Suomi

Yö Tankarin majakkasaarella

23.8.2016

Tankar-majakkapiha


Majakkasaari! Myrskyävä meri, suolainen, ulvova kallioita pieksevä tuuli, lokkien viiltävä kirkuna, ja majakan valo opastamassa karikkoisten vesien kulkijoita. Onko mitään romanttisempaa? No ei muuten ole! Näitä kaikkia löytyy Tankarilta.

Majakat ja majakkasaaret ovat kiehtovia paikkoja. Niissä on aistittavissa niin monenlaisia kauniita ja surullisia tunteita ja kokemuksia – yksinäisyyttä, eristyneisyyttä, surua, mutta myös kauniita aurinkoisia lapsuuden kesiä, sisukkuutta ja seikkailua. Meri on antanut ja meri on ottanut. Harvassa paikassa on niin helppo antaa mielikuvitukselle valta ja niin helppo kuvitella maisemaan entisaikain majakanvartija, merikarhut, luotsit, ja kalastajat.


Tankar-kalastajamökki
Tankar-kalastajamökit


Tankarin majakkasaarella Kokkolan edustalla on asunut paitsi majakanvartija ja luotsiyhteisö, niin myös ihan hyvän kokoinen kalastajakunta perheineen. Tältä saarelta löytyi siis karun luotomaiseman lisäksi koko joukko pieniä, nykyisin kesämökkeinä toimivia, kalastajatupia. Lisäksi saarella on kaunis pieni puinen kirkko ja hylkeenpyyntimuseo.


Tankar-luontopolku
Tankar-kirkko
Tankar-kappeli
Kuva6


Yöpyminen Tankarin majakkasaarella

Tankarin majakkasaari on yksi niistä harvoista Suomessa, jossa pääsee myös yöpymään. Petipaikkoja löytyy retkeilymajasta, ja kahden hengen vaatimattomia huoneita voi vuokrata luotsimestarin, majakanvartijan ja luotsiaseman vanhoihin rakennuksiin muokatuista tiloista. Me yövyimme luotsiasemalla, jonka kaikissa huoneissa on kaksi yhden hengen vuodetta, työpöytä ja kaapit. Vessa sekä erillinen suihku- ja saunatila ovat käytävällä. Huonehintaan kuuluu oma saunavuoro (se varataan saavuttaessa) sekä muiden yhteisten tilojen (mukava olohuone, täysin varusteltu keittiö ja iso jääkaappi) käyttö. Hanavettä ei voi saarella juoda, mutta pullotettua lähdevettä oli tarjolla talon puolesta.

Saarella toimii myös kiva kahvila Café Tankar. Lämpimiä ruokavaihtoehtoja siellä tosin on tasan yksi ja sitä varten kannattaa tehdä tilaus jo laivamatkoja ja/tai yöpymistä varatessa ettei jää ilman. Kermainen lohikeitto, saaristolaisleipä ja omenapiirakka maksavat yhteensä 16 euroa. Varsin kohtuullista – ja hyvää! Halutessaan kahvilasta saa myös aamupalan (kannattaa myös varata etukäteen!): mm. kaurapuuroa, marjakeittoa ja vastaleivottuja sämpylöitä lisukkeineen 10 eurolla.


Tankar-majakkasaari
Tankkar-saari-satama


Vuorokausi majakkasaarella kului nopeasti. Kävimme kiertämässä pienen luontopolun, kiipesimme vaatimattomaan lintutorniin, istuimme hetken kirkossa ja pohdimme kaikkia niitä ihmiskohtaloita joita se on nähnyt, kävimme uimassa ja saunomassa. Oli mielenkiintoista nähdä saari, sen luonto ja asumukset myös eri vuorokauden aikojen valaistuksessa ja majakka näytti aina erilaiselta eri kulmasta. Olin majakkasaaresta niin innoissani, että vuorokausi kului kuin siivillä ja kameran muistikortille tallentui varmaan tuhansia kuvia. Tällaiseen paikkaan olisi joskus kiva jäädä useammaksikin päiväksi. Silloin ehtisi nauttia myös siitä että ei ole mitään tekemistä – ottaa vaikka päiväunet rantakalliolla tai unohtua laiturille koko aamupäiväksi lukemaan kirjaa.


Satama-Tankar
Tankar-saari • sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa
  23.8.2016 at 15:35

  Aika ihanan näköinen on. Olisi siis huippua viettää siellä aikaa ja päästä siihen tilaan että vain on…

 • ainoemilia
  23.8.2016 at 22:23

  Moikka! Oli mukava lukea jostakin toisesta majakkasaaresta, kun on itse viettänyt koko kesän yhdellä niistä. Meilläkin kävi täällä Tankarilaisia kylässä, ja mietinkin millainen paikka se mahtaa olla. 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää
  28.8.2016 at 19:02

  Ihana Tankar kotikaupungissani! Useamman kerran olen käynyt mutta en ole koskaan yöpynyt. Joskus majakkakin on ollut auki ja sinne ylös on päässyt kiipeämään, en tosin tiedä onko niitä majakka -päiviä enää.

  • Emma
   29.8.2016 at 08:15

   Joo, itse majakka ei ole Tankarilla vissiin useinkaan auki yleisölle. Minäkin kiipeän mieluusti majakoihin – paitsi jos ne ovat niin klaustrofobisia kapeita torneja sisältä kuin esim. Marjaniemen makakka Hailuodossa, jäi käymättä :/

 • salaine
  28.8.2016 at 19:22

  kaunista! Itse haaveilen bongaavani kaikki Suomen majakat. Tosin käynyt vasta kahdessa :). Koskaan en majakalla ole yöpynyt mutta sekin on haaveena. Sellainen kiireetön elämä tekee joskus välillä hyvää.

