Hongkong

Hongkongin saaret: syrjäinen Tap Mun

4.7.2016

Moni mieltää Hongkongin pelkäksi suurkaupungiksi ja isoksi pilvenpiirtäjien massaksi, mutta tiesitkö että Hongkongiin kuuluu myös 263 pienempää saarta? Turistit vierailevat näistä useimmiten Hong Kong Islandilla (se on se pääsaari, jolla on mm. Victoria Peak), Lantaulla (saari jolla mm. Hong Kong Disneyland sijaitsee) tai Lammalla. Niistä lopuista 260 saaresta suurin osa onkin joko asumattomia tai muuten hankalasti saavutettavia.

Tein päiväretken Tap Mun -saarelle, Hongkongin koilliseen saaristoon. Saari on vanha Hakka- ja Tanka-heimojen kalastajayhteisö, jossa on aikanaan asunut jopa 5 000 ihmistä. Tätä nykyä saarella asuu vakituisesti noin 100 ihmistä, jotka saavat elantonsa lähinnä vierailevista matkailijoista.


5 kesä 11
Lautta mantereelta Tap Munille


Saaren asuttu osa on pinta-alaltaan pieni ja sen ympäri kiertää noin 2,5 kilometrin mittainen kävelyreitti. Reitti kulkee ohi merenjumalattaren, Tin Haun, temppelin ja hylätyn koulurakennuksen ylös epäviralliselle telttapaikalle ja paviljongille. Täältä kävelypolku kiertää rannan tuntumassa saaren kärjen ja palaa kylän pienten talojen välistä laivalaiturille.


5 kesä 47
5 kesä 27
Saarella laiduntaa villiä karjaa
5 kesä 58


Saarella toimi myös koulu vuosina 1913-2003. Parhaimmillaan 1960-70-luvuilla King Lamin koulussa opiskeli satoja kalastajayhteisön lapsia ja nuoria. 1990-luvun lopussa opiskelijoita oli enää muutama kymmenen. South China Morning Post -lehti haastatteli vuonna 2002 koulun viimeistä ja ainoaa opiskelijaa, Ka-po-nimistä tyttöä, ja hänen opettajaansa herra Chuta. Ka-pon opettaja tuli saarelle joka päivä lautalla mantereelta opettamaan ainoaa oppilastaan. Lehti tituleerasi Ka-poa Hongkongin yksinäisimmäksi koulutytöksi, mutta hän itse vakuutti viihtyvänsä koulussa. Ka-pon lopettaessa peruskoulun vuonna 2003 koulu suljettiin.

Laiturin tuntumassa on päiväsaikaan auki pienenpieni kauppa, josta saa mm. vettä ja pientä retkievästä. Vanhat rouvat myyvät myös etenkin veneiden saapumisen aikoihin itse kuivaamiaan kaloja rannassa. Pieniä kotikeittiöravintoloita saarella on muutama.


5 kesä 87
Saaren ympäri käveltyäni seurasin ruuantuoksua muutaman muovipöydän ravintolaan ja sain muuten parasta paistettua mustekalaa ikinä!
5 kesä 71
Ravintola on tuon vaaleansinisen katoksen alla – mereneläviä tuotiin keittiöön suoraan veneestä
5 kesä 94


Miten Tap Munille pääsee: ota lautta joko Ma Liu Shui -laiturista (lähellä University-metropysäkkiä) tai Sai Kungista. Lauttojen aikataulut löydät täältä.


 • Anna | Muuttolintu.com
  6.7.2016 at 03:42

  Mielenkiintoista! Täytyy pistää korvan taakse seuraavaa Honkkareiden reissua varten. Hongkong on kyllä tosi monipuolinen! Mielenkiintoinen tuo tarina tuosta koulusta myös.

  • Emma
   11.7.2016 at 18:54

   Hongkong on niin ihana! Kohta on julkaisuvalmiina jutut vielä parista muustakin saaresta, seuraa ihmeessä jos kaipaat vinkkejä vähän erilaisiin retkiin Honkkarissa! 🙂

 • Teija / Lähdetään taas
  11.7.2016 at 12:30

  No minä en ole kyllä tiennyt noista saarista yhtään mitään. Tuo kuulostaa kyllä tosi kivalta päiväretkeltä! On mahtanut kyllä ateria olla herkullinen ja tuore, jos merenelävät ovat tulleet juuri veneestä. Nam!

  • Emma
   11.7.2016 at 12:43

   Ja henkilökunnalla joko sukelluspuku päällä tai vähintään saappaat jalassa 😀 Oli kyllä herkullista, toivottavasti pääsen saarille vielä uudestaan!

