Ruotsi

Ruusujen ja sahramipannukakkujen Visby

15.5.2023

Visby on varsinainen ruotsalainen kesäidylli. Itämeressä kelluvalla Gotlannin paratiisisaarella tuntuu paistavan aina aurinko ja lomalaisen vastaanottavat livertelevät peipposet ja ruusuntuoksu. Visbyn vanhankaupungin muurien sisäpuolella odottavat pienet putiikit ja toinen toistaan söpömmät kahvilat sahramipannukakkuineen – ja tietysti lisää ruusuja!

Gotlannin saaren pikkuinen pääkaupunki Visby tunnetaan erityisesti ruusujen kaupunkina. Vanhankaupungin kujien pikkutalojen seinustoja ja ikkunanpieliä koristavat asukkaiden ruusuistutukset – ja jos niissä ei ole tarpeeksi, voi ruusuja haistella myös Kasvitieteellisessä puutarhassa. Se ei ole suuren suuri, mutta ilmaisena ja kaikille avoimena puistona se on oikein kiva kesäolohuone ja hyvä piknikkohde myös.

Jos aikaa on tosi vähän ja haluat olla varma, että bongaat ne kaupungin kaikkein upeimmat ruusut, niin tässä kaksi täsmäkohdetta: Fiskargränd-kuja lähellä Kasvitieteellistä puutarhaa ja Norra Murgatan kaikkine sivukujineen ylhäällä muurin kupeessa.


Visby_1-1
Visby_3-1
Visby_4-1
Visby_5
Visby_6
Visby_7
Visby_8
Visby_10
Kuva6
Visby_15


Visbyssä kannattaa syödä meren antimia

Etenkin katkarapujen ystävä on Visbyssä taivaassa! Katkarapuleipä, räkmacka, ja toast skagen tuntuvat olevan melkein jokaisen kahvilan ja ravintolan perusvalikoimaa. Ja vaikka ulkona syöminen ei ole Visbyssä juuri Suomea halvempaa, niin ei tähän hintaan Suomesta kyllä mistään saa näin maukkaita, isoja, tuoreita, käsinkuorittuja katkarapuja. Ne on aivan eri kategoriassa kuin pakastekatkaravuista tehdyt vastineet (jotka nekin siis ovat hyviä), joita Suomessa yleensä tarjoillaan.

Tässä muutama hyväksi havaittu  ja kohtuuhintainen kalaravintola Visbyssä:

 • Bakfickan Stora Torgetin laidalla, mainittu myös ”Pohjois-Euroopan Michelin-oppaassa” White Guidessa
 • Jessens Saluhall & Bar, pieni herkkukauppa/ravintola, joka tarjoilee paikallista kalaa ja lihaa
 • Rosengården, viehättävä ravintola Stora Torgetin vilinässä, etenkin lounaalla hyvä hinta-laatusuhde
 • Österdahls Brygga, suloinen pieni merihenkinen kalaravintola piilossa satamassa, myöskin useana vuonna White Guidessa mainittu


Visby_16
Paistettua silliä Bakfickanissa
Kuva5
Savustettua lohta, uusia perunoita ja piparjuurikastiketta Jessens Saluhallissa
Visby_18
Katkarapuskagen Rosengårdenissa
Visby_19
Österdahls Brygga
Visby_21
Österdahls Brygganin alkupalaskagen
Visby_31
Katkarapuleipä Almedalens Fik -kahvilassa


Visbyn kahvilat houkuttelevat fikalle

Fika on ruotsia ja tarkoittaa kahvittelua – mielellään pullan kanssa ja hyvässä seurassa. Eikä vaan kahvin juomista, vaan hetkestä nauttimista. Visbyn lukuisat suloiset, pienet kahvilat ovat kuin suoraan sisustus- ja matkailulehtien sivuilta ja omiaan pitkiin ja leppoisiin fikailuhetkiin. Visbyssä löytyy muuten kahvila myös niin kirkosta kuin kirjastostakin. Hotell S:t Clemens lähellä Kasvitieteellistä puutarhaa näkyi mainostavan myös piknikkahvikoreja (kahvia, kakkua, keksejä ja viltti), jonka voi ottaa mukaansa vaikka viereisille, kauniille St Clemensin kirkon raunioille.

Oman lempikahvilani, S:t Hans Café & Orangerien, puutarha aukeaa niin ikään raunioille. Ulkona vanhojen omenapuiden alla on ihania varjoisia paikkoja ja myös sisätilat ovat viihtyisät. Maista ihmeessä täällä Gotlannin tunnetuinta herkkua, sahramipannukakkua sinivatukkahillon ja kermavaahdon kanssa!


Visby_22
Visby_23
Visby_25
Visby_26
Visby_27
Visby_28
Visby_29
Visby_30
Kuva4


Visbyssä sijaitsee Euroopan suurin jäätelöbaari

Glassmagasinetin jäätelöbaarissa meinaa helposti lähteä keulimaan. Tarjolla on yli 360 erilaista jäätelömakua ja eihän silloin pysty vain yhtä tai kahta valitsemaan! Tarjolla on niin perinteisiä makuja, kuten vaikka valinnanvaraa erilaisissa suklaajäätelöissä, kuin hyvin eksoottisiakin vaihtoehtoja. Kausimakuna on tarjolla esimerkiksi silli-ruohosipulijäätelö, mutta sitä saa ikävä kyllä vain juhannuksena. Tavallisen pallojätskin lisäksi saatavilla on myös sorbetteja ja pehmistä. Kaksi palloa vohvelissa maksaa 60 kruunua eli vähän yli 5 euroa.


