Yleinen

Yö Helsinki-Vantaan lentokentällä unimunassa

6.1.2023

Helsinki-Vantaan unimunatarjonta ei ikävä kyllä ole koronan jälkeen entisellään. Vuonna 2019 ja sitä ennen yövyin usein ennen aikaista aamulentoa unimunissa, ja tuolloin koko yö munassa maksoi noin 40-50 euroa. Hinta oli järkevä verrattuna parin sadan euron satsaukseen varsinaiseen hotellihuoneeseen lentokenttähotellissa.

Unimunien määrä on kuitenkin supistunut, ne ovat muuttaneet edellistä hankalampaan paikkaan lentokentällä, ja niiden hinta on noussut. Tässä tilanne vuoden 2023 alussa.

Unimunat sijaitsevat nykyään non-Schengen-alueella

Unimunat sijaitsevat nykyään Plaza Premium Loungen yhteydessä non-Schengen-alueella porttien 34-40 välillä. Kätevää niille matkustajille, jotka lentävät non-Schengen-alueelta tai vaihtavat siellä lentoa ja haluavat levätä lentojen välillä, mutta jos olet lähdössä lentoon Schengen-alueelta ja kaipaat muutaman tunnin unia ennen lentoasi, sinun tulee unimunaan päästäksesi mennä mennen tullen passintarkastuksen kautta.

Jos olet ensimmäistä kertaa miettimässä unimunayötä, niin olethan huomioinut myös sen, että unimunat sijaitsevat siis lähtöporttialueella turvatarkastuksen jälkeen, eli jos matkustat ruumamatkatavaran kanssa sinun pitää checkata se sisään ennen kuin pääset turvatarkastuksesta läpi (Finnairillahan seuraavan päivän matkatavaran voi jättää bag dropiin jo edellisenä iltana, muilla lentoyhtiöillä tämä ei välttämättä onnistu). Käsimatkatavaran kanssa matkustaessasi voit huoletta tulla munaan yöksi.


20221220_215008
Tavallisia unimunia on tällä hetkellä tarjolla vain nämä neljä.
20221220_214958
Lisäksi alueella on nämä kaksi isompaa ”unimökkiä”, en ole varma näiden hinnasta.


Unimuna maksaa alkaen 18 euroa / tunti

Unimunan voi varata käyttöönsä koko yöksi ihan niin kuin hotellihuoneenkin tai sitten vaan muutamaksi tunniksi. Hinnat vuoden 2023 alussa näkyvät alla olevassa kuvassa (Walk In Stay -hinnat ovat loungesisäänpääsylle, sen alla unimunan tuntihinnat). Plaza Premium Loungen suihkua voi myös käyttää lisämaksusta.


20221220_214929


Unimunan varustelu

Aiemmin ainakin koko yön unimunavuokraan kuului tyyny ja peitto (ja esim. kahden tunnin vuokraan päiväsaikaan ne sai lisämaksusta). En osaa varmaksi sanoa, miten tämä toimii tällä hetkellä, mutta oletan, että hintaan sisältyy edelleen tarvittavat vuodevaatteet. Peitto oli tosin ainakin ennen todella ohut fleecelipare, joten ei ole välttämättä huono idea varautua ainakin lisäksi jollain omalla isolla huivilla ja vaikka villasukilla. Korvatulpat ja silmäsuojat kannattaa myös ehdottomasti varata mukaan.

Unimunissa on USB-pistoke ja osassa myös perinteinen pistoke esimerkiksi kannettavan lataamista varten. Lukulamppua, jota joku naapurimunan asukki kuului kaipaavan, ei ole. Matkatavarat saa jalkopäässä olevaan lokeroon patjan alle ja ainakin minun käsimatkatavarakokoinen lentolaukkuni ja käsilaukkuni mahtuivat sinne hyvin. Munaa ei kuitenkaan saa lukkoon, eli jos lähdet vielä vaikka jonnekin lentoasemalle kahville, jätät tavarat munaan omalla vastuullasi.


Kuva11


Mahtuuko unimunassa kääntymään? Tuleeko siellä ahtaanpaikankammo?

