Suomi

Kesäretki majakalle – näille pääset ilman omaa venettä 2024!

15.6.2024

Majakkafanina suunnittelen itse jo kaikkia kesäisiä retkiä rannikolle ja majakoille, ja tein samalla yhteenvedon niistä majakoista, joille muutkin veneettömät pääsevät tänä kesänä yleisökuljetuksilla tai risteillen vierailemaan. Omalla veneellä pääsee tietysti vielä useammalle majakalle – katso kaikki Suomen majakat Majakkaseuran sivuilta.

Suosittelen lämpimästi myös yöpymistä majakalla – ei ole meinaan mitään niin upeaa kuin katsella auringonlaskua keskellä aavaa merta tai herätä suolaiseen tuuleen ja luonnon ääniin Suomen upeassa saaristoluonnossa!

Bengtskärin majakka

Bengtskär on matkailijoiden keskuudessa varmaan se Suomen majakoista kaikkein tunnetuin – se on ollut avoinna yleisölle jo vuodesta 1995. Bengtskärin majakka on rakennettu vuonna 1906 Helsingfors-laivan haaksirikon jälkeen ja se on sittemmin puolustanut Suomea sodassakin. Bengtskär on myös edelleen Pohjoismaiden korkein majakka.

Bengtskäriin pääsee kesäisin laivalla Hangosta ja Kasnäsistä ajalla 15.6.-18.8.2023. Majakalla voi myös yöpyä ja ruokailla ja sieltä löytyy pieni museo, matkamuistomyymälä ja kappeli.


Kuva21


Gustavsvärnin majakka ja linnoitus

Gustavsvärnin linnoitus on peräisin 1700-luvulta, majakka on rakennettu saarelle vuonna 1951. Gustavsvärnin majakalla ei ole vakituisia matkailupalveluita, mutta sinne pääsee Hangosta päiväretkelle tiistaisin ja lauantaisin 2.7.-13.8.2024. Lähes koko kesän Suomen Majakkaseuran talkoolaiset ovat saarella remontointi- ja rakennuspuuhien lisäksi opastamassa matkailijoita ja myymässä matkamuistoja ja kahvia.


Kuva20
Kuva19

 

Isokarin majakka

Isokarin vuonna 1833 rakennettu majakka sijaitsee Uudenkaupungin ulkosaaristossa. Majakkasaarelta löytyy kattava valikoima matkailupalveluita: siellä voi majoittua, kahvitella ja ruokailla, saunoa ja uida sekä pitää vaikka kokouksen. Kesäisin on varattavissa myös lammaspaimenviikkoja. Isoonkariin pääsee laivalla Uudestakaupungista 10.5.–29.9.2024. 


Isokari_4

 

Kylmäpihlajan majakka

Kylmäpihlajan majakka Rauman edustalla on valmistunut 1953 ja se on edelleen toiminnassa. Majakalla voi yöpyä mukavissa huoneissa majakan tornissa tai maisemamökeissä, ja sieltä löytyy myös ravintola, kesäkahvila, sauna ja kylpytynnyri sekä kappeli, jossa voi järjestää vaikka häät! Kylmäpihlajalle pääsee risteilemään Raumalta kesäaikaan 25.5.-15.9.2024.


20220514_153213
20220514_170321


Marjaniemen majakka Hailuodossa

Marjaniemen majakka tunnetaan ehkä paremmin Hailuodon nimellä. Hailuoto on erikoinen, maankohoamisen seurauksena merestä Oulun edustalle aikoinaan noussut saari. Koko saari on aivan uskomattoman hieno luonto- ja matkakohde, jossa viihtyy taatusti koko perhe!

Hailuodon saaren itäpuolelle kulkee lautta Oulusta ympäri vuoden, Marjaniemen majakka on saaren länsirannalla. Marjaniemessä voi yöpyä Luotsihotellissa tai Ravintola Luodon yläkerrassa, ja saarella riittää majakan lisäksi paljon muutakin nähtävää.


Kuva18
Kuva17

 

Russarön majakka

Russarö on Puolustusvoimien hallussa oleva linnakesaari Hangon edustalla. Se on avoinna yleisölle rajoitetusti ja risteilyjä tehdään Hangosta käsin vain ennakkoon määriteltyinä päivinä (HUOM! Kesällä 2024 Russarö on Puolustusvoimien käytössä eikä sinne tehdä yleisöristeilyjä!). Risteilemään pääsevät vain Suomen kansalaiset. Saaren päänähtävyys on tietysti viisikerroksinen majakka, Hangon Silmä, joka on valmistunut vuona 1863.


Kuva: Suomen Majakkaseura

Säpin majakka

Säpin saari sijaitsee Selkämeren kansallispuistossa Luvian ulkosaaristossa. Saarella on vuonna 1873 valmistuneen majakan lisäksi Porin lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema ja niittyjä parturoimassa muflonilampaita. Säppiin tehdään veneretkiä Porista ajalla 25.6.-4.8.2024.


