Suomi

Suklaamaistajaiset Suojärven tilalla

22.2.2016

Suojärven Suklaatila valmistaa käsintehtyjä herkkuja sukutilan vanhassa navetassa ihan Tampereen kupeessa. Suklaata tehdään pienissä erissä käsityönä ja suklaamassa maustetaan muun muassa mahdollisimman lähellä tuotetuilla marjoilla, hedelmillä ja yrteillä.

Pääsin retkelle Suojärven suklaatilalle retkelle ja tutustumaan yhteensä kahdeksaan eri suklaamakuun Suklaatilan maistajaisissa. Reilun tunnin aikana tyhjensimme maistelulautasemme tilan emännän, Katjan, johdatellessa meidät mausta toiseen kunkin eri suklaan ominaisuuksista kertoen. Ja kun jokaiseen palaan keskittyi yksitellen niin tästä tosiaan riitti suklaata yli tunnin maisteluun!


suklaamaistajaiset suojärven suklaatila tampere ylöjärvi


Suklaan oikeaoppinen maistelu aloitetaan makeimmaista laadusta ja edetään sitten vahvimpiin makuihin. Käytännössä vaaleimmasta tummimpaan.

Ennen suklaan maistamista kiinnitetään huomio sen tuoksuun ja ulkonäköön. Sen jälkeen suklaan annetaan sulaa suussa, ei pureskella, ja etsitään herkusta päämaku ja jälkimaku. Hyvä suklaanmaistaja pystyy erottamaan tavallisesta maitosuklaasta jopa 170 eri makuvivahdetta! Ajatelkaa!

Täytetyissä suklaissa on tärkeä maistaa erikseen täytettä, itse suklaata ja sitten niiden yhdistelmää. Minun lempparini kaikista maistelulautasen laaduista olikin itse asiassa toinen konvehdeista: valkosuklaakonvehti, jonka täytteenä oli kirpeää omenaa. Konvehti oli täydellinen vastamaku- ja tekstuuriyhdistelmä sekä teoriassa että käytännössä: makeaa valkosuklaata ja kirpeää omenaa, pehmeää suklaata ja kiinteitä omenan paloja. Ja totta tosiaan, konvehdista löytyy ihan uusia tasoja kun maistaa ensin rauhassa erikseen täytteen makua ja sitten suklaan makua ja vasta lopuksi niitä yhdessä.

Muut suklaat meidän maistajaisissamme olivat perinteinen valkosuklaa, perinteinen maitosuklaa, maitosuklaakonvehti raparperitäytteellä, timjamimaitosuklaa, merisuolamaitosuklaa, perulainen 64 % tumma suklaa sekä ugandalainen 80 % tumma suklaa.


suklaamaistajaiset suojärven suklaatila tampere ylöjärvi
suklaamaistajaiset suojärven suklaatila tampere ylöjärvi


Suklaatila ja sen tilapuoti ovat avoinna kävijöille Ylöjärvellä arkisin klo 9-16. Maistajaisia järjestetään vähintään 5 henkilön ryhmille muinakin aikoina tilauksesta ja laajin suklaavalikoima (sekä myös muiden lähituottajien tuotteita) löytyy Suklaatilan verkkokaupasta.