Qatar

Välilasku Dohassa ja kaupungin tärkeimmät nähtävyydet

19.12.2016

Qatar Airways aloitti pari vuotta sitten uuden reitin liikennöinnin Helsingistä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Suurin osa Helsingistä lentävistä matkustajista jatkaa Dohasta edelleen johonkin Qatar Airwaysin yli 170 kohteesta, mutta myös Qatarin pääkaupunki Doha on tutustumisen arvoinen! Varaa siis vähän pidempi välilasku Dohaan ja käy tutustumassa kiehtovaan kaupunkiin. Suomalaiset eivät tarvitse Dohaan viisumia.

Opastettu tai omatoiminen kierros Dohassa välilaskun aikana

Helpoin tapa nähdä kaupunkia välilaskun aikana on osallistua Discover Qatarin edullisille kaupunkikierroksille. Noin kolmen tunnin mittainen bussikierros lähtee lentokentältä kuudesti päivässä. Kierroksella pääset käymään alla esittelemistäni kohteista Museum of Islamic Artissa, Katara Cultural Villagessa, Souq Waqifissa ja The Pearlissa. Kaupunkikierroksen lisäksi Discover Qatar tarjoaa vähän kalliimpia neljän tunnin aavikkokierroksia kahdesti päivässä. Lisätiedot ja retkien varaus Discover Qatarin sivuilta.

Omatoimiseen lyhyeen kierrokseen ehdotukseni on taksi Museum of Islamic Artille, ja sieltä kävellen rantabulevardin ja vanhan sataman kautta Souq Waqif -markkinoille. Vaikka Doha ei yleisesti ottaen ole kovin kävelijäystävällinen, uskoisin tuon koko siirtymän onnistuvan helposti myös jalan.

Ja jos aikaa on enemmän, niin kaupungista löytyy vaikka kuinka paljon nähtävää – puhumattakaan siitä mitä kaupungin ulkopuolelta löytyy: kamelisafareita, jeeppiaavikkoretkiä, dhow-risteilyjä, historiallinen Al Zubarahin UNESCOn maailmanperintökaupunki… Tässä joitakin kaupungin parhaista nähtävyyksistä:

Dohan nähtävyydet: Museum of Islamic Art

Upea islamilaisen taiteen museo esittelee taidetta monipuolisesti menneisyydestä nykypäivään. I. M. Pein suunnittelema rakennus on nähtävyys jo itsessään sekä ulkoa että sisältä.


Kuva: Peter Dowley CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Dohan nähtävyydet: Corniche-rantabulevardi

Seitsemän kilometriä pitkältä rantabulevardilta saa hyvän kuvan Dohasta. Toisella puolella näkyy Persianlahti ja pilvenpiirtäjien siluetit, toisella puolella kaupungin vilinää ja upeaa arkkitehtuuria. Sitä pitkin pääsee kätevästi jalkaisin myös Museum of Islamic Artilta vaikka dhow-satamaan.


Kuva: Flickr ReflectedSerendipity.

Dohan nähtävyydet: vanha dhow-satama

Perinteiset, puiset dhow-laivat tekevät lounas- ja illallisristeilyjä satamasta läheltä Museum of Islamic Artia. Satamassa voi käydä myös vain katselemassa näitä kauniita laivoja laiturissa sekä kalastajia onkivapojensa kanssa. Jotain pientä silakkaa tuosta lahdesta myös nousi!


Doha-Qatar-dhow-port-satama


Dohan nähtävyydet: Souq Waqif

Vanha, entisöity markkina-alue Souq Waqif on mitä kiehtovin käyntikohde. Täällä  pikkukujien labyrinteissä on myynnissä arabialaistyylistä sisustustavaraa, käsitöitä, kankaita, vaatteita, mausteita, matkamuistoja – jopa häkkilintuja, pupuja ja koiranpentuja. Alueella on myös useita suosittuja kahviloita ja ravintoloita, joista kantautui huumaavia tuoksuja. Vesipiipun polttaminen kahvin tai ruuan päälle näytti olevan todella suosittua, tätäkin itämaista tapaa pääsee siis täällä halutessaan koittamaan. Souqin kaupat ovat auki noin klo 10-12 ja 16-22, ravintolat koko päivän ja pitkälle yöhön.


