Hongkong

Välilasku Hongkongissa – mitä ehtii tehdä ja nähdä?

13.9.2017


Hongkong on paitsi ihan mahtava lomakohde itsessään niin myös helppo ja monipuolinen välilaskukohde. Välilasku Hongkongissa kannattaa käyttää hyödyksi – poimi tästä parhaat vinkit ja lähde fiilistelemään aasialaisen suurkaupungin tunnelmaa!

Suunnittele tarkkaan kauanko ehdit viettää Hongkongissa kun vähennät välilaskun kestosta tullimuodollisuudet, turvatarkastukset ja matkustamisen. Lyhyellä välilaskulla kaupungille ei välttämättä kannata lähteä – katso silloin jutun viimeinen kohta Tekemistä lentokentällä. Jos sinulla on muutama tunti aikaa Hongkongissa, ota Airport Express Kowloon Stationille ja kävele katselemaan Avenue of Starsia ja Hongkongin neonkylttien kyllästämiä katuja. Pidemmällä, esimerkiksi koko päivän välilaskulla, ehdit useampaankin kohteeseen, vaikkapa Hong Kong Islandin puolelle ajelemaan kaksikerrosratikalla ja Victoria Peakille katselemaan näköaloja. Alla on useita vaihtoehtoisia kohteita – poimi niistä yksi tai useampi mielenkiintosi ja käytettävissä olevan ajan mukaan!

Lentokentältä Hongkongiin

Lentokentältä keskustaan pääsee nopeimmin Airport Express -junalla parissakymmenessä minuutissa ja saman päivän menopaluun saa menolipun hinnalla! Junasta voi jäädä joko Kowloonin pysäkillä mantereen puolella tai päätepysäkillä Hong Kong Islandilla. Alla on vinkkejä molemmille puolille sekä itse lenttokenttäsaarelle.

Airport Express -junaa edullisemmin kentältä kaupungille pääsee bussilla, mutta se myös kestää kauemmin. Myös takseilla on kätevä ja suhteellisen edullinen liikkua, mutta toisin kuin Airport Express -junalla on busseilla ja takseilla riski jäädä ruuhkaan jumiin – ja se ei ole kiva juttu etenkään silloin kun on palaamassa lentokentälle.


Kartassa näkyy lentokenttäsaari, Lantaun saari sekä lentokenttäjunan reitti Kowlooniin ja Hong Kong Islandille. Kuva: Sameboat via Wikimedia Commons

Jää pois Kowloonissa jos haluat perinteisempää Hongkongia

Jos haluat nähdä Hongkongista sen vähän perinteisemmän puolen, hyppää Airport Expressistä pois Kowloon Station -asemalla. Kowloonista, Hongkongin mantereen puolelta, löytyy mm. parhaat temppelit, perinteiset markkinat ja laaja katuruokatarjonta.

Tekemistä Kowloonissa: Ostoksia

Kävelymatkan päästä Kowloon Station -asemalta löytyy lukuisia isoja ostoskeskuksia. Tsekkaa jumalattoman kokoinen Harbour City -ostari – tai vaihtoehtoisesti Nathan Roadin ja sen sivukujien perinteisempien pikkuliikkeiden ja neonkylttien labyrintti.


4 kesä 52
Kuva: Wikimedia By [2] – [1], CC BY 2.0


Tekemistä Kowloonissa: Markkinoita

Vaihtoehtoisesti, jos sinulla on aikaa, kannattaa Kowloonissa käydä myös vähintään yksillä monista ulkoilmamarkkinoista. Kukkamarkkinat, kultakalamarkkinnat ja lintumarkkinat ovat värikkäitä, erikoisia ja valokuvauksellisia – ehdottomasti käymisen arvoisia siis! Tai jos olet intohimoinen ruuanlaittaja tai leipuri, niin poikkea ihmeessä Shanghai Streetin keittiötarvikemarkkinoille. Ladies’ Market ja Temple Street Night Market taas ovat niitä perinteisempiä katumarkkinoita, joista löytyy vaatteita, asusteita, elektroniikkaa, matkamuistoja ja oikeastaan ihan mitä vaan krääsää. Muista tinkiä!

