Suomi

Reposaari – parasta Poria meren rannalla!

8.7.2020

Mä en ole koskaan osannut hahmottaa Poria varsinaisena rannikkokaupunkina – eihän se meri tai merellisyys näy siinä keskustan tuntumassa mitenkään. Porin Yyteri on tietysti merenrannassa, mutta hiekkarantakaan ei vielä sellaisenaan täytä mun merellisyyskriteereitäni.

Mutta sitten tänä kesänä tein viimein päiväretken Reposaareen ja siellähän se merellinen Pori oli! Reposaari, tai Räpsöö niinkuin paikalliset sitä kutsuvat, on ihan mahtava! Tuntuu ihan saaristolta, meri ympäröi joka ilmansuunnasta, on söpöjä puutaloja, kalasatama ja meren sileäksi hiomia rantakallioita. Tuoksuukin suolaiselle!


Kuva34
Kuva33
Kuva32
Kuva31
Kuva30
Kuva29
Kuva28
Kuva27


Reposaareen kannattaa poiketa vaikka syömään. Kalapöydästään kuuluun Merimestaan kannattaa tehdä pöytävaraus, tai sitten voi nauttia kevyempää lounasta saaren suloisimmalla terassilla Reposaaren Ravintolassa tai popsia vaikka grillituoreen porilaisen Kaupparannan Kioskilla.

Reposaaren virallinen ranta, Lontoon uimaranta, on muuten ihan Merimestan kupeessa. Rannan jännä nimi tulee vieressä sijaitsevasta Villa London -huvilasta, joka taas on ainakin tarinan mukaan saanut nimensä siitä, että se on rakennettu ”vieraalle maalle” eli purjelaivojen painolastien päälle.


Kuva26


Varsinaisia nähtävyyksiä ei Reposaaressa ole montaa. Linnakepuisto on niistä varmaan kuuluisin ja se kannattaa ehdottomasti käydä kiertämässä.

Linnakepuisto oli alun perin Reposaaren merisuojeluskunnan rannikkopatteri, jonka tarkoitus oli suojata Porin satamaa ja kaupunkia. Yksi venäläinen pommikone onnistuttiinkin sodassa pudottamaan Reposaaren länsipuolelle. Linnakeen tykeillä ammuttiin harjoitusammuntoja vielä 1980-luvun loppuun asti ja 2000-luvulla linnoitus kunnostettiin nähtävyydeksi. Linnakepuistossa on nähtävissä kaksi tykkiasemaa, ammusvarastoja, miehistö- ja lääkintäkorsuja, tulenjohtoasema, tähystystorni ja juoksuhautoja.


Kuva25
Kuva21
Kuva24
Kuva23
Kuva22


Ja tietysti Reposaaressa täytyy käydä katsomassa myös 1860-luvulla valmistunutta kuusikulmaista puukirkkoa, josta tuli osa Suomen historiaa, kun siellä vuonna 2009 vihittiin presidenttipari Sauli ja Jenni.


Kuva20
Kuva19


Linnakepuiston vieressä upealla paikalla sijaitsee Junnilan leirikeskus, jonka portista kannattaa käydä rohkeasti peremmälle puutarhaan. Alueella on muun muassa kaunis, suojaisa lampi, jonka rannalla tönöttää pienenpieni linna kuin suoraan sadusta! Todellisuudessa linnantorni on itse asiassa vanha ankkala, jossa Junnilan kartanon ankat aikoinaan talvehtivat. Ehkä prinssi ratsastikin tässä sadussa valkealla ankalla..?


Kuva18
Kuva17
Kuva16
Kuva15


Kaikkein vaikuttavin nähtävyys oli mielestäni kuitenkin Takarannan kallioiden vanhat kaiverrukset. Meren silottamat kalliot olisivat kauniita jo sinällään, ja sen lisäksi ne ovat täynnä kiehtovia, historiallisia kaiverruksia, vanhimmat useita satoja vuosia vanhoja. Näitä kaiverruksia – sydämiä, nimikirjaimia, ankkureita, vaakunoita, rakkaudentunnustuksia – olisi bongaillut vaikka kokonaisen päivän ja vain paahtava helle sai meidät lopulta palaamaan kallioilta puiden varjoon suojaan.

Helpoimmalla kaiverrusten luo pääsee Siikarannan leirintäalueelta. Kalliot alkavat sieltä missä leirintäalue loppuu kun lähdetään kävelemään kohti Reposaaren eteläkärkeä.


Kuva14
Kuva13
Kuva12
Kuva11
Kuva10
Kuva8
Kuva9
Kuva7
Kuva6
Tämä matkamuisto jäi ostamatta Reposaaren Salesta, mutta ehkä vielä palaan noutamaan sen… ❤️


 • Kaisa
  8.7.2020 at 17:05

  Ihana Reposaari! Parasta siellä on mun mielestä värikäs historia ja sen näkyminen tänäkin päivänä. Reposaari on ollut 1800-luvun lopussa Suomen vilkkain vientisatama eli erittäin kansainvälinen ja samalla eristyksissä mantereesta. Laivat ovat tuoneet mukanaan monenkirjavan väen lisäksi mm. vieraslajeja, minkä takia Reposaaresta löytyy erikoisia kasvilajeja.
  Suosittelen lounastamaan ravintola Reposaaressa – se on Suomen toiseksi vanhin ravintola ja lounaspöytä henkii vanhan ajan nostalgiaa, parasta on paikalliset sesongin kalat tietysti.

  • Emma
   12.7.2020 at 20:53

   En tiennytkään, että Ravintola Reposaari on noin vanha! Täytyy kyllä palata tuonne (ois myös hieno nähdä se talvella, etenkin meri jäineen) ja tutustua lisää historiaan ja tarinoihin!

 • Nimetön
  26.7.2020 at 21:17

  Ravintola Reposaari on Suomen vanhin toimiva ravintola nykyisin. 🙂

  • Emma
   28.7.2020 at 14:37

   Siinä yksi syy lisää poiketa sinne siis!

 • Eeva
  26.7.2020 at 21:55

  Kannattaa käydä katsomassa kallioon hakattu fb-sivu ja lukea kertomusten Reposaari kirja, jossa on lyhyitä kertomuksia Reposaaresta ja reposaarelaisista.

  • Emma
   29.7.2020 at 15:39

   Kiitos vinkistä, käyn tutustumassa!

 • Ansku
  24.11.2021 at 23:45

  Nuorena asuin Porissa ja kävinkin Reposaaressa, mutta nyt vanhempana sen näkee ihan eri lailla. Olenkin sanonut, että siellä oon merten meri, joka on ihan erilainen kuin esim. Turun saaristtossa tai Helsingin saaristossa. Kävin takarannalla ensimmäisen kerran reilu kuukausi sitten kun oltiin kelluvassa huvilassa. Rakastuin täysin. Ajatuksena on muuttaa takaisin Poriin kun jään eläkkeelle kolmen vuoden päästä. Reposaarikin kiinnostaa kovasti, mutta aika näyttää. Ihana oli löytää Reposaari-blogeja.

  • emma
   28.11.2021 at 23:33

   Noita kelluvia huviloita pitäisikin käydä koittamassa – ehkä ensi kesänä sitten! Kiva kun löysit ja tykkäsit <3