Skotlanti

Skotlannin roadtrip | osa 2/3: Durness – Isle of Skye

4.9.2018

Kiersin viime kesänä kymmenessä päivässä Skotlannin rannikolta rannikolle. Roadtripin ensimmäisistä päivistä Edinburghista pohjoiseen Durnessiin asti voit lukea edellisestä jutusta.  Tässä jutussa matka jatkuu Durnessista länsirannikon Isle of Skyelle. Koko reissumme reitin ja pääpysähdyspaikat näet tästä kartasta:


Skotlannin roadtrip: Durness – Gairloch

Durnessissa oli tiedossa taas aikainen herätys ja koko reissuporukan yhteinen päiväretki erikoiselle Cape Wrathin niemelle. Cape Wrath on Britannian mantereen luoteisin ja melko varmasti myös syrjäisin kolkka, ja vaikkei se olekaan saari, täytyy sinne päästäkseen ensin ylittää Kyle of Durnessin vuono. Majakalle ajetaan sen jälkeen vielä lähes tunnin verran alueen ainoaa nummia halkovaa hiekkatietä. Majakalla matkailijoita palvelee kahvila, josta saa ostaa myös majakka-aiheisia matkamuistoja.


32
6a
8a
18Pekka4
Majakkakissa. Kuva: Pekka Väisänen.
19
18Pekka3
Kuva: Pekka Väisänen.
27
24


Cape Wrathilla aikamme seikkailtuamme palasimme iltapäivällä venekyydillä autollemme Durnessiin ja lähdimme ajamaan rannikkoa alaspäin. Nyt muuten ollaan todellakin asumattomilla syrjäseuduilla: vastaan tulee vain yksittäinen auto silloin tällöin eikä edes lampaita juuri näy. Myös matkaeväiden merkitys alkaa viimeistään tässä kohtaa reissua käydä selväksi, kun kauppoja tai edes huoltoasemia ei näy pitkiin aikoihin ja vatsassa jo kurnii majakalla tunteja sitten syödyn aamupalan jälkeen.


37


Mutta ennen lounastaukoa on ohjelmassa vielä yksi majakka! Seuraava pysähdyspaikkamme on Stoer Head, jonka jyrkkiä rinteitä pitää kotinaan myös lauma lampaita. En uskalla välillä edes katsoa miten ne tasapainoilevat kapeilla askelmilla jyrkänteiden reunalla. Välillä ne katoavat ihan yhtäkkiä reunan toiselle puolelle ja pelkään jo pahinta, kunnes ihan yhtä äkkiä villainen pallero taas pomppaa takaisin näkyviin.


51Pekka1
Kuva: Pekka Väisänen
62
66
67
72


Mutta nämäpä ei olekaan mitään ihan turhia lampaita – niillä on selkeästi hallussa paitsi vuoristokiipeilyn taito niin myös käytöstavat. Hienosti antavat tietä ja väistävät ohituslevikkeille, ja lehmät myös!


85
87


Matka jatkuu taas, löydämme vihdoin lounastakin, ja jälleen yhdet linnanrauniot. Ardvreckin linna sijaitsee varsin kuvauksellisessa maisemassa pienellä saarella Loch Assynt -järvellä.


92
93
90
100
100Pekka6


Päivät kuluvat ihan uskomattoman nopeasti kun tekemistä ja näkemistä on niin paljon! Reissun neljäs päiväkin laskee mailleen kun ajelemme kohti Gairlochia ja seuraavaa yöpaikkaamme.


101
109
115
119Pekka2
Kuva: Pekka Väisänen


Skotlannin roadtrip: Gairloch – Isle of Skye

Tänään on vuorossa kauan odottamani Isle of Skyen saari. Skyeä on sanottu muun muassa Skotlannin kauneimmaksi saareksi: se on patikoijan ja luontomatkailijan vihreä paratiisi, josta löytyy satumaisia maisemia, vaikuttavia luonnonmuodostelmia, vuoria ja vesiputouksia. Niiden lisäksi se tunnetaan myös viskitislaamoistaan. Isle of Skye oli myös reissumme ainoa paikka, jossa yöpyisimme kaksi peräkkäistä yötä, eli siellä olisi kerrankin kunnolla aikaa tutustua myös muihin nähtävyyksiin kuin majakoihin. Tosin eihän se sitten ihan niin mennytkään.