Souq-Waqif-Doha-Qatar


Dohan nähtävyydet: The Pearl

The Pearl on hulppea tekosaari, jolla on luksusasuntoja, toimistorakennuksia, ostoskeskuksia ja ravintoloita. Ja tietysti laiturissa toinen toistaan komeampia jahteja. Eri alueet on rakennettu eri teemoilla: löytyy värikästä Venetsiaa, marokkolaistyyliä, trooppista saaritunnelmaa jne.


Kuva: Discover Qatar.

Dohan nähtävyydet: ostoskeskukset

Doha on täynnä loisteliaita ostoskeskuksia. Monet ovat nähtävyyksiä jo sellaisenaankin – esimerkiksi Venetsiaa muistuttava Villagio, jossa shoppailun lomassa voi käydä vaikka gondoliajelulla.


Kuva: Flickr Lars Plougmann.

Dohan nähtävyydet: Katara Cultural Village

Kataran alueelle on rakennettu kulttuurille ja taiteelle hienot tilat vanhan kylän malliin. Täältä löytyy kauniita moskeijoita, roomalaistyylinen amfiteatteri konserteille ja teatteriesityksille, tiloja erilaisille työpajoille ja käsityöläisnäytöksille, ravintoloita ja jopa yleinen uimaranta (johon on kylläkin pääsymaksu ja jossa pitää uida olkapäät ja polvet peitettyinä). Hiukan kiiltokuvamaisen oloinen paikka, mutta paikalliset ovat tästä kovin ylpeitä.


Katara-Cutural-village-doha-qatar


Kaupungilla kierrellessä on hyvä muistaa pukeutua ja käyttäytyä islamin sääntöjen mukaisesti eli esimerkiksi peittää olkapäät ja polvet. Jos moskeijassa käynti kiinnostaa, kannattaa naisten pakata lisäksi mukaan ainakin huivi.

Yleisesti ottaen Qatar on hyvin turvallinen maa ja rikollisuutta on vähän. Taksilla liikkuminen on melko edullista – ja suositeltavaa, koska kävelytiet ja suojatiet ovat harvassa. Muista varata takseja ja ostoksia varten paikallista valuuttaa.

PS. Qatar Airwaysin lennoista voit lukea enemmän tästä jutusta!


 • Laura/ My Passport Pages
  20.12.2016 at 12:20

  No tämäpäs oli hyvä listaus ja tuli tarpeeseen. Mulla on tammikuussa parin yön ”välilasku” Dohassa, enkä ole vielä yhtään ehtinyt kaupungin tarjontaan tutustumaan, mutta tästä sai kyllä paljon ideoita josta lähteä visiittiä rakentamaan, kiitos! 🙂

  • Emma
   20.12.2016 at 21:09

   Oi hienoa, pari yötä on just kiva aika, siinä ehtii jo rauhassa kiertääkin paikkoja!

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  20.12.2016 at 19:00

  Doha näyttää jotenkin vähän saman oloiselta kuin Dubai, iso, moderni, mutta vähän eksoottinen. Mä en vaan ihan kauheasti tykästynyt Dubaihin niin siinä mielessä en hingu päästä Dohaan. Mutta never say never kun nyt se on niin kätevästi näköjään monen reitin varrella. 🙂

  • Emma
   20.12.2016 at 21:11

   Mä en myöskään ihastunut aikoinaan Dubaihin ja kieltämättä noissa on paljon samaakin. Erityisesti kuitenkin tykkäsin Dohassa hienosta arkkitehtuurista sekä aivan upeasta souqista.

