Itävalta

Café Sacher Itävallassa tarjoilee sitä aitoa sacherkakkua

25.4.2016

Suklaakakkua, aprikoosihilloa ja suklaakuorrutetta. Niistä syntyy yksi maailman kuuluisimmista leivonnaisista, sacherkakku, ja sitä aitoa versiota pääset maistamaan vain Itävallassa!

Itävallassa kahvilaan mennään viihtymään, seurustelemaan ja perinteisesti myös lukemaan päivän lehdet. Wieniläiseksi kahvilakulttuuriksi kutsuttuun perinteeseen kuuluu olennaisesti nimenomaan kokemuksen kiireettömyys. Kahvin kanssa tarjoillaan lasi vettä, ja vettä kaadetaan pyytämättä lisää koko vierailun ajan osoituksena siitä että vierasta ei haluta kiirehtiä lähtemään. Ilahduttavasti kahvilat, toisin kuin kaupat, ovat Itävallassa myös auki iltamyöhään.

Saman kahvikupposen ääressä saa siis rauhassa istua kahvilassa vaikka koko päivän. Mutta valitse huolella minkä kahvin tilaat, täällä ei tilata vain ”kahvia”. Café Sacherin listalta löytyy lähes kaksikymmentä erilaista vaihtoehtoa: kahvi maitotilkalla, kahvi kermavaahdolla, kahvi kirsikkaliköörillä, turkkilainen kahvi, jääkahvi ja monia muita.

Maista Itävallassa aitoa sacherkakkua

Sen aidon ja alkuperäisen itävaltalaisen sacherkakun resepti on vuodelta 1832. Tarkka resepti on edelleen salainen ja vain Sacherin perheen hallussa. Café Sacher on kuitenkin julkaissut suurpiirteisen reseptin, jota noudattamalla päässee lähimmäksi alkuperäistä. Reseptin lisäksi olen kuullut, että salaisuus on usean eri suklaalajin yhdistelmässä, joten innokkaan sacher-leipurin kannattaa testata erilaisia laadukkaiden suklaiden kombinaatioita. Tästä linkistä löytyy siis se mahdollisimman alkuperäinen, aito sacherkakun resepti!

Oman palani suklaa-aprikoositaivasta kävin nauttimassa Grazin Café Sacherilla. Valitsin kakun kumppaniksi jääkahvin eli kahvin vaniljajäätelöllä ja kermavaahdolla. Kahvilan puitteet olivat juuri sopivan luksusta ja muut asiakkaat näyttivät olevan shoppailukierrosta lopettelevia naisia.


DSC_2160
DSC_2171
Sacherkakku kuuluu tarjoilla makeuttamattoman kermavaahdon kanssa.
DSC_2194


Halpaa lystiä ei kahvittelu Sacherilla ole: kakkupalasta ja kahvista saa maksaa parikymmentä euroa. Edullisemminkin Itävallassa pääsee toki wieniläisestä kahvilaperinteestä nauttimaan, mutta pitäähän se alkuperäisen reseptin mukainen sacherkakku käydä kerran elämässä maistamassa että tietää mihin verrata niitä muita versioita!