Kun yövyin unimunassa ensimmäistä kertaa, nukuin jopa yllättävänkin hyvin. Toisella kertaa heitin korvatulpat vahingossa patjan alle säilytyslokeroon enkä jaksanut makuuasentoon päästyäni enää kaivaa niitä esiin, ja päädyin pyörimään koko yön valveilla ja heräämään joka rasahdukseen. Sain myös epäonnekseni munan, jonka päällä katossa paloi koko yön valo. Ne silmälaput mukaan siis!

Moni kyseli unimunayön jälkeen, että mahtuuko siellä ollenkaan kääntymään ja tuliko ahtaanpaikankammo. Kääntymään mahtuu oikein kivasti eikä tule ahtaanpaikankammoa. Ja jos jollekulle, niin mulle se tulee helposti, mutta ei ahdistanut ensinkään! Siihen varmaan auttaa se, että munaa ei tosiaan saa lukkoon ja sen kansi on niin helppo ja kevyt vetää paikalleen, että missään kohtaa ei tule tunnetta, että munassa olisi jotenkin jumissa. Kansi ei myöskään mene ihan täysin kiinni, eli jalkopäähän jää aina vähintään noin 10 sentin rako, ja lisäksi munan katossa on useita pieniä aukkoja, joista sitä saa mistä tahansa asennosta liikuteltua ja avattua (ja jotka toimivat tietysti ilmastointireikinä myös).

Varaa unimuna ennakkoon

Varaa unimuna etukäteen Plaza Premium Loungesta. Ja huom! Katso myös tämä vaihtoehto, jota en ole vielä itse ehtinyt testaamaan eli Glo Hotel Airportin RestPod. Nämä varattavat lepotilat sijaitsevat lentoasemalla ennen turvatarkastusta.


GLO-Airport-Restpod-8D7A0163-HDR
Kuva: Glo Hotels


 • Tanja
  21.4.2018 at 20:17

  ? pakkohan tuota unimunaa on joskus kokeilla!

  • Emma
   22.4.2018 at 14:53

   Hehe, unimuna houkuttaa! 😀

 • Christa
  21.4.2018 at 20:43

  Kyllä tuohon hintaan pitäisi jo sisältyä kunnon peitto. Mutta varmasti on miellyttävämpää nukkua yönsä tuossa kuin lähteä lentökentölle jo kahden aikaa yöllä. Aamulennot ovat kyllä kamalia, mutta valitettavasti niitä ei aina voi välttää.

  • Emma
   22.4.2018 at 14:55

   Joo, ois kyllä ihan mahtavaa jos myös peitoista saisi valita ohuen tai paksun. Vaikka ymmärrän kyllä, että pesettämisen kannalta on helpointa ja halvinta kun peitot on kevyitä ja helppoja pestä. Jos asuisi Helsingissä, niin aamulennot olisi paljon kivempia, mutta ei kai sitä tamperelaisenakaan liikaa voi valittaa (nimim. just juttelin aamulennoista kajaanilaisen kaverin kanssa) 🙂

 • Inka
  22.4.2018 at 08:37

  Olipa kiinnostavaa kuulla kokemuksia unimunista! Oon monta kertaa niitä katellut ja joskus käynyt vähän makoilemassakin kun niiden lanseeraukseen aikaan olivat ilmaisia, mutta varsinaiset unet on jääneet vielä kokeilematta. Kiva kuitenkin kuulla, että yö oli kaikin puolin kiva, ja onhan tuo innovaatio ihan mahtava! Saa nähdä, josko joskus vielä olisi omallakin kohdalla tarvetta unimunalle.. Tuo nimi on kyllä hulvaton, ja samalla niin kuvaava! 😀

  • Emma
   22.4.2018 at 14:58

   Joo, mä muistan myös, että vielä ihan vähän aikaa sitten unimunat oli ilmaisia klo 18-21 välillä, mutta mitä ilmeisimmin ei ole enää. Mutta luulis, että niitä saa käydä koittamassa jos kysyy luvan (tosin keskellä päivää ei ole henkilökuntaa paikalla ja silloin munat on kai lukittuina jos ei ole tehnyt varausta). Olen törmännyt myös nimiin uniputki ja unikapseli, mutta unimuna on mustakin kaikkein kuvaavin (sekä hauskin!!) ja tuntuu olevan eniten käytetty.