 • Kati / Lähinnä Kauempana
  22.12.2016 at 12:52

  Tämä onkin hyvä vinkki, jos vaikka tulisi joskus piipahdus Dohassa. Olisi kiva käydä päivän kiertelemässä ja hämmästelemässä nähtävyyksiä. Näyttäisi tosiaan olevan paljon Dubain kanssa samaa. Vaikka mulle jäi siitä reissusta ristiriitaisia fiiliksiä, niin silti olin hyvin vaikuttunut monestakin nähtävyydestä ja kokemuksesta. Samaa uskoisin tapahtuvan myös Dohassa.

  Teille on muuten tunnustus mun blogissani, käykäähän vilkaisemassa! => Lähinnä Kauempana

  • Emma
   25.12.2016 at 22:21

   Oi, kiitos paljon tunnustuksesta!! <3 Doha on ehdottomasti vähintään lyhyen käynnin arvoinen!

 • Noora | Kerran poistuin kotoa
  25.12.2016 at 20:37

  Mullekin tuli tuosta vahvat Dubai-fiilikset, ja Dubaille en tosiaan lämmennyt yhtään. Varmasti käyttäisin tuollaisen välilaskun suoman reissun hyväkseni ja lähtisin käymään kaupungilla, mutta en usko sinne yhtään pidemmäksi ajaksi lähteväni. Plussaa ehdottomasti tuosta, että viisumin saa automaattisesti tuolle yhdelle kaupunkikierrokselle osallistuessa. Se aina madaltaa kynnystä lähteä tutustumaan uusiin kulmiin 🙂

  • Emma
   26.12.2016 at 12:54

   Joo totta, mä en myöskään syttynyt Dubaille. Ehkä tässä on just se sopiva eksoottisuus kun käy vaan lyhyen aikaa, en tiedä olisinko tykännyt Dohasta vaikka viikkoa.

 • Stacy Siivonen
  25.12.2016 at 21:22

  Suhtaudun aika nihkeästi Persianlahden salafistaajakulttuuriin, sillä niillä on historia, jossa ne heivaavat ihmisiä paluulennolle vielä epämääräisemmin syin kuin Migri. Googlettamalla en löytänyt kuitenkaan mitään ajankohtaista juttua, mutta tässäkin on tarpeeksi: http://news.nationalpost.com/news/world/qatar-jails-dutch-tourist-for-three-months-fines-her-845-after-she-tells-police-she-was-drugged-and-raped .

  • Emma
   27.12.2016 at 16:24

   Juu, toki nämä herättävät myös ristiriitaisia fiiliksiä ja mun mielestä on tärkeää, että matkailijat tiedostavat ”kolikon molemmat puolet”.

 • Miraorvokki/Pöndekengissä
  26.12.2016 at 11:26

  No jopas jotain! Aikamoisen näköinen paikka – vähän ehkä liiankin siisti ja sliipattu mun silmään. Doha olisi tosin mielenkiintoinen välilaskukohde ja nyt se olisi aika helposti saavutettavissa, eli voisihan sen kerran käydä tarkistamassa 🙂

  • Emma
   27.12.2016 at 16:25

   Joo, kyllä ainakin kerran kannattaa käydä!

 • Sateenmuru
  26.12.2016 at 18:45

  Vau, ehdottomasti haluaisin käydä tuossa Musuem of Islamic Artsissa! Muutenkin kiehtovan näköinen paikka ja hyviä vinkkejä!

  • Emma
   27.12.2016 at 16:26

   No sama, en itse ehtinyt kuin ihailla sitä ulkoapäin! Täytyy siis varata pian uudet lennot Qatarilta että pääsee tuonne museoon välilaskulla 🙂

 • Janni/Lentopelko
  27.12.2016 at 11:18

  Kivoja vinkkejä paikkaan, ehkä tuolla tosiaan voisi jonkun välilaskun verran viettää! Ainakin tuo Souq Waqif markkina-alue kuulosti kiinnostavalta paikalta. 🙂

  • Emma
   27.12.2016 at 16:27

   Souq oli mielestäni ehdottomasti kiehtovin paikka. Ja jäi himottelemaan kaikki ne ihanat ravintolatkin sillä alueella..

