Kiina on kietonut minut pauloihinsa. Vaikka sen tietyt ominaisuudet välillä vihastuttavat, niin enemmän löydän syitä olla siihen ihastunut. Mutta se ei kuitenkaan ollut rakkautta ensi silmäyksellä. Kiina oli haastava, Kiina oli omalaatuinen, Kiina on minulle edelleen mysteeri ja edelleen se haastaa jokaisella reissulla. Mutta ei enää ollenkaan niin paljon kuin aikoinaan 16 vuotta sitten kun matkasin ensimmäistä kertaa Pekingiin.
Olisipa joku kertonut minulle silloin ne asiat, jotka minä ajattelin kertoa teille nyt!
🇨🇳 Kiinaan tarvitaan viisumi. 1.8.2018 alkaen hommaa on hankaloitettu entisestään niin, että ensikertaa Kiinan viisumia hakevan tulee palauttaa hakemus henkilökohtaisesti viisumipalvelukeskukseen Helsingissä, jossa hakijalta otetaan myös sormenjäljet. Katso lisätietoja täältä.
🇨🇳 Toinen tärkeä jo ennen matkaa hoidettava homma on VPN:n lataaminen puhelimeen, läppäriin tai mihin vaan laitteeseen, jolla haluat Kiinassa päästä nettiin. Esimerkiksi Google, Gmail ja Facebook eivät toimi ilman VPN-yhteyttä ja se on asennettava ennenkuin olet jo Kiinassa.
🇨🇳 Jos sinulla on reilusti aikaa valmistautua matkaasi tai olet menossa Kiinaan pidemmäksi aikaa, suosittelen ehdottomasti opettelemaan Kiinan kielen alkeet. Esimerkiksi työväenopistoista löytyy hyviä alkeiskursseja. Jo ihan muutamien perusjuttujen hallitseminen auttaa tosi paljon: opettele ainakin numerot, ilmansuunnat ja esimerkiksi ruokailun ja ostosten teon kannalta tärkeitä fraaseja. Ai miksi ihmeessä ilmansuunnat? Tulet kyllä huomaamaan kuinka paljon niille on käyttöä! Isoissa kaupungeissa esimerkiksi kilometrien pituiset kadut on jaettu ilmansuuntien mukaan osiin eikä esimerkiksi taksi ota sinua kyytiin jos et osaa sanoa mihin niistä olet menossa. Ilmansuunnat esiintyvät myös muun muassa monien metroasemien ja uloskäyntien nimissä. Vaihtoehtoisesti lataa puhelimeesi jokin käännösohjelma tai sanakirja, niin että voit näyttää kiinalaisin merkein haluamasi.
🇨🇳 Takseista puheenollen, vaikka opettelisit sanomaan kiinaksi mihin olet menossa, pidä aina mukana myös kiinalaisin merkein kirjoitettua määränpääsi osoitetta. AINA. Voit pyytää vaikka hotellin respaa kirjoittamaan paperilapulle kohteen johon olet menossa. Hotellista kannattaa myös napata käyntikortti mukaan paluumatkalla kuskille näytettäväksi. Taksikuskit eivät yleisesti osaa lukea karttaa eivätkä todennäköisesti ymmärrä edes päänähtävyyksien nimiä englanniksi (koitapa vaikka pyytää kyytiä Great Wallille tai Forbidden Cityyn etkä taatusti tule ymmärretyksi – kiinalaisin merkein kirjoitettu nimi ja osoite siis mukaan!).
🇨🇳 Taksit on muutenkin jännä juttu Kiinan suurkaupungeissa. Niitä on periaattessa järjetön läjä koko ajan ajossa, mutta sateella, helteellä, ruuhka-aikoihin ja mitänäitänyton voit olla varma ettet sellaista saa. Kuskit voivat myös mielivaltaisesti päättää kiinnostaako heitä ajaa haluamaasi kohteeseen, joten älä lannistu jos ensimmäinen ei huolikaan sinua kyytiin. Kannattaa siis ehdottomasti tutustua myös julkiseen liikenteeseen (joka on isoissa kaupungeissa todella toimivaa ja tehokasta) ja miettiä sen avulla vaihtoehtoinen reitti kohteeseen.