 • Rosa
  23.4.2018 at 15:03

  Kiinnostava postaus. Vielä jäin miettimään, että mahtuisiko munassa nukkumaan pienen lapsen kanssa. Aika monia häiriötekijöitä oli myös ympäristössä. Ehkä sopivat psrhaiten niihin muutaman tunnin uniin.

  • Emma
   25.4.2018 at 08:59

   Kiitos Rosa! Kyllä mahtuu ainakin periaatteessa, mutta itselläni ei ole kokemusta pienistä lapsista, että mahtavatko kuinka paljon pyöriä ja potkiskella. Että sinänsä ehkä ahdasta tulee. Mutta luin myös siinä tiskillä, että yksi alle 6-vuotias lapsi nukkuu aikuisen kanssa samassa munassa ilmaiseksi, että miksei sitä voisi ainakin kerran koittaa!

   • Rosa
    27.4.2018 at 10:19

    Tämäpä hyvä tieto! Asumme Helsingissä, mutta taksi kentälle maksaa ainakin unimunan verran ja aiheuttaa aina vähän lisästressiä.

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
  23.4.2018 at 17:26

  Voihan unimuna mikä keksintö! Oon monta kertaa miettinyt näitä, että olispa hauska kokeilla. En oo koskaan tarkemmin ottanut selvää konseptista, mutt täähän vaikutti tosi kivalle. Pitäsköhän joskus tulla Helsinki-Vantaalle aamulentoa varten jo illalla vaikka Helsingissä asun? Ihan vain uteliaisuutta. 😀

  • Emma
   25.4.2018 at 09:00

   Haha, miksi nukkua omassa sängyssä jos voi nukkua munassa! 😀

 • Pia / Lyhyenä hetkenä
  23.4.2018 at 21:02

  No jopas on konsepti! Kertakäyttölakana ei tuossa taatusti toimi, kuten todistitkin ja fleecepeittokin on vihonviimeinen valinta: liian ohut, sähköinen ja täynnä mikromuovia. Vähän taitaa vielä olla kehittelyn varaa varustuksessa, mutta varsinaisille unimunille povaan kyllä menestystä. Hieno suomalainen innovaatio!

  • Emma
   25.4.2018 at 09:00

   Joo totta, varustelua voisi vielä vähän viilata, tosin en tiedä nostaisiko se sitten hintaa. Mutta samaa mieltä, että mahtava innovaatio!

 • Kati
  24.4.2018 at 20:07

  Minkälaisessa paikassa nuo munaset on? Tuun nimittäin toukokuussa reissusta koneella, joka laskeutuu n. klo 01 ja sen jälkeen tartteisin muutaman tunnin unoset, pääseekö noihin myös lennon jälkeen jos ovat jossain turvatarkastuksen jälkeen?

  • Emma
   25.4.2018 at 09:03

   Pääsee toki lennon jälkeenkin, paitsi jos matkustat ruumamatkatavaran kanssa. Silloin sun täytyy mennä hakemaan lennon laskeuduttua laukkusi hihnalta, etkä pääse sen jälkeen enää takaisin turvatarkastetulle alueelle. Mutta jos matkustat käsimatkatavaran kanssa, niin ei kun vaan suoraan laskeutumisen jälkeen kävelet ihan sinne T1-terminaalin viimeiseen nurkkaan asti, mistä munat löytyy!

 • Terhi/Fammo matkalla
  24.4.2018 at 22:57

  Tosiaan, nuo munat olisivat tarpeeseen jos tulee lennolta keskiyöllä ja bussi lähtee vasta aamulla. Kyllähän noissa varmaan nukutuksi saisi, mutta niitä ei varmaankaan vuokrata keskellä yötä.

  • Emma
   25.4.2018 at 09:05

   Joo, soveltuvat tosiaan myös paluulentoon yhdistettynä – paitsi jos pitää hakea laukku hihnalta, kuten yllä toiseen kommenttiin vastasinkin. Myös yöaikaan voi vuokrata munan (joko varata etukäteen tai kävellä tiskille kysymään onko vapaita), henkilökuntaa on paikalla!