 • Maria
  28.12.2016 at 10:38

  Ompa mahtiontisia rakennuksia! 🙂

  • Emma
   28.12.2016 at 20:41

   On kyllä, toisaalta ehkä vähän liiankin, mutta arvostan kyllä rohkeutta ja panostusta uuteen arkkitehtuuriin!

 • Jenna / With huge passion for life
  28.12.2016 at 12:00

  Tosi hyvä listaus! 🙂 Tähän tulee varmasti palattua, kun välilasku on joskus Dohassa. Näyttää muuten just päällisin puolin Dubailta.

  • Emma
   28.12.2016 at 20:41

   Kiitos! Tervetuloa palaamaan myöhemmin 🙂

 • reissaaja1
  28.12.2016 at 12:56

  Ihania kuvia ja hyvä listaus. Taidankin ”pölliä” listauksesi tulevalle matkalleni… 😉

  • Emma
   28.12.2016 at 20:42

   Kiitos ja pölli ihmeessä! 🙂 Hienoa, jos jutusta on sinulle matkallasi hyötyä!

 • Pirkko / Schildt
  28.12.2016 at 22:17

  Soukeista muistuttaisin myös haukkasoukista – tällaista ei taida mistään muualta maailmasta löytää!
  http://meriharakka.net/2014/03/16/qatar-doha-ja-haukat/

  • Emma
   28.12.2016 at 22:32

   Vau, jäipäs multa mielenkiintoinen souqin sopukka käymättä! Näin kyllä häkkilintukujat ja reppanat koirat, kissat ja kanit, mutta jostain kulmasta jäi kääntymättä kun en haukkaosuuteen päässyt. Tänne ensi kerralla!

 • Arna / Cocoa etsimässä
  29.12.2016 at 09:25

  Qatar on niitä matkakohteita, joista en oikein tiedä mitä ajattelisin. Toisaalta en tiedä onko boikotoinnista mitään hyötyä, mutta toisaalta en voi olla ajattelematta niitä köyhiä siirtotyöläisiä, jotka ovat henkensä uhalla (ja jotkut jopa henkensä kaupalla) noita hulppeita ostoskeskuksia ja tekosaaria ja vaikkapa tulevien futiskisojen areenoita rakentaneet… Joten Doha tuskin päätyy mun kohdelistalleni ihan lähiaikoina.

  • Emma
   29.12.2016 at 11:37

   Tätä olen pohdiskellut itsekin. Tiedän, että tuolla on moni asia ihmisoikeussaralla huonosti (ja toinkin kritiikin esiin myös jutussani Qatar Airwaysistä), mutta toisaalta on niin vaikea asettaa niitä kriteereitä millä jotain maata matkailijana boikotoisi. Olisi ehkä lopulta aika harva maa, johon hyvillä mielin voisi mennä.

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  29.12.2016 at 19:33

  Hyvät vinkit Dohaan! Mua nyt kutkuttaa edelleen se ajatus siitä budjettimatkaajan malediiveistä ja mahdollisesta Doha reitistä sinne ;D

  • Emma
   30.12.2016 at 20:44

   Löysitkin jo näköjään jo Malediivien jutun 🙂

 • Lotta | Watia.fi
  30.12.2016 at 11:33

  Hei kiva postaus! Dohasta tulee mieleen just sellanen jatkolentokaupunki, mut kiva kuulla, että siellä voi lyhyessäkin ajassa nähdä ja kokea yhtä jos toista. Täytyy pitää mielessä, jos ja kun tulee sitä kautta seuraavan kerran lennettyä. 🙂

  • Emma
   31.12.2016 at 15:30

   Ehdottomasti kannattaa käyttää lyhytkin välilasku hyväksi ja käydä vaikka vain souqissa!

 • Veera Bianca
  30.12.2016 at 18:46

  Täydelllinen postaus, juuri tällaista kaipasin! Lensin Qatarilla Bangkokiin ja innostuin lentoyhtiöstä todella paljon ja lennän varmasti paljon jatkossakin Qatarin siivin! 🙂 Harmitti vaan että ei ollut aikaa käydä Dohassa, joten toivottavasti ensi vuonna!