Kukka-, lintu- ja kultakalamarkkinoita lähimmät metropysäkit ovat Prince Edward tai Mong Kok East, Shanghai Streetin markkinoita Yau Ma Tei, Ladies’ Marketia Mong Kok, ja Temple Street Night Marketia lähimmäksi pääset Jordanilta.


4 kesä 20
4 kesä 79


Tekemistä Kowloonissa: Avenue of Stars

Kowloonin rantabulevardilla sijaitsee Avenue of Stars, jolta löytyy Aasian kuuluisimpien filmitähtien kädenjälkiä Hollywood-tyyliin.

Jos olet käymässä kaupungissa ilta-aikaan, niin asemoidu kello 20 jommankumman puolen rantabulevardille (tai Hong Kong Islandin puolella Peakille). Joka päivä iltakahdeksalta käynnistyy Symphony of Lights eli 13 minuuttia kestävä valoshow, jonka aikana pilvenpiirtäjät molemmin puolin lahtea valaistaan.


A Symphony of Lights
Kuva: Flick MacGeek K

Tekemistä Kowloonissa: Star Ferry

Rantabulevardin tuntumasta satamasta lähtevät myös perinteiset Star Ferry -lautat lahden toiselle puolelle Hong Kong Islandille. Lyhyt laivamatka on ihanan nostalginen ja samalla näet Hongkongin molemmat puolet vesiltä käsin. Star Ferry on osa Hongkongin julkista liikennettä, joten kyyti on myös edullinen!


Hong Kong. Star Ferries.
Kuva: Flickr Bernard Spragg. NZ


Tekemistä Kowloonissa: Temppeleitä

Jos haluat käydä Kowloonin puolella jossakin temppelissä, suosittelen joko (Sik Sik Yuen) Wong Tai Siniä tai Chi Lin Nunnerya. Molempiin pääsee metrolla keskustasta, mutta ihan lyhyellä välilaskulle temppeleille asti ei ehkä kannata lähteä.


8 kesä 39


Tekemistä Kowloonissa: Ruokaa

Hongkong on myös ruokamatkailijan taivas. Jos haluat panostaa hyvään ruokaan, ehdit välilaskun aikana käydä syömässä vaikka maailmankuulua katuruokaa tai yhdessä monista suomalaisittain edullisista Michelin-ravintoloista. Hongkongista löytyy myös kuuluisa, maailman edullisin Michelin-ravintola Tim Ho Wan, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen, joskin sinne kannattaa varautua jonottamaan. Pöytävarauksia ei oteta.


20221225_180330


Tai tutustu Hong Kong Islandin puoleen

Hong Kong Islandin puoli on se uudempi ja modernimpi puoli, mutta kyllä täältäkin löytyy eksoottisia paikkoja ja kokemuksia! Jos haluat vierailla välilaskun aikana tällä puolella, aja Airport Expressillä päätepysäkille eli Hong Kong Stationille asti. Islandin puolelta löytyvät muun muassa Hongkongin parhaat näköalat.

Tekemistä Hong Kong Islandilla: Victoria Peak

Suurin osa turisteista kulkee Victoria Peakille näköaloja katsomaan vanhalla köysiratavaunulla, mutta etenkin jos aikaa on vähän kannattaa ottaa suoraan Hong Kong Stationilta taksi kukkulan laelle. Kaiken kaikkiaan Victoria Peakilla vierailuun kannattaa kuitenkin varata aikaa sitä kannata valita käyntikohteeksi lyhyellä välilaskulla.

Suurin osa turisteista tulee tänne auringonlaskun aikaan, mutta näitä ihan yhtä upeita maisemia pääsee katsomaan toki aamusta iltaan. Peakilla on ravintoloita ja kauppoja, mutta näköaloja pääsee ihailemaan myös ihan ilmaiseksi.