No mutta palataan ensin Gairlochin kylään mantereen puolelle. Aamun sarastaessa pakkasimme siellä taas vuokra-automme  täyteen ja suuntasimme Rua Reidh -majakalle pitkin kapeaa ja pelottavaa jyrkänteen partaalla kulkevaa pikkutietä (alla olevat kuvat eivät ole siltä pelottavalta osuudelta).


12
14
19


Vielä majakalla ei satanut, mutta kappas vaan, kun matka jatkui ja lähestyimme seuraavaa kohdettamme, Skotlannin ehkä kuuluisinta linnaa Eilean Donia, niin jopas se taivas taas repesi. How nice.


29


Eilean Donin vierailun jälkeen olikin sitten vihdoin aika suunnata Isle of Skyelle. Saarelle vievän sillan alta bongasimme pienen Kyleakin-majakankin. Ja saimme harmikseni vasta myöhemmin kuulla, että sinne olisi helposti päässyt käymään ja siellä olisi kaiken lisäksi saattanut bongata saukkojakin! Tosin niitä nyt on lupailtu jo siellä täällä pitkin matkaa enkä vieläkään ole nähnyt yhtäkään!


34
38


Skyellä ajelemme sankassa sumussa ja sadekuurojen saattelemana suoraan hostelliimme Portreessa. Ei ole tarvetta pysähtyä missään matkalla koska mitään ei sumulta kuitenkaan näe. Hostellin vastaanotosta kysymme vinkkejä hyvistä simpukkaravintoloista ja saamme kuulla nuoren vastaanottovirkailijan äidin lempiravintolat: ”I don’t eat seafood myself” nääs. Äidillä on onneksi hyvä maku ja saamme Portreen söpössä satamassa illalliseksi taatusti tuoreita rapukakkuja ja sinisimpukoita.


Kuva: Pekka Väisänen


Seuraavana aamuna saarikierroksemme ensimmäinen kohde on Neist Pointin majakka. Paikan päällä autoja on pysäköity tien varteen jo monta sataa metriä ennen majakkaa. On asuntoautoja, hippipakuja ja vuokra-autoja silmänkantamattomiin. On todella hämmentävää huomata tulleensa suosittuun turistinähtävyyteen sen jälkeen kun on viisi päivää rämpinyt melkein yksin majakoilla, jotka eivät ole turistilaumoja tuntuneet kiinnostavan. Asumattomien ylämaiden kiertelyn jälkeen tulo Isle of Skyelle tuntui muutenkin välillä siltä kuin olisi tullut keskelle sirkusta. Neist Pointin majakka ja maisemat olivat silti kerrassaan upeat!


45b
47
56g


Neist Pointin jälkeen jatkoimme toiselle Isle of Skyen ykkösnähtävyydelle, Fairy Pools -vesiputouksille. Mutta pettymys odotti: sateet olivat katkaisseet putouksille vievän polun. Jotkut uskalikot toki ylittivät vuolaan puron (tai ennen sateita se oli varmaan puro, nyt joki) sen kapeimmasta kohdasta kiviä pitkin, mutta kun olimme joen törmältä katselleet useamman ihmisen puoli- tai kokomulausta hyiseen veteen, päätimme että oli viisainta kääntyä takaisin autolle ja koittaa jotain vähemmän hasardia tekemistä.