  • Emma
   29.8.2016 at 08:13

   Sama täällä, vähintään kaikki Suomen majakat pitäisi päästä näkemään ja mieluusti myös monta monta muuta majakkaa maailmalla! Suosittelen yöpymistä!

 • sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi
  28.8.2016 at 22:58

  I-H-A-N-A-A! Mä rakastan merta, merellisiä juttuja, majakoita ja kaikkea näihin edellisiin liittyvää. Majakanvartija on ehkä romanttisin ammatti mitä saatan kuvitella. Huokaus…. 🙂

  • Emma
   29.8.2016 at 08:12

   Äläpä! Haaveilen edellee, että musta tulisi isona majakanvartija…

 • Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  29.8.2016 at 17:16

  Saaristolle sydämeni menettäneenä tämä kuulosti todella ihanalta! Kauniisti kirjoitettu ja hukutteeva kohde!

 • Pirkko / Schildt
  30.8.2016 at 19:11

  Pohjoisen majakat ovatkin meiltä vielä näkemättä – pääosa eteläisen Suomen majakoista taitaakin jo olla plakkarissa 🙂
  Sattumalta juuri kirjoitin Lofooteilla kirjoittamistamme majakoista ihan oman juttunsa, ovathan ne, majakat, sen arvoisia, Suomessa tai muualla!
  http://meriharakka.net/2016/08/23/majakat-lofooteilla/

  • Emma
   31.8.2016 at 08:55

   Tosi hurmaavia nuo Lofoottien majakat! Majakat on aina jutun arvoisia! 😀

 • Merja / Merjan matkassa
  30.8.2016 at 22:03

  Tulee ihan Myrskyluodon Maija mieleen, vaikka en muista oliko heidän saarella majakkaa 🙂 Tuolla olisi kiva yöpyä ja ihanat saarelle sopivat ruoat tarjolla. Nam!

 • Terhi / Muru Mou
  30.8.2016 at 22:57

  Oijoi, miten ihanan näköinen paikka! Just sellainen, missä viihtyisi päiviä vain olla öllötellen. Vaatimattoman majoituksen lisäksi tuolla voisi kyllä olla romanttisen kodikkaita huoneita myös, sellaisia romanttiselle viikonlopulle tai vaikka pienelle häämatkalle sopivia – sitten olisi just perfect! 🙂

  • Emma
   31.8.2016 at 08:54

   Mikä idea! Mä menisin naimisiin vaikka ihan vaan siitä syystä että voisin järjestää häät ja häämatkan majakalla! Ja vielä kun vois tilata jonkun valokuvauksellisen myrskyn ja hurjat vaahtopäät siihen taustalle! 🙂

 • Hanneli /duunireissaaja
  31.8.2016 at 05:51

  Majakat tuovat mulle mieleen Muumit. Itse olen käynyt ainoastaan Säpin majakalla, mutta usein puhunut muillekin menosta. Toivottavasti ei jäisi vain puheeksi.

  • Emma
   31.8.2016 at 08:52

   Joo, mullekin tulee majakoista muumimielleyhtymiä! Muumipappahan ainakin yhdessä kirjassa alkoi majakanvartijaksi ja eikös muumiperheellä ole muitakin merellisiä seikkailuja ollut 🙂

 • Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  1.9.2016 at 23:14

  Ai jestas miten ihanan näköinen paikka. Olen tästä joskus kuullut, onhan suht lähellä, mutta eipä ole sitten tullut käytyä. Jospa vaikka ensi kesänä.

 • Noora Kurkela
  2.9.2016 at 05:40

  Kiva postaus ja ihanan näköistä! 🙂

 • Tanja/Levoton Matkailija
  2.9.2016 at 08:57

  Upean näköistä! Tuolla viettäisi mielellään yön 🙂

 • Anna | Muuttolintu.com
  3.9.2016 at 01:23

  Ihanaa! Taas yksi asia mitä haluan tehdä seuraavalla Suomen reissulla. Suomessa en ole tainnut koskaan käydä majakassa, tai en ainakaan muista! Majakat <3

 • Lotta | Watia.fi
  3.9.2016 at 12:10

  Ihanalta näyttää. En ole majakkasaarilla käynyt, mutta haluaisin kyllä! Tulee aina Muumien majakkajakso mieleen. 8D

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  3.9.2016 at 23:47

  Oi, romanttiselta kuulostaa! Mielellään kokisin tämänkin joskus. 🙂 Eikä tosiaan ollut pahan hintaista ruokaa, ja kuulosti todellakin hyvältä. Ja ihan helpottavaa välillä, että vaihtoehtoja ei ole, vaan syöt juuri sitä mitä on tarjolla. 😀

 • Jenni / Globe Called Home
  6.9.2016 at 16:21

  Ihana postaus! Olin taannoin yhden kesän töissä majakalla oppaana ja asuin tuon ajan majakkasaarella, joten tämä postaus kolahti. Tankarin saari tosin vaikuttaa olevan huomattavasti suurempi ja väkirikkaampi kuin piskuinen Söderskär Porvoon ulkosaaristossa. 🙂 Yksi lempipuuhistani oli juurikin hyvän kirjan ja viltin kanssa kallion koloon käpertyminen ennen kuin turistit saapuivat aamulla saarelle.