Suomi

Vattajan upeat hiekkarannat ja Ohtakarin kalastajakylä

8.8.2016

Ohtakari-Kokkola


Onko noloa myöntää etten ennen tätä kesää tiennyt, että länsirannikolta Yyterin ja Kalajoen hiekkasärkkien välistä löytyy kolmaskin samassa sarjassa painiva dyynimaisema? Tällaiset huikeat maisemat avautuvat nimittäin Vattajanniemessä, noin 40 kilometriä Kokkolan keskustasta pohjoiseen:


Kuva31
Kuva30
Kuva29
Kuva28

 

Vattajanniemen dyynialue

Näiltä dyyneiltä löytyy melko varmasti jokaiselle oma suojainen pyyhkeenpaikka, eikä esimerkiksi Yyterin kaltaista hälinää ja vilinää näkynyt lainkaan. Kesällä hiekkarannalta löytyy kioski ja vessat, Ohtakarin saarelta myös pieni baari.

Vattajanniemi ei ole kuitenkaan pelkästään uimaranta. Täällä on mm. luontopolkuja ympärivuotiseen käyttöön, latureittejä, lintutorneja, joista on hyvä seurata kevät- ja syysmuuttoja, sekä laavuja. Vattajanniemessä on myös Puolustusvoimien ampuma- ja harjoitusalueita, mikä tuntuu vähän hassulta näin kauniilla ja suojellulla alueella, mutta sille on syynsä. Lukemani mukaan tämä on ainoa alue Suomessa, jossa Puolustusvoimat pääsee harjoittelemaan tietynlaisissa olosuhteissa ja lähes kaikilla asejärjestelmillä. Harjoitusten haittavaikutuksia vähennetään mm. suorittamalla niitä vähemmän herkillä luontoalueilla. Luonnossa liikkujan tulee joka tapauksessa huomioida harjoitusten aikataulut ja varomääräykset luontopolkujen ja uimarantojen ulkopuolella.

Ohtakarin kalastajasaari

Vattajalla kävijän kannattaa ehdottomasti poiketa samalla kertaa myös pengertiellä niemeen yhteydessä olevalla Ohtakarin vanhalla kalastajasaarella. Ohtakarinkin voi kiertää luontopolkua pitkin, tai ainakin kannattaa käydä ihailemassa sen pientä satamaa ja rannan venevajoja sekä vanhoja kalastajien mökkejä. Mökit ovat tätä nykyä yksityiskäytössä, joten ihan pihoihin asti ei kuitenkaan kannata mennä tepastelemaan. Ja löytyy rannan harmaantuneesta vajasta pieni kalastusmuseokin, se ei meidän reissullamme tosin ikävä kyllä ollut auki.


Kuva27
Ohtakari-leirintä
Kuva26


Ohtakarilla on pieni alue asuntovaunuille, telttailijan taas kannattaa etsiä mieleinen paikka dyyneiltä vaikkapa metsän rajasta. Mökkivuokraajien yhteystietoja löytyy Visit Kokkolan sivuilta.

Vattajanniemi on upea kesäkohde, mutta tarjoaa varmasti myös upeat talviretkeilymaisemat! Tänne täytyy siis tulla pian uudestaan!

Ps. Lue myös muut jutut Kokkolan seudulta:


 • Kaisa
  9.8.2016 at 22:17

  Kauniit kuvat 🙂

 • Anna / 270 degrees
  10.8.2016 at 20:01

  En mäkään tiennyt, mutta nyt tiedän! 🙂 Voi vitsi, miten ihanan näköistä. Niin idyllistä!

 • Teija / Lähdetään taas
  14.8.2016 at 12:55

  En minäkään tiennyt ennen tätä kesää. Tai on mieheni kuulemma aiemminkin tuota paikkaa kehunut, mutta jotenkin paikat eivät pysy mielessä, ennen kuin niissä tulee käytyä. Tuolla emme tosin käyneet tänäkään kesänä, vaikka ajoimme ohi. Mieheni harrastaa leijasurffausta, eikä meidän kannattanut tehdä pysähdystä, kun ei paistanut aurinko eikä tuullut oikeasta suunnasta surffauksenkaan kannalta. Paikka jäi sitten seuraavaa kertaa odottelemaan.

 • Jonna / Lempipaikkojani
  14.8.2016 at 23:22

  No enpä mäkään tiennyt, mutta sentään Yyterissä ja Kalajoella olen mlemmissa joskus käynyt. Ja niitä välillä mietin, että pitäisi omille lapsille esitellä. Että löytyy sitä Suomestakin kunnon hiekkarantaa. Tämä Vattaja olisi kyllä varteenotettava haastaja noille kahdelle muulle. Tosi idyllisen näköisiä nuo punaiset mökitkin.

 • IKILOMALLA
  15.8.2016 at 13:03

  Tämä oli mielenkiintoinen postaus! En ollut kuullutkaan aiemmin tästä upeasta paikasta! Tosi kauniin näköistä, tuli ihan mieleen Hangon hiljaisemmat rannat. ?
  Tämä menee ehsottomasti medän kesäkohdelistalle tulevaisuudessa! Kiitos jakamisesta!