🇨🇳 Niissä kaupungeissa missä on metro, sitä kannattaa käyttää. Viime aikoina olen käyttänyt metroa Pekingissä, Shanghaissa, Chengdussa ja Chongqingissa ja se on toiminut niissä kaikissa todella hyvin ja mm. lippuautomaatin kielen on voinut vaihtaa englanniksi.
Bussejakin suosittelen kokeilemaan jos yhtään yrittäjähenkeä löytyy. Englanniksi ei yleensä löydy netistäkään järkeviä linjakarttoja tai aikatauluja ja oma strategiani onkin etsiä Google Mapsin avulla bussipysäkkejä lähellä majapaikkaani tai kohdetta johon haluan mennä. Joskus jo Google Mapsin perusreittihaku antaa tarvittavat tiedot, joskus kartalta saa näkyviin kullakin pysäkillä pysähtyvän bussin reitit ja joka tapauksessa ainakin numerot. Ja ainakin Pekingin ja Shanghain kohdalla netistä löytyy sitten taas sivuja, joilla voi bussin numeron perusteella löytää niiden tarkemmat reitit. Busseissa voi yleensä maksaa samalla kortilla joka käy metrossakin (jos aiot käyttää paljon joukkoliikennettä, hanki siis ehdottomasti ensi töiksesi ladattava kortti, hyvässä lykyssä saat sellaisen jo lentokentältä). Korttia näytetään lukulaitteelle yleensä sekä bussiin noustessa että sieltä poistuessa. Seuraa miten paikalliset toimivat.
🇨🇳 Junalippujen ostaminen onkin sitten asteen vaikeampaa, siihen kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyytää apua vaikka hotellista. Jos lähdet ostamaan lippuja paikan päältä, ota passi mukaan! Minun kokemukseni junalipun ostamisesta Chongqingista Chengduun voit lukea tästä. Ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä.
🇨🇳 Opettele käyttämään syömäpuikkoja (se on todella helppoa, mutta jos se ei jostain syystä luonnistu, niin opettele varmuuden vuoksi myös pyytämään lusikkaa tai haarukkaa kiinaksi).
🇨🇳 Valmistaudu syömään ruokia, joita et tunnista. Shanghaista, Pekingistä ja muista isoista kaupungeista löytyy helposti ravintoloita, joissa on englanninkielinen ruokalista tai kuvamenu, josta voit näyttää haluamaasi annosta. Jos kumpaakaan ei kuitenkaan löydy, niin voit aina näyttää vaikka viereisen pöydän ateriaa. Helppo ja siisti tapa päästä alkuun paikallisten ruokien maistelussa on etsiä ostoskeskusten food courteja (yleensä alimmassa kerroksessa), joissa on aina tarjolla monenlaista ruokaa ja annokset ja hinnat selkeästi merkitty. Food courteissa ladataan yleensä ensin erilliselle kortille rahaa ja sillä maksetaan sitten kaikki ruoka ja juoma missä vaan kokkauspisteessä. Lopuksi kassa palauttaa kortille mahdollisesti jääneet rahat. Myös katuruokaa kannattaa uskaltautua maistamaan, katso vaikka jutustani Pekingistä millaisia herkkuja siellä on tarjolla.
🇨🇳 Ruuan jälkeen onkin sitten aika etsiä vessa. Varaudu siihen, että monet yleiset vessat ovat edelleen mallia reikä lattiassa. Paperia ei todennäköisesti ole tarjolla, pidä siis aina vaikkapa pieni nenäliinapaketti mukanasi. Ja paperia ei muuten Kiinassa huuhdella pöntöstä tai reiästä alas vaan laitetaan se paperikoriin.
🇨🇳 Tärkein maksuväline Kiinassa on edelleen käteinen. Bank of Chinan automaatit ovat luotettavimpia nostopaikkoja, mutta kaikilla automaateilla on suhteellisen kalliit nostokulut. Kannattaa siis nostaa enemmän kerralla. Tutustu heti alkuun erilaisiin seteleihin ja kolikoihin, niin osaat myös varoa kovin yleisesti liikkeellä olevia väärennettyjä seteleitä. Liikkeellä on myös paljon aika huonokuntoisia, mutta aitoja seteleitä, mutta ne kyllä yleensä hyväksytään maksuvälineeksi. Yritä aina pitää mukanasi myös tarpeeksi pieniä seteleitä ja vaihtorahaa.
