Hongkong

Rento kalastajakylä Sai Kung on portti Hongkongin saarille

1.8.2016

Sai Kungin pieni, 13 000 asukkaan kalastajakylä sijaitsee bussimatkan päässä Hongkongin keskustasta. Tämä rento rantakaupunki on tunnettu erityisesti kala- ja äyriäisravintoloistaan ja onpa pienen kylän ravintoloille siunaantunut kaksi Michelin-tähteäkin! Parhaiten Sai Kung on tunnettu lähtösatamana useille Hongkongin saarille.

Sai Kungin satamasta pienille saarille

Sai Kung on myös portti Hongkongin itäiseen saaristoon. Täältä pääsee useille pienille saarille, joille keskustan Central Pieriltä lähtevät isommat laivat eivät kulje. Satamassa on myös useita kojuja, joista voi ostaa erilaisia päiväretkiä ja saarihyppelyitä. Täällä tosin kannattaa varautua siihen, että laivalippujen myyjät eivät puhu englantia (Hongkongissa pärjää yleisesti ottaen englannilla todella hyvin) eikä retkistä ole tarjolla tarkempaa tietoa kuin kiinaksi. Tutki siis etukäteen mille saarille haluat mennä ja kysele kojuista kuka tarjoaa niille retkiä.


9 kesä 1
9 kesä 3
9 kesä 7


Tulin itse Sai Kungiin lohikäärmevenekilpailupäivänä – ja niin oli muuten tullut muutama muukin! Kyllästyin aika pian kurkkimaan kisoja väkijoukon takaa ja päätin lähteä toteuttamaan toista syytä, jonka vuoksi olin tullut Sai Kungiin: retkelle Yim Tin Tsain hylätylle saarelle.


9 kesä 110
Lohikäärmeveneitä
9 kesä 58


Yim Tin Tsaille kulkee veneitä vain viikonloppuisin (ja kansallisina lomapäivinä kuten lohikäärmevenepäivänä) eikä pysähdys siellä kuulu minkään muun retkijärjestäjän valikoimaan. Jos sinne halajat, niin etsi siis  satamasta se yksi koju joka myy lippuja nimenomaan Yim Tin Tsaille ja jää odottamaan venettä. Tämä hylätty, umpeen kasvanut saari oli muuten yksi Hongkongin matkani kohokohdista!

Michelin-ravintola kalastajakylässä

Palasin Yim Tin Tsailta satamaan myöhäiselle lounaalle. Lähdin koittamaan onneani ja katsomaan sattuisinko saamaan pöydän jommasta kummasta Michelin-ravintolasta. Ensimmäisenä löysin tieni Loaf Oniin ja tilaakin löytyi! Tämä oli hassu ravintola: pöydissä oli toki valkoiset liinat, ruokien esillepanoon oli nähty vaivaa ja tarjoiluhenkilökunta oli ystävällistä ja asiantuntevaa, mutta melkein kaikki asiakkaat olivat enemmän tai vähemmän rantatamineissa. No ei nyt sentään missään uima-asuissa, mutta shortseissa, t-paidoissa ja sandaaleissa. Omituista Michelin-ravintolaksi, mutta kivaa!


9 kesä 111
Friteerattua tofua ja mustekalaa Loaf Onissa


Iltapäivällä ostin vielä lipun toiseen veneeseen, sillä halusin käydä myös Kiu Tsui Chau -saarella. Tämän saaren erikoisuus on laskuvedellä paljastuva kannas eli tombolo, jota pitkin voi kävellä viereiselle pienelle saarennyppylälle. Saari on myös tunnettu jännistä paikallista ananaspulla-leivosta muistuttavista kivistä.

Oli kuitenkin ehkä virhe tehdä tämä retki Yim Tin Tsain jälkeen, sillä olin vielä edellisestä kokemuksesta niin fiiliksissä että Kiu Tsui Chau -saari oli lopulta ihan vaisu kokemus. Laskuvesi ei ollut vielä tarpeeksi alhaalla (joskin ihmiset kahlasivat jo vielä reiteen asti ulottuvassa vedessä pitkin kannasta) että olisin päässyt katsomaan viereisen saaren geologisia ihmeitä ja ananaspullakiviä eikä saaren täpötäysi hiekkarantakaan houkutellut jäämään sitä odottelemaan.