  Titta

 • Reason for Season
  16.8.2016 at 12:46

  Kaunista maisemaa! Olisi joskus ihana tehdä sellainen roadtrip Suomen rannikkoa pitkin ja kiertää nämä kaikki rantapaikat. Tänä kesäkään ei tullut käytyä kuin puolen tunnin pikavisiitti Kalajoen särkillä. Mielellään tällaisissa maisemissa viettäisi enemmänkin aikaa.

  • Emma
   17.8.2016 at 12:13

   Oi, se ois ihan mahtava roadtrip!

 • Paula - Viinilaakson viemää
  17.8.2016 at 07:34

  Ihana kotikaupunkini Kokkola! Vattaja ei ole päässyt ei ole päässyt samanlaisesta maineesta nauttimaan kuin esim. Kalajoen särkät, syynä osittain puolustusvoimien toiminta alueella. Eikä se muuten ole kovin kauaa vielä kuulunut Kokkolaan 🙂 Mutta toisaalta se on samalla pysynyt ihailtavasti luonnontilassa, eikä rannan tuntumaan ole rakennettu hotelleja ym. kuten Kalajoella valitettavasti on.

  • Emma
   17.8.2016 at 12:11

   Joo, sekin vielä että tämä on tosiaan pysynyt upeasti luonnontilaisena! Ihana paikka!

 • Tanja/Levoton Matkailija
  17.8.2016 at 10:01

  Enpä mäkään ole tiennyt että tuolla suunnalla on kolmaskin hiekkaranta 😀 Kalajoella olen käynyt joskus, ehkä viitisentoista vuotta sitten. Yyteristä en ole ihan varma, vaikka Porissa asuin pari vuotta. Kauniin näköistä joka tapauksessa 🙂

 • Katja / Lähtöselvitetty
  17.8.2016 at 23:17

  Mulle koko länsirannikko on täysin vierasta aluetta, kun olen itse itärajalta lähtöisin. Kerran kuitenkin vietin kesäisen viikon Kokkolassa ja minulla oli aikaa vaeltaa kaupungilla ja lähiympäristössä. Hienoa seutua se on, ja ehdottomasti täysin erilaista kuin itä-Suomessa. Ehtisipä joskus tutustua paremmin!

 • Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  19.8.2016 at 13:50

  Ihania nuo mökit <3 Kyllä sitä kotimaastakin löytyy niin paljon kauneutta!

 • Meri / Syö Matkusta Rakasta
  20.8.2016 at 13:53

  Aina yllätyn, kun nään tällaisia hiekkarantamaisemia Suomesta. 😀 En ole ikinä käynyt tuolla päin Suomea, joten tästäkään paikasta en tiennyt. Suuntaan rantalomani jatkossakin Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta esimerkiksi ohikulkumatkalla kävisin ehdottomasti täällä! 😉

 • Liza in London
  20.8.2016 at 20:20

  Upeat maisemat, eikä tosiaan tule heti ensiksi mieleen, että nuo hiekkakuvat olisi otettu Suomessa 😛 Mulle tulee tosin noista rannoista vähän mieleen Viron Laulasmaa aika lähellä Tallinnaa, eli on sitä kultarantaa tosiaan myös pohjoisemmassa Euroopassa!

 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  21.8.2016 at 01:20

  Oho, onpa jäänyt tällainen paikka jotenkin ihan tutkan ulkopuolelle!

  Vaikuttaa todella mukavan tunnelmalliselta mestalta, oikein piilotetulta helmeltä. Sitä ihmiset menee jatkumolla ulkomaille lomailemaan tietämättä mitä kaikkea ihanaa Suomellakin olisi tarjota. Vähän tulee joku Turun saariston pieni kylä tästä mieleen!

 • sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
  10.8.2018 at 09:47

  Mä kävin täällä myös tänä kesänä. Huvittaa että kuulin tästä ekan kerran vasta pari vuotta sitten vaikka lapsuudenkodistani tuonne ei ole kun reilu 100 km. Mainitsin paikasta äidilleni, joka yhdisti sen heti armeijan ampuma-alueeksi. Ilmeisesti leima armeijan alueena on ollut niin vahva, että sitä ei ole osattu käyttää lähimatkailuun. On kyllä käymisen arvoinen paikka. Toivottavasti hotellikompleksit pysyvät poissa ikuisesti.

  • Emma
   11.8.2018 at 18:17

   Joo mekin puoliksi sattumalta sinne osuttiin pari vuotta sitten, oli ihan huikea! Ja toivottavasti tosiaan saa pysyä suojeltuna ja luonnonalueena!

 • Patrik Lehto
  31.3.2022 at 22:31

  Vaikuttavia Kuvia Ainakin Näyttää Olevan Itse Enole Käynyt

  • emma
   8.4.2022 at 11:08

   Kannattaa poiketa vaikka tänä kesänä 🙂