Lehdistömatka: Viking Line ja Visit Åland
Toivottavasti tästä tulee joka syksyinen perinne – ja itse asiassa, kunhan joskus koronasta päästään ja ihmiset uskaltavat taas matkustaa vapaammin, toivon, että viikonloppuristeilyistä Maarianhaminaan tulisi ympärivuotisia!
Viime viikonloppuna osallistuin Viking Linen sadonkorjuuerikoisristeilylle, jossa nautimme mennen tullen laivan keittiö- ja baarimestarien sadonkorjuuherkuista ja vietimme päivän kierrellen Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlien parhaita paloja. Tällä nimenomaan sadonkorjuujuhlien aikatauluun sovitetulla erikoisristeilyllä sadonkorjuufiilikseen pääsi heti laivan irrotessa laiturista: tervetulodrinkissä maistui ahvenanmaalaisten tislaamoiden juomat ja illallisella nautittiin sienistä, kotimaisista kaloista, marjoista ja muista syksyn mauista.
Sadonkorjuuristeilyn ohjelmassa oli myös maistiaisia ja luentoja. Kuulimme menomatkalla tarkemmin kuuluisan ahvenanmaalaisen kokin, Michael Björklundin Smakbyn-konseptista ja maistelimme Smakbynin oman tislaamon tuotteita. Paluumatkalla taas opimme viinin sadonkorjuusta ja maistelimme erilaisia syksyyn sopivia punaviinejä.
Päivä Sadonkorjuujuhlilla
Lauantaiaamuna meriaamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan Sadonkorjuujuhlien tarjontaan. Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlia vietetään joka syksy syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, ja viikonlopun aikana kymmenet tilat, puodit, kahvilat ja ravintolat avaavat ovensa, järjestävät erilaisia tapahtumia ja tarjoilevat sadonkorjuun lähituotteita ja maistiaisia tuhansille juhlavieraille. Sadonkorjuujuhlat on erityisesti ruokatapahtuma, mutta monilla tiloilla on lisäksi paljon muutakin tekemistä esimerkiksi lapsille. Sitä paitsi lehmien ja lampaiden silittely on aikuisistakin ihan yhtä kivaa!
Ahvenanmaa on Suomen kiinnostavin ruokamatkakohde
Sadonkorjuujuhlien tiloilla kiersi tänä syksynä useampi Viking Linen bussi. Oma auto tai bussikuljetus on ihan ehdoton juttu, jos haluaa päästä päivän aikana näkemään tapahtumapaikkoja monipuolisesti. Ihan Maarianhaminan keskustastakin löytyy silti nähtävää. Merikortteli esimerkiksi kokoaa Sadonkorjuujuhlien aikaan pihapiiriinsä useita paikallisia tuottajia ja käsityöläisiä. Itse ostin täältä mukaan heti päivän ensimmäiset tuliaiset: inkiväärillä maustettua hunajaa ja litran tuoretta tyrnisosetta. Laadukasta, suoraan tuottajalta ja hinnatkin olivat mielestäni vallan kohtuulliset!
Kaikkein eniten taisin tällä reissulla ihastua pieneen Saftstuganin tilaan. Tilan isännällä Davidilla on pihavajassaan pieni omenamehustamo, jossa hän näytti miten omenat muuntuvat mehuksi. Maistiaisten jälkeen oli ihan pakko ostaa Saftstuganin vastapuristettua mehua kotiinviemisiksikin! Ostin myös Amandan pienestä pihakioskista itse säilöttyjä kurkkuja ja punasipulia – kaikki on jo viikossa syöty ja juotu, niin hyvää oli!
Stallhagenin panimo on yksi Sadonkorjuujuhlien suurimmista vetonauloista. Pubissa voi maistella kaikkia panimon oluita ja syödä lähiruokalounasta. Tänne kannattaa poiketa myös ostoksille putiikkiin, sillä mukaan voi ostaa paitsi oluita, niin samalla myös monen muun paikallisen yrityksen tuotteita. Stallhagenista voi varata ennakkoon myös olutmaistiaiset.
Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon ja Kastelholman linnan alueelta löytyy Åland Distilleryn tislaamo ja ravintola. Täällä valmistuu muun muassa ahvenanmaalainen gini ja siitä veriappelsiini-basilikalonkero.
Smakbyn on Stallhagenin lisäksi toinen Ahvenanmaan ehdoton vetonaula. Michael Björklundin, Micken, luotsaama Makujen kylä käsittää tällä hetkellä ravintolan, oman tislaamon ja pienen puodin, mutta lähitulevaisuudessa myös muun muassa hotellin ja erilaisia aktiviteetteja. Micke kertoili meille näistä suunnitelmistaan ja tarjosi samalla maistiaiset kahdesta Ahvenanmaan erikoisuudesta: merimetsosta (Ahvenanmaalla se ei ole rauhoitettu, vaan yleisesti metsästetty riistalintu) ja Ahvenanmaan pannukakusta. Mukaani ostin lisäksi Micken anopin leipomaa saaristolaislimppua.
Päivän viimeinen käyntikohteemme oli ihana Mickels Gård. Ihastuin erityisesti pihapiirin eläimiin: täällä pääsi silittämään kilejä ja lampaita ja niiden lisäksi omissa aitauksissaan elämästään nauttivat kanat, puput, possut, hevoset ja lehmät.
Ahvenanmaa on todellakin Suomen kiinnostavin ruokamatkakohde, ja monipuolinen matkakohde muutenkin! Itse olen ihastunut tähän omaperäiseen saaristoon niin paljon, että tämä reissu oli sinne jo neljäs viimeisen kahden vuoden aikana. Olen nauttinut Ahvenanmaasta niin keväällä, keskikesällä kuin näin syksylläkin. Ahvenanmaa on sopivan erilainen tuntuakseen ihan ulkomaan matkalta ja tuodakseen tähän koronaelämäänkin kaivattua reissufiilistä.
Laita siis ihmeessä kalenteriin Sadonkorjuujuhlat ensi syksynä (syyskuun toiseksiviimeinen viikonloppu)!
Lentoonlähdössä by Hannamarielina
27.9.2020 at 19:41Ahvenanmaalla haluaisin ehdottomasti päästä käymään, se on roikkunut reissulistalla jo kauan. 😀 Ihania syksyisiä kuvia!
Emma
3.10.2020 at 12:51Ahvenanmaa on kyllä ihana! Ja toimii myös näin syksyllä ja varmaan joulun aikaankin!