 • Anna | Tämä matka -blogi
  25.4.2018 at 07:13

  Itse olen noita unimunia kokeillut silloin, kun ne vielä olivat kaikkien käytössä vloituksetta. Aikanaan Kajaani loungessa niitä ainakin oli kaikkien käytössä. Sitten jossain vaiheessa munia ruvettiin siirtelemään terminaalista toiseen ja kerran näin ne varastoituna non-schengen- alueella.

  Minusta noissa saa oikein hyvin levättyä. Nukkuminen kunnolla voi tosiaan olla hieman haasteellisempaa jo ihan kuulutusten takia.

  • Emma
   25.4.2018 at 09:07

   Jep, ne oli viimeksi siellä Kainuu Loungen kupeessa (mäkin yllätyin kun olen ne viimeksi nähnyt siellä ja nyt kun tein varauksen siinä lukikin että portilla 12) ja sitä ennen vissiin jossain portilla 36-37-38. Tossa noilla T1:sen ensimmäisillä porteilla oli onneksi yöllä tauko lennoissa (ja sitä myötä kuulutuksissa) niin, että viimeinen lento taisi lähteä 21-22 aikoihin ja ensimmäinen 06 aikaan.

 • Virpi/Hätälasku
  25.4.2018 at 13:15

  Olen monesti miettinyt unimunaa vaihtoehtona majoitukselle Helsingissä, täältä meiltä lähtiessä kun pitää lähes joka kerta yöpyä Hesassa jos lento lähtee aamulla tai vaikka aamupäivänkin tunteina. Yksin reissatessa tuo on kätsy vaihtoehto, mutta kun mukana on tyttäret, niin hotelli on kuitenkin edullisempi. Mutta varmasti joskus kokeilen. Voi olla kyllä, että unet jäävät lyhyeksi, minulla kun on tapana herätä pienimpäänkin rasahdukseen.

  • Emma
   28.4.2018 at 09:59

   Joo, hyvä pointti! Yksin matkustavalle 45 euroa on kohtuuhinta, mutta jo kaksin reilu satanen hotellihuoneesta ei olekaan enää paljon kalliimpi.

 • Stacy Siivonen
  25.4.2018 at 16:06

  Vähän tyyristä kokoonsa ja varustelutasoonsa nähden, sen takia olen jättänyt unimunat munimaan keskenään. Todellakaan siellä ei ole myöskään mitenkään rauhallista, koska kuulutukset. Kymmenen sentin rako ei myöskään kuulosta kivalta. Olen nukkunut yön Kainuu-huoneen lattialla siinä vieressä ja sanon, että se on kova kilpailija.

  • Emma
   28.4.2018 at 10:01

   Joo, eihän unimuna todellakaan mikään täydellinen ratkaisu ole. Mutra itselleni silti huomattavasti lattialla tai penkillä nukkumista mukavampi ja sikäli hintansa väärti.

 • Ne Tammelat
  25.4.2018 at 16:20

  Tämä on tosi hauska idea ja kiva kuulla, miten homma ihan käytännössä toimi! Tähän ympärille olisi aika helposti tuotteistettavissa paljon matkustusmukavuutta lisääviä asioita, kuten ne yövalot vaikka lisähinnalla, useampia tyynyvaihtoehtoja ja esim. koodilukko, jolla tavarat uskaltaa jättää munaan talteen. Vielä kun sijainti olisi sellainen, etteivät kuulutukset häiritsisi, niin täydellistä 🙂

  • Emma
   28.4.2018 at 10:03

   Koodilukko ois aika jees! Mutta sitä lukuvaloa en kyllä itse kaivannut lainkaan: nukkumaanhan tuonne on tultu, lukea voi vaikka penkillä ilmaiseksi, ja onhan kaikilla tarvittaessa kännykässä taskulamppu tai joku valo.

 • Reissaaja1
  25.4.2018 at 18:04

  Mielenkiintoinen juttu, on nimittäin itsekin munia katsellut ”sillä silmällä”. Olisiko munavirkailijalta voinut pyytää toisen peiton jos kerta olivat paikalla koko yön?
  Juttusi perusteella olisi yrityksellä myös hieman kehitettävää, esim. lamppu munaan tai tila isoimmille matkatavaroille. Ja uskoisi, että jonkinlaisen lukon asentaminen ei paljon maksaisi?

