Tein viime syksynä kolmen viikon reissun Indonesiaan. Perimmäinen syy koko matkaan oli kutsu paikallisen ystäväni häihin Jakartaan, mutta en toki jättänyt käyttämättä mahdollisuutta kiertää samalla maata vähän enemmänkin. Vietin ensin pari viikkoa Balin ja Lombokin paratiisisaarilla (lue juttuni niistä täällä), josta lensin Yogyakartaan, Keski-Jaavalle.


Yogyakarta, tai Jogja niinkuin paikalliset kotikaupunkiaan kutsuvat, on helposti lähestyttävä kaupunki, jossa on paljon mielenkiintoista näkemistä ja tekemistä. Se tunnetaan Jaavan saaren kulttuurin ja taiteen kehtona ja sinne tullaan mm. batiikkiostoksille. Jogjasta käsin pääsee tekemään myös mielenkiintoisia retkiä esimerkiksi Merapi-tulivuoren rinteille.
Suurin osa turisteista tulee kaupunkiin kuitenkin eritoten lähellä sijaitsevien UNESCON maailmanperintölistan temppeleiden takia. Sekä buddhalainen Borobudurin temppeli että hindutemppeli Prambanan ovatkin kätevän päiväretken päässä Jogjasta.
Borobudurin temppeli
700-800 luvuilla rakennettu Borobudurin temppelikompleksi on maailman suurin buddhalainen monumentti ja Indonesian suosituin nähtävyys. Yhdeksänkerroksinen pyhäkkö muodostuu 32 metriä korkeasta pyramidista, jota koristaa yli 500 buddhan patsasta sekä lukuisat stupat (eli ne ”kivikellot”) ja reliefit. Jos temppelin historia tai esimerkiksi noiden reliefien mielenkiintoiset tarinat kiinnostavat, kannattaa palkata lipunmyynnistä mukaan oma opas.
Viime vuonna Borobudurilla vieraili yli 3 miljoonaa turistia, noin 10 000 joka päivä. Vierailu kannattaakin mahdollisuuksien mukaan ajoittaa arkipäivään ja aikaiseen aamuun – erityisesti auringonnousun aika on kuulemma todella kaunis, mutta sitä varten tulee varata erillinen sisäänpääsy.
Borobuduriin on mahdollista matkustaa Yogyakartasta paikallisella bussilla, mutta helpoin tapa on varata päiväretki tai vuokrata auto ja kuski koko päiväksi käyttöön niinkuin me teimme (noin parikymmentä euroa / 6 tuntia).
Prambananin temppeli
Kun Borobudur on maailman suurin buddhalainen temppelikompleksi, Prambanan on suurin hindulainen temppelialue. Kaikkiaan alueella on 224 temppeliä, joista suurin on pyhitetty Shivalle ja kaksi muuta Vishnulle sekä Brahmanille.
Prambananin temppelit sijaitsevat 17 kilometrin päässä Yogyakartan keskustassa ja niille pääsee helposti myös bussilla. Tosin esim. Go-Car-sovelluksen kautta tilattu kyytikään ei maksanut kuin muutaman euron.
Prambananille ja Borobudurille myydään myös yhteislippuja, eli jos aiot käydä molemmissa, käy peräkkäisinä päivinä niin säästät yhteislipulla rahaa. Myös suomalainen opiskelijakortti hyväksyttiin lipunmyynnissä ja sain sillä Borobudurilla ison alennuksen!
Molemmat temppelialueet ovat siis UNESCOn maailmanperintökohteita ja todellakin vierailun arvoisia. Kun tänne asti tulee kannattaa käyttää myös vähän aikaa ja vaivaa temppeleiden historiaan tutustumiseen sekä niiden tarkastelemiseen muutenkin kuin vain päällisin puolin. Rakennuksissa on uskomattoman hienoja reliefejä ja yksityiskohtia. Esimerkiksi kaikki Borobudurin sadat isot buddhat näyttävät ensi vilkaisulta istuvan ihan samanlaisessa asennossa, mutta itse asiassa niiden käsien asennot vaihtelevat. Nämä eri asennot symboloivat buddhalaisessa perinteessä eri asioita, esimerkiksi suojelemista, opettamista ja ymmärrystä.