🇨🇳 Kiina on turvallinen maa matkustaa. Naiiveja turisteja huijataan yleisimmin niin kutsutulla teehuonehuijauksella (voit lukea siitä esimerkiksi tästä artikkelista). Suhtaudu siis kriittisyydellä turistikohteiden lähettyvillä ja isojen kaupunkien keskustoissa tapahtuviin (liian) ystävällisiin lähestymisyrityksiin.
🇨🇳 Valmistaudu tinkimään ostoksia tehdessäsi (kaikkialla muualla kuin ruokakaupoissa, marketeissa, ostoskeskuksissa jne.). Tinkiminen on eräänlainen peli: siihen kuuluu muun muassa se, että myyjä näyttää kauhistuneelta vastatarjouksestasi – jos tarjoamasi hinta ei herätä myyjässä mitään reaktiota ja hän suostuu siihen, maksoit aivan liikaa. Aloita tarjoamalla reippaasti vähemmän kuin pyydetään, vaikka neljäsosa pyydetystä, ja tule lopulta vastaan noin puoleen alkuperäisestä pyynnöstä. Päätä myös etukäteen mitä olet enintään valmis maksamaan, äläkä tarjoa enempää. Kävele pois – jos myyjä haluaa saada kaupat syntymään, hän kyllä kutsuu sinut takaisin. Jos ei kutsu, niin kokeile onneasi seuraavan myyjän kanssa. Tai opettele muutama kätevä kiinankielinen lause (vaikkapa 太贵了 (tàiguì lē) eli ”liian kallis”) ja saat myyjien sympatiat puolellesi. Ja mitä Kiinasta sitten kannattaa ostaa – lue vinkkini tästä jutusta.
Ota ennen kaikkea mukaan avoin mieli, kulttuurishokki on iloinen asia! 😀
Laura / Irtiottoja maailmalle
6.6.2017 at 11:54Hyviä vinkkejä ja monia näistä on jo aiemmin tullut vastaan, mutta löytyi täältä uusiakin 🙂 Mulla on manner-Kiina vielä täysin kokematta, muutaman kerran on matka ollut ihan vakavasti harkinnassa, mutta tuo viisumi-asia on aina lopulta kellauttanut ei-helsinkiläisen vaa’an toisia kohteita suosivaksi. Ei se iso vaiva ole periaatteessa, mutta riittävä siihen, että on helpompi päätyä suosimaan jotain muuta maata… Jotenkin on aina ollut sellainen mielikuva että Kiina on sellainen ”ihanan kamala – kamalan ihana” matkakohteena, ristiriitoja ja vastakohtia siellä täällä, ja se ajatuksena kutkuttaa, vaikka varmasti hermoja saakin kiristellä. Kyllä vielä joku päivä pääsen itsekin tätä katsomaan!
Emma
7.6.2017 at 08:52Jee, kiva että löytyi myös jotain uutta! Toi viisumihomma on kyllä rasittava, ylimääräinen lisä matkansuunnitteluun, etenkin kun nykyään niin harvaan kohteeseen sellaista tarvii etukäteen miettiä. Mutta se kyllä tosiaan hoituu ihan nopeasti ja kätevästi, mutta tietysti siihen pitää myös budjetoida se satanen lisää matkan hintaan. Vinkkaa vaan jos joskus kaipaat matkaseuraa Kiinaan 😉
Julia
8.6.2017 at 13:23Olipa osuva, kun just olen elokuulle reissua suunnitellut. Yksin lahdossa ja paljon reissannut, mutta ekaa kertaa Euroopan ulkopuolella.
Ethan sattuisi elokuussa olemaan mestoilla…? Tai tiia ketaan joka oisi, joka voisi auttaa alkuun? 😉
Emma
9.6.2017 at 20:05Näillä näkymin elokuu menee ihan Suomessa, mutta eihän sitä koskaan tiedä 😉
Minttu
6.6.2017 at 16:37Oujee, muistoja tuli mieleen, kun myös itsekin 12 v sitten olin Shanghaissa ja Wuxissa reissulla. Paikalliset tutut tilasivat kanssani aina nipun valitsemiaan annoksia ja minä tilasin oman suosikkini, koska siellä syödään kaikenlaisia jänteitä, kananvarpaita, sisäelimiä ja ties mitä, jotka eivät ole makuuni. Kun sitten on tapana jakaa ruoat seurueen kesken, niin yleensä jäin aina ilman tilaamaniani herkkuja, kun paikalliset söivät ne ensin ja minulle jäi heidän ”herkut”. Ja sainpa kivan ruokamyrkytyksen sushista ja vietin tiputuksessa 5 h länsimaisessa sairaalassa.
