Googlaamalla varmaan löytyy helposti parempia ja kattavampia Singaporen TOP 10 tai Singaporen parhaat nähtävyydet -juttuja. En siis yritäkään tässä tehdä mitään sellaista, vaan koota ihan vaan listan asioista ja paikoista, joista itse tykkäsin, ja vielä ihan satunnaisessa järjestyksessä! Tässä tulee!
Chinatown on kiva, mutta Little India on vielä mielenkiintoisempi
Singaporen Chinatown on keskeisellä paikalla ja helppo ottaa haltuun vaikka heti reissun alussa. Sen jälkeen suuntaisin kuitenkin itse seuraavaksi Little Indian alueelle, jolla on vielä enemmän nähtävää ja tutkittavaa, ja erilaisia ravintoloita ja markkinoita kuin Chinatownissa.
Little India -niminen metropysäkki tuo suoraan mausteiden ja makeiden kukkien tuoksuiselle kadulle Tekka Centre -hallin viereen.
Singaporen kaunein katu ja pala alkuperäistä kulttuuria
Joo Chiatin / Katongin alue on ensimmäisten Singaporen niemimaata asuttaneiden peranakanilaisten aluetta. Yksinkertaistettuna peranikalainen kulttuuri on yhdistelmä kiinalaista, malesialaista ja indonesialaista kulttuuriperintöä, ja käytännössä se näkyy matkailijalle tällä alueella esimerkiksi vähän erilaisessa ravintolatarjonnassa. Esimerkiksi Geylang Serai Marketin food court oli kuin suoraan Indonesiasta!
Turistit tulevat tälle alueelle kuitenkin erityisesti Koon Seng -kadun supervärikkäiden historiallisten peranakan-talojen takia. Very instagrammable!
Trendikäs Kampong Gelam eli Haji Lane ja Arab Streetin alue
Hyvin erityyppinen arabikulttuurin keskittymä leviää upean Sultan-moskeijan ympärillä. Aluetta kutsutaan nimellä Kampong Gelam, ja tarkemmin kannattaa kartalta etsiä erityisesti Haji Lane ja Arab Street sivukujineen. Täältä löytyy ravintoloita kaikista Lähi-Idän ja Etelä-Aasian kolkista, ja lisäksi trendikkäistä baareja, kahviloita ja pikkupuoteja. Kampong Gelamiin kannattaa suunnata myös iltaa viettämään.
Singaporessa syödään Hawker Centreissä
Hawker centret ovat katettuja ruokamarkkinoita, joissa on useita pieniä ruokakojuja ja kaikkien kojujen yhdessä jakama tila, jossa syödä. Voit siis hakea ruokaa mistä vaan kojusta, tuoreen hedelmämehun tai vaikka jääkahvin jostain toisesta, ja sitten vaan etsiä vapaan tuolin ja istua syömään. Samaan tapaan siis kuin monesta Aasian maasta tutuissa food courteissakin; hawker centret ovat vaan niihin verrattuna ehkä vähän markkinamaisempia ja omissa halleissaan eivätkä esim. ostoskeskuksen yhteydessä. Hinnat ovat edullisia eli kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia annoksia, mutta muista varata käteistä!
Oma lempparini Singaporen monista hawker centreistä on Maxwell Food Centre ihan Chinatownin kulmilla. Täältä löytyy muun muassa Tian Tian Hainanese Chicken Rice -koju, joka mainitaan Michelin-oppaassa ja jonka kanariisiannosta ovat ylistäneet niin Anthony Bourdain kuin Gordon Ramsaykin. Tian Tianille on kuitenkin aina jonoa, mutta ei hätää: parin kojun päästä löytyy Tian Tianin entisen kokin perustama kilpaileva Ah Tai Hainanese Chicken Rice, josta saa annoksen lyhyemmällä jonotuksella. Ja se on aivan taivaallisen hyvää!
Gardens by the Bayn superpuut
Gardens by the Bayn alue on valtava ja se käsittää monta erilaista maksullista ja maksutonta nähtävyyttä. Kannattaa siis suunnitella etukäteen mitä alueella haluaa nähdä, ja tutkia sitten millainen lippupaketti kannattaa ostaa. Superpuut ovat alueen ehdottomasti paras ilmainen nähtävyys. Ne ovat vaikuttavia päiväsaikaankin, ja illalla (kaksi näytöstä klo 19.45 ja 20.45) ne pääsee vielä näkemään valo- ja äänishown kanssa – edelleen ilmaiseksi!