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
7.2.2017 at 04:53😀 Hyvältähän ne ois näyttänyt.. jos oisin sinne päässyt sieltä hotellista 😀 Ei hitto että vieläkin suututtaa että olin kipeänä juuri tuolla 😀
Emma
7.2.2017 at 15:45Haha, muistan ton sun postauksen Jogjasta 😀 Next time then 🙂
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
14.2.2017 at 13:17Niinpä 😀
Martina
13.2.2017 at 18:49Kiitos näistä vinkeistä! En ollut kuullutkaan Yogyakartasta (kirjoitinko sen edes oikein..?) ennen tätä, mutta nuo temppelit ovat upeita!
Emma
18.2.2017 at 08:40Ole hyvä! 🙂
Reissaaja1
15.2.2017 at 17:50Kyllä pitäisi tuonnekin päästä! Kiitos jutustasi, jonka linkki pitää kyllä tallettaa tulevaa reissua varten, joka on toivottavasti pian. 🙂
Emma
17.2.2017 at 10:10Toivottavasti pääset näkemään nämä upeat temppelit! 🙂
sari/ matkalla lähelle tai kauas
15.2.2017 at 20:19Pakko oli lukea tämä kun muistin, että jogarta on jotakin kaunista. Niin se olikin.
Emma
18.2.2017 at 08:40<3
Terhi / Muru Mou
17.2.2017 at 18:27Upean näköisiä temppeleitä! Olen kuullut Yogyakartan nimen monta kertaa, mutta en tiennyt paikasta yhtään mitään, joten tämä oli mielenkiintoista luettavaa 🙂
Emma
18.2.2017 at 08:41Kiitos lukemisesta ja kommentista! 🙂
Merituuli
17.2.2017 at 19:28Hauskaa että suomalainen opiskelijakortti kävi alennuksesta. Onko näin käynyt ennenkin maailmalla?
Emma
18.2.2017 at 08:43En ole itse asiassa tainnut ennen edes koittaa, mutta tuolla niin isolla mainostettiin opiskelijahintoja (ja ne oli tosiaan vain puolet kalliista pääsylipusta), että kaivoin kortin esille ja koitin. Vähänhän tällaisen 70-luvulla syntyneen opiskelijan kortti välillä nostattaa kulmia Suomessakin, mutta saahan sitä vanhakin opiskella!! 😀
Noora | Kerran poistuin kotoa
17.2.2017 at 22:02Todella upean näköisiä temppeleitä molemmat! Mulla on tällä hetkellä paha suurkaupunkiähky (joka ei onneksi koske New Yorkia :D), joka jarruttaa lähtemistä esimerkiksi moneen Aasian suurkaupunkiin, koska ne ovat mun mielikuvissa niin kaoottisia. Mutta aasialaiset temppelit, muut upeat rakennukset ja luonto ovat silti kiinnostavien asioiden listalla. Prambanan oli enemmän mun makuun, mutta molempia lähtisin mielelläni katsomaan.
Emma
18.2.2017 at 08:44Jogja oli just siitä mukava kaupunki, että se ei ollut liian kaoottisen oloinen ja sitten bonuksena kaikki noi ihanat retkimahdollisuudet <3
Anna | Muuttolintu.com
18.2.2017 at 02:15Wou! Komeita temppeleitä. Etenkin nuo hindutemppelit! Kiitos vinkeistä, me ollaan täällä Australiassa niin lähellä Indoja, että hyvin todennäköisesti tuonne päädytään ennemmin tai myöhemmin.
Emma
19.2.2017 at 09:48Olepa hyvä! Jogja on hyvä kohde sitten kun tulee paratiisirantaähky, tosi mukavan oloinen kaupunki itsessäänkin! 🙂
Anna K.