  • Emma
   31.12.2016 at 15:31

   Kiva kuulla, että jutusta on hyötyä! Mahtava määrä uusia reittejä ja mahdollisuuksia kyllä avautui Qatarin myötä!

 • Outi
  30.12.2016 at 20:01

  Tuonne markkina-alueelle varmaan paukkisin hetimiten. Rakastan markkinoita ja varsinkin tuollasen arabityppinen tilpehöörä kiehtoo kovasti

  • Emma
   31.12.2016 at 15:32

   Joo, se oli kyllä ihan lemppari! Olin jotenkin niin innoissani, että kuljin siellä vaan suu auki ja otin kaikesta kuvia, mutten osannut ostaa mitään! :O

 • Merja / Merjan matkassa
  30.12.2016 at 21:48

  Doha on alkanut kiinnostamaan Qatarin myötä. Näyttää aika samanlaiselta kuin Dubai, mutta ehkei ole niin ulkokultainen?

  • Emma
   31.12.2016 at 15:33

   Joo, paljon samaa, mutta silti Dohassa oli jotain josta tykkäsin, vaikka Dubai ei minua puhutellut!

 • Katja / Lähtöselvitetty
  30.12.2016 at 23:27

  Qatarilla taitaa olla aika yleinen tuo vuorokauden tai kahden välilasku Dohassa. Katselin juuri lentoja Sri Lankaan ja sielläkin paluumatkalla olisi ollut samanlainen. Ensin ajatus tuntui ahdistavalta, mutta tämän postauksen jälkeen en olekaan enää niin varma siitä. Näistä vinkeistä saattaa siis olla hyötyä monelle tulevaisuudessa.

  • Emma
   31.12.2016 at 15:33

   Pois ahdistus! 🙂 Joku kiva hotelli Dohasta ja tutkimaan kaupunkia!

 • Kohteena maailma / Rami
  31.12.2016 at 13:52

  Ompa loistava tuo Qatar Airlinesin palvelu maksuttomasta kiertoajelusta ja viisumista! Aivan huippujuttu! Tosiaan tässä täytyy alkaa katsomaan tosissaan vaihtoehtoja, miten hyödyntäisin noita Qatar Airlinesin lentoja tulevaisuudessa.

  P.S. Upeat nuo värikkäät rakennukset!

  • Emma
   1.1.2017 at 21:33

   Samaa mieltä, ihan huippupalvelua ja huippuoivalluksia Qatar Airwaysiltä!

 • Sari | SariKoo.fi
  31.12.2016 at 17:56

  Kuten muillekin, minulle tuli mieleen Dubai, vaikka en ole sitäkään livenä nähnyt. Mutta jotenkin Doha vaikuttaa kuitenkin kiinnostavammalta. Lieneekö hyvät kokemukset Qatar Airwaysta syynä tähän positiiviseen mielikuvaan. Pitää ehdottomasti hyödyntää tuo kiertoajeltumahdollisuus, jos välilaskulennolle lähiaikoina päätyy!

  • Emma
   1.1.2017 at 21:34

   Varmaan tosiaan itsellänikin kaupungille toi lisäpisteitä se, että Qatar Airwaysin kanssa kaikki toimi, viisumit oli ilmaiset jne.

 • Paula - Viinilaakson viemää
  1.1.2017 at 02:55

  Mielenkiintoinen kohde, ja samoin kuin monelle muulle, minullekin tuli mieleen Dubai. Taisin jo aiemminkin kommentoida jossain, että minusta on kyllä hienosti ajateltu, että kentältä järjestetään näitä retkiä. Se on sekä helppoa, että varmaan monen vähän aremman matkustajan mielestä myös turvallisempaa, ja samalla saadaan turismia kasvuun. Hieno idea!

  • Emma
   1.1.2017 at 21:36

   Nimenomaan! Varmasti tässä on fiksua markkinointia taustalla ja lopputulos on joka tapauksessa win-win kaikille osapuolille!