Thaimaa

Joen toisella puolella Bangkokissa: Thonburin parhaat

27.10.2018

Thonburi, se joen toinen puoli Bangkokissa, on suurelle osalle kaupungin kävijöitä tuntematonta ja tutkimatonta aluetta. Thonburi tarjoaa kuitenkin paljon nähtävää ja on vierailun arvoinen monesta syystä! Siellä pääsee lähelle paikallista elämää pilvenpiirtäjien tuolla puolen sekä seikkailemaan jännille kanaaleille, jotka risteilevät keskellä kaupunkilaisten arkipäivää.

Thonburin puolelle pääsee sekä jokiveneillä että useammasta kohtaa Chao Phraya -joen rannasta pienemmillä lautoilla, jotka seilaavat vain kahden eri puolilla jokea sijaitsevan laiturin väliä. Esimerkiksi Google Maps näyttää kätevästi sekä jokiveneiden että lauttojen pysäkit. Osaan tässä jutussa mainituista nähtävyyksistä on taas kätevintä mennä ensin Skytrainilla Thonburin puolelle ja ottaa sieltä taksi. Tässä vinkkejä retkeen joen toiselle puolella!


Pitkähäntäveneillä Thonburin kanaaleille

Kaikkein parhaan kuvan Thonburin kanaalien elämästä saa kun tutkii niitä pitkähäntäveneen kyydistä. Monella Bangkokin puolen jokivenelaiturilla kaupataan tunnin tai kahden veneretkiä ja voit myös neuvotella veneen ja kuskin ihan omaan käyttöön. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa voit myös esittää omia toiveita kohteista, järjestetyt kierrokset eivät nimittäin välttämättä varsinaisesti pysähdy missään. Vuokrasin itse veneen ihan omaan käyttööni (se herätti kyllä alkuun ihmetystä kuskissa: ”Only one person? It is just you?”) läheltä hotelliani Phra Arthit -laiturilta pariksi tunniksi muutamalla kymmenellä eurolla ja sain neuvoteltua, että haluan pysähtyä kahville Baan Silapiniin (ks. alla). Muista tinkiä veneajelusta!


 

Baan Silapin – The Artist’s House

The Artist’s House on rakennettu upeasti restauroituun pari sataa vuotta vanhaan tiikkipuiseen kanaalinvarren matalaan taloon. Se on ehdottomasti ainakin pienen pysähdyksen arvoinen paikka. Samanlaista fiilistä on vaikea löytää muualta Bangkokista: ihan kuin olisi oikeasti astunut ajassa taaksepäin Thonburin kukoistuksen aikaan, ja mikä ihana rauhakin täällä vallitsee Bangkokin hälyn jälkeen. Jos täällä saisi myös majoitusta, niin haluaisin ehdottomasti Baan Silapiniin pariksi päiväksi aistimaan kanaalien erikoislaatuista tunnelmaa.

Tilassa toimii pieni kahvila, kirjakauppa ja vaihtuvia taidenäyttelyitä. Sen parasta antia on ilmainen thainukketeatterinäytös joka päivä keskiviikkoa lukuun ottamatta klo 14.


Wat Prayoonin kilpikonnatemppeli

Löysin tämän erikoisen, pienen kilpikonnapyhätön ihan vahingossa aikoinaan asuessani Bangkokissa vuonna 2005. Yritin silloin etsiä sille nimeäkin, mutta en löytänyt. Viime vuonna etsin paikan uudestaan ja löysin netistä paikalle nimenkin.

Khao Mor -niminen pieni puisto/pyhättö kuuluu itse asiassa viereiseen Wat Prayoonin temppeliin. Itse temppelissä en ole koskaan käynyt, mutta kilpikonnapyhättöä suosittelen lämpimästi. Täällä on jotenkin erikoislaatuinen tunnelma ja katoksen alle on kiva jäädä hetkeksi istumaan ja mietiskelemään.

Pienessä lammikossa elelee satoja pieniä ja isompia vesikilpikonnia ja hyvässä lykyssä temppelin luota löytyy myyjä, jolta voi ostaa hedelmänpaloja konnille syötettäväksi. Kilppareilla tuntuisi olevan täällä ihan makoisat olot. Se miksi täällä tällainen kilpparilammikko on, ei ole minulle vieläkään selvinnyt.Thonburin muut temppelit

Thonburin puolella on useita muitakin upeita temppeleitä. Niistä ehkä kuuluisin on Wat Arun, aamunkoiton temppeli. Suurin osa ihmisistä tyytyy kuvaamaan Wat Arunia joelta käsin tai Bangkokin puolelta, mutta temppelin korkeaan torniin voi myös kiivetä ihailemaan näkymiä.


Kuva: Wikimedia Commons by Diliff CC-BY-SA-3.0

Wat Kalayanamitin temppeliä ei myöskään voi olla joelta huomaamatta. Temppelin alue on mielenkiintoinen ja sisältä löytyy muun muassa valtava kultainen, istuva buddha. Sisäänpääsy on ilmainen.Thonburin kattobaarit

Bangkokin reissu ei ole täydellinen ilman ainakin yhden auringonlaskun ihailua jollakin sen monista kattobaareista. Tunnetuimmat kattobaarit löytyvät Bangkokin keskustasta, mutta myös Thonburin puolella on muutama todella hyvä. Etenkin jos olet jo katsellut maisemia toisesta suunnasta, on yllättävän jännä nähdä ne myös joen toiselta puolelta keskustaan päin! Kokeile vaikka Hiltonin Three Sixty Loungea tai Avani Riversiden Attitudea. Molemmat tarjoavat ilmaisen venekuljetuksen joen toiselle puolelle Sathorn-laiturilta.Vaatimattomamman 342 Barin kattoerassi

Uivat markkinat

Bangkokin suosituimpiin päiväretkiin kuuluu legendaariset Damnoen Saduakin uivat markkinat parin tunnin ajomatkan päässä. Lähempää Thonburistakin löytyy kuitenkin parit kivat pienemmät markkinat, esimerkiksi ihan lähekkäin sijaitsevat Klong Lat Mayom ja Taling Chan. Molemmat ovat auki vain viikonloppuisin.

Oma kokemukseni Bangkokin uivista markkinoista rajoittuu vuosien takaiseen visiittiin Damnoen Saduakin markkinoilla. Kuvat ovat sieltä:Thonburin erikoisia museoita

Tykkäätkö näyttävistä pitkähäntäveneistä? Historiasta ja kuninkaallisesta loistosta? Thaimaalaisesta kultaa ja värejä pursuavasta käsityöstä? Siinä tapauksessa pistäydy katsomaan yltäkylläisesti koristeltuja kuninkaallisia jokiveneitä Royal Barges -museoon.

Tai jos tykkäät vähän synkemmistä kohteista, vieraile Thonburin puolella Siriraj-sairaalan Forensic Museumissa. Museossa on esillä kaikkea makaaberia formaldehydiin säilötyistä sikiöistä avattuihin ruumiisiin.


Kuva: Lerdsuwa [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons