Yhteistyössä Matkatoimisto Traveller Oy
Tein viime kesänä unohtumattoman kahden viikon roadtripin Pamirin valtatiellä Keski- Aasiassa. Pamirin valtatie on nimitys M41-tielle joka alkaa Afganistanista ja kulkee sitten yli 2 000 kilometrin matkan läpi Uzbekistanin, Tadžikistanin ja Kirgisian vuoristojen. Pamirin maantietä kutsutaan myös maailman katoksi: se on maailman toiseksi korkein maantie nousten korkeimmillaan 4 655 metriin. Aikoinaan se oli myös osa legendaarista Silkkitietä.
Matkustin Pamirin valtatiellä Matkatoimisto Travellerin järjestämällä ryhmämatkalla. Me matkanjohtajamme mukaanlukien kahdeksan seikkailijaa ajoimme kahdessa viikossa melkein koko reitin päästä päähän: Tadžikistanin pääkaupungista Dushanbesta Kirgisian pääkaupunkiin Bishekiin. Etukäteen jännitti: miten elimistö reagoisi yli 4 000 metrin korkeuksiin, olisiko vuoristossa kylmä nukkua, onko Afganistanin rajalla vaarallista, mitähän siellä saa syödäkseenkään… Varmaksi tiesin joka tapauksessa jo hyvissä ajoin sen, että tämä matka tulisi olemaan jotain täysin erilaista kuin mikään aiempi reissuni ja todennäköisesti huikea kerran elämässä -kokemus!
Pidin pitkästä aikaa reissun päällä myös matkapäiväkirjaa ja kirjoitin muistiin kaikenlaisia pieniä yksityiskohtia, tuokiokuvia ja fiiliksiä, jotka varmaan muuten olisin helposti unohtanut tai ne olisivat jääneet isompien juttujen jalkoihin. Jälkikäteen olen tosi tyytyväinen, että kirjoitin asioita ylös, sitä täytyisi muistaa tehdä reissussa useamminkin!
Rakas päiväkirja…
Reissupäiväkirjojeni pohjalta kirjoitin blogiin peräti kahdeksan kirjoituksen sarjan. Tässä lyhyet teaserit sekä linkit, joista pääset varsinaisiin juttuihin kuvineen:
Päivä 1 Dushanbesta Kalai-Khumbiin
Tutustuttuamme muutaman päivän Tadžikistanin pääkaupunkiin ja sen ympäristöön pakkasimme autot ja lähdimme Pamirin valtatielle. Jo reissun ensimmäisenä päivänä koimme jänniä juttuja: ylitimme 2 000 metriä korkean solan maanvyöryineen, näimme vaarallisen näköisen kolarin jyrkällä vuoristotiellä ja vietimme yön vain muutaman kymmenen metrin päässä Afganistanin rajasta.
Päivät 2-3 Kalai-Khumbista Khorogiin
Seuraava päivä sisälsi matkan huonokuntoisimmat ja pelottavimmat vuoristotiet: parin sadan kilometrin matkaan Kalai-Khumbista Khorogiin kuluikin melkein yhdeksän tuntia. Pysähdyimme noin 2 200 metrin korkeudessa sijaitsevaan Khorogin pikkukaupunkiin totuttelemaan korkeaan ilmanalaan pariksi päiväksi.
Päivä 4 Khorogista Yamgiin
Khorogista lähdimme ajamaan Afganistanin rajaa seuraten etelämmäs varsinaiselta Pamirin valtatieltä. Yhtyisimme siihen jälleen kolmen päivän päästä tien kavutessa reitin kaikkein korkeimman huipun yli. Tänään koimme muun muassa parantavan mineraalikylvyn ja nousimme taas edellispäivää korkeammalle: yöpaikkamme sijaitsi 2 800 metrissä pienessä Yamgin kylässä.
Päivä 5 Yamgista Langariin
Jatkoimme ajamista Wakhanin laaksossa ja opimme paljon sikäläisistä tavoista ja ihmisistä. Yöpymäänkin pääsimme ajopäivän päätteeksi perinteiseen Pamiri-taloon, joka on rakennettu ikivanhojen zarathustralaisten tapojen mukaan.
Päivä 6 Langarista Bulunkuliin
Seuraavaa päivää jännitin varmaan kaikkein eniten: nyt oli meinaan tiedossa ensimmäistä kertaa nousu yli 4 000 metrin korkeuteen. Mitä jos minulle tai jollekin muulle meidän reissuporukasta tulisi pahoja vuoristotaudin oireita? Päivä oli täynnä muitakin kohokohtia: satoja suloisia pulleita murmeleita ja huikaisevia maisemia Tadžikistanin kylmimmämmässä paikassa (talvisin jopa -70 C)!