Kuva: kallerna [CC BY-SA 3.0] from Wikimedia Commons

Söderskärin majakka

Söderskärin majakka sijaitsee Porvoon ulkosaaristossa ja se on osa luonnonsuojelualuetta. Maihinnousu majakkasaarelle yksityisveneillä on kielletty kesäaikaan, mutta risteilyjä järjestetään poikkeusluvalla. Risteilemään pääsee Helsingistä ja Sipoosta 1.5.-30.9.2024.


Kuva: Pöllö [CC BY 3.0 ] from Wikimedia Commons

Tankarin majakka

Tankarin kaunis majakka Kokkolan edustalla on valmistunut vuonna 1889. Se on edelleen toiminnassa ja yksi Suomen valovoimaisimmista majakoista. Tankarin saarella on paljon mielenkiintoista nähtävää: pieni kirkko, hylkeenpyyntimuseo, luontopolku, vanhoja majakkamestarin, luotsien ja majakanvartijan rakennuksia sekä kesäkahvila. Majakalla voi myös yöpyä ja saunoa. M/S Jenny risteilee Tankariin Kokkolasta 5.6.-29.9.2024.


Kuva15
Kuva14


Utön majakka

Utö ei ole pelkkä majakkasaari vaan noin 50 asukkaan kotipaikka, jossa toimii ympärivuotisesti muun muassa kauppa ja koulu. Se sijaitsee Saaristomeren eteläosassa, noin 90 kilometriä Hangosta länteen. Utö on myös Suomen vanhin majakkapaikka: sinne on pystytetty ensimmäinen majakka jo vuonna 1753. Majakan lisäksi saarelle tullaan bongailemaan lintuja: Utöllä riittää sen eteläisen sijainnin takia seurattavaa läpi vuoden keskitalvea lukuunottamatta. Utölle pääsee ympäri vuoden ilmaisella yhteysaluksella Pärnäisistä. Yöpyä voi Utö Havshotellissa tai Hannas Horisont -aamiaismajoituksessa.


Kuva13
Kuva12


Sälskärin majakka Ahvenanmaalla

Ahvenanmaan vesillä on kolme majakkaa, joille pääsee rantautumaan. Näistä yhdelle, Sälskärille, järjestetään kesäaikaan retkiä. Sälskäriin pääsee kesäkuun lopusta elokuun loppuun keskiviikkoiltaisin kalastusaluksella, joka lähtee Skarpnåtön laiturista ja pysähtyy sen jälkeen myös Hällön laiturissa, Getassa. Matka majakalle kestää reilun tunnin.

Sälskärin vuonna 1868 rakennettu majakka on Suomen vanhin – ja monen mielestä myös Suomen kaunein. Keskiviikkoretkellä majakkasaarella vietettän pari tuntia, jonka aikana ehtii juuri sopivasti kiertää saarta ja halutessaan kiivetä 32-metriseen torniin. Lisäksi retkelle kannattaa ottaa mukaan kiikarit ja bongailla viereisellä saarella asustavia ja merellä lenteleviä pulleita, pingviinimäisiä ruokkeja.


20230712_200308
IMG_1409


  • Leo Salminen
    21.6.2018 at 22:59

    Tässä oma karttani Itämeren majakoista. Mukana vain kuivalla maalla olevat valomajakat, mutta jotain varmaan niistäkin puuttuu.

    https://drive.google.com/open?id=106nQ_9QQ9cxTCTqyM9KcPZ_a6ng&usp=sharing

    • Emma
      23.6.2018 at 21:36

      Kiitos, täytyypä katsoa!

  • Virpi/Hätälasku matkablogi
    24.6.2018 at 11:21

    Vau, majakka olisikin mielenkiintoinen yöpaikka. Täytyypä pistää harkintaan josko tälle kesää tekisi sellaisen seikkailun, täällä rannikon tuntumassa kun asustelen niin ainakin Kokkola olisi lähellä. 🙂

    • Emma
      26.6.2018 at 08:15

      Suosittelen! Mä oon yöpynyt Kylmäpihlajalla, Tankarilla, Marjaniemessä ja Utössä ja siinä on ihan oma tunnelmansa kun jää majakalle yöksi ja päiväkävijät lähtevät pois.

  • Jenna / Enemmän kuin äiti
    24.6.2018 at 14:53

    Hauska majakkakooste 🙂 Majakoissa on kyllä mun mielestä jotain selittämätöntä kiehtovaa. En ole ikinä matkustanut tarkoituksella bongaamaan majakoita, mutta yllätyn kyllä iloisesti jos sellainen sattuu vastaan tulemaan! Viimeisimmät majakkahavainnot taisin tehdä Norjassa ja Englannissa. Molemmista on monta vuotta aikaa!