18.2.2017 at 14:16Aina välillä käy mielessä, että mikäs se makee paikka olikaan, mihin en omalla Aasian reissullani ehtinyt. Ja sehän on siis tää Borobudur. En muuten ylipäätään käynyt Indonesiassa (pitää ehkä korjata vielä tämä virhe), koska aika ei lopulta riittänyt siihen. Mutta muistan nähneeni hienoja kuvia Borobudurista ja sen takia se on jäänyt edelleen mieleen kummittelemaan.
Hienojahan nuo on. Muistan kuitenkin, että jossain vaiheessa Aasiassa olin kurkkua myöten täynnä temppeleitä, ei vaan jaksanut enää kiinnostaa. 🙂 Mutta tällainen kuuluisa kohde olis kyllä kiva nähdä.
Emma
19.2.2017 at 09:50Noista temppeleistä saa kyllä helposti yliannostuksen, mä en jaksais kunnolla keskittyä yhden reissun aikana moneen. Mut oppaan kanssa pääsee kyllä uusiin sfääreihin, kun ei tule vaan kuljettua paikkaa läpi vaan saa ”väkisin” syvemmin tietoa, suosittelen!
Lotta | Watia.fi
18.2.2017 at 18:38Upeen näköistä. Harmi, että Yogyakarta ja temppelialue jäivät näkemättä taannoisella Indonesian reissulla. Tehtiin vähän extempore-pysähdys pariksi päiväksi Jakartaan, eikä oltu oikeen suunniteltu Javaa sen enempää. Mutta pitää kyllä ehdottomasti vielä käydä.
Emma
19.2.2017 at 09:51Suosittelen kyllä Jogjan stoppia seuraavalle reissulle!
Teija / Lähdetään Taas
18.2.2017 at 23:12Näyttää tosi hienolta! Noiden kokoluokan hahmottaa tosi kivasti noista kuvista, joissa on ihmisiä mukana. Ilman ihmisiä näyttäisivät varmasti kuvista paljon pienemmiltä.
Emma
19.2.2017 at 09:53Borobudur oli itse asiassa pienempi kuin mä olin kuvitellut. Mä olin Jakartassa joskus yli 10 vuotta sitten yötä Borobudur-nimisessä hienossa hotellissa, jossa oli ”minitemppeleitä” ja buddhia joka paikassa. Se oli niin vaikuttava, että sieltä asti oon halunnut käydä oikeassa Borobudurissa, mutta jotenkin ajattelin sen aivan massiiviseksi (tyyliin Angkor Wat), mutta se olikin ”vain” tuo yksi iso pyramidi. Jännää 🙂
Kohteena maailma / Rami
18.2.2017 at 23:22Jos tuonne matka joskus suuntautuu, niin ovat temppelit takuuvarmasti kohteena. Tuollaiset paikat eivät oikein avaudu muuten kuin menällä paikan päälle, siellä vasta ymmärtää oman pienoutensa.
Emma
19.2.2017 at 09:56Joo, kyllä noi pitää itse kokea vaikka miten hyviä kuvia näkisikin (toisaalta sääli, että ihminen on sellainen, että joka paikkaan pitää päästä itse ja siksi juuri tuollakin käy niin massiivisia määriä turisteja). Mulla on itsellä vielä Angkor Wat kokematta ja kyllä sinnekin vaan on joskus päästävä, vaikka miten paljon olisin siitä jo kuvia nähnyt ja historian voi lukea netistä jne.
Teppo/Tämä matka
19.2.2017 at 11:34Vaikuttava temppelialue pistää miettimään tuon ajan kulttuuria. Tuostakin on varmaan tehty dokumentti, joka kertoo siitä ajasta ja rakentamisesta, ehkä BBC:llä. Angkor Watista tuli just hyvä dokkari Ylellä.
Emma
20.2.2017 at 08:15Joo, varmasti löytyy tietoa ainakin Borobudurista! Mä katsoin kans sitä Angkor Wat -dokumenttia, se oli tosi hyvä!