Italia

Venetsia – onko tämä kauneus unta vai totta?

15.4.2019

Venetsia on maaginen. Lumoavan kaunis. Joka sanoo, ettei ihastunut Venetsiaan, on hullu.

En osaa kirjoittaa Venetsiasta mitään tavanomaista vinkkipostausta. En pysty selittämään Venetsiaa tai sen kauneutta saati kertomaan kenellekään minne mennä ja mitä tehdä.


Kuva36
Venetsia_3
Venetsia_5
Kuva35
Venetsia_15


Venetsian kauneus on nimittäin juuri siinä, ettei niihin kaikkein kauneimpiin paikkoihin pysty antamaan mitään koordinaatteja enkä ehkä löytäisi niitä enää itsekään toiste. Ja toisaalta se on siinä, ettei se haittaa, koska Venetsia on niin kaunis meni siellä minne hyvänsä.

Kaikista noista rapistuneista ja aikaa nähneistä seinistä ja ikkunanpielistä, suolaisen meriveden syövyttämistä portaista ja laitureista, niistä näkyy historia ja elämä. Sillä niin uskomaton kuin tämä veden päälle rakennettu kaupunki onkin, se ei ole mikään huvipuisto tai elokuvalavaste, vaan paikka missä on asuttu ja eletty jo melkein 2 000 vuoden ajan.


Venetsia_4
Venetsia_6
Venetsia_9
Venetsia_2


Koin Venetsiassa monta sellaista hetkeä, jolloin liikutuin itsekseni kyyneliin saakka kaikesta kauneudesta enkä osaa jakaa niitäkään hetkiä täällä. Neuvon vain, että mene ja kokeile onko Venetsialla sama vaikutus sinuun!

Minua varmaan puri (Venetsiaa oikeastikin piinaavien laguunihyttysten lisäksi) joku maailmojensyleilykärpänen. Ehkä kliseistä, mutta Venetsian ylitsevuotavaa upeutta katsellessani en voinut olla huokailematta koko maapallomme upeutta. Ja sitä miten etuoikeutettuja olemme me, jotka voimme matkustaa sen erilaisia kolkkia katsomaan. Näin ilmastotekojen aikana ja vastuullisen matkailun teesien puolestapuhujana, on tietyssä mielessä sulaa hulluutta minulta hehkuttaa matkustamista nimenomaan turisteista kärsivään ja uppoavaan Venetsiaan. Olisi kai pitänyt jättää koko juttu kirjoittamatta. Mutta toisaalta en minä ainakaan väitä olevani aikeissa lopettaa matkustamista kokonaan – vähentää aion kyllä ja opetella vastuullisemmaksi. Aion erityisesti keskittyä määrän sijasta laatuun ja tehdä tulevaisuudessa merkityksellisiä matkoja. Venetsia oli juuri sellainen.


Venetsia_10
Venetsia_13
Venetsia_12
Venetsia_14


Sen verran osaan vinkata Venetsiaan matkaaville, että anna Venetsialle aikaa, älä kiirehdi. Päiväretki ei todellakaan ole tarpeeksi. Mikään aika maailmassa ei varmasti olisi liikaa. Ja kun viivyt Venetsiassa useamman päivän, koe sen kujat ja kanaalit keskipäivän tungoksen lisäksi myös aamun hiljaisessa usvassa ja illan salaperäisessä hämärässä.


Venetsia_16
Venetsia_17
Kuva33
Kuva32


Jos olet Venetsiassa ensimmäistä kertaa, käy katsomassa kaikki ne kuuluisat paikat, joissa kaikki muutkin käyvät – San Marcon aukio, Rialton silta, kirkot ja museot. Mutta älä jää niihin. Jo Venetsian pääsaari koostuu seitsemästä alueesta, joista jokainen on kaunis ja joista jokaista voisi helposti tutkia lähemmin ainakin viikon. Puhumattakaan esimerkiksi sateenkaaren väreissä hehkuvasta Buranon saaresta.

Canal Grandella Venetsian läpi kulkevat vesibussit ovat käteviä pidempien matkojen taittamiseen ja niitä kannattaa ehdottomasti koittaa jo kokemuksenkin takia, mutta sen Venetsian maagisen kauneuden näet parhaiten liikkumalla jalkaisin pienempien kanaalien varsilla ja puikkelehtimalla pastelliväristen talojen välisillä sokkeloisilla kujilla. Niillä kannattaa myös pysähtyä syömään Venetsian tapaksia, cicchettejä, tai juomaan Venetsian nimikkojuomaa Spritziä.


