousta varten rakennettu rakennus, johon pääsee kurkkaamaan ilmaiseksi sisään.


DSCN3252
DSCN3820
DSCN3765
DSCN3742


Näiden nähtävyyksien lisäksi Busanissa kannattaa käydä muun muassa Beomeosa-temppelissä, Busan Towerissa ja Gamcheon Cultural Villagessa. Busanin keskustasta löytyy tietysti paljon nähtävää myös, kuten erikoisia pikkuputiikkeja ja paikallisia ravintoloita. Ilta-aikaan kannattaa käydä maistelemassa katuruokakojujen tarjontaa.

Busan on Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin verrattuna paljon rennompi ja pienemmän oloinen kaupunki, vaikka sielläkin asuu lähes 4 miljoonaa ihmistä. Busan tuntuu kuin ylikasvaneelta kalastajakylältä – ehkä sen sijainti meren rannalla saa aikaan sen rennon fiiliksen. Ekaa kertaa Etelä-Koreaan matkustavan kannattaa ehdottomasti kokea pääkaupunki Soulin hullu aasialainen megacitymeininki myös, mutta omasta mielestäni sen kaveriksi kannattaa yhdistää myös Busan.


 • Reissu-Jani
  14.7.2019 at 10:46

  Tulin juuri viikko sitten takaisin Busanista Suomeen. Olin neljä päivää Busanissa – ilmat olivat hieman ”harmaat”.. Hauska katsoa Haeundaen rannan kuvia vuosien takaa — se on hieman muuttunut viime aikoina. Kirjoittelen kohta Busanista blogiin kun ehdin. Syy miksi matkustettiin Busaniin oli Gamcheon Cultural Village – hienon värisiä taloja rinteellä. Kiinnitin myös huomiota tuohon Finnairin ilmoitukseen — olimme juuri tällöin Busanissa kun juttu julkaistiin. Hyvä että reitti avataan.

  • Emma
   15.7.2019 at 10:33

   Mielenkiintoinen reitti tosiaan, vaikka toisaalta Busan on kyllä todella lähellä Soulia, johon jo lennetään. Mutta jos sattuisi saamaan suoraan Busaniin jonkun hyvän tarjouksen, niin ehdottomasti lähtisin! Linkkaan sitten sunkin jutun tähän, kun valmistuu!

 • Marttiina | Onioni.fi
  15.7.2019 at 16:16

  Tykästyin tosi paljon Koreaan meidän reissun aikana. Ihanaa, että oot päässyt viettämään pidemmän pätkän siellä, varmasti tosi mielenkiintoista! Kiva nähdä kuvia tuolta Yonggungsan temppeliltä ja rannoilta, jonne ei itse sitten päästy kelien vuoksi. Busaniin voisin mennä uudelleen.☺️

  • Emma
   16.7.2019 at 14:20

   Jep, Korea on ihan mahtavan monipuolinen maa! Vaikka sain asua siellä melkein puoli vuotta, niin silti jäi paljon, paljon näkemättä. Oi että kuinka nyt alkaa tehdä mieli takaisin!

 • Siiri / Pilkettä
  22.7.2019 at 08:17

  Kuinka sattuikaan, minäkin bongasin tuon Finnairin uutisen ja heti sitten bongasin postauksesi ja pakkohan sitä oli tulla uteliaana katsomaan mikälaiseen paikkaan matkustaminen juuri helpottui. Onhan se hienon ja omalaatuisen oloinen!

  • Emma
   24.7.2019 at 14:09

   Busanhan on kyllä helposti saavutettavissa junalla Soulistakin, että sikäli tämä reitti ei avannut mitään upouutta kohdetta, mutta voisi olla kiva vaihtoehto vaikka lentää mennessä Souliin ja palata Busanista. Siinä välissä voisi seikkailla Koreassa junalla tai bussilla.