Oivat vinkit oli tässä jutussa!
Onkohan siellä vielä poppista laulaa porukalla karaokea, vaikkei laulamisesta tiedä mitään?
Emma
8.6.2017 at 09:11Haha, hauska ruokamuisto! 🙂 Paitsi ruokamyrkytys ei kyllä kuullosta kivalta, onneksi olen itse moisilta reissuilla välttynyt! Joo, karaoke on aina muodissa, oman karaokehuoneen vuokraus kannattaa ehdottomasti kokea Kiinassa (tai muuallakin Aasiassa)!
Nora
7.6.2017 at 08:23Olipa mielenkiintoinen postaus! Olen matkaillut aina vain länsimaissa ja on aina mielenkiintoista lukea muiden juttuja Aasiasta. Ehkäpä vielä joskus uskaltaudun Kiinaan, vaikka vähän hirvittääkin, ettei enkulla pärjäisikään.
Emma
8.6.2017 at 09:13Ehdottomasti kannattaa uskaltautua! Jos yhtään lohduttaa niin kaikki me, jotka ei kiinaa kunnolla puhuta ollaan samassa veneessä ja kaikki yhtälailla joutuu miettimään että mitenkäs tänkin jutun sais ymmärrettävästi selitettyä 🙂
Niko
7.6.2017 at 09:40Aasian maista Kiina on yllättävän helppo matkustaa. VPN ei ole mitenkään välttämätön, jos alistuu Kiinan sensuuriin. Ei sitä Facebookia ole pakko käyttää lomalla.
Junat ovat korkealaatuisia ja nopeita. Ilman passia ei junalippua saa ja junaan pääse. 🙂
Emma
8.6.2017 at 09:14Jos osaa käyttää kiinankielisiä hakukoneita jne. niin ei tosiaan tarvi VPN:ää, mutta kyllä siinä yllättävän kädettömältä tuntuu, kun ilman ei pääse edes Googleen.
Marja
7.6.2017 at 09:59Tässäpä hyvä kooste ekakertalaisille, laitan jakoon:) Kiina on minullekin loputon aarreaitta, aina jaksaa kiinnostaa!
Emma
8.6.2017 at 09:15Kiitos Marja! Sulla ois varmaan ollut tähän listaan vielä lisättävääkin tai hyviä omia kokemuksia jaettavaksi 🙂
Tommi
9.6.2017 at 15:21Yksi neuvo voisi olla, että jos sulla on tarkotus lentää dronella niin älä kalibroi sitä missään päin Kiinaa. Ilmeisesti koko maa on lentokieltoaluetta ja kalibroininnin jälken ainakaan Phantom 4 ei suostu nousemaan ilmaan. Ilman kalibrointia voi lentää.
F-Securen Freedomen sai ladattua myös vasta Kiinassa. Ei siis tarvita etukäteen.
Emma
9.6.2017 at 20:18Oho, jännä juttu ton dronen kanssa, hyvä vinkki niille jotka ko. laitteita käyttää! Ja jännä myös jos olet onnistunut lataamaan VPN:n Kiinassa ollessa – en kuitenkaan itse suosittelisi ottamaan riskiä vaan lataamaan sen laitteisiin ennenkuin on paikallisen nettisensuurin piirissä.
Anne | Metallia Matkassa
11.6.2017 at 11:52Hyviä vinkkejä! En ole manner-Kiinassa vielä käynyt, mutta pitäisi kyllä mennä! En kestä tuota kuvaa äijästä, jolla on pyjama päällä 😀 Syö matkusta rakasta -blogin Meri kirjoitti joskus kiinalaisesta pukeutumiskulttuurista, se oli hauska postaus. Kiinalaiset vessat taas kiteytyy Idiot Abroadissa aina hyvin: https://www.youtube.com/watch?v=pTyxo5j4Hug 😀
Emma
12.6.2017 at 08:18Meri on kirjoittanut kyllä tosi hauskoja blogijuttuja Shanghaista 😀 Tosta videosta saa kyllä hyvän kuvan yleisistä vessoista Kiinassa 😀 😀
sari/ matkalla lähelle tai kauas
11.6.2017 at 21:32Kiitos näistä vinkeistä! Nämä pitää kaivaa esiin kun matka Kiinaan tulee eteen. Me opettelimme Espanjaa ennen Kuuban matkaa, joten ennen Kiinan matkaa voisi opetella Kiinaa!