Kuva: Wikimedia By Filzstift – Own work, CC BY-SA 3.0
Kuva: Wikipedia By Benh LIEU SONG


Tekemistä Hong Kong Islandilla: Kaksikerrosratikat

Hong Kong Islandin puolella pääsee myös ajelemaan uniikeilla yli 100 vuotta vanhoilla kaksikerrosratikoilla, jollaisia ei Kowloonin puolelta löydy. Ratikan kertalippu maksaa vain muutaman dollarin ja sen voi maksaa käteisellä. Lähin pysäkki on lyhyen kävelymatkan päässä Hong Kong Stationilta Des Voeux Roadilla. Hyppää ratikan kyytiin vaikka muutamaksi pysäkinväliksi katselemaan Hong Kong Islandin kuhinaa!


Kuva: Bernard Spragg. NZ from Christchurch, New Zealand, CC0, via Wikimedia Commons


Tekemistä Hong Kong Islandilla: Maailman pisimmät liukuportaat

Useampikin paikka maailmassa väittää omistavansa maailman pisimmät liukuportaat, joten tarkennetaan: Hong Kong Islandilla sijaitsevat maailman pisimmät katetut ulkoilmaliukuportaat (800 m). Tämä hauska nähtävyys kuljettaa ihmisiä Des Voeux Roadilta 135 metriä ylemmäs Conduit Roadille. Pääteasemien välillä on myös useita poistumismahdollisuuksia. Aamuruuhkan aikaan portaat kulkevat alaspäin ja aamukymmenestä puolilleöin ylöspäin.


8 kesä 7Tekemistä Hong Kong Islandilla: Antiikkia ja taidegallerioita

Jos olet valinnut välilaskusightseeingin kohteeksi Hong Kong Islandin, niin kannattaa tutustua myös SoHoon, eli South of Hollywood Roadiksi kutsuttuun alueeseen liukuportaiden yläpäässä. Täältä löytyy lukuisia ravintoloita ja baareja sekä muun muassa mielenkiintoisia antiikkiliikkeitä ja taidegallerioita.

SoHon alueella kannattaa pistäytyä myös hienossa Man Mo -temppelissä tai tuliaisostoksilla entisessä poliisien asuntolassa, joka on muutettu upeaksi kulttuurin, designin ja taiteen keskukseksi. Lue tästä lisää jutustani PMQ – uniikkeja ostoksia poliisien asuntolassa.


8 kesä 8


Tekemistä Hong Kongin lentokentällä

Jos et ehdi välilaskulla poistua lentokentältä, niin ei hätää! Hongkongin lentokenttä on tänäkin vuonna viidentenä Skytraxin maailman parhaiden lenttokenttien listalla ja tekemistä ja näkemistä löytyy pidemmänkin välilaskun ajaksi.

Lentokentällä on muun muassa elokuvateatteri, golfsimulaattori ja mielenkiintoinen Aviation Discovery Centre. Viimeksi mainitun parasta antia on hieno lentokoneidenbongailutasanne, josta pääsee seuraamaan ja kuvaamaan laskeutuvia tai nousevia (riippuen siitä mitkä kiitoradat milloinkin ovat käytössä) lentokoneita. Superkivaa! Kannattaa muuten harkita myös yöpymistä lentokenttähotellissa – muista pyytää ikkuna kiitoradalle! Huomioi myös, että elokuvateatteri, golfsimulaattori ja näköalatasanne (ja hotelli tietysti myös) ovat turvatarkastusalueen ulkopuolella, eli muista varata tarpeeksi aikaa jatkolennon portille siirtymiseen.


11 kesä 63
Lentokoneita voi bongailla ulkotasanteelta tai myös suoraan omasta huoneesta lentokenttähotellissa!


 • Bibero
  13.9.2017 at 20:09

  Olihan pläjäys!
  Monipuolinen ja napakka. Kiitos!

  • Emma
   15.9.2017 at 08:25

   Haha, tuli aika paljon tietoa joo! 🙂

 • Anna | Tämä matka -blogi
  17.9.2017 at 13:04

  Airport Express -juna on kyllä ehdoton. Muutaman kerran on tullut jäsähdettyä taksilla ruuhkaan ja siinä sitä sitten seisotaan.