    • Emma
      26.6.2018 at 08:16

      Niin on, nimenomaan jotain mystistä ja selittämätöntä! Mä oon jo niin sekaisin, että matkustan ihan majakoiden takia – tai vähintään tsekkaan uudesta kohteesta aina löytyisikö sieltä majakkaa 🙂

  • Martina
    24.6.2018 at 18:04

    Majakoissa on jotakin mykistävän upeaa. Tuijottelin viime syksynä laivamatkallamme Saksaan majakoiden valoja kun aurinko oli jo laskenut eikä minua väsyttänyt vielä. Oli lohdullista nähdä valojen välähtävän horisontissa. Olisi upeaa yöpyä joskus majakassa!

    • Emma
      26.6.2018 at 08:17

      Oi miten ihanalta kuulostaa, munkin täytyy siis tehdä tuo laivamatka Saksaan että pääsen bongailemaan Itämeren majakoita! Suosittelen majakkayötä todella lämpimästi!

  • Stacy Siivonen
    24.6.2018 at 19:35

    Joo, suunnilleen näin. Noista onkin muutama jo tuttu ja sen lisäksi olen käynyt Rönnskärin majakalla kertaalleen. En ole saanut aikaiseksi käydä Russarössä, mutta on oma tunnelmansa katsella sitä täältä Ankkon mantereelta, kun sen valokiila pyyhkii rannikkoa. Fillarissa olisi ihan kätevää olla samanlaisen valotehon omaava lamppu. Itämeren rannalla olen käynyt vielä Tahkunan majakassa ja Ventes Ragasissa.

    • Emma
      26.6.2018 at 08:19

      Rönnskär näyttää muuten ihanalta, mutta sinnekään ei taida kovin helposti päästä? Vaasasta vissiin tehdään muutama risteily kesässä noihin Merenkurkun kohteisiin. Viron ja Latvian majakoita ois ihan mahtavaa päästä bongailemaan myös!

  • Pirkko / Meriharakka
    25.6.2018 at 09:17

    Kylmäpihlaja ja Säppi suunnitteilla täksi kesäksi. Muissa onkin jo tullut käytyä 🙂
    Sälgrundissa olimme ainoina vieraina yhden yön – aika maagista: http://meriharakka.net/2017/07/16/salgrundin-majakalla/
    Ja Utössä pääsimme viime kesänä aina linssistöön asti – aika harvinaista: http://meriharakka.net/2017/07/17/uto-majakka-luotsiasema/

    • Emma
      27.6.2018 at 08:57

      Utö taitaa toistaiseksi olla mullekin ainoa majakka, jossa olen käynyt linssistössä, oli kyllä hieno kokemus!

  • matkalla
    25.6.2018 at 17:51

    Kiitos linkkauksesta! Täällä majakkabongari, joka innolla luki tätä postausta, koska haaveena on tänäkin kesänä päästä jollekin majakalle. Käytynä on Bengstkär, Utö, Kylmäpihlaja, Isokari. Ahvenanmaan Sälskärille on retki varattu säävarauksella. Toivottavasti toteutuu. Myös Säppi tai Russaro on haaveena. Aika näyttää mihin kesällä ehtii.

    • Emma
      27.6.2018 at 08:58

      Ole hyvä! 🙂 Mä haaveilen tälle kesälle Säpistä tai Söderskäristä, mutta saas nähdä ehdinkö.. ja tosiaan 10 päiväksi pitäisi lähteä niitä Skotlanninkin majakoita bongailemaan 🙂

  • Mari
    25.6.2018 at 21:24

    Hyvä listaus. Eipä ole tullut näitä ”keräiltyä”. Isokari toki tuttu, kun on tässä lähellä, myös Kylmäpihlajassa vierailtu.

    • Emma
      27.6.2018 at 09:00

      Kiitos! Vaikka Suomen Majakkaseuran sivuilta saa hyvin ja kootusti tietoa itse majakoista, niin harmillisesti näitä miten ja koska sinne pääsee -tietoja saa aina etsiä netistä kissojen ja koirien kanssa. Joten toivottavasti tästä on hyötyä muillekin kuin itselleni lunttilapun muodossa 😀

  • Terhi/Fammo matkalla
    25.6.2018 at 23:13

    Hyvä listaus. Lisäisin kuitenkin vielä Märketin majakan, mielenkiintoinen majakka Suomen ja Ruotsin rajalla.

    • Emma
      27.6.2018 at 09:01

      Kiitos Terhi! Onko Märketillekin siis yleisökuljetuksia? Siellä olisi kyllä tosi hienoa päästä käymään!