20180801_155539
20180801_160557
20180801_160551


Kolmas must-kohde Isle of Skyella on patikointi Old Man of Storrille. Old Man of Storr on näyttävä, korkea kivipilari, joka on jäänyt pystyyn kun muu vuorenseinämä on aikoinaan romahtanut sen ympäriltä pois. Olihan sitäkin siis päästävä katsomaan, mutta arvatkaa satoiko ja arvatkaa nähtiinkö mitään sumulta. Alla kuvapari siitä miltä siellä näytti ja miltä siellä olisi näyttänyt ilman sumua. Ehkä huomaatte, että sää-ärsytykseni alkoi olla tässä kohtaa aika tapissaan..


20180801_174048
Tältä näytti
Tältä olisi voinut näyttää. Kuva: Wikipedia.


Lähdimmekin sitten seuraavaksi sadetta karkuun Dunveganin linnaan. Osin jopa 1300-luvulta asti säilynyt, MacLeodin suvulle kuuluva linna on ehdottomasti käymisen arvoinen niin sisätilojensa kuin upean puutarhansakin puolesta.


20180801_132856
20180801_133316
20180801_133401
20180801_130837


Isle of Skyen saaresta jäi minulle lopulta siis varsin sateiset ja sumuiset fiilikset. Ja vähän ristiriitaiset sen turistipaljouden takia. Ja harmittaa, että en edes päässyt näkemään niitä maisemia, joiden takia tämä saari on niin suosittu, enkä siis osaa edes sanoa onko suosio ansaittua verrattuna muihin upeisiin kohteisiin Skotlannissa.


IMG_5421
IMG_5446


Isle of Skyeltä mantereelle siirryimme autolautalla Armadalen satamasta. Lauttaa odotellessa kävimme vielä etsimässä sataman kyljestä niemeltä kartasta huomaamamme saukkojen bongailupaikan, mutta saukko-onni ei ollut tälläkään kertaa myötä. Hylkeitä täältä oli kyllä helppo bongata: ensimmäistä kertaa näin niitä näin paljon yhdellä kertaa! Ja kiikarit mukaan seuraavalle reissulle!


7
9
14
17
20


Mantereelle päästyämme navigaattoriin asetettiin seuraavaksi määränpääksi Ardnamurchanin majakka. Matkalla sinne kävimme katsastamassa myös hienot Tioramin linnan rauniot.


35
35


Ardnamurchanin majakalle ajattiin kapeaa, yksisuuntaista tietä. Ei siinä sinänsä Skotlannissa ole mitään ihmeellistä, mutta kun mutkaisen tien loppupätkä oli vielä kiviaidalla rajattu niin että ohituspaikkoja ei ollut, oli majakalla omat liikennevalot! Onneksi paikka ei ollut kovin ruuhkainen eikä valoissa tarvinnut jonottaa.


58
61
68


Ardnamurchanin majakan toinen erikoisuus oli sen karvaiset majakanvahdit Ted ja Peigi. Arvatkaa vaan nousiko tämä saman tien lempimajakkalistani ykkössijalle! Jos joskus muistan tältä reissulta vain yhden majakan, niin se on takuulla tämä – tai en minä ehkä siitä itse majakasta mitään muista, se oli aika tavanomainen, mutta Ted ja Peigi awwwww!


93
85
90
81<< Palaa edelliseen juttuun: Skotlannin roadtrip | osa 1: Edinburgh – Durness
>> Jatka lukemista täällä: Skotlannin roadtrip | osa 3: Isle of Mull – Edinburgh


 • Pirkko / Meriharakka
  6.9.2018 at 10:47

  Kiitos maininnasta! Aika ovelaa, että tuo suhteellisen pieni Isle of Skyekin näyttäytyy ainakin näillä muutaman päivän saarelle poikkeamisilla eri ihmisille aika erilaisilta. Mutta sehän vaan todistaa siitä, että saari on monipuolinen kohde ja siellä voisi hyvin viipyä pitempäänkin. Kuva Portreen rannasta vaikutti sentään tutulta!