  Hongkongin joukkoliikenne on siinä mielessä miellyttävää, että se todellakin on tehty massojen liikutteluun tehokkaasti. Eli pienessäkin ajassa voi hyvällä tuurilla nähdä paljon, jos vain etukäteen katsoo mihin noin suurin piirtein haluaisi mennä ja mitä nähdä.

  Sen verran vielä, että jos päättää liikku taksilla, niin takseja on paljon, mutta heti kun sade alkaa, niitä ei ole vapaana ainoatakaan. Punaiset taksit (urban taxis) ajavat koko Hongkongin alueella. Vihreät taksit ajavat New Territories –alueella. Eli jos kuski ei ota sinua kyytiin, tarkista taksin väri ennen kuin alat solvaamaan kuljettajaa : D

  • Emma
   18.9.2017 at 08:43

   Joo, metrot toimii todella hyvin, ja bussit toki myös, mutta kiireessä en niitä käyttäisi. Hyvä vinkki takseista, vihreä taksi ei siis ainakaan lähde ajamaan Hong Kong Islandin puolelle.

 • Anna
  17.9.2017 at 13:09

  Wau olipa kattava tietopaketti! Tämä täytyy laittaa talteen jospa seuraavalla Aasian reissulla vois tehdä pysähdyksen Hong kongissa koneen vaihdon yhteydessä 🙂

  • Emma
   18.9.2017 at 08:44

   Toivottavasti tästä tulee olemaan hyötyä ja pääset pysähtymään Hongkongissa! 🙂

 • Heli / Heli voyage
  17.9.2017 at 17:51

  Tätä lukiessahan tuli ihan mieli vartavasten matkustaa Hong Kongiin, eikä vaan stopoverille 🙂

  • Emma
   18.9.2017 at 08:44

   No sama kävi kirjoittaessa! Turkish Airlinesilla ois nyt Honkkarin lentoja 370 eurolla…. :O

 • Terhi/ Fammo matkalla
  17.9.2017 at 17:53

  Siinäpä ohjelmaa päiväksi tai useaksikin. Täytyy kaivaa esille jos tulee sinne päin Aasiaa lähdettyä.

  • Emma
   18.9.2017 at 08:45

   Joo, melkein samaa listaa voisi kyllä käyttää vaikka viikon reissullakin! Tosin sitten lähtisin lisäksi vähän kauemmaksikin keskustasta saarille ja vaikka Macaoon käymään.

 • Marja
  17.9.2017 at 19:34

  Voi veljet, nyt tuli kauhea ikävä Hongkongiin, en ole käynyt pitkään aikaan (sielläkään). Tuli mieleeni muuten, kun kerran tulin Victoria Peakilta alas kaksikerrosbussilla, istuin yläkerrassa etummaisessa penkissä. Halpa ja hauska huvipuistokokemus:)

  • Emma
   18.9.2017 at 08:47

   No sama täällä! Mä poikkesin viimeksi tosi nopealla välilaskulla keskustassa vajaa vuosi sitten, mutta kyllä pian pitäisi jo päästä oikein kunnolla käymään! Oli varmaan upea kyyti kukkulalta alas näköalapaikalla 😀

 • Ne Tammelat
  18.9.2017 at 16:59

  Hurjan paljon hyviä vinkkejä, kiitos! Nyt alkoi tekemään mieli lähteä Hong Kongiin 🙂

