Suomi

Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat risteillen

27.9.2020

Lehdistömatka: Viking Line ja Visit Åland

Toivottavasti tästä tulee joka syksyinen perinne – ja itse asiassa, kunhan joskus koronasta päästään ja ihmiset uskaltavat taas matkustaa vapaammin, toivon, että viikonloppuristeilyistä Maarianhaminaan tulisi ympärivuotisia!

Viime viikonloppuna osallistuin Viking Linen sadonkorjuuerikoisristeilylle, jossa nautimme mennen tullen laivan keittiö- ja baarimestarien sadonkorjuuherkuista ja vietimme päivän kierrellen Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlien parhaita paloja. Tällä nimenomaan sadonkorjuujuhlien aikatauluun sovitetulla erikoisristeilyllä sadonkorjuufiilikseen pääsi heti laivan irrotessa laiturista: tervetulodrinkissä maistui ahvenanmaalaisten tislaamoiden juomat ja illallisella nautittiin sienistä, kotimaisista kaloista, marjoista ja muista syksyn mauista.

Sadonkorjuuristeilyn ohjelmassa oli myös maistiaisia ja luentoja. Kuulimme menomatkalla tarkemmin kuuluisan ahvenanmaalaisen kokin, Michael Björklundin Smakbyn-konseptista ja maistelimme Smakbynin oman tislaamon tuotteita. Paluumatkalla taas opimme viinin sadonkorjuusta ja maistelimme erilaisia syksyyn sopivia punaviinejä.


IMG_20200918_163751
Tervetulodrinkissä maistui ahvenanmaalainen omenabrandy, kardemummaliemessä marinoitu päärynä ja ruusunmarja. Päällä on soijamaitovaahto ja rosepippuria.
IMG_20200920_124815
IMG_20200920_131550
IMG_20200920_112913


Päivä Sadonkorjuujuhlilla

Lauantaiaamuna meriaamiaisen jälkeen lähdimme tutustumaan Sadonkorjuujuhlien tarjontaan. Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlia vietetään joka syksy syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, ja viikonlopun aikana kymmenet tilat, puodit, kahvilat ja ravintolat avaavat ovensa, järjestävät erilaisia tapahtumia ja tarjoilevat sadonkorjuun lähituotteita ja maistiaisia tuhansille juhlavieraille. Sadonkorjuujuhlat on erityisesti ruokatapahtuma, mutta monilla tiloilla on lisäksi paljon muutakin tekemistä esimerkiksi lapsille. Sitä paitsi lehmien ja lampaiden silittely on aikuisistakin ihan yhtä kivaa!


IMG_9637
IMG_9814


Ahvenanmaa on Suomen kiinnostavin ruokamatkakohde

Sadonkorjuujuhlien tiloilla kiersi tänä syksynä useampi Viking Linen bussi. Oma auto tai bussikuljetus on ihan ehdoton juttu, jos haluaa päästä päivän aikana näkemään tapahtumapaikkoja monipuolisesti. Ihan Maarianhaminan keskustastakin löytyy silti nähtävää. Merikortteli esimerkiksi kokoaa Sadonkorjuujuhlien aikaan pihapiiriinsä useita paikallisia tuottajia ja käsityöläisiä. Itse ostin täältä mukaan heti päivän ensimmäiset tuliaiset: inkiväärillä maustettua hunajaa ja litran tuoretta tyrnisosetta. Laadukasta, suoraan tuottajalta ja hinnatkin olivat mielestäni vallan kohtuulliset!


IMG_9520
IMG_9578
IMG_9555
IMG_9534
IMG_9538
IMG_9546


Kaikkein eniten taisin tällä reissulla ihastua pieneen Saftstuganin tilaan. Tilan isännällä Davidilla on pihavajassaan pieni omenamehustamo, jossa hän näytti miten omenat muuntuvat mehuksi. Maistiaisten jälkeen oli ihan pakko ostaa Saftstuganin vastapuristettua mehua kotiinviemisiksikin! Ostin myös Amandan pienestä pihakioskista itse säilöttyjä kurkkuja ja punasipulia – kaikki on jo viikossa syöty ja juotu, niin hyvää oli!


IMG_20200919_121755
IMG_9646
IMG_20200919_122233
IMG_9652
IMG_9657


Stallhagenin panimo on yksi Sadonkorjuujuhlien suurimmista vetonauloista. Pubissa voi maistella kaikkia panimon oluita ja syödä lähiruokalounasta. Tänne kannattaa poiketa myös ostoksille putiikkiin, sillä mukaan voi ostaa paitsi oluita, niin samalla myös monen muun paikallisen yrityksen tuotteita. Stallhagenista voi varata ennakkoon myös olutmaistiaiset.


20230527_151806


Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseon ja Kastelholman linnan alueelta löytyy Åland Distilleryn tislaamo ja ravintola. Täällä valmistuu muun muassa ahvenanmaalainen gini ja siitä veriappelsiini-basilikalonkero.


IMG_9696


Smakbyn on Stallhagenin lisäksi toinen Ahvenanmaan ehdoton vetonaula. Michael Björklundin, Micken, luotsaama Makujen kylä käsittää tällä hetkellä ravintolan, oman tislaamon ja pienen puodin, mutta lähitulevaisuudessa myös muun muassa hotellin ja erilaisia aktiviteetteja. Micke kertoili meille näistä suunnitelmistaan ja tarjosi samalla maistiaiset kahdesta Ahvenanmaan erikoisuudesta: merimetsosta (Ahvenanmaalla se ei ole rauhoitettu, vaan yleisesti metsästetty riistalintu) ja Ahvenanmaan pannukakusta. Mukaani ostin lisäksi Micken anopin leipomaa saaristolaislimppua.


IMG_9715
IMG_9722
IMG_9701
IMG_9732
IMG_9731


Päivän viimeinen käyntikohteemme oli ihana Mickels Gård. Ihastuin erityisesti pihapiirin eläimiin: täällä pääsi silittämään kilejä ja lampaita ja niiden lisäksi omissa aitauksissaan elämästään nauttivat kanat, puput, possut, hevoset ja lehmät.


IMG_9785
IMG_9749
IMG_9810
IMG_9796
IMG_9596
IMG_9617
IMG_9615
IMG_9660


Ahvenanmaa on todellakin Suomen kiinnostavin ruokamatkakohde, ja monipuolinen matkakohde muutenkin! Itse olen ihastunut tähän omaperäiseen saaristoon niin paljon, että tämä reissu oli sinne jo neljäs viimeisen kahden vuoden aikana. Olen nauttinut Ahvenanmaasta niin keväällä, keskikesällä kuin näin syksylläkin. Ahvenanmaa on sopivan erilainen tuntuakseen ihan ulkomaan matkalta ja tuodakseen tähän koronaelämäänkin kaivattua reissufiilistä.

Laita siis ihmeessä kalenteriin Sadonkorjuujuhlat ensi syksynä (syyskuun toiseksiviimeinen viikonloppu)!


  • Lentoonlähdössä by Hannamarielina
    27.9.2020 at 19:41

    Ahvenanmaalla haluaisin ehdottomasti päästä käymään, se on roikkunut reissulistalla jo kauan. 😀 Ihania syksyisiä kuvia!

    • Emma
      3.10.2020 at 12:51

      Ahvenanmaa on kyllä ihana! Ja toimii myös näin syksyllä ja varmaan joulun aikaankin!