 • Johanna Hulda - Discovering Sunbeams
  12.7.2016 at 23:18

  Ihan liikutuin tuosta koulutarinasta, miten ihanaa että viimeinen oppilas sai käydä koulunsa loppuun omassa opinahjossaan! Olisin kyllä heti ensimmäisenä tutkimassa sitä hylättyä koulua sormet syyhyten. Sympaattisen oloinen ja kauniin vehreä saari muutenkin. Pitää mennä käymään jos joskus Hong Kongiin eksyn!

 • Paula - Viinilaakson viemää
  13.7.2016 at 15:55

  Mielenkiintoisen tuntuinen paikka. Tuollaiset pikkusaaret on varmaan juuri niitä paikkoja joissa pääsee lähelle sitä oikeaa, paikallista elämää. Tykkään sellaisista retkistä paljon!

 • salaine
  14.7.2016 at 16:19

  Voi olet löytänyt hienon helmen isosta kaupungista! Tuli ihan vesi kielelle tuosta mustekalasta ja siitä, että kalaa tuotiin tuoreena veneestä koko ajan. NAM

 • Miika ♥ Gia | matkakuume.net
  15.7.2016 at 19:53

  Hong Kong! ♥

  Oi siitä on liian pitkä aika kun olemme siellä käyneet. Viimeeksi meidän piti lähteä Big Buddhalta seikkailemaan pienempiin kyliin, mutta jaksaminen oli niin lopussa sinä päivänä, ettei kyetty. Haluaisin tutustua juuri näihin kaikkiin puoliin Honkkarista. Enemmän diggailen siellä kaupungissakin Kowloonin rähinäpuolesta, ja nämä autenttisemmat paikat olisi mukava nähdä.

  Suurin onni -blogin Henna kertoi joskus että veneretki takaisin pääsaarelle saattaisi tuoda mukanaan myös harvinaisia vaaleanpunaisia delfiinejä nähtäville. Oletko törmännyt niihin?

  • Emma
   18.7.2016 at 09:01

   Joo, niistä delfiineistä kyllä paljon puhutaan, mutta ei ole ikävä kyllä koskaan sattunut kohdalle. Ehkä seuraavalla reissulla 🙂

 • Meidän matkassa / Monna
  15.7.2016 at 22:25

  Hei teillähän on samanlainen idea blogissa kuin meilläkin Annen kanssa, eli kaksi ystävää jakaa saman intohimon matkustamiseen ja kirjoitellaan sitten yhdessä blogia, kiva 🙂 Hongkongista olen kuullut paljonkin tarinoita miehen siskolta, joka vietti siellä työharjoittelussa viime syksyn, mutta tällaiselle saarelle en muista hänen ehtineen. Mielenkiintoinen postaus ja uusi erilainen kohde! 🙂

  • Emma
   18.7.2016 at 09:01

   Joo, tää on paljon kivempaa kaksin! 🙂

 • Arna / Cocoa etsimässä
  16.7.2016 at 13:27

  Vitsit mikä paikka! Ainakin tämän jutun ja näiden kuvien perusteella vaikuttaa, että tämä on juuri sellainen piilotettu helmi, jollaisia sitä yrittää matkoillaan löytää. Me ollaan käyty Hongkongissa muutaman päivän visiitillä muutama vuosi sitten ja ollaan siitä lähtien haaveiltu paluusta. Ei kyllä silloin tiedetty tästä tai mistään muistakaan pikkusaarista, eikä niin lyhyellä visiitillä jaksettu suurkaupungin ulkopuolisia juttuja paljon selvitelläkään, mutta seuraavalla kerralla haluan tänne ja muillekin pikkusaarille. Kiitos erinomaisesta vinkistä siis!

  • Emma
   18.7.2016 at 09:02

   Ole hyvä:) Ja näitä pikkusaaria on tulossa blogiin vielä lisää!

 • Teppo/Tämä matka
  17.7.2016 at 08:49

  Mainio vastakohta superurbaanille metropolille, missä jatkuva melu ja ihmispaljous. Samalla voi astua 50 vuotta taaksepäin ja fiilistellä kalastajakylän elämää. HK:ssa on erinomainen ’kansallismuseo’, mutta ei siellä pääse noin hyvin tunnelmaan. Odotan kyllä tulevia raportteja muilta saarilta mielenkiinnolla.

  • Emma
   18.7.2016 at 09:04

   Joo, just tää – saarille pääsee pakoon suurkaupunkia mutta kuitenkin ihan yhtä aitoon Hongkongiin!