Suomi

Kesäpäivä Ruissalossa – vesibussilla risteillen!

23.6.2020

Ruissalo on Turun kesäparatiisi. Meille ulkopaikkakuntalaisille se on tuttu lähinnä Ruissalon kylpylästä ja Ruisrockista, mutta saarella on paljon muutakin ja se on vallan ihana kesäinen päiväretkikohde! Tänä vuonna aloitin kesälomani Turusta ja lähdin ensi töikseni hellepäivän viettoon Ruissaloon.

Kesäiseen Ruissaloon vesibussilla

Ruissaloon pääsee toki bussillakin, mutta kesäaikaan retki kannattaa ehdottomasti tehdä vesibussilla. Vesibussit ovat osa Turun joukkoliikennettä ja kyyti maksaa vain normaalin kertalipun verran (tai sisältyy matkailijalippuun, joka on kannattava ostos muutaman päivän lomalle). Vesibussit lähtevät Aurajoesta Martinsillan kupeesta ja ajelevat Ruissaloon 45 minuutissa. Osa vesibusseista pysähtyy matkalla Ruissalon Telakalla tai Pikisaaressa, joista molemmista löytyy myös kiva kesäravintola.


IMG_5578
IMG_5607
IMG_5588
IMG_5601
IMG_5595


Kansanpuiston uimaranta

Ruissalossa vesibussin päätepysäkki on Kansanpuiston uimarannan kupeessa, ja uimaranta on jo itsessään kiva kesäretkikohde. Jos piknikeväät unohtuivat kotiin, voi uimisen lomassa juoda kahvit kauniin Villa Promenade -huvilan terassilla.


IMG_5811


Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Kansanpuiston vesibussipysäkiltä ja uimarannalta kävelee vartin verran Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarhassa on laajat ulkoalueet, joihin on ilmainen sisäänpääsy: kasvihuoneisiin on erillinen pääsymaksu. Kesäkuumalla ja ulkopuutarhan kukoistaessa en tällä kertaa edes käynyt kasvihuoneissa, mutta etenkin syksymmällä tai talvella olisi erityisen kivaa vaellella sisällä trooppisessa sademetsässä ihailemassa muun muassa mehikasveja ja orkideoita. Tänä kesänä ulkonakin tuntuu olevan ihan sademetsäkelit ja ainakin alkukesästä puistossa oli todella paljon nähtävää, tuoksuteltavaa ja kuunneltavaa.


IMG_5628
IMG_5647
IMG_5650
IMG_5636
IMG_5672


Ruissalon upeat luontopolut

Ruissalossa voisi viettää päivän myös upeita luontopolkuja kierrellen. Kuljin itse pätkän Choraeuksenpolkua, joka vie kasvitieteellisestä puutarhasta Honkapirtille. Honkapirttikin olisi ollut hyvä vaihtoehto kahvitteluun tai lounaalle, mutta suuntasin tällä kertaa lounaalle Turun Pursiseuran Maininki-ravintolaan.

Vaikka Choraeuksen polku kulki ihan lähellä Ruissalon pääväylää, oli tunnelma vanhassa tammimetsässä ihan kuin keskellä omaa, yksityistä satumetsää. Mikä lintujen konsertti ja kauniin valkoiset kielokummut!


IMG_5723
IMG_5725


Turun Pursiseuran Ruissalon Maininki

Maininki-ravintola sai tänä keväänä kansainvälistä mainetta, kun se oli mukana Unelmien näköalaravintolat -tv-sarjassa (Restaurants on the Edge, löytyy Netflixistä). Sarjassa kanadalainen ammattilaistiimi uudisti ravintolan sisustusta, ruokalistaa ja markkinointia. Ja kyllähän siellä kelpasi lounastaa! Terassilla oli sopivasti varjoa helteellä, mutta myös sisätilat näyttivät niin tyylikkäiltä, että seuraavalla kerralla aion kyllä tulla tänne illalliselle!

Ilta-Sanomien juttu Mainingista ja Unelmien näköalaravintolat -sarjasta.


IMG_5741
IMG_5733
IMG_5739


Ruissalon rantapromenadi

Kun sain syötyä pitkän kaavan mukaan kolmen ruokalajin lounaani, kävelin takaisin vesibussille pitkin kaunista Ruissalon rantapromenadia. Ihan merenrantaa seurailevalta kävelytieltä pääsee kurkkimaan värikkäitä pitsihuviloita ja niiden söpöjä uimahuoneita laitureiden päässä.


IMG_5611
IMG_5754
IMG_5767
IMG_5776
IMG_5805


Helteisen rennon kesäretkeni jäljiltä jäi Ruissaloon vielä paljon nähtävää seuraavallekin kerralle. Syksymmällä voisin tulla saarta ihastelemaan sitten bussilla!