Tampereella järjestetään tänä syksynä jo neljättä kertaa pintxoviikko, jolloin paikalliset ravintolat tarjoilevat omaa näkemystään pohjois-espanjalaisesta sormiruuasta 2 euron kappalehintaan. Mukana on kaikkiaan 34 hyvin eri tyyppistä ravintolaa: pintxon saa toteuttaa omalla tyylillään eikä kilpailun järjestäjä ole antanut siihen tarkempia ohjeita tai määritelmiä.
Pintxoviikko on siis tosiaan myös kilpailu, jonka voittajaksi tuomaristo valitsee ”gastronomisesti mielenkiintoisimman annoksen, joka uudistaa luovasti pintxokulttuuria maun ollessa kuitenkin pääroolissa”. Kilpailun idea on leikkimielinen ja tarkoitus on haastaa uusia asiakkaita tutustumaan laajaan tamperelaiseen ravintolatarjontaan.
Minä kiersin maistamassa kisatarjonnasta puolet. Tältä näytti – ja maistui:
Izakaya Nomu tarjosi futomakin kylmäsavulohimoussella (kilpailuannos) sekä vaihtoehtona vegepintxon
Piazza Foodfactoryn neljä erilaista pintxoa: pastramihärkää ruisleivällä, ylikypsää härkää vaalealla leivällä, suklainen crème brûlée ja marjatartaletti
Armas Kuppilan kuusenhavulla maustettu karjalanpiiirakka tattimunavoilla (kilpailupintxo), broilerpyörykkä chilikastikkeella ja spelttinäkkärillä sekä suklaabrownie ruusukreemillä ja kirsikalla
Bodega Saludin grillattua härkää, piperradaa ja romescoa (kilpailuannos) sekä savulohimousse-kurkku-pintxo
Piemonten mustekalanmustefritataa ja katkarapua (kisa-annos) sekä omatekoista ricottajuustoa ja kurpitsahilloa
Gastropub Nordicin kilpailupintxo oli kurkkukeittovaahto, toinen pintxo sisälsi nokkospestoa ja lämminsavulohta
Dining26:n pintxo oli hankalin kuvattava hämärässä ravintolassa kynttilän valossa. Se sisälsi linnunmaksaterriiniä ja melonichutneyä vesikeksillä.
Champagne Bar Santé tarjosi kisapintxossaan smetanaa, kaviaaria ja katkarapua, toisena pintxona söimme porosarven.
August von Trappe tarjosi kisapintxossaan mustekalaterriiniä, sinisimpukkaa ja romescoa, lisäksi maistoimme katkarapu skagen -pintxon
Valinnan vaikeutta Ravintola Masuunissa, otimme kaikki kolme: kisapintxossa on mätimajoneesia ja uutta perunaa ruisleivällä, toisena pintxona härkärilletteä ja fenkolia, kolmantena kylmä kantarellimunakas
Burger Bar Bullin pintxo oli pastramileipä, jossa oli mm. wasabia
Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolan vol-au-vent: possua, salsaa ja dijon-ranskankermaa taikinakuoressa
Kalaliike Nygren (joka ei siis ole ravintola vaan kalakauppa!) tarjosi liekitettyä lohta ja itämaisia makuja bao-sämpylässä
Astorin kisapintxossa on graavilohta ja fenkolia, vegepintxossa cheddaria, pestoa ja chilihilloa
Pikkubistro Kattila on viime vuoden yleisöäänestyksen voittaja ja ymmärrän kyllä miksi! Täällä on todella panostettu tapahtumaan: valikoimassa on lähes parikymmentä herkullista suolaista ja makeaa vaihtoehtoa, myös useampi vege. Kisapintxossa on savulahnamoussea, pekonia ja mallasleipää, lisäksi maistoin punajuurikakkua.
Huberissa maistoin nautaa ja palsternakkapyrettä
Tiiliholvin kisa-annos on vadelmamacaron ankanmaksatäytteellä, toinen maistamani pintxo on versio falafelista
Pintxokilpailussa on erityisen kivaa (paitsi tietysti se, että pääsee maistamaan kymmeniä ihania erilaisia makuja) se, että mukaan lähtee vuosi vuodelta enemmän ja erilaisempia ravintoloita. On hauskaa, että näin edullisesti pääsee kokeilemaan uusia, erikoisempiakin makuja ja tutustumaan uusiin ravintoloihin. Oikeastaan ainoa harmitus useammankin ravintolan kohdalla oli kertakäyttöastiat. Siis oikeesti! Tyypit näkee vaivaa pintxojen ulkonäön eteen ja houkuttelee hyvässä lykyssä sisään tuhansia uusia potentiaalisia asiakkaita ja sitten se kaunis ja herkullinen pintxo tarjoillaan asiakkaalle kertakäyttölautaselta ja vielä karmean tusinahuoltoasemaservetin kanssa.
Itse arvostin erityisesti niitä kisa-annoksia, joissa ravintolan luonne pääsi rehellisesti esille. Omia lemppareitani olivat Nomun futomaki, Piemonten katkarapu-fritataleipä sekä Kattilan savulahnamousse.
Tänä vuonna sain siis kerättyä puolet, ensi vuonna tavoitteena on maistaa kaikki kilpailuannokset!
Kaikki kilpailuannokset ja lisätietoja löytyy Tamperradansivuilta.
**
EDIT: Tuomaristo on julistanut vuoden 2016 pintxokilpailun voittajaksi Bistro Juliennen, yleisön suosikiksi nousi tänäkin vuonna Pikkubistro Kattila!