Venetsia_20
Venetsia_21
Venetsia_22
Venetsia_23
Venetsia_24
Venetsia_25
Venetsia_27
Venetsia_28
Venetsia_29
Venetsia_30
Venetsia_31
Venetsia_33
Venetsia_32


 • Kulttuurikorppis
  15.4.2019 at 22:09

  Taisimme käydä Venetsiassa perä perään! Muistan tuon ekan kerran unenomaisen tunnelman. Meillä tämä oli jo kolmas visiitti, enkä tiedä oliko viimeinen. Vertailuksi:
  http://kulttuurikorppikotka.blogspot.com/2019/04/valveilla-venetsiassa.html?m=1

  • Emma
   17.4.2019 at 22:43

   Mä oon käynyt Venetsiassa vain kerran aikaisemmin – 15 vuotta sitten päiväretkellä! Silloin ihastuin ja oon siitä lähtien halunnut palata ajan kanssa, mutta näin pitkään siinä sitten lopulta kesti. Odotukset oli siis korkealla ja ne täyttyi, ehkä osaltaan siitäkin tuli sitten niin kertakaikkisen upea fiilis koko reissusta 😍

 • Sanna // From Lapland To South
  17.4.2019 at 20:27

  Ollaan nähty myös Venetsia ja jaan kyllä täysin fiiliksesi siitä! Yksi niin kertakaikkisen ainutlaatuinen kaupunki maailmassa. Mutta juurikin tämä fakta kuinka kaupunki hukkuu turisteihin on saanut minut pohtimaan olisiko ahnetta ja itsekästä palata samaan paikkaan uudelleen, kun on jo itsekin todistanut sen valtavia turistimassoja ja niiden tuomia ongelmia. Kiitos kauniista postauksesta!

  • Emma
   18.4.2019 at 09:58

   Joo, tää on kyllä vaikea asia. Koko ajan maailmassa kasvaa uusia sukupolvia, joista kaikki haluavat nähdä Venetsian, Lontoon, Barcelonan, Pariisin ja Amsterdamin. Turistivirrat on taattu hamaan ikuisuuteen, mutta pitääkö tosiaan minunkin sitten änkeä sinne ja vielä useamman kerran?

 • Christa
  17.4.2019 at 20:27

  Minä sulattelee edelleen omaa vajaan kahden viikon takaista Venetsian matkaani. Ikävöin jotenkin tosi paljon takaisin. Näiden kuvien myötä pääsi palaamaan moneen tuttuun paikkaan. Olet kyllä ihan oikeassa, että Venetsiassa nähtävää ja kokemista löytyy ihan joka puolelta.

  • Emma
   18.4.2019 at 10:01

   Oi ihanaa, nyt oli varmaan jo kevät tullut kunnolla Venetsiaan! Itse olin kuukausi sua ennen ja vaikka olikin melko hyvät kelit, niin aurinko ei vielä ihan hirveästi silloin lämmittänyt. Ei sillä, että jokaisella vuodenajalla on kyllä hyvät puolensa Venetsiassa!

 • Piyya
  17.4.2019 at 22:10

  Mä en ehkä kestä 😉
  Katsonut näitä sinun kuvia ja tunnelmia sekä Christan ! Oi miksi, oi miksi en ole vielä saanut ostettua itselleni lippuja Venetsiaan ?
  Tämä vääryys itseä kohtaan täytyy vaan korjata. Kiitos näistä inspiroivista kuvista !

  • Emma
   19.4.2019 at 14:43

   Suosittelen kyllä korjaamaan tuon virheen ja mahdollisimman pikaisesti 😀

 • Anna | Muuttolintu
  22.4.2019 at 14:13

  Ihanasti kuvailtu ja pistit niin hyvin sanoiksi omatkin tunteeni Venetsiaa kohtaan. Päiväretki ei tosiaan riitä, parasta on kun voi vaellella ja eksyä kaikessa rauhassa rauhallisemmille kujille. Me mentiin Venetsiassa kihloihin, joten se on meille rakas paikka, jonne varmasti vielä palataan.