  • Emma
   28.4.2018 at 10:04

   Ois varmaan voinut pyytää, mutta en jaksanut enää kuoriutua munasta ulos sitä varten ☺️

 • Sonja | FIFTYFIFTY
  25.4.2018 at 19:44

  Heh, mä olenkin aina miettinyt, millaista tuolla munassa olisi koisia! 😀 Itsellä ei vaan ole mitään kovin järkevää keissiä, jolloin munaan pitäisi mennä, kun asun kuitenkin Helsingissä. Ps. ”Munavirkailija”! En kestä! 😀

  • Emma
   28.4.2018 at 10:05

   No niinpä, munavitsit on parhaita! ??

 • Sanna I Seven Seas
  25.4.2018 at 21:05

  Tää oli hauska juttu lukea! Olin toki kuullut näistä munista aiemminkin, mutta en tiennyt millaista siellä on nukkua. Täytyykin heti tarkastaa mahtaako Ateenan kentällä olla näitä, kun siellä sattuu lennot aamuyöhön ja ei oikein viitsisi maksaa hotellista puolikasta yötä.

  • Emma
   28.4.2018 at 10:06

   Toivottavasti Ateenasta löytyy munia!

 • Outi
  25.4.2018 at 21:15

  Juuri muutama päivä sitten Tukholmaan lentäessäni kävin pällistelemässä näitä munia. Astelin pokkana sinne alueelle lapseni kanssa kun en yhtään ajatellut että se tosiaan oli ulkopuolisilta suljettu alue. Käännyttivät aika vikkelästi pois. Omissa muistikuvissani kun nuo ovat olleet maksuttomia. Aika köyhiltä nuo petivaatteet kyllä tuntuvat. Tuohon hintaan kun luulisi heruvan jo vähän parempaa vilttiä, mutta toisaalta taas ihan käypä hinta ja vaihtoehto kalliiden lentokenttähotellien sijaan!

  • Emma
   28.4.2018 at 10:07

   Joo, munat oli vielä joku aika sitten maksuttomia päiväsaikaan, mutta ei enää. Kysyntää on siis varmaan riittänyt.

 • Paula - Viinilaakson viemää
  27.4.2018 at 07:52

  Hyvä unimunat! Täytyy aina kannattaa näitä suomalaisia keksintöjä! Mutta minäkin tykkään että hieman hintava se on, varsinkin jos niissä ei ole mitään äänieristyksiä. En ehkä itse nukahtaisi kovin helposti varsinkaan kun en tykkää korvatulpista yhtään. Vaikka toisaalta, onhan sitä sitten ihan aitiopaikalla kun herää, eikä tarvitse lähteä tallustelemaan sieltä hotellilta tai hostellilta kentälle. Parempi tuo kuitenkin kuin lentokentän kylmä lattia.

  • Emma
   28.4.2018 at 10:11

   On juu huomattavasti kivempi kuin lattia tai penkki, mutta eihän 45 euroa ihan pikkuraha ole. Mä en myöskään ole mikään korvatulppien ystävä, mutta olen opetellut niitä käyttämään – ja se on muuten mahtava taito silloin kun on tarvis!

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  27.4.2018 at 09:49

  Toi kyllä kuulostaa teoriassa hyvältä idealta, mutta en oo varma olisinko kuitenkaan kovin innostunut kokeilemaan varsinkin luettuani juttusi 😀 Se, että se ei ole pimeä, lakana ei pysy alla, peitot ja tyynyt on mitä on tai että kuulutukset kuuluvat läpi, ei ole kovinkaan houkutteleva ajatus 😀 Mutta toisaalta, jos joudun yön viettämään lentokentällä, niin ei se noilla aulan kovilla penkeilläkään kovin kivalta ajatukselta tunnu 😀
  Huippua kyllä katsoa kuvia ja kuulla sun mielipide sieltä 🙂 Saa nähdä testaanko itse ikinä 🙂

  • Emma
   2.5.2018 at 17:14

   Joo, eihän tämä hotellia voita saati omaa sänkyä, mutta penkillä nukkumisen kyllä 10-0! 🙂