Ihanaa että tällaisia maistelufestareita järjestetään! Tuo olisi Espanjateemansa puolesta ollut itseänikin kiinnostava tapahtuma, mutta kotiuduin juuri Porvoon SMAKU-kierrokselta ja tie vie Tampereelle ensi viikonloppuna 🙂
Itseä otti päähän tämä, kun luin Aamulehdestä siitä vasta tapahtuman avajaispäivänä. Oli sovittuna menoa koko viikko, niin en pystynyt muuttamaan enää ohjelmaa. Viime vuonna tuli sentään käytyä muutamassa paikassa, tuo koko tarjonta olisi kiva saavuttaa parina päivänä. Täytyy ottaa ensi vuonna lomaa tuolloin!
Joo, koko tarjonta on mahdollista käydä läpi jopa parissa illassa jos ottaa joka paikassa vain kilpailupintxon. Mutta mulle houkutukset syödä muitakin oli liian kovat, joten mun täytyy varata koko viikko että ehdin kiertää ensi vuonna kaikki osallistujat 🙂
Mahtava etes saada tietää, että tällainen tapahtuma on jossakin olemassa! Mie nimittäin rakastan pinxtoja ja valitsen niitä aina kun rahat riittää Rovaniemelläkin. Täällä saa kans tosi hyviä. Mie ehkä enemmän olen sellaisten perinteisten pinxtojen ystävä, mutta saattaisin vaan sulaa näillekin erikoisuuksille. <3
Oooo! Enpä tiennyt tällaisesta tapahtumasta. Muutin Tampereelle vuosi sitten, mutta olisiko osunut sitten johonkin reissuviikkoon, kun en tästä tiennyt. Tälläkin kertaa jälleen reissussa. Oh well. Ehkä ensi vuonna sitten mukaan? 😀
Tampereella on kyllä pitkin vuotta ihanasti kaikenlaisia ruokaviikkoja ja kampanjoita. Ravintolatarjonta muutenkin erinomainen. <3 Kannatti tamperelaistua!
Mielenkiintoinen konsepti. Mielelläni maistelisin moisia. Kivat kuvat ja mukava, että olit kuvien alle laittanut ruokien nimet. Muuten on vaikea saada ruokakuvista mitään irti jos ei tiedä mitä herkkuja kuvassa on. Mua kiinnostaisi maistaa tuo kuusenhavulla maustettu karjalanpiirakka vaikke se ei kyllä kovin Espanjalaiselta kuulosta.
miraorvokki
19.8.2016 at 18:44Voi rähmä! En koskaan muista tätä tapahtumaa. Tänäkin syksynä jää välistä… Näyttää ihan järjettömän hyvältä ja hinnat eivät ole pahoja olleskaan. 🙂
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
21.8.2016 at 17:47Ihanaa että tällaisia maistelufestareita järjestetään! Tuo olisi Espanjateemansa puolesta ollut itseänikin kiinnostava tapahtuma, mutta kotiuduin juuri Porvoon SMAKU-kierrokselta ja tie vie Tampereelle ensi viikonloppuna 🙂
Emma
23.8.2016 at 13:42Mä kans kuolailen tota Porvoon tapahtumaa, katsotaan pääsiskö viikonloppuna käymään!
Kohteena maailma / Rami
23.8.2016 at 21:32Itseä otti päähän tämä, kun luin Aamulehdestä siitä vasta tapahtuman avajaispäivänä. Oli sovittuna menoa koko viikko, niin en pystynyt muuttamaan enää ohjelmaa. Viime vuonna tuli sentään käytyä muutamassa paikassa, tuo koko tarjonta olisi kiva saavuttaa parina päivänä. Täytyy ottaa ensi vuonna lomaa tuolloin!
Emma
24.8.2016 at 08:55Joo, koko tarjonta on mahdollista käydä läpi jopa parissa illassa jos ottaa joka paikassa vain kilpailupintxon. Mutta mulle houkutukset syödä muitakin oli liian kovat, joten mun täytyy varata koko viikko että ehdin kiertää ensi vuonna kaikki osallistujat 🙂
Maarit Johanna
24.8.2016 at 20:22Mahtava etes saada tietää, että tällainen tapahtuma on jossakin olemassa! Mie nimittäin rakastan pinxtoja ja valitsen niitä aina kun rahat riittää Rovaniemelläkin. Täällä saa kans tosi hyviä. Mie ehkä enemmän olen sellaisten perinteisten pinxtojen ystävä, mutta saattaisin vaan sulaa näillekin erikoisuuksille. <3
Lotta | Watia.fi
27.8.2016 at 11:05Oooo! Enpä tiennyt tällaisesta tapahtumasta. Muutin Tampereelle vuosi sitten, mutta olisiko osunut sitten johonkin reissuviikkoon, kun en tästä tiennyt. Tälläkin kertaa jälleen reissussa. Oh well. Ehkä ensi vuonna sitten mukaan? 😀
Tampereella on kyllä pitkin vuotta ihanasti kaikenlaisia ruokaviikkoja ja kampanjoita. Ravintolatarjonta muutenkin erinomainen. <3 Kannatti tamperelaistua!
Emma
29.8.2016 at 08:16Tervetuloa tamperelaistumaan! Täytyy tehdä ensi vuonna joku tamperelaisten matkabloggaajien pintxo-turnee! 🙂
Paula - Viinilaakson viemää
28.8.2016 at 01:32Mielenkiintoinen konsepti. Mielelläni maistelisin moisia. Kivat kuvat ja mukava, että olit kuvien alle laittanut ruokien nimet. Muuten on vaikea saada ruokakuvista mitään irti jos ei tiedä mitä herkkuja kuvassa on. Mua kiinnostaisi maistaa tuo kuusenhavulla maustettu karjalanpiirakka vaikke se ei kyllä kovin Espanjalaiselta kuulosta.
Emma
29.8.2016 at 08:16Tää olikin kiva kuulla että mikä oli (kuvan perusteella) näistä suosikki! 🙂