Kuva3
Tässä supersuolainen lakritsi ja popkorni
Kuva2
Ja tässä porkkanakakku ja sahramirisotto.

Kirkkojen ja raunioiden Visby

Visbyn erikoisuuksiin kuuluu paitsi vanhaakaupunkia kiertävä hyvin säilynyt kehämuuri, niin myös sen sisällä sijaitsevat useat rauniokirkot. Kaikille raunioille on ilmainen sisäänpääsy ja ne ovat kesäaikaan auki yleensä melko myöhään. Ylös muurille pääsee kiipeämään esimerkiksi läheltä Norderportia.


Visby_35
Visby_36
Kuva1


Myös siinä kaupungin ainoassa säilyneessä kirkossa, 1500-luvulla rakennetussa Tuomiokirkossa, kannattaa vierailla. Kesäaikaan kirkossa voi juoda myös kahvit. Tuomiokirkon viertä, Kyrktrappania, pitkin pääsee myös ylös sille varmaan Visbyn kaikkein suosituimmalle näköalapaikalle.


Visby_39
Visby_41


Muuta näkemistä ja tekemistä Visbyssä

Visbyssä riittää hyvin näkemistä pariksi päiväksi (mutta jos Gotlannissa on aikaa enemmän, kannattaa toki ehdottomasti vuokrata auto tai polkupyörä ja lähteä katselemaan saarta kauemmaskin). Tässä vielä yllä mainittujen lisäksi muutama idea itse Visbyyn:


Visby_42
Visby_44
Visby_45
Visby_46
Visby_47
Visby_48
Visby_49
Visby_50
Visby_51


Hejdå Visby, vi ses igen!


 • Juri
  20.7.2019 at 08:05

  Ihania, inspiroivia kuvia!

  • Emma
   21.7.2019 at 15:38

   Kiitos Juri! Jos joskus jaksais kantaa kännykän sijaan oikein kameraa mukana, niin sais vielä ihanampia 😀

 • Mariia
  20.7.2019 at 20:33

  Mitä kautta matkustit visbyhyn?

  • Emma
   21.7.2019 at 15:53

   Lensin Helsingistä – Finnairhan lentää kesäaikaan suoraan Helsingistä Visbyyn reilussa tunnissa! Mielelläni olisin mennyt laivallakin, mutta harmillisesti Suomesta ei ole reittimatkoja Gotlantiin.

 • Piyya
  2.8.2019 at 19:05

  Totta tosiaan, että harmi kun ei laivalla pääse edes kesäaikaan. Ihania, idyllisiä tunnelmakuvia. Kesähän tuossa tuli ikävä 😉
  Ja ruokakuvatkin näytti niiiiiiiin hyvälle, vesi nousi kielelle .

  • Emma
   3.8.2019 at 10:22

   No niinpä! Nyt kun katsoo näitä kuvia, niin tuntuu että on jo ihan syksy ja kesä taas kaukana vuoden päässä…

 • Raija
  13.10.2019 at 16:18

  On etu että Gotlantiin pääsee Helsingistä suoraan lentäen. Tänä vuonna lentoja oli syyskuun puolellakin.

  • Emma
   14.10.2019 at 20:54

   Jep, suorat lennot on tosi hyvä juttu! Voisin käydä vaikka talvellakin Gotlannissa, jos lentoja olisi ympäri vuoden.

   • Raija
    17.10.2019 at 19:46

    Talvella on mentävä Tukholman kautta.

    • Emma
     18.10.2019 at 10:06

     Joo, toki talvellakin pääsee, mutta jotenkin tuntuu hölmöltä (ja turhalta ympäristösyistäkin) lentää vaihdollisella lennolla noin lyhyt matka. Suosin siis kesää, jolloin pääsee suoraan!

 • Raja
  17.10.2019 at 19:46

  Fiskargränd on se katu jossa Visbyssä on eniten ruusuja. Muutamaan vuoteen ei ole siellä tullut käytyä. Toivottavasti ruusuja edelleen löytyy. Vanhat pienet talot ovat todella ihania. Ovat tietysti suojeltuja.

  • Emma
   18.10.2019 at 10:07

   Edelleen löytyy Fiskargrändiltä ruusuja 🙂

 • Raija
  17.10.2019 at 19:53

  Olin aikoinaan Visbyssä kielikurssilla. Samaan aikaan siellä filmattiin Peppi Pitkätossua .Valkoisen hevosen kylkiin oli maalattu isoja mustia läikkiä.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  18.5.2023 at 12:21

  Visby vaikuttaa tosiaan oikein idylliseltä kohteelta. Itse en ole Visbyssä tai ylipäätään Gotlannissa käynyt, mutta Marika on siellä ollut pyöräilemässä ympäri saarta. Itseänikin kyllä ilman muuta Visby ja saari ylipäätään kiinnostaisi. Ja nam, nuo merenelävät näyttävät herkullisilta!

  • emma
   24.5.2023 at 22:00

   Pyöräillen Gotlantia varmaan näkeekin tosi hienosti, se olis tosi kiva tapa kiertää saarta joskus uudestaan!