 • Anni | Rajatapaukset
  27.4.2018 at 10:43

  Kiitos munakokemuksen jakamisesta! 😀 Oon kattellu noita monesti ja miettinyt että mitenköhän homma toimii. Voisin kyllä kanssa ihan hyvin mennä joskus munailemaan ennen aamulentoa. Ihan vaan pelkästään siitä ilosta että voi sitten nonstoppina vääntää muna-aiheisia vitsejä 😛

  • Emma
   2.5.2018 at 17:15

   No hei niinpä, ehtymätön vitsipankki tämä! 😀

 • Elina Marjaana Travel Blog
  27.4.2018 at 19:28

  Onpas hauskoja! En ole kokeillut enkä juuri kiinnittänyt huomiota kentällä, mutta näyttää huomattavasti paremmalta vaihtoehdolta kuin penkillä torkkuminen. Voisin kuvitella nukkuvani oikein hyvin etenkin korvatulppien ja unimaskin kanssa. 🙂

  • Emma
   2.5.2018 at 17:17

   Korvatulpat on kyllä ihan ehdottomat! Unimaskin kanssa nukkumista mun täytyis vielä harjoitella, en osaa oikein nukahtaa sellainen silmillä.

 • Travelloverin Annika
  29.4.2018 at 11:10

  Minua kiehtoo kaikki vähän outo. Siksipä hyvinkin voisin testata munan. Mutta kun asun ehkä 12 kilometrin päässä kentältä, en oikein ole keksinyt perusteltua syytä yöpyä kentällä. Vähän tuotekehittelyä siis vielä niin munasta tulee lähes täydellinen. Kapselihotelliin en menisi. Niistä tulee ruumisarkku lian helposti mieleen. Nuo ovat jotenkin eri. Eivät kyllä mullään järkevällä perusteella.

  • Emma
   2.5.2018 at 17:20

   No joo, ehkä ihan koittamisen ilosta ei kannata laittaa tuohon rahojaan – Helsingissä siis ainakaan, mutta eihän sitä tiedä jos törmäät noihin joskus tarvitessasi jollain muulla kentällä! Kapselihotellit ahdistaa muakin ajatuksena ihan eri tasolla kuin unimunat, mutta kai sellaistakin koittaa vois jos ois ihan pakko.

 • Tuula
  5.10.2020 at 15:52

  Enpäs tiennytkään, että Helsinki-Vantaalta löytyy tuollaisia unimunia! Täytyy sitten kun tämä korona-aika on ohi ja pääsee taas matkaamaan kokeilla. Itsekin ajelen aina Porista saakka omalla autolla ja auto on matkan ajan parkissa. Ensi kerralla kun on aikainen lento voisikin varata tuollaisen munan niin ei tarvitse aikaisin ajella. Tuo herätyspalvelukin kuulostaa ihan mahtavalta, ei ainakaan myöhästy lennolta.

  • Emma
   17.10.2020 at 23:11

   Joo, nää on järkeviä (sitten joskus kun taas pääsee lentämään), kun tulee vähänkään kauempaa kentäll!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  6.1.2023 at 18:15

  Näitä täytyisi joskus kyllä testata, mutta pidän hintaa kyllä kalliina. lähes aina lentomme on Helsinki-Vantaalla kuitenkin iltapivällä, niin senkään takia noita ei ole tullut koitettua. Ideana kuitenkin ilman muuta hauska.

  • emma
   16.1.2023 at 22:02

   Aiemmin nää oli kyllä järkevämmissä hinnoissa. Nyt katsoin tuota Glon Restpodia seuraavalle reissulle, sinne pääsisi yöllä neljäksi tunniksi viidelläkympillä… Tylsää, kun Tampereelle ei kuitenkaan pääse kentältä keskellä yötä ja jotain on keksittävä.

 • Tanja for Takeoff
  10.1.2023 at 18:11

  Kuulosti ensin tosi hyvältä, mutta onpa harmi nuo non-Schengen sijainnit sekä hintojen nousu. Tuossa juuri katselin lentoja Suomeen ja paluulennot sieltä on järjestään niin aikaisin, että ihan jo Helsingin keskustasta lähtienkin joutuisi ottamaan unimunaa kalliimman taksin.

  • emma
   16.1.2023 at 22:03

   No nimenomaan. Kannattaa katsoa myös tuo Restpod!