Tältä ylitys olisi näyttänyt laskuveden aikaan (ja kauniilla säällä), etualalla kuvassa voi nähdä myös muutaman ananaspullakiven


Kuva: Wikipedia

Tältä näytti nyt:


9 kesä 121

Palatessani illansuussa retkiltäni taas Sai Kungiin jatkuivat rantabulevardilla vielä lohikäärmevenejuhlallisuudet. Tähän pikkukylään olisi voinut jäädä vaikka yöksikin ja suoda aikaa ihan vain sen tutkimiseen, mutta sekin jäi nyt seuraavaan kertaan. Mutta eipä hätää, palaan Hongkongiin varmasti taas uudestaan!


 • miraorvokki
  1.8.2016 at 12:17

  Karun kaunis paikka! Vaikuttaapa mielenkiintoiselta paikalta! 🙂

 • IKILOMALLA
  7.8.2016 at 11:41

  Omalle kohdalle Hong Kongissa seikkailua on siunautunut vasta muutaman päivän verran. Mutta kyllä se on ehdottoman kiinnostava kaupunki, jonne tulee lähdettyä vielä uudelleenkin. Nähtävää ja shoppailtavaa siellä ainakin riittää!

  Tuo hylätty umpeenkasvanut saari kuulostaa ERITTÄIN mielenkiintoiselta matkakohteelta, todella sen tyyliseltä minne mekin haluaisimme tehdä päiväretken. Taidanpa lukea lisää tuosta linkkaamastasi postauksesta.

  Titta

  • Emma
   8.8.2016 at 13:41

   Toi Yim Tin Tsai oli kyllä ihan löytö ja jos tuntuu oman tyyliseltä niin voin vakuuttaa että ette pety! 🙂

 • Heli
  7.8.2016 at 13:15

  Onpa kiinnostava paikka!
  Tuo sun lounasravintola kuulostaa ravintolalta just mun makuun: palvelu, ruoka, esillepano ja kattaus kunnossa, mutta asiakas saa tulla sellaisena kuin on eikä tarvitse pönöttää 🙂

  • Emma
   8.8.2016 at 13:44

   Joo, hyvä pointti! Mäkin ensin mietin, että lähdenkö edes katsomaan löytyisikö noista Michelin-ravintoloista tilaa, kun päällä oli sortsit ja t-paita. Mutta oli tosi mukava kokemus kun myös meitä turistipukeutujia kohdeltiin yhtä hyvin ja selkeästi kaikki oli tervetulleita!

 • Veera
  7.8.2016 at 17:09

  Oon sen verran eteläsuomalainen ja kaupunkilainen, että ensin kalastus Kuhmossa kuulosti liian eksoottiselta postausaiheelta, mutta kuitenkin totesin jutun yllättävän kiinnostavaksi. 😀

  • Veera
   7.8.2016 at 17:10

   Tietty vois kommentoida oikeaan postaukseen, mutta kala ja ruokahan näissä oli molemmissa aiheena…. Vaikuttaa aika kivalta vierailukohteelta!

   • Emma
    8.8.2016 at 13:45

    Hah joo, meillä on näköjään tällä hetkellä menossa joku vesistö-teema! 😀

 • Anne | Metallia Matkassa
  8.8.2016 at 09:40

  Tuo hylätty saari kuulostaa mielenkiintoiselta! Harmi, ettei oltu kuultu siitä Hongkongissa vierailessamme. Olisi ollut kiva käydä!

  Mulla on sellainen mielikuva, että Anthony Bourdain olisi vieraillut tuolla jossain äyriäisravintolassa syömässä, mutta en ole ihan varma. Joku sellainen jakso tulee vaan mieleen!

  • Emma
   8.8.2016 at 13:46

   Joo, ois varmaan sopinut teillekin hyvin tuo saari, taatusti olisitte tykänneet! Next time then! 🙂

 • Jenna / With huge passion for life
  8.8.2016 at 10:30

  Ui vitsi, miten kiva lukea tällaisista pienimmistä saarista. En näistä ollut aiemmin kuullutkaan. 🙂 Näyttää tosi kivalta.

 • Jonna
  8.8.2016 at 13:18

  Mielenkiintoista lukea vähän vähemmän tunnetuista ja eksoottisista lomakohteista. Pääsee pienelle nojatuolimatkalle 🙂

 • salaine
  8.8.2016 at 14:45

  Pikku moka, luulin lukevani tätä tekstiä ja kommentoisin juttua osittain vahingossa tuonne autioituneen saarikuvauksen puolelle. Aika hienot äyriäiset on tiskissä. Asusteleeko nuo kaikki tuolla joessa? Toivottavasti ruoka oli hyvää. katselinkin tuossa, että hetkinen, kuinka tuo ylitys näyttää erilaiselta mutta se onkin laskuvesiaika!