Dinosaurusfanina toinen Gardens by the Bayn kohokohta oli Jurassic Nest Food Hall, jossa voi syödä dinosaurusten kanssa!
Vieraile temppelissä
Singaporessa on monen eri uskontokunnan erikoisia ja kauniita temppeleitä, ja yleensä niiden ovet ovat auki ihan kaikille. Yksi kaikkein suosituimmista lienee Chinatownin Buddha Tooth Relic Temple ja toinen siitä vain kivenheiton päässä sijaitseva Sri Mariamman -hindutemppeli. Astu siis sisään jos ovet ovat auki ja ihaile yksityiskohtia!
Mangoa monessa muodossa
Yksi asia mitä odotan aina Aasian reissuilla, on mangoravintolat: mangokiisseliä, -vanukasta, -jäätelöä, -sorbettia, -smoothieta – ja parhaimmillaan vielä yhdistettynä toiseen suosikkihedelmääni pomeloon! Mangoketjuja on useita – esim. YenlyYours, Smile Dessert, Hui Lau Shan, Oh My Mango, Ah Chew, Honeymoon Dessert – ja Aasiassa on onneksi kaltaisiani mangofaneja niin paljon, että vaikket etsisi, niin varmasti osut ennen pitkää johonkin mangoravintolaan!
Miksei vastaavia ole jo Suomessa?
Maista etovanhajuista duriania
Jos makea mango on suussasulavan herkullista missä tahansa muodossa ja maistuu ihan kaikille, niin durian on toista maata. Durian haisee raadolle ja näyttää epäilyttävältä. Monessa Aasian maassa törmää erikseen kyltteihin, joissa kielletään esimerkiksi durianin kuljettaminen julkisissa liikennevälineissä tai sen tuominen hotelliin – niin pistävä on sen haju.
Mutta jotain hyvää durianissa täytyy olla, koska sille löytyy myös paljon tykkääjiä. Ja kyllähän jotain näin erikoista ja erilaista kannattaa maistaa silloin kun siihen on mahdollisuus!
Minä olen maistanut ensimmäisen kerran duriania kohta 20 vuotta sitten Bangkokissa. Ostin sitä torilta ja salakuljetin hotelliin, jossa menin syömään sen yön pimeydessä kattoterassille hajujen välttämiseksi. Ei jäänyt mitenkään paras makumuisto. Mutta tällä reissulla näin Singaporessa houkuttelevan durian-ravintolan ja ajattelin, että sille täytyy antaa toinen mahdollisuus! No, durianin maku oli edelleen erikoinen, mutta tuore ja laadukas durian ei ole pahaa. Kokeile rohkeasti jos törmäät tähän outoon hedelmään!
Singaporessa on maailman halvin Michelin-ravintola
Singaporen hintataso on monessa asiassa melko eurooppalainen, mutta ulkona kojuissa ja hawker centreissä syöminen on ilahduttavan halpaa. Ja itse asiassa Singaporessa pääsee syömään jopa ihan maailmanluokan ruokaa halvalla – täältä löytyy meinaan maailman halvin Michelin-ravintola, Hill Street Tai Hwa Pork Noodle -koju!
Tai Hwa on pieni, vanhan pariskunnan pitämä nuudelikoju, jonka valikoimaan kuuluu vain viisi erilaista annosta. Pääosassa ovat tietysti nimen mukaisesti nuudelit ja possu. Nuudeliannokseen kuuluu possua pyöryköinä sekä erinäisinä muina osina, liemellä tai ilman, maustettuna mm. kuivatulla kalalla. Annos maksaa noin 5 euroa ja maku… no, käy maistamassa itse!
Singaporen kasvitieteellinen puutarha
Singaporen kaupunkialueella on yllättävän vehreää ja paljon puistoalueita, mutta silti retki vähän keskustan ulkopuolella sijaitsevaan kasvitieteelliseen puutarhaan kannattaa myös. Kasvitieteellisessä puutarhassa on paljon tilaa, paljon mukavia istuskelupaikkoja, ja erityisesti tykkäsin kosteassa helteessä istua suurten palmujen varjossa veden äärellä vähän viilentymässä.