  • Emma
   23.4.2019 at 10:37

   Oi, maailman romanttisinta mennä kihloihin Venetsiassa, en kestä!! Teille se on siis takuulla paikka, johon vielä palaatte <3

 • Travelloverin Annika
  22.4.2019 at 22:54

  Venetsia <3 Se vain on ollut suuri rakkauteni kohta 14 vuotta. Ei sitä voikaan kuvailla. Kuinka monta kertaa olen yrittänyt. Huokailuksihan se vain menee. Siitä olen ehdottomasti samaa mieltä, että ei ole nähnyt Venetsian sielua, jos vain pyörii siellä, missä kaikki miljoona turistia. Ei tarvitse astua monta korttelia sivuun, kun todellisuus on ihan toisenlainen.

  • Emma
   23.4.2019 at 10:39

   Joo, nimenomaan yhtä huokailua on vaan kun yrittää ymmärtää näkemäänsä <3 Mä oon niin onnellinen, että menin Venetsiaan talvella/alkukeväästä ja näin siitä myös sen toisen puolen kesän pahimpaan turistisesonkiin verrattuna.

 • Terhi
  23.4.2019 at 15:05

  Venetsia – niin paljon kauneutta niin pienessä tilassa. Kaikki nuo ihanat talot, palatsit ja kirkot. Meillä taisi olla jo vähän keväisemmät ilmat, ei ainakaan ollut sumuista tai sateista, mutta uskon, että Venetsiasta nauttii säässä kuin säässä.

  • Emma
   24.4.2019 at 10:55

   Joo, maaliskuun alussa oli vielä yllättävän viileää (ja joka päivä sumuista puolillepäin), mutta muuten kyllä kivat kelit!

 • souliina
  23.4.2019 at 16:46

  En ole ikinä käynyt Venetsiassa, mutta se on ehdottomasti kohde, jonka haluaisin kokea. Näyttää uskomattoman kauniilta!
  Nuo kaikki kauniit talot ja tottakai veneet, ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia <3

  • Emma
   24.4.2019 at 10:55

   Venetsia on kyllä ihan ehdottomasti paikka, jonka soisin kaikkien saavan kokea kerran elämässään.

 • Pirjo Toivanen
  24.4.2019 at 16:50

  Venetsia on elämys. Kesäkuukausina se on vain valitettavan täynnä turisteja ja hitellien hinnat ovat korkeat. Me tavallisesti yövymme Lidossa, vaporettolla sieltä pääsee Venetsiaan vartissa ja hinnat ovat edullisemmat. Jos suuri risteilyalus on laguunissa, kannattaa odottaa iltaan, kun porukat ovat palanneet alukseensa syömään. Samoin aamulla aikaisin San Marcolla on väljempää. Mutta oikeassa olet, Venetsiassa on paljon enemmän nähtävää kuin vain San Marco ja lähikadut, joille risteilyaluksen porukat tulevat. Burano ja Murano ovat retken väärti. Ja Chioggia laguunin portilla, se vasta kiinostava onkin, koska se ei ole turistimesta.

  • Emma
   25.4.2019 at 15:31

   Chioggia onkin ihan uusi tuttavuus, nyt kävin Muranolla, Buranolla ja Torcellolla. Ensi kerralla täytyy taas laajentaa reviiriä 🙂

 • Merja / Merjan matkassa
  24.4.2019 at 22:05

  Nyt oli niin hyvä ”myyntipuhe”, että alkoi kiinnostamaan 🙂 Venetsia on minulle ollut kohde, jonne olisi kiva mennä sitten ”joskus”. En ole kuitenkaan koskaan tehnyt asian eteen mitään. Ehkä nyt pitäisi..

  • Emma
   25.4.2019 at 15:32

   Mä koen syvää ristiriitaa tästä, että houkuttelen ihmisiä turismin riivaamaan Venetsiaan 🙂 Mutta miksi jonkun paikan pitää olla niin käsittämättömän kaunis, eihän sille voi mitään että sinne pitää päästä!

