Tšekki

Strahovin luostari on Prahan helmi

14.10.2017
Strahovin luostari Praha
Praha nähtävyydet
Praha nähtävyydet
Miten kaunis ruskakin!

Strahovin luostari komeilee korkealla kukkulalla Vltava-joen länsipuolella kuin jalokivi Prahan kauniissa kruunussa. Syyskuun loppupuolella luostarin pihapiiri on vielä varsinainen rauhan tyyssijakin vastapainona vanhan kaupungin turistimassoille – vaikka eivätköhän tännekin sesonkiaikaan turistibussit matkailijalasteineen löydä tiensä. Oli joka tapauksessa loistava ratkaisu aloittaa juuri täältä Prahaan tutustuminen. En tiedä olisinko ollut yhtä myyty ja hullaantunut koko kaupunkiin, jos ensi kosketukseni ei olisi ollut näin hurmaava.

Strahovin luostarin alueen upein nähtävyys on sen kirjasto. Kirjasto voi kuulostaa jonkun mielestä varsin tylsältä nähtävyydeltä, mutta uskokaa pois, tämä on kaikkea muuta! Tilat käsittävät kaksi erilaista, toinen toistaan upeampaa kirjastohuonetta sekä niitä yhdistävän kuriositeettien käytävän eli pienen kokoelman luonnontieteellisiä ihmeellisyyksiä. Jos haluat päästä opastetulle kierrokselle saleihin (etkä vain tyytyä ihailemaan niiden yksityiskohtia ovelta), varaa kierros etukäteen. Muista myös ostaa alakerran lippuluukulta erillinen kuvauslupa jos haluat ottaa valokuvia. Tarkemmat tiedot täällä.


Strahovin luostari Praha
Praha
Praha
Strahovin luostari Praha
Praha nähtävyydet
Praha nähtävyydet


Strahovin luostarin alueella on myös muutama ravintola. Me söimme lounasta niistä perinteisimmässä, luostarin omassa panimoravintolassa Klášterní Pivovarissa. Ravintolan menu koostuu perinteisistä tšekkiläisistä ruuista ja panimon omista oluista. Tilasimme ruuan kanssa tarjoilijan suosittelemia kausioluita: suklaista stoutia ja  karamellista Summer Red Alea. Maukkaita mutta mukavan kevyitä!


Praha ravintola
Praha ravintola


Luostarialueelta löytyy kirjaston ja panimoravintolan lisäksi Strahov Picture Gallery -taidemuseo (ehdottomasti listallani seuraavalla reissulla!), Galerie Miro -taidegalleria, miniatyyrimuseo ja jopa kaksi hotellia. Täällä voisi olla aika kiva myös yöpyä – tosin kävelymatka keskustaan olisi aika pitkä ja mäkinen, mutta myös hurjan kaunis:


Praha kokemuksia
Praha
Praha kokemuksia


Keskustaan pääsee myös ratikoilla 22 ja 23. Näistä etenkin linja 22 kulkee kaupungin läpi ”näköalareittiä” eli sen kyydissä kannattaa istua vaikka pidempäänkin. Luostarikierroksen jälkeen keskustaan päin voi kävellä myös pidempää reittiä Petřínin puistoon – ja sieltä alas kaupunkiin vaikka julkisen liikenteen lipulla toimivalla köysiratavaunulla.


Praha nähtävyydet
Näkymä Vltava-joelle ja kaupunkiin Petřín-tornista.
 • Janni / Lentopelko
  15.10.2017 at 10:18

  Toi kirjasto on aivan upea! Kyllä varmasti kannattaa kuvauslupakin ostaa. 😀 Prahassa oon käynyt kerran, mutta rakastuin kaupunkiin niin paljon, että sinne on kyllä päästävä uudestaan. Tää luostari on kyllä must go listalla, kun Prahaan palaan.

  • Emma
   18.10.2017 at 12:31

   Joo, se oli kyllä rakkautta ensi silmäyksellä <3

 • Hanneli/ duunireissaaja
  15.10.2017 at 10:27

  Ollaan joulukuussa menossa Prahaan, ja tämän haluan nähdä. Olen käynyt kaupungissa kerran noin 20 vuotta siten, joten vinkit tulevat todelliseen tarpeeseen.

  • Emma
   18.10.2017 at 12:36

   Jee, hyvä että vinkki tuli käyttöön! Ajattelin koota myös erillisen postauksen vinkeistä joita sain paikallisilta kollegoilta ja ystäviltä! Paljon jäi itsellekin vielä nähtävää seuraavalle kerralle.

 • Tanja
  17.10.2017 at 21:17

  Upea kirjasto. Mun tulevan Prahan matkan must see -listalla on jo yksi vanha & upea kirjasto, jonka nimeä en nyt muista.
  Mutta nämä kuvat ja tämä vinkki olivat tosi hienot, kiitos! Juuri tällaisten helmien takia kannattaa tsekkailla muiden ihmisten blogeja!

  • Emma
   19.10.2017 at 10:05

   Veikkaisin Klementinumia, mäkin nimittäin katselin sitä sillä silmällä. Mutta jos ymmärsin oikein, niin sinne ei tällä hetkellä pääse käymään muuten kuin konserttien yhteydessä joita niissä tiloissa järjestetään – varmasti upea elämys kyllä sekin! Kiitos mieltä lämmittävistä sanoista, Tanja! 🙂

 • Unna
  23.2.2021 at 10:21

  itse en tykännyt paikasta. Roskia ja outoja ihmisiä joka kulmalla.

  • Emma
   6.3.2021 at 22:06

   Olipa harmillinen kokemus! Tykkäsitkö Prahasta muuten?