Itävalta

Café Sacher Itävallassa tarjoilee sitä aitoa sacherkakkua

25.4.2016

Suklaakakkua, aprikoosihilloa ja suklaakuorrutetta. Niistä syntyy yksi maailman kuuluisimmista leivonnaisista, sacherkakku, ja sitä aitoa versiota pääset maistamaan vain Itävallassa!

Itävallassa kahvilaan mennään viihtymään, seurustelemaan ja perinteisesti myös lukemaan päivän lehdet. Wieniläiseksi kahvilakulttuuriksi kutsuttuun perinteeseen kuuluu olennaisesti nimenomaan kokemuksen kiireettömyys. Kahvin kanssa tarjoillaan lasi vettä, ja vettä kaadetaan pyytämättä lisää koko vierailun ajan osoituksena siitä että vierasta ei haluta kiirehtiä lähtemään. Ilahduttavasti kahvilat, toisin kuin kaupat, ovat Itävallassa myös auki iltamyöhään.

Saman kahvikupposen ääressä saa siis rauhassa istua kahvilassa vaikka koko päivän. Mutta valitse huolella minkä kahvin tilaat, täällä ei tilata vain ”kahvia”. Esimerkiksi Grazin Café Sacherin listalta löytyi lähes kaksikymmentä erilaista vaihtoehtoa: kahvi maitotilkalla, kahvi kermavaahdolla, kahvi kirsikkaliköörillä, turkkilainen kahvi, jääkahvi ja monia muita.

Maista Itävallassa aitoa sacherkakkua

Sen aidon ja alkuperäisen itävaltalaisen sacherkakun resepti on vuodelta 1832. Resepti on edelleen salainen ja vain Sacherin perheen hallussa. Sen verran Sacher Caféssa kakun salaisuutta valotetaan, että maku syntyy kuulemma usean eri suklaalajin yhdistelmästä ja kakku kuuluu tarjoilla makeuttamattoman kermavaahdon kera.

Ihan turistina minäkin vaelsin siis Grazissa kohti Sacher Caféa. Valitsin kakun kumppaniksi jääkahvin (eli kahvin vaniljajäätelöllä ja kermavaahdolla). Kahvilan puitteet olivat juuri sopivan luksusta ja muut asiakkaat näyttivät olevan shoppailukierrosta lopettelevia naisia.

Halpaa ei kahvittelu Sacherilla ollut: maksoin kahvista ja kakusta lähes 14 euroa. Edullisemminkin Itävallassa pääsee toki wieniläisestä kahvilaperinteestä nauttimaan, mutta pitäähän se alkuperäisen reseptin mukainen sacherkakku käydä kerran elämässä maistamassa että tietää mihin verrata niitä muita versioita!