Itävaltalainen Zotter valmistaa Riegersburgin kaupungissa Itävallassa palkittua suklaata luomu- ja Reilun kaupan raaka-aineista. Suklaatehtaalla niitä pääsee myös maistelemaan!
Kierros Zotterin tehtaalla ja sen erilaisilla maistelupisteillä on kuin Charlie and the Chocolate Factory -elokuvasta. Suklaata on kaikkialla ja kaikissa muodoissa ja kaikkea saa maistaa! Sisäänpääsymaksun (15,90 aikuisilta) hinnalla on mahdollista maistaa varmaan yli sataa erilaista tuotetta ja makua! Suklaaähky on siis ihan todellinen uhka, mutta toisaalta maistettavat tuotteet on mukavasti pilkottu pikkuisiksi paloiksi. Kierroksella on myös vesipisteitä, niin että välillä saa juotavaa eikä suklaata tarvitse syödä kuivin suin.
Heti tehtaan aulassa on tarjolla kuivattuja toukkia ja matoja (!) joiden päälle voi valuttaa sulaa suklaata ja pistellä poskeen. Se miksi ensivaikutelma halutaan tehdä nimenomaan kuivatuilla hyönteisillä jää kyllä epäselväksi, mutta ainakin on heti ensi metreiltä selvää että nyt ei ehkä olla ihan perinteisellä suklaatehdaskierroksella.

Varsinainen kierros alkaa elokuvateatterista, jossa katsotaan se pakollinen esittelyvideo (joka ei jaksa kiinnostaa sitten yhtään kun on tiedossa että kohta saa syödä mahan sekaisin suklaasta).
Ensimmäinen etappi tehtaan puolella esittelee sen jälkeen valmisteluja ja maistaa saa mm. käsittelemättömiä kaakaopapuja ja kitkerää maustamatonta suklaamassaa. Mutta ei pidä heittää kirvestä kaivoon vielä tässäkään vaiheessa, homma vaan paranee tästä! Seuraavana vuorossa ovat nimittäin nämä taivaalliset suklaa-altaat ja -putoukset:



Kierroksella kävellään suklaatehtaassa huoneesta ja tilasta toiseen, välillä ulkokauttakin. Maistelupisteillä suklaata saa mielikuvituksellisesti välillä liukuhihnalta niinkuin sushia, välillä sitä pitää poimia huoneen seiniä kiertävästä ”hiihtohissistä”. Hauskaa!
Suklaamassojen jälkeen tulevat levysuklaat:


Ja sitten taas olomuoto muuttuu ja vuorossa ovat juotavat suklaat. Tällä pisteellä sai hörppiä mm. cashewpähkinäsuklaata, nougatsuklaata ja vaniljasuklaata:

Seuraavalla pisteellä maisteltiin erilaisia suklaalla päällystettyjä hiutaleita…

…joita seurasi kavalkadi suklaalla päällystettyjä pähkinöitä ja hedelmiä.

Varmaan ainakin tunnin kaikkia suklaatehtaan maistelupisteitä kierreltyämme kierros päättyi (yllätys, yllätys) tehtaanmyymälään. Zotterin suklaa ei ole varsinaisesti ihan halpaa, mutta se on oikeasti hyvää ja tehty laadukkaista raaka-aineista. Jossakin suklaavertailussa se on rankattu jopa kaikista maailman suklaista kahdeksanneksi parhaaksi, ja se on aika hyvä meriitti! Hassujen makuyhdistelmien takia kannattaa myös etsiä Zotteria käsiinsä. Vai mitä sanotte basmatiriisi-sahramisuklaasta? Entä juusto-saksanpähkinä-viinirypäle? Pekoni? Punaviini-paprika-ananas? Parsasuklaa?
Ja hei! Samalla pääsylipulla saa viettää myös vaikka koko loppupäivän tehtaan tiluksilla sijaitsevalla maatilalla, jossa saa silittää mm. laamoja, possuja, kilejä ja lampaita, tai ruokailla luomu- ja lähiruokaravintolassa. Zotterin suklaatehdas tarjoaa kuulemma kaikille työntekijöilleenkin päivittäin ilmaisen luomuruokalounaan!