Emma
12.6.2017 at 08:19Pienikin paikallisen kielen tuntemus auttaa kyllä kummasti – ja tekee yleensä lisäksi hyvän vaikutuksen paikallisiin! 🙂
Kati / Lähinnä Kauempana
11.6.2017 at 22:41Olin jopa yllättynyt, että matkailu Kiinassa on noin vaikeaa! Todella hyvä ja erittäin hyödyllinen postaus kaikille Kiinaan aikoville! Olen käynyt Hongkongissa, mutta tiesin kyllä että eihän se ”oikeaa” Kiinaa ole. Sehän oli melkein kuin olisi Briteissä. 😉
Emma
12.6.2017 at 08:22Toivottavasti jutusta ei kuitenkaan jää sellainen mielikuva, että matkustaminen Kiinassa olisi mitenkään ylivoimaista tai mitään superosaamista vaativaa. Ei se ole! Jos on matkustanut missään Aasiassa, niin tietää kyllä monta juttua mihin varautua, mutta jos Kiina on ensimmäinen matkakohde Euroopan ulkopuolella, niin sitten kulttuurishokki on aikalailla taattu 🙂
Pirkko / Meriharakka
12.6.2017 at 09:39Kiinani on jäänyt viikoksi Pekingissä ja päiväretkeen Shenzheniin, mutta tutun tuntuisia asioita silti.
Viikko Pekingissä oli työmatka, joten viisumikuviot hoiti työpaikka ja tuota VPN:n virkaa hoiti työpuhelin – tosin nettiyhteydet sillä tulivat kyllä viikossa maksamaan aika paljon 🙂
Metro oli kätevä, mutta jos olisin ensimmäistä kertaa yksin sillä ollut matkustamassa ruuhka-aikaan, niin olisin varmaan jäänyt loputtomiin odottamaan junaa, johon olisin mahtunut – kiinalainen kolleegani sitten opasti, että kädet ylös ja sekaan vaan 🙂
Shenzhenissä olimme ihan turisteina ja Hongkongista tultaessa kyllä englannin osaaminen ja englantilaiset viitat ym. loppuivat melko lailla rajalla kuin seinään, eli jos ihan omatoimisesti olisimme olleet liikkeellä, niin vähemmän olisimme ehtineet ja löytäneet kuin järjestetyllä päiväretkellä.
Emma
13.6.2017 at 09:32Kiitos kommentista Pirkko! Hongkongin ja Shenzhenin välillä on tosiaan kätevästi nähtävissä tuo ero, mutta tietysti HK:ssa on ollut ihan eri lähtökohdatkin mm. englannin puhumiseen. Metrojen tungokseen on hyvä varautua myös 🙂
Katja/jumalainenseikkailu
12.6.2017 at 11:45Rehellisesti sanottuna, Kiina ei kuulu minun matkakohde-listalleni, mutta otsikko herätti kiinnostuksen 🙂 Juttu olikin oikein hyvä ja kiinnostava! Aloin miettiä, mikä kolaus egolleni olisi matkustaa maahan, jonka kieltä en osaa yhtään, eikä englannilla selviä ihan noin vaan. Olisin myös kaivannut tälläistä juttua Kazakstanista, mutta kohta kirjoitan sen itse 😉
Emma
13.6.2017 at 09:34Mulla on tänä kesänä tulossa matka Tadzikistaniin ja Kirgisiaan enkä tiedä yhtään mitä odottaa (no, Azerbaidzanissa ja Kazakstanissa olen käynyt, että ehkä vähän siltä pohjalta tiedän mitä on luvassa), mutta on se aina kiva lukea jonkun oikeasti paikat tuntevan vinkit ennakkoon!