  • Travelloverin Annika
    27.6.2018 at 11:49

    Majakoissa on jotain tosi kiehtovaa. Myrskyluodonmaijamaista karuutta ja samalla turvallista. Silti en ole vieraillut kuin yhdellä, mutta se oli hieno kokemus. Koska Märket ei ollut listallasi, sallinet linkin? http://www.travelloverblogi.fi/karun-kaunis-market/ Sinnekin pääsee ilman omaa venettä, mutta on kovasti säistä riippuvaista. Samalla saarella voi oleila sekä Suomen että Ruotsin valtion alueella.

    • Emma
      2.7.2018 at 11:44

      Märket on kyllä todella kiinnostava kohde, en ole vielä itse päässyt siellä käymään. En ole löytänyt netistä mitään linkkiä venekuljetuksiin, siksi se ei ollut tällä listalla.

  • Johanna
    27.6.2018 at 21:46

    Mielenkintoinen koostepostaus. Lisään minäkin pari majakkaretkeä, joille ei tarvitse omaa venettä.

    Ulkokalla Kalajoen edustalla https://www.fememare.fi/

    Raahen saaristossa Tasku ja Iso-Kraaseli, kulkevat pookien nimellä, eivät varsinaisia majakoita. Iso-Kraaselissa voi yöpyä Luotsituvassa. Googleen voi kirjoittaa raahen saaristoristeilyt, nyt netti ei lataa suoraa linkkiä laitettavaksi.

    Vaasan Valassaaret, opastettu retki, eväät ja luontopolku http://www.kvarkenturer.fi/fin/index_fin.html

    • Emma
      2.7.2018 at 11:45

      Kiitos vinkeistä Johanna!

  • Martta / Martan Matkassa
    28.6.2018 at 07:21

    Tämä oli mahtava postaus! Olisi ihan mahtavaa päästä käymään jollain majakalla, saati sitten yöpyä! Hyviä vinkkejä!

    • Emma
      2.7.2018 at 11:46

      Kiitos Martta! Toivottavasti pääsette tänä kesänä majakkaretkelle! 🙂

  • Terhi
    29.6.2018 at 08:49

    Monessa käynyt, muutama vielä käymättä, kuten Utö. Tänä vuonna toistamiseen Bengtskäriin ja tällä kertaa yöksi. Kiva postaus! ☺ Tästä sai vinkkiä niihin vielä käymättömiin kohteisiin.

    • Emma
      2.7.2018 at 11:46

      Kiva etttä tästä löytyi vinkkejä tuleville retkille! 🙂

  • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA
    30.6.2018 at 14:16

    Hei tämäpäs tuli tarpeeseen! 🙂 Just viime viikolla etsin erilaisia majakoita meitä elokuun road tripin varrelta ja täältähän löytyi useita. Olisi niin siistiä yöpyä yksi yö majakassa.

    • Emma
      2.7.2018 at 11:46

      Mahtavaa! Nyt vaan majakkaretkiä suunnittelemaan!

  • Merja / Merjan matkassa
    20.6.2019 at 16:33

    Kiitos, kun nostit jutun Reissupostauksiin. Majakka visiitti kiinnostaisi kovasti ja tässä oli monta hyvää vaihtoehtoa. Yöpyminen olisi tosi jees, täytyy tutkia sitäkin vaihtoehtoa.

    • Emma
      21.6.2019 at 08:42

      Kiva kun löysit tästä vinkkejä! Kyllä majakalla yöpyminen on vielä päiväretkeä sata kertaa kivempaa, suosittelen! <3

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    6.6.2020 at 01:43

    Isokariin ollaan lähdössä huomenna, toivottavasti nähdään myös hylkeitä!

    • Emma
      9.6.2020 at 21:23

      Toivottavasti näitte hylkeitä! Tuleeko blogiin juttua Isokarilta?

      • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
        15.6.2020 at 17:43

        No ei valitettavasti nähty. Tuuli oli turhan kova, niin emme päässeet katsomaan hylkeitä. :/ Muutoin päivä oli kyllä kiva ja oikein onnistunut. Olen lapsuudessani viettänyt paljon aikaa selkä- ja saaristomerellä, niin tuntuu mukavalta olla noissa maisemissa. Myös majakka itsessään oli hieno, en muista sellaisessa aikuisiällä käyneeni.

        Tulee blogiinkin ehdottomasti juttua, mutta ensin täytyy purkaa vielä noita Etelä-Amerikan seikkailuja!

        • Emma
          17.6.2020 at 13:29

          Voi harmi! Mä oon kans haaveillut noista hyljesafareista, mutta vielä en ole päässyt edes yrittämään. Saaristomaisemat on ihan parasta – mä oon varmaan edellisessä elämässäni ollut joku majakanvartija, kun joku vaan sisämaan lasta noihin maisemiin kummasti vetää 🙂