Ranska

Syyslomalla Nizzassa

7.12.2019

Tänä syksynä vietin toista kertaa peräkkäin syyslomaa Nizzassa. Ranskan Riviera on mielestäni kaikkein houkuttelevimmillaan juuri vilkkaan kesäsesongin ulkopuolella – kokemusta on myös Nizzan keväästä. Sää on lokakuussa vaihteleva ja välillä voi tulla rankkojakin syyssateita, mutta olenpa nauttinut Nizzassa loka-marraskuun vaihteessa vielä ihan kunnon helteistäkin. Kylmää täällä ei syksyllä ole suomalaiselle koskaan ja meressäkin voi vielä uida. Se meri – vaikken itse enää syksyllä haluakaan uimaan – onkin yksi iso syy mikä minua tänne vetää. Se on syksylläkin niin kaunis ja syvän turkoosi, että voisin vain istua aaltojen voimaa ihailemassa ja kuuntelemassa tuntikausia.

Tänä vuonna Nizzan rantaravintolat oli jo lokakuun lopussa suljettu, harmi. Viime vuonna nautin tähän samaan aikaan vielä ihan kesäistä lounasta Plage Beau Rivage -ravintolan terassilla ihan meren äärellä. Aurinkotuolit oli jo korjattu pois, joten näkymä suoraan Välimerelle oli vielä parempi kuin kesällä.


Plage_Beau-Rivage_2


Vaikka tämä lempirantaravintolani olikin suljettu, niin eipä hätää, löysin ihan uusia lemppareita merinäköaloin!

La Terrasse sijaitsee Le Méridien -hotellin yhdeksännessä kerroksessa Promenade des Anglais -rantabulevardilla aivan vanhankaupungin vieressä. Tänne voi tulla niin syömään kuin vain drinkillekin ja kauniimmalla säällä terassi olisi myös ihan ehdoton auringonlaskun katselupaikka. Jopa sateisella säällä maisemat olivat kuitenkin aivan huimaavat!


Kuva7
Kuva6
Kuva5


Le Plongeoir on taatusti Nizzan omalaatuisin merinäköalaravintola – se nimittäin on meressä! Plongeoir pääsi heittämällä lempiravintoloideni joukkoon ja teen sinne takuulla pöytävarauksen heti samantien kun seuraava Nizzan matka on taas tulevaisuudessa tiedossa.


Nizza_ravintola_4
Kuva4


Ilta-aikaan tai tuulisella säällä ravintolan pienet salit saavat ympärilleen muoviset seinät, mutta kesällä – ja talvellakin kauniilla säällä – pääsee syömään ihanan raikkaassa meri-ilmassa. Omalle lounaalleni sattui täälläkin sateinen sää, mutta jopa huonolla ilmalla meren ympäröimä ravintola oli elämys. Ehkä jossain mielessä oli jopa hienompi elämys katsella myrskyävää merta ja tuulen ikkunoihin pärskyttämiä pisaroita kuin aurinkoisen tyyntä merenpintaa.

Lounaalla on täällä ihan paras hinta-laatusuhde ja annokset ovat isoja! En jaksanut syödä kaikkia annoksia loppuun, kun otin koko kolmen ruokalajin setin. Le Plongeoir on selvästi vähän tasokkaampi ravintola, mutta silti siellä ei ole turhan virallinen tunnelma. Palvelu on rentoa ja tarjoilijoilla on huumorintajua ja pelisilmää, eikä tänne tarvitse tulla pönöttämään parhaat päällä.


Nizza_ravintola_7
Nizza_ravintola_8
Nizza_ravintola_9


Bussi 38 pysähtyy melkein suoraan Plongeoirin oven edessä, tosin sen aikatauluihin ei kannata liikaa luottaa vaan varata vähän ylimääräistä aikaa. Vieressä on muuten myös Michelin-oppaassa mainittu La Réserve sekä Nizzan pursiseura ja sen kaikille avoin Restaurant du Club Nautique -ravintola. Poikkesin yhtenä aurinkoisena päivänä sen terassilla ihailemassa maisemia ja kahvilla – myös lounasta ja illallista on tarjolla.


Nizza_ravintola_10
Nizza_ravintola_11
Nizza_ravintola_12


Tutustuin tällä reissulla ensimmäistä kertaa kunnolla myös Nizzan sataman alueeseen ja alueeseen satamasta itään. Täällä on muun muassa tosi hienoja, luonnontilaisia uimapaikkoja! Yritin myös kävellä kehuttua merenrannassa kulkevaa reittiä Nizzan satamasta viereiseen Villefrancen kylään, mutta se varsinainen kävelyosuus oli jostain syystä suljettu. Joku tuore ranskankielinen ilmoitus oli kiinnitetty kävelyreitin sulkevaan porttiin, mutta 20 vuoden takaisella ranskankielen alkeiskurssitaustallani en ihan ottanut selvää mikä oli syy. Ehkäpä joku tulvien aiheuttama ongelma, näitä kuvia ennen kun satoi pari päivää aika rankasti.


NIzza_syksy_1
NIzza_syksy_2
Kuva2
Kuva3


Niinpä kävelemisen sijaan matkustiin Villefranceen lopulta bussilla rantatietä pitkin. Aika huikeat näkymät muuten bussin ikkunasta! Junallakin sujauttaa Nizzan ja Villefrancen välin nopeasti, mutta ilman maisemia.

Villefrancesta itsestään enemmän lisää myöhemmin..


Kuva1


PS. Vinkki Nizzaan matkustaville! Nizzaan on valmistunut sitten viime reissuni myös vihdoin raitiotie lentokentälle. Sinänsä tosi kätevä lentokenttäbussi 98 on siis lakannut kulkemasta ja nyt selkeästi paras tapa kulkea lentokentälle ja lentokentältä keskustaan on ratikka nro 2. Ratikkalippuja saa automaateista hintaan 1,50 €. Kartasta näkyy kaikki linjan 2 pysäkit, aikataulut voi tarkastaa täältä.


 • Piyya
  8.12.2019 at 18:17

  Että tuli ikävä Nizzaan minähän tosiaan kävin sen ensimmäisen kerran siellä toukokuussa ka siitä reissusta on jäänyt kalvamaan sellainenkin uusi matkakuume Nizzaan.
  Ei nämä vinkit ja kuvat kyllä sitä laimeana, ei sitten yhtään

  • Emma
   9.12.2019 at 13:00

   Mun vinkit tuntuu keskittyvän aina lähinnä ruokaan ja ravintoloihin 😀 Olin kyllä ihan ylpeä itsestäni, kun sain (muistaakseni) kirjoitettua sentään Mentonista ilman kovin montaa ravintolaviittausta..