Teija / Lähdetään Taas
12.6.2017 at 19:39Hyviä vinkkejä! En ole koskaan käynyt Kiinassa, mutta se on ehdottomasti listalla. Japanista myös muistan ruokien tilaamisen vaikeuden. Oli aika kätevää, että annoksista oli joko kuva tai muovinen mallikappale. Siitä vaan osoittamaan haluamaansa ruokaa tarjoilijalle 😀
Emma
13.6.2017 at 09:35Joo, Japanissa noita muoviannoksia harrastetaan tosi yleisesti. Mä tykkään kans kun tietää tarkkaan mitä (tai ainakin minkä näköistä :D) on tilaamassa!
Terhi/ Fammo matkalla
13.6.2017 at 20:54Tämä oli hyödyllinen postaus. Tällaisen olisin tarvinnut kun matkustin Kiinaan. Tuo VPN-lataus oli minulle uutta, silloin kun itse vierailin Kiinassa emme varmaankaan edes käyttäneet nettiä.
Emma
14.6.2017 at 09:06Kiva kuulla, että juttu oli hyödyllinen (vaikka sinulle tulikin liian myöhään)!
Ville
6.12.2020 at 05:06Mitä VPN-palvelua käytit, ja toimiko hyvin?
Ne Tammelat
14.6.2017 at 20:28Mahtavia vinkkejä! Kiina ei ole nyt ihan top viidessä listalla, mutta kiehtova maa kyllä. Palaan tänne uudelleen, jos reissu Kiinaan joskus onnistuu 🙂
Emma
20.6.2017 at 10:40Toivottavasti onnistuu! 🙂
Suunnaton
16.6.2017 at 14:22Kiina on minulle ihan tuntematon maa ja oli tosi mielenkiintoista lukea näitä vinkkejä! Oli sen verran kattava tietopaketti, että jos joskus Kiinaan tulee lähdettyä, kaivan tämän ehdottomasti esille.
Emma
20.6.2017 at 10:41Tervetuloa siis vinkkien pariin toistekin! 🙂
Aino
16.6.2017 at 18:36Kiina on ehdottomasti mystinen ja kiehtova maa! Siellä matkatessa nettiin pääsemisen vaikeus tuli kylläkin yllätyksenä. Hyviä vinkkejä ensikertalaisille.
Emma
20.6.2017 at 10:41Joo, tuota nettiasiaa ei välttämättä tule ajatelleeksi jos siihen ei ole ennen törmännyt!
Paula - Viinilaakson viemää
17.6.2017 at 07:49Tässähän oli kasa hyviä vinkkejä! Täytyy kaivella tämä uudelleen esiin kun jonain päivänä Kiinaan suunnataan. Aikamoinen tuo savusumu tuossa yhdessä kuvassa, huh! Olisi kyllä mielenkiintoista päästä kokemaan Kiina ihan omin silmin.
Emma
20.6.2017 at 10:42Suosittelen lämpimästi Kiinaa matkakohteena! 🙂
Merja / Merjan matkassa
17.6.2017 at 10:41Kiina ja Japani ovat mulle maita, joihin lähden mielummin valmismatkalle kuin omatoimisesti. Mulla menis hermot sekunnissa kun kukaan ei ymmärtäis mua (enkkua siis), en osaisi tilata ruokaa enkä kulkea julkisilla minnekään 🙂 Tässä oli tosi paljon hyviä vinkkejä. Jännä toi ilmansuuntien kertominen taksikuskeille. Istanbulissa olen myös törmännyt siihen, ettei taksit ota kyytiin, jos eivät ole menossa sinne suuntaan minne minä haluan.
Emma
20.6.2017 at 10:42Haha, hermot kyllä menee aina silloin tällöin mullakin tuolla, mutta kyllä ne siitä aina nopeasti palautuu! 😀
Simo
17.6.2017 at 16:12En ole koskaan Kiinassa käynyt, joten mä oon kirjaimellisesti kohderyhmää nyt. 😀 Pitää varmaan tulostaa tää (ja sanakirja) sitten joskus kun Kiinaan saakka eksyy, koska tossa oli niin paljon kaikkea mihin en oo ite aiemmin törmänny.