Päivä 7 Bulunkulista Murgabiin
Lähestyimme vähitellen Kirgisian rajaa ja se alkoi näkyä muun muassa ihmisten pukeutumisessa. Ajoimme Kiinan rajaa seuraten viimeiseen Tadžikistanin yöpymispaikkaamme Murgabiin, jossa vierailimme värikkäillä kirgisialaisilla konttimarkkinoilla.
Päivä 8 Murgabista Sary-Tashiin
Tänään ylitimme Tadžikistanin ja Kirgisian rajan korkealla vuoristossa. Sitä ennen ajoimme vielä läpi Tadžikistanin salaperäisen Area51:n, ylitimme reissun korkeimman solan lähes 4 700 metrissä ja söimme lounasta kauniin Karakul-järven rannalla.
Päivät 9-11 Sary-Tash – Osh – Bishkek
Aamulla kirgisialaisesta majatalosta herätessämme näimme illalla pilvien peitossa olleen 7 134 metriä korkean Lenin-vuoren huipun. Ajomatkalla historialliseen Oshin kaupunkiin näin enemmän hevosia kuin olen ikinä tähän ikään mennessä missään nähnyt! Seuraavana päivänä jätimme lopullisesti roadtrippailun ja teimme viimeisen siirtymän Air Manasin siivin Kirgisian pääkaupunkiin Bishekiin.
Miten valmistautua Keski-Aasian reissuun?
Jos suunnittelet matkaa Keski-Aasiaan (Kazakstaniin, Kirgisiaan, Tadžikistaniin, Turkmenistaniin, Uzbekistaniin tai muille seuduille noilla main), oli se sitten roadtrip vuoristossa tai reissu kaupunkiin, ota huomioon perusmatkavalmistelujesi lisäksi ainakin nämä:
- Pääuskonto alueen maissa on islam, huomioi se mm. pukeutumisessa.
- Sää voi yllättää: kesät voivat olla polttavan kuumia, talvet taas niin kylmiä ja lumisia että tiet on suljettu. Varaudu säähän erityisesti korkeammalla vuoristossa.
- Vuoristoteillä ajaminen vaatii taitoa ja hermoja. Suosittelen lämpimästi kuskia ja paikallista opasta!
- Matkusta turvallisesti: tutki etukäteen esimerkiksi miten neuvotaan toimimaan maanjäristyksen sattuessa. Lue myös Ulkoministeriön matkustustiedotteet alueelle.
- Varmistu siitä että matkavakuutuksesi ja rokotteesi ovat ajan tasalla.
- Tee matkustusilmoitus.
- Tarkasta viisumien tarve.
- Nettiyhteydet ovat monessa paikassa huonot, esimerkiksi Pamirilla ajaessamme olimme kaikkiaan neljä päivää ilman wifiä (iik!).
- Vessat, niin yleiset kuin majatalojen yhteydessä olevatkin, ovat yleisesti ulkovessoja ja mallia reikä lattiassa. Ota omat vessapaperit ja kosteuspyyhkeet mukaan.
Pakkaa siis mukaasi ainakin:
- vessapaperia
- taskulamppu
- aspiriinia ja buranaa vuoristotaudin oireisiin
- käsidesi
- ripulilääkkeitä
- tarpeeksi käteistä (isojen kaupunkien ulkopuolelta ei löydy automaatteja – no, ei toki mitään ostettavaakaan!)
- varavirtalaitteita sähköttömien paikkojen varalle.
Matkatoimisto Traveller järjestää Pamirin valtatien roadtripin myös ensi kesänä (katso tästä matkan tarkemmat tiedot). Matkaohjelmaan on ensi kesäksi lisätty Kirgisian kohteita, joten uskaltaisin veikata että tiedossa on mahdollisesti jopa vielä upeampaa maisemailotulitusta kuin edelliskesän matkalla! Kirgisia on aivan huikea luontomatkakohde! Kysy Travellerilta myös räätälöityjä matkoja muualle Keski-Aasiaan!
Marja
17.1.2018 at 17:05Aiai, mahtava matka. Kirgisian maisemat kyllä kelpais?
Emma
24.1.2018 at 10:49Mullekin kelpais niitä vielä lisää! Haluan Kirgisiaan!!