  • Emma
   10.9.2018 at 09:45

   Ole hyvä! Vaeltaessa, siis teidän reissun tapauksessa, varmaan ehtii nähdä saman reitin aikana jo monenlaista säätä, niin ei ole niin sidottu siihen yhteen tiettyyn hetkeen jolloin on mahdollisesti huono keli. Vastasiko Isle of Skye muuten teidän odotuksia?

 • Marttiina / Onioni.fi
  9.9.2018 at 07:54

  Voi vitsi näitä kuvia ja maisemia. ❤️ Kaikki nuo vehreät kukkulat, meri, lampaat ja majakat on saaneet haaveilemaan Skotlannin reissusta jo niin pitkään! Hyviä vinkkejä paikkojen suhteen. Säästä ei kyllä noilla seuduilla koskaan tiedä, ymmärrän hyvin turhautumisen.

  • Emma
   10.9.2018 at 09:47

   Joo, säästä näköjään tuli näiden mun reissujuttujen kantava teema 😀 Kiva jos löytyy jotain vinkkejä kiinnostavista paikoista!

 • Sisko / Hieman_vino
  9.9.2018 at 20:58

  Kyllä katson ja kadehdin! Niin kaunista ja rauhallista. Niin vihreää ja hiljaista. Olette kyllä seikkailleet upeissa maisemissa. 🙂

  • Emma
   10.9.2018 at 09:48

   Kiitos kommentista Sisko! Kyllä kelpasi seikkailla näissä maisemissa

 • Eve, Jetlaggies
  10.9.2018 at 16:19

  Voi näitä Skotlannin upeita maisemia! Makeiden kuvien ansiosta tuntuu, kuin olisi samoillut ympäriinsä teidän matkassanne 🙂

  • Emma
   11.9.2018 at 09:22

   Kiitos, ihana kommentti! 🙂

 • Stacy Siivonen
  11.9.2018 at 10:30

  No joo, en heti olisi tajunnut, että siellä on noin avarat maisemat ja vähän metsää ja noin kärttyiset ilmojen haltijat. Skotlannissa on tietysti tipi Mielessä, eikä tule tipin katsomisesta mitään, jos ilmat ovat sateiset tai hämärät. Skotlanninkäpylintu on sellainen, että sitä on vaikea määrittää kahdesta muusta käpylinnusta, joita on vaikea erottaa toisistaan. Niitä on siis kolme, joista ei pysty varmuudella sanomaan, mitä ne on. Niin ja en näe käpyjä noissa kuvissa. Ei ole metsää, ei ole myöskään käpylintuja. Minä olen ajatellut, että on turha mennä Skotlantiin, jos ei näe niitä käpylintuja.
  Mitä tulee noihin pikku tulvapuroihin, niin ei ole yleensä ongelma ylittää niitä yhteen suuntaan, mutta sateen jatkuessa takaisin tullessa voi olla ongelma. Amerikassa puhutaan flash floodeista, eli vuoristoalueilla vesi kerääntyy uomiin hyvinkin nopeasti.

  • Emma
   12.9.2018 at 09:16

   Oli sitä metsääkin toki välillä, mutta sattuneesta syystä me kuljettiin suurimmaksi osaksi rannikoilla. Kiikarit auttaisi lintujen bongausta, ois pitänyt ottaa sellaiset mukaan! Ehkäpä olisin bongannut niitä lunnejakin jos olisi ollut kiikarit. Ja joo, toi puro näyttää ehkä pieneltä tossa kuvassa, mutta oli syvä ja virtasi vuolaasti. Ei tehnyt mieli kastua.

 • Tanja / Tädin ja tytön matkablogi
  11.9.2018 at 11:57

  Oih, karut maisemat, majakoita ja linnoja, lampaita ja vielä hylkeitäkin. Ihanaa! Mä niiiin haluan tutkimaan Skotlantia. Juuri tuo maaseutu kutsuu kovasti. Nuo maisemat ovat ihan uskomattomia.