 • Pirkko / Meriharakka
  8.8.2016 at 21:17

  Ehkä lyhyemmällä Hongkongin reissulla vähän extreme-kohde 🙂 Me olimme kaupungissa joku vuosi sitten noin viikon, mutta emme vielä päässeet ”näin pitkälle”. Tosin kävimme sitten Macaullakin ja Shenzenissä tuon viikon aikana.
  Noita saaria, jonne pääsee laskuveden aikana kävellen, löytyy toki Euroopastakin, esimerkiksi Bretagnen rannikolla ja Kanaalin saarilla ja vaikka Man-saarella.

 • Tanja/Levoton Matkailija
  9.8.2016 at 13:27

  Mielenkiintoisia kohteita 🙂 Eritysesti mua jäi kiinnostamaan tuo hylätty saari.
  Mä olen Hongkongissa käynyt vain lentokentällä, mutta mahdollisesti ensi vuonna siellä käyn.

 • Suvi /Travel is My Passion
  9.8.2016 at 13:56

  Melkoisen tuoretta merenelävää näkyi olevan myynnissä. Omalla Hong Kong reissulla olen ehtinyt lähinnä pyöriä keskustan tuntumassa, mutta pitää lähteä sinne vielä uudelleen.

  • Emma
   12.8.2016 at 12:01

   Keskustassakin on tietysti nähtävää vaikka koko reissuksi, mutta suosittelen ainakin yhtä retkeä myös sen ulkopuolelle! Jo päiväretkellä ehtii nähdä paljon!

 • Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi
  9.8.2016 at 22:36

  Toi saari olis ihan mun unelma <3 Tuolla yhdistyy aika lailla kaikki, mitä matkalta haen: hyvä ruoka, upea äyriäistarjonta, mielenkiintoinen historia, seikkailumahdollisuudet kummallisissa paikoissa – suurkiitos vinkistä!

 • Anna / Tämä matka -blogi
  11.8.2016 at 10:17

  Mä olen ollut Hong Kongissa myös katsomassa lohikäärmevenekilpailua. Hitsit kun en enää muista paikan nimeä. Melko kauan sinne sai ajaa bussilla kuitenkin.

  Silloin ei ollut niin paljoa ihmisiä, joten saatiin kiva paikka ravntolasta ja voitiin seurailla kisaa tuopin äärestä : D

  • Emma
   12.8.2016 at 12:00

   Joo, hyvä strategia etsiä ikkunapaikka ravintolasta! Otan ensi kerralla käyttöön! 🙂

 • Sanna I Siveltimellä
  12.8.2016 at 13:36

  Nousu- ja laskuvedenaikaan avautuu kyllä aina ihan uusia maailmoja ja mahdollisuuksia 🙂 Kävin joku aika sitten Hong Kongissa maailmanympärimatkan aikana ja tykkäsin kaupungista toooosi paljon! 🙂

 • Kohteena maailma / Rami
  12.8.2016 at 22:26

  Hongkong on ollut pitkään listalla, mutta tällaisesta paikasta en ole sieltä ennen kuullut. Tämä onkin matkablogien paras puoli, että saa vinkkejä myös sellaisiin paikkoihin, joihin ei törmää jokaisessa opaskirjassa 🙂

 • Liza in London
  13.8.2016 at 02:30

  Sandaaleissa Michelin-ravintolaan – tuonne on päästävä! 🙂 Kiitos tästä vinkistä muutenkin, Hong Kong on jo pitkään kuulunut haavelistalleni, ja nuo retket eri saarille kuulostavat aivan mahtavalta tavalta viettää lomapäivää! Ilmeisesti etäisyydet ja matka-ajat eivät saarille ole hirveän pitkiä, kun ehdit useampaan paikkaan saman päivän aikana?

  • Emma
   17.8.2016 at 12:18

   Ota ihmeessä matkasuunnitelmaan mukaan ainakin yksi päiväretki! Sai Kungista käsin pystyy tosiaan tekemään helposti lyhyempiäkin retkiä tai sellaisen järjestetyn saarihyppelyn. Laivoja eri saarille lähtee myös muualta, mm. Hong Kong Islandilta central pieriltä. Hongkongissa on niin paljon erilaisia saaria, että kannattaa ensin etsiä tietoa ja miettiä mikä ois se kivoin ja sen mukaan katsoa mistä sinne pääsee ja meneekö koko päivä 🙂

 • Lotta | Watia.fi
  13.8.2016 at 13:11

  Pienessä Hongkongissakin löytyy yllättävän paljon tekemistä. Pari kertaa on tullut käytyä, mutta aina löytyy jotain uutta. Tämä kylä ei vielä ole tuttu, mutta täytyy pitää mielessä ehkä sitten seuraavaa kertaa ajatellen. 🙂