 • Sofia / Project Forever
  25.4.2019 at 16:22

  Oi, Venetsia <3 Minunkin mielestä paras tapa tutustua Venetsiaan on viettää siellä aikaa enemmän kuin yksi päivä, ja nimenomaan paikallisiinkin alueisiin tutustuen. Itse majoituin Cannaregion alueella joka oli nappivalinta, sillä siellä pääsi kunnolla Italialaisen elämän makuun sen ollessa poissa päiväretkeilijöiden reitiltä. Tällä hetkellä haaveilen Dolomiiteista, ja samaan reissuun olisi helppo yhdistää myös uusintavierailu Venetsiaan!

  • Emma
   26.4.2019 at 10:13

   Mä asuin myös Cannaregiossa viimeksi + yhden yön Muranolla. Oli kyllä tosi hyvä valinta, myös sen takia että pakosti tuli käveltyä paljon joka päivä (en raaskinut ostaa vesibussilippuja kuin sille päivälle kun siirryin Muranoon ja kävin Buranolla) ja siinä näki Venetsian eri alueita niin hyvin!

 • Martta / Martan matkassa
  26.4.2019 at 08:13

  Voihan Venetsia <3 Paikka on kyllä niin upea ettei siihen kyllästy, täytyy vain "turistitouhu" siirtää ajatuksista syrjään ja juuri nauttia maisemista ja rakennuksista sekä tunnelmasta! Näiden upeiden kuvien myötä voisin saman tien varata taas lipun Venetsiaan! Kuten sanoit niin päiväretki on liian lyhyt aika!

  • Emma
   27.4.2019 at 10:22

   Päiväretki Venetsiaan on ihan pyhäinhäväistys! Ja sanon tämän siis entisenä päiväretkeläisenä itsekin 😀

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  27.4.2019 at 09:21

  Ihana fiilistelyjuttu, kauniita kuvia. Nuo sumukuvat ovat maagisia. Venetsia on edelleen kokematta, kuten koko Italia. Haluan matkustaa Italiaan, en pistäytyä viikonlopuksi, vaan pidemmäksi aikaa. Matkalle, jolla olisi merkitys. Oli kiva lukea sinunkin ajatuksia siitä miten et halua ns. kertakäyttömatkustelua vaan vaikka vähemmän mutta merkityksellisempää matkailua ❤️

  • Emma
   28.4.2019 at 00:46

   Se sumu harmitti mua melkein koko reissun kun se värjäsi kaiken harmaaksi puolillepäivin asti, kunnes sitten yhtenä aamuna Muranon saarella oli tää ihana kirkas sää + sumu! Se oli tosiaan maagisen näköistä!

 • Sandra
  27.4.2019 at 11:58

  Uppouduin täysillä tähän postaukseen. Venetsia on kuin yksi makea surrealistinen uni, josta ei haluaisi herätä. Olen käynyt kaupungissa, ja tuolloin noin 14 vuotta sitten se teki minuun lähtemättömän vaikutuksen.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että tärkeää olisi tehdä koko ajan entistä merkityksellisimpiä matkoja, ja sitten vaikka pysyä hieman kauemmin kohteessa, kun on sinne kerran mennyt.

  • Emma
   13.5.2019 at 18:29

   Tuo makea surrealistinen uni kuvaa Venetsiaan hyvin – ei se tunnu ollenkaan todelliselta! <3

 • Sandra /Terveiset päiväntasaajalta
  27.4.2019 at 13:38

  Venetsia näyttää kyllä upealta, ja kuulostaakin. 🙂 Joku päivä haluan kyllä käydä siellä, mutta varmaan juurikin low seasonilla. 🙂

  • Emma
   13.5.2019 at 18:29

   Suosittelen lämpimästi käymään muulloin kuin kesällä 🙂

 • Eve, Jetlaggies
  28.4.2019 at 11:30

  Ihanasti olet saanut vangittua kaunista kaupunkia kuviisi <3 Venetsia on ihana, mutten ikimaailmassa hakeutuisi sinne kesällä. kevät ja syksy sen sijaan toimivat loistavasti. Kaduilla saa välillä kävellä ihan itsekseen ja jopa paikallisia näkyy arjen touhuissaan. silti tunnelma on tallella .

  • Emma
   13.5.2019 at 18:30

   Kiitos Eve <3 Jäin kyllä pahasti koukkuun, voisin hyvin matkustaa Venetsiaan taas vaikka ensi talvena. Oi miksi se on niin kaunis, että sitä on mahdoton vastustaa?