Suomi

Pintxo-viikko 2017 – ruokajuhlaa Tampereella

16.8.2017

Pintxo-viikko – Tampereen vuoden herkullisin viikko ja ehkä koko Suomen paras koko kansan ruokakarnevaali on taas täällä! Tällä viikolla herkutellaan maanantaista perjantaihin pohjoisespanjalaisilla pienillä alkupaloilla pintxoilla.

”A pincho, pintxo or pinchu is a small snack, typically eaten in bars, traditional in northern Spain. They are usually eaten in bars or taverns as a small snack while hanging out with friends or relatives; thus, they have a strong socializing component, and in the Basque country and Navarre they are usually regarded as a cornerstone of local culture and society. They are related to tapas, the main difference being that pinchos are usually ’spiked’ with a skewer or toothpick, often to a piece of bread.” – Wikipedia

Tänä vuonna mukana on kaikkiaan 54 tamperelaista ravintolaa, jotka kaikki tarjoavat vähintään yhden uniikin pintxokilpailuun osallistuvan pikkuherkun 3 euron hintaan. Useimmilla on tarjolla lisäksi muitakin pintxoja ja niille sopivia juomia 2-5 eurolla.

Me aloitimme kierroksen Tampere-talon uudesta Tuhto-ravintolasta ja sen tänään yleisölle auki olleesta kattopuutarhasta (tamperelaisten ravintoloiden keittiöpuutarhoista ja kaupunkiviljelystä voit lukea lisää tästä jutustani). Katolla viljellään melkein kaikki ravintolan annoksiin käytettävät kukat ja lisäksi sieltä saadaan Tuhton käyttöön muun muassa kesäkurpitsaa, tomaattia, paprikaa, chiliä ja mausteyrttejä.


tampere pintxo viikko tampere-talo
Tampere-talon kattopuutarha. Kuva: Kivireki-hanke, Käymäläseura Huussi
tampere pintxo viikko tuhto
Tuhton kilpailuannos oli graavilohitartar sekä tillistä ja kuivatusta lohennahasta tehty näkkileipä

Jatkoimme Tampere-talosta muihin Tammelan kohteisiin. Sasorissakin kilpailupintxo oli lohta (tosi moni ravintola on muuten valinnut jostain syystä tänä vuonna nimikkopintxoonsa lohta tai muuta graavattua kalaa) ja sen lisäksi maistoimme piimäpannacottaa.


tampere pintxo viikko sasor


Lappi-teemaisen Ravintola Dabbalin pintxossa oli savuporoa, puolukkaa ja rosmariinia ruisleivällä:


tampere pintxo viikko dabbal


Seuraava kohteemme Gastropub Praha tarjoili kilpailupintxonaan paistettua possua, gulassia ja smetanaa röstiperunalla – tosin me olisimme lähettäneet kilpailuun mieluummin maistamamme kakkosvaihtoehdon, jossa possun kaverina oli muun muassa tuorejuusto-chorizolevitettä ja limemarinoitua kesäkurpitsaa:


tampere pintxo viikko


Jo kahtena vuonna peräkkäin kilpailun voiton napannut Bistro Julienne hurmasi välittömän lämpimällä asiakaspalvelullaan ja omalaatuisella otteellaan: kilpailuannokset valmistettiin tilauksesta!


tampere pintxo viikko
”Kepappi” sisälsi mm. karitsaa, sipulia ja rapeaksi paistettua lehtikaalia
tampere pintxo viikko


Piazzan pintxovalikoimalta uskalsin odottaa viime vuoden kokemuksen perusteella paljon (juttu viime vuoden pintxo-kilpailusta on muuten luettavissa täällä) enkä pettynyt! Näitä olisi tehnyt mieli maistaa ihan jokaista!


tampere pintxo viikko
tampere pintxo viikko
Kilpailupintxossa on härkätatakia wasabiaiolilla. Sen kaveriksi valitsimme aivan kertakaikkisen suussasulavan mangobruleen.

Izakaya Nomun kilpailupintxo oli sakemarinoitua possua – ja sille saa kyytipojaksi sakea kolmella eurolla! Tarjolla on myös vege- ja kalavaihtoehto.


tampere pintxo viikko


Ensimmäinen pintxoilta oli hyvä lopettaa ravintolaan, joka taatusti tietää mitä tässä kisassa tekee, nimittäin espanjalaiseen tapasbaari Ineziin. Kilpailupintxo kampasimpukkaterriini sitruunakreemillä ja ilmakuivatulla härällä oli mainio yhdistelmä Espanjan makuja, mutta täälläkin kakkosvaihtoehto nousi suosikiksemme. Jokirapupintxo oli kenties koko illan paras!


tampere pintxo viikko


Katso tarkemmat ohjeet ja osallistuvat ravintolat Tamperradan sivuilta ja lähde mukaan ruokakarnevaaliin! Vuoden 2018 pintxokarnevaalin päivät ovat muuten jo vahvistuneet: pistäkääpä 13.-17.8.2018 kalentereihin, silloin herkutellaan taas!

 • Anna | Tämä matka -blogi
  26.8.2017 at 12:23

  Kivasti olimme näköjään kiertäneet melko eri ravintoloita. Olisko teillä joku erityinen valintakriteeri, jonka mukaan etenitte. Me kiersimme sen mukaan, mitkä olivat hotellistamme asiallisen kävelymatkan päässä.

  Tässä oma postaukseni tempauksesta. Lisää tämän sinun juttusi myös omaan blogiin, niin ehkäpä ensivuonna tapahtumasta tietoa etsivät löytävät nämä kirjoitukset!

  http://www.tamamatka.fi/tampere-tamperrada-pintxos-annokset/

  • Emma
   28.8.2017 at 08:06

   Me lähdettiin ensimmäisenä iltana (josta tämä juttu) liikkeelle tuolta Tampere-talosta kun silloin pääsi käymään kattopuutarhassa. Ja edettiin siitä sitten kaikki Tammelan alueen paikat Hämeenkadun itäpään paikat. Seuraavana päivänä tein vielä toisen kaverini kanssa Näsinneulasta alkaneen kierroksen, jolla edettiin Hämeenpuistoon ja Keskustorille. Yhteensä maistoin 19 pintxoa. Kiitos linkityksestä (sulla tulee muuten tosi hienosti nuo linkit, mitä kautta teet ne?), lisään sun jutun myös omaani!

 • Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä
  27.8.2017 at 14:59

  Nam! Kuulostaa erittäin maukkaalta tapahtumalta! 🙂 Kuvissa olevat annokset näyttävät herkullisilta. Pitää laittaa korvan taakse, jos vaikka ensi vuonna ”sattuisin” lomailemaan Tampereella tapahtuman aikaan… 😉

  • Emma
   28.8.2017 at 08:07

   Kannattaa ehdottomasti jo pistää ensi vuoden kalenteriin! 😉