Yleinen

Simpukat portugalilaiseen tapaan – taivaallisen hyvää (ja helppoa)!

19.4.2020

Tänä keväänä – ah niitä hyviä aikoja ennen koronaa – söin elämäni parhaat simpukat Sintrassa, Portugalissa. Amêijoas à Bulhão Pato on perinteinen portugalilainen simpukkaresepti, joka on saanut nimensä paikallisen runoilijan mukaan. Vaikka resepti on perinteinen, sitä tarjotaan pienin variaatioin kokin mieltymysten mukaan: jotkut käyttävät vain oliiviöljyä, toiset vain voita, jotkut niiden yhdistelmää, ja osa lorauttaa sekaan vielä tilkan valkoviiniäkin. Omasta mielestäni näihin simpukoihin kuuluu lisäksi aivan olennaisesti korianteri, mutta jos siitä ei tykkää, voi käyttää myös lehtipersiljaa. Tässä minun portugalilainen simpukkareseptini.


Portugalilaiset simpukat

1 kg simpukoita
100 g voita
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa
kokonainen valkosipuli
tuoretta korianteria tai persiljaa

Aidot portugalilaiset simpukat valmistetaan pienistä hieta- tai sydänsimpukoista. Jos niitä ei ole saatavilla, voit toki käyttää myös sinisimpukoita – mutta jos ne ovat jo tuttu raaka-aine, niin käy ihmeessä kyselemässä kalatiskiltä uusia tuttavuuksia. Itse ostin sydänsimpukat Nygreniltä Tampereen kauppahallista.

Käsittele simpukat jos on tarvis. Liotin itse sydänsimpukoita varmuuden vuoksi kylmässä suolavedessä tunnin verran, jotta ne sylkisivät mahdolliset hiekat pois, muuta ei tarvinnut tehdä. Lisäksi heitin yhden aukinaisen simpukan, joka ei kopauttaessa sulkeutunut, pois.

Vaikket olisi koskaan ennen valmistanut simpukoita, niin koita rohkeasti! Simpukat valmistuvat helposti ja nopeasti!

Rakastan valkosipulia ja pilkoin kokonaisen valkosipulin tätä ruokaa varten. Jos et ole ihan yhtä suuri valkosipulin ystävä, pilko vain muutama kynsi. Sulata sitten voi ja oliiviöljy kattilassa ja kuullota valkosipulia muutama minuutti. Älä polta tai ruskista sitä. Heitä mukaan ripaus suolaa.

Lisää pannulle simpukat ja peitä kannella pariksi minuutiksi. Pyörittele simpukoita niin, että ne kaikki pääsevät osalliseksi kastikkeen taivaallisista mauista ja tarkasta onko joukossa avautumatta jääneitä simpukoita. Jos on, heitä ne pois.

Viimeistele silputulla korianterilla tai persiljalla ja tarjoile simpukat tuoreen, rapean leivän (leipä kastettuna simpukkaliemeen on lähes yhtä herkullista kuin simpukat itse!) tai pastan. Kilosta simpukoita saa salaatin kanssa pääruuan kahdelle tai alkupalat neljälle.


IMG_4526


Bom apetite!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  20.4.2020 at 10:26

  Tykkään simpukoista paljon. Pitääkin koittaa tätä reseptiä. Uskoisin, että on varsin herkullista. 🙂

  • Emma
   22.4.2020 at 22:01

   Koita ihmeessä! Tää ei voi mennä pieleen 🙂