Kasvitieteellisen puutarhan alue on valtava ja sinne on ilmainen sisäänpääsy (orkideapuutarhaan on erillinen maksu). Alueella on joitakin kahviloita ja ravintoloita, mutta voit ottaa myös omat eväät mukaan.
Sightseeingiä jokiristeilyllä
Yhtenä päivänä innostuin ihan ex tempore ottamaan Clarke Quay -laiturista perusturistisightseeing-risteilyn Singaporen joelta Marina Bayhin ja takaisin. Lyhyt risteily kestää vain vajaan tunnin, mutta se oli tosi mukavaa ajanvietettä. Risteilyt tehdään vanhoilla kauppaveneillä, jotka lipuvat rauhallisesti siltojen ali Merlion-patsaalle ja sitten tekevät kierroksen Marina Bayn ympäri niin, että veneestä näkee hienosti kaikki Singaporen arkkitehtoniset erikoisuudet: Marina Bay Sands -hotellin tornit, lumpeenkukkamaisen ArtScience Museumin ja duriania muistuttavat teatterit.
Kansallisdrinkki Singapore Sling
Jos Singaporella olisi virallinen kansallisdrinkki, se olisi ehdottomasti Singapore Sling. Drinkistä ja sen syntyhistoriasta kerrotaan monenmoista tarinaa, mutta varmana pidetään, että sen on kehittänyt 1800-1900-lukujen taitteessa Raffles-hotellin Long Barin baarimestari Ngiam Tong Boon.
Makeasta hedelmäcocktailista on olemassa useita versioita, mutta näistä aineksista tehdään tänä päivänäkin se aito Long Barin Singapore Sling:
Widges London Dry Gin
bénédictine-yrttilikööri
Luxardo Cherry Sangue Morlacco -likööri
Ferrand Dry Curacao Raffles Signature -grenadiini
ananasmehua
limenmehua
angostuuraa
Huom! Long Bariin on oma sisäänkäynti Raffles-hotellin sivusta. Jonoja syntyy usein, mutta kannattaa jäädä ainakin hetkiseksi odottamaan ja seuraamaan: jokainen asiakas johdatellaan henkilökohtaisesti istumaan ja jono yleensä purkaantuu melko nopeasti. Singapore Sling hintaan kuuluvine maapähkinöineen maksaa baarissa reilut 30 euroa.
Sellaista nähtävää Singaporessa! Ja vielä loppuun kaupan päälle pari ylimääräistä randomvinkkiä:
- Käytä metroa! Metrolla pääsee Singaporessa kätevästi melkein minne vaan – ja parasta on, että matkat voi maksaa luottokortin lähimaksulla! Ei tarvi siis hankkia tai latailla mitään ylimääräisiä kortteja. Hinta vaihtelee kuljetun matkan mukaan, mutta runsaskaan useamman päivän ristiin rastiin ajelu ei aiheuttanut kuin kaikkiaan noin kymmenen euron laskun luottokortille. Myös busseissa voi maksaa samalla tavalla, muista vaan aina näyttää luottokortti lukijalle sekä kyytiin noustessa että poistuessa.
- Sääennusteiden mukaan Singaporessa sataa aina, mutta käytännössä näin ei ole. Sijainti päiväntasaajalla meinaa, että ilmasto on todella kostea, mutta sateeksi asti kosteus ei lopulta niin usein ylly.
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
13.2.2023 at 21:12Singaporessa olisi kiva paikka joskus vierailla. Itse olen vaihtanut siellä toistaiseksi vain konetta. Kieltämättä nuo värikkäät talot tulivat yllätyksenä, enpä tiennyt Singaporessa olevan sellaisia. Erityisesti tuo Gardens by the Bay olisi mukavaa päästä näkemään, mutta myös kehuttu kasvitieteellinen puutarha.
emma
4.3.2023 at 11:27Singaporessa on ihan yllättävän paljon tekemistä ja kokemista, vaikka alue on niinkin pieni!