  • Emma
   19.9.2017 at 08:12

   Sama vika 😀

 • Henna / Kulkutautiset
  18.9.2017 at 20:32

  Hongkong, suurin kaupunkirakkauteni! ♥ Viime visiitistä on kulunut niin pitkä aika, että tätä juttua lukiessa varmaan melkein itkettäisi, ellei olisi tiedossa paluu tuohon ihanaan kaupunkiin heti alkuvuodesta. Suurin osa näistä vinkeistä on aiemmilla matkoilla koluttu, mutta varmasti moni niistä taas kierretään tällä tulevalla, viidennellä matkallani Hongkongiin. Minkähänlainen pätkä tuosta Kowloonin rannasta on pistetty remppapakettiin? Koko Avenue of Stars kaiketi sitten :/ Me olemme kaupungissa kiinalaisen uudenvuoden aikaan ja tiedossa pitäisi olla mielettömät ilotulitukset… saas nähdä miten ohjaavat tuhannet ja tuhannet ihmiset niitä ihmettelemään, jos A.of Stars on rempan takia suljettu. Jostain luin, että ilotulituksia saattaa olla jopa 200 000 ihmistä katsomassa, kai niiden pitää jonnekin mahtua 😀

  • Emma
   19.9.2017 at 08:17

   Hongkong on kyllä niin ihana! Aivan mahtavaa, että pääset sinne taas pian! Mä oon ollut joskus kauan sitten Honkkarissa kiinalaisen uudenvuoden aikaan ja se oli kyllä mahtavaa, joskin älyttömän ruuhkaista! Kävin silloin myös mm. Tai O:lla, jossa oli hieno seurata kuinka lohikäärmeet kävivät tanssimassa vuoronperään jokaisessa pienessä kaupassa ja kojussa hyvää onnea uudelle vuodelle. Temppeleissä on tietysti myös ihan oma tunnelmansa tuohon aikaan vuodesta. En osaa ikävä kyllä varmaksi sanoa, missä kohtaa Avenue of Starsin remppa etenee ja onko se ollenkaan auki uutenakaanvuotena.

 • Travelloverin Annika
  19.9.2017 at 13:57

  Minulla on näihin mennyt monta päivää. En lähtisi yhdellä välilaskulla ahnehtimaan. 🙂 Mutta muutamaan tuntiin saa kyllä monipuolisen paketin Hongkongia, kun hyppää pois vaikka Kowloonissa ja valuu kohti rantaa, hyppää lautalle ja ajelee yli. Saaren puolella niin erilainen kaupunki.

  • Emma
   19.9.2017 at 14:18

   Ehkäpä innoissani koostin postauksen vähän epäselvästi, mutta ideana oli siis juurikin esitellä erilaisia vaihtoehtoja, joista voi poimia vaikka vaan yhden välilaskulle! Esimerkiksi vaikka tuo Star Ferrylla ajeleminen voi jo pelkästään riittää lyhyen välilaskun ohjelmaksi 🙂

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  20.9.2017 at 20:34

  Ihan super hyvä postaus ja vinkit! Kiitos! Viimeeksi meillä oli ihan liian lyhyt välilasku Hong Kongissa ja jäi harmittamaan, ettei tultu ajatelleeksi silloin pidentää sitä. Ensi kerralla todellakin! Mutta nyt kun tätä sun juttua luki, niin pohdinkin että riittääkö päivä oikeasti mihinkään ;D Haluisin nähdä kaikki nuo!

  • Emma
   21.9.2017 at 08:26

   Kiitos Sandra! 🙂 Hongkongissa on juuri tuo ongelma: liikaa kaikkea mahtavaa tekemistä ja näkemistä! Mutta kyllä lyhyelläkin pysähdyksellä ehtii ja kannattaa käydä vähän haistelemassa fiilistä, vaikka sitten vaan pistäytyä kultakalamarkkinoilla tai syömässä dim sumia tai poimia joku muu houkutteleva juttu.

 • Johanna / Fin Nomads
  23.9.2017 at 07:09

  Onpa kattava ja hyvä vinkkilista! Otetaan ehdottomasti käyttöön, jos satutaan lentämään Hongkongin kautta 🙂 Ja Hongkong kiinnostaisi kyllä ihan muutenkin eikä pelkästään välilaskukohteena!

  • Emma
   25.9.2017 at 21:46

   Kiitos! Hongkong todellakin on upea kohde itsessäänkin vaikka pidemmäksikin aikaa!