Emma
20.6.2017 at 10:43Kiva, että vinkit oli hyödyllisiä! 🙂
Karoliina / From Karoliina
18.6.2017 at 07:17Kiina on kyllä todella mielenkiintoinen ja erikoinen maa… täytyy myöntää, että tuskin sinne lähtisin, ellen työreissuilla kävisi, ei ole ehkä se mun eka suosikkimaa 🙂 Ollaan muuten viime aikoina huomattu, että ainakin meidän hotelleissa Pekingissä, Shanghaissa ja Kantonissa netti toimii ilman VPN-yhteyttä Facen sun muiden osalta, eli ilmeisesti hotellit alkaneet asentaa omia välittimiään sinne ulkkiksia varten 😀
Emma
20.6.2017 at 10:45Mielenkiintoista! Täytyy joskus koittaa ottaa mukaan joku ylimääräinen laite ilman VPN:ää ja koittaa – siis sikäli kun isommassa/paremmassa hotellissa majoittuisin, pienemmissä ei varmaan kannata edes haaveilla.
Johanna Hulda / Vida de Estrada
20.6.2017 at 00:12Olen haaveillut Trans-Mongolian junamatkasta ja pienestä Kiinan-kierroksesta sen päätteeksi, joten nämä tipsit tulevat toivon mukaan käyttöön vielä joskus. Hyviä vinkkejä, monet yleismaailmallisia mutta jotkut kyllä sellaisia ettei muualla ole juuri tullut vastaan – vaikka taksikuskien kyytiläisestä kieltäytyminen ja tuo VPN. (Ja pahoittelut vielä myöhäisestä kommentoinnista.)
Emma
21.6.2017 at 20:35Trans-Mongolia ois kyllä upea reissu! Toivottavasti pääset tekemään sen tulevaisuudessa!
Veera Bianca
22.6.2017 at 10:13ERITTÄIN hyviä vinkkejä! Itsekin olen reissanut jonkin verran Kiinassa ja vielä muutama vuosi sitten Shanghaissa päädyin teehuonehuijauksen uhriksi – kyllä tuli typerä olo kun loppuvaiheessa tajusin mistä oli kysymys 😀
Emma
26.6.2017 at 07:57Ou nou, toivottavasti et menettänyt paljon rahaa vaan selvisit vain hölmöllä fiiliksellä 🙂
VPN Vertailu
12.3.2019 at 22:11Pakko ei tietenkään ole VPN-yhteyttä käyttää, mutta kyllä omasta mielestä helpottaa. Kiinassa niin monelle sivulle on pääseminen blokattu ja nettiä on rajoitettu valtion toimesta. Kannattaa kuitenkin vertailla mitkä VPN palvelut toimii Kiinassa. Niidenkin toimintaa on nimittäin rajoitettu.
Emma
13.3.2019 at 11:28Joo, kannattaa ehdottomasti tsekata etukäteen minkä VPN:n ottaa käyttöön!
Anu
29.9.2019 at 21:53Mitä VPN:ää suositelisit?
Emma
30.9.2019 at 15:22Ikävä kyllä F-Securen Freedome, mitä olen itse käyttänyt tähän asti, ei enää toimi Kiinassa. Esimerkiksi näitä olen nyttemmin nähnyt suositeltavan: http://www.expressvpn.com ja https://nordvpn.com/fi/
Kari
8.12.2020 at 09:27Tuolta löytyy muuten arvostelut noille:
https://www.vpnpalvelut.com/vpn-arvostelut/expressvpn/
https://www.vpnpalvelut.com/vpn-arvostelut/nordvpn/
Kannattaa lukaista läpi ennen kuin tekee valinnan.
Tiina
8.10.2019 at 22:28Onko käteisellä maksaminen ainoa vaihtoehto vai köykö kortit tai onko turistin saatavilla jokin puhelinsovellus?
Emma
10.10.2019 at 16:25Ymmärtääkseni maksusovelluksia varten pitäisi olla paikallinen tili, johon maksut yhdistää. Eli käteinen on edelleen varmin vaihtoehto turistille – tarpeeksi pieniä seteleitä vaan mukaan!
VPN
28.11.2019 at 14:57Kiinassa kannattaa kyllä käyttää aina VPN-palvelua. Muutama hyvä VPN-palvelu tarjoaa ilmaisia kokeiluja ja esim ProtonVPN palvelua voi käyttää ilman datakattoa. Kannattaa tutustua lisää niihin vaikka https://vpngorilla.com/ilmainen-vpn/ sivustolla niin ei tarvitse maksaa turhasta ja pysyy silti tietoturva kunnossa Kiinassa matkatessa 🙂