  • Emma
   12.9.2018 at 09:17

   No niinpä, juuri tämä kombinaatio! Vielä kun ois saanut saukon ja lunnin, niin ois ollut ihan täydellistä! 🙂

 • Martta / Martan matkassa
  11.9.2018 at 23:48

  Täytyy sanoa että aivan mahtavia kuvia! Ihania maisemia, nyt alkoi jälleen Skotlanti kuume nousta!

  • Emma
   12.9.2018 at 09:18

   Kiitos Martta! Skotlanti-kuume tulee kyllä ihan aiheesta! 🙂

 • Anni | Rajatapaukset
  12.9.2018 at 11:25

  Skotlanti on kyllä meikäläisenkin toivelistalla, varsinkin tietysti tuo Isle of Skye! Tuo sää vaan kyllä mietityttää. Olisi tosi ankeaa jos kävisi noin ettei sumun takia pääsisi edes näkemään upeimpia maisemia kun sinne asti on itsensä raahannut. Enkä ole kyllä kovin hyvä kestämään jatkuvaa sadettakaan, alkaa vitutuskerroin nousta aika nopsasti :/ Hirveitä ongelmia!

  • Emma
   17.9.2018 at 10:03

   Ah ihana kuulla, että jollakin muullakin sää aiheuttaa vitutusta 😀 Tuntuu niin tyhmältä valittaa siitä, kun yleensä kommentiksi saa vain, että sää on pukeutumiskysymys tai eihän me olla sokerista, mutta kun kyllä se vaan jossain vaiheessa alkaa vituttamaan 😀 😀

 • Ansku BCN
  13.9.2018 at 21:36

  Olimme vuosi sitten syyskuun alussa toistamiseen Skotlannissa ja on se kyllä ihan mielettömän hieno ja kaunis paikka! Meille sattui ihan OK keli Isle of Skye -päivälle, mutta päivässä ei ehtinyt kaikkea nähdä. Majapaikkamme oli juuri tuon Eilean Donanin linnan vieressä ja siitä oli kyllä kätevä tehdä päiväretkiä moneen paikkaan. Invernessissä näkyi delfiinejä, muuten jäi eläinhavainnot lehmien ja muiden tuttujen varaan 🙂

  • Emma
   17.9.2018 at 10:05

   Käytiin varmaan samalla delfiinipaikalla Invernessissä. Me osuttiin sinne ihan sattumalta sen majakan takia ja oli pienestä kiinni, ettei ois koskaan huomattu että siellä majakan takanahan on ihmisiä kameroiden kanssa odottamassa delfiinien näkemistä!

 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  15.9.2018 at 11:01

  Aivan mielettömän upeita maisemia! 🙂 Tuo synkkyys jossain maisemakuvissa sopii niin hyvin tilanteisiin.

  • Emma
   17.9.2018 at 10:09

   Joo, totta että jotkin maisemat näyttää mahtavilta sumussa tai harmaudessa – mutta ei kyllä kaikki! 😀

 • Sateenmuru
  6.1.2019 at 14:53

  Oooh, ihania kuvia, mutta harmi, että se sää kismitti! Nämä ovat minun entisiä kotikontujani, tällä hetkellä jostain syystä kovin ikävä näihin sumuisiin maisemiin taas. Työskentelin Skyella ja Ardvreckin linnaraunioiden lähellä muutaman vuoden. Kevät, huhti- ja toukokuu, on muistoissani aurinkoisinta aikaa Skyella – ehkä ensi kerralla siis kevätretkelle valokuvaamaan?

  • Emma
   6.1.2019 at 21:53

   Kiitos paljon! Yleensä mulle riittää, että kuvaan kännykällä ja Skotlannissa mulla oli lisäksi mukana ikivanha Canonin järkkäri, mutta jos joskus niin tällä reissulla olisi kyllä toivonut, että ois ollut parempaa kalustoa mukana. Mutta kiva että tykkäsit silti kuvista ❤ Onko sulla muuten juttuja noilta seuduilta, mieluusti linkkaisin tähän! Ymmärrän että ikävöit noita maisemia!