Tallinna on aina hyvä idea! Löydän sieltä joka kerta jotain uutta vaikka olen käynyt siellä kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja vuosien mittaan. Lisäksi Tallinnasta löytyy aina loistavia ravintolakokemuksia. Tässä muutama suositus viime reissuilla hyväksi havaittuihin eri tyyppisiin ravintoloihin eri puolilla keskustaa. Lue lisäksi tästä tuoreesta jutusta Tallinnan kahvilavinkit!
Italialainen Pomo Restorante
Pizzaa ja pastaa saa toki joka toisesta ravintolasta, ja italialaisia ravintoloita on joka kulman takana, mutta Pomo on ehdottomasti käymisen arvoinen italialainen ravintola. Pomon ruoka on hyvää ja ravintola itsessään on nähtävyys. Pizzassa jopa pohja maistuu niin hyvälle, että tapojeni vastaisesti en jättänyt edes reunoja syömättä. Maistoimme kasvispizzaa ja pepperonipizzaa, molemmat olivat herkullisia. Lisäksi sekä pomon pastat (testattu jättirapupasta ja tryffelipasta) sekä risotot maistuvat aidosti Italialle. Ja katsokaa miten herkulliselta tämä ravintola näyttääkin!
Pomo sijaitsee lähellä Viru-hotellia vehreässä Tammsaare-puistossa, mikä on myös kivaa vaihtelua vanhankaupungin ravintoloille.
Vegaaniravintola Vegan Restoran V
Tallinnassa on ilahduttava määrä hyviä vegaani-, kasvis- tai vähintäänkin kasvispainotteisia ravintoloita. Jos mielikuvasi kasvisravintolasta on ituja ja linssejä ja mautonta tofua, niin nyt kannattaa päivittää nuo kokemukset – vaikka tässä paikallistenkin suosimassa, tunnelmallisessa Vegan Restoran V:ssa aivan vanhankaupungin sydämessä.
Itse tykkäsin aivan erityisen paljon punajuuriravioli-alkupalasta sekä ravintolan kekseliäistä alkoholittomista juomapareista annoksille (toki myös alkoholia on tarjolla).
Kasvista, mutta muutakin värikkäässä Ülossa
Ülo on ihanan voimakkain värein sisustettu ravintola kivenheiton päässä Telliskivestä ja Balti Jaama Turgilta. Ülon filosofiana on tarjota listallaan paljon erilaisia kasvisvaihtoehtoja ja madaltaa kävijöiden kynnystä valita liharuuan sijaan kasvista – mutta listalta löytyy aina myös kalaa, kanaa ja lihaa.
Maistoin lounasaikaan pähkinä-chili-korianterinuudeleita. Epäröin kyllä aluksi paljon pähkinän ja nuudelin yhdistelmää – onko se liian makeaa, voiko se toimia – mutta ruoka oli ihan hillittömän hyvää! Juuri sopiva pieni chilin potku ja paljon korianteria tasapainottamaan pähkinän makeutta. Olisin voinut nuolla lautasenkin! Ja pisteitä täälläkin myös herkullisista mocktaileista.
Slaavilaisia makuja restoran Moonissa
Kotoisen kaunis Moon löytyy piilosta vanhan, ränsistyneen puutalon takaa Kalamajasta. Se on myös paikallisten suosikkiravintoloita ja monena vuonna valittu Tallinnan parhaimpien ravintoloiden joukkoon – viimeksi tänä keväänä se on saanut jopa maininnan Viron Michelin-oppaassa!
Listalta löytyy makuja muun muassa kaukaa Siperiasta, Ukrainasta ja läheltä Baltiasta. Juomalistakin on yhtä mielenkiintoinen: siltä löytyy esimerkiksi lähes kymmenen erilaista vodkaa muun muassa Puolasta ja Kazakstanista. Itse valitsin kuitenkin taas täälläkin alkoholittoman vaihtoehdon: oikein muikeaa virolaista 0 % omenasiideriä.
Thaimaalaista vähän hienommin ravintola Nok Nokissa
Toinen Michelin-tunnustuksen saanut tallinnalaisravintola on thaimaalainen Nok Nok. Jos tykkäät aasialaisista mauista ja haluat syödä vähän hienommin sekä nauttia Thaimaasta tutusta vieraanvaraisuudesta ja tunnelmasta, suosittelen Nok Nokia. Michelin-oppaassa kehutaan Nok Nokin annosten tuoreutta ja särmikkyyttä ja erityisesti laajaa maistelumenua – ja täällä tosiaan kannattaa tilata porukalla pöytä täyteen niin monta annosta kuin sielu sietää ja jakaa ja maistella monenlaista!
Me jaoimme alkupalaksi erilaisia sormin syötäviä pikkuherkkuja kuten rapukakkuja ja satay-kanavartaita sekä thaiyrteillä marinoitua tonnikalaa ja taivaallista friteerattua sienisalaattia. Pääruokina maistelimme punaista curryä naudanlihalla, kokonaisena höyrytettyä kalaa, wokattua kanaa cashewpähkinöillä sekä mausteista munakoisoa. Jälkiruokakaan ei pettänyt (kuten monesti Aasiassa tapahtuu) – itse tehty kookosjäätelö ananaslastujen kanssa oli upean raikas päätös aterialle! Ja vielä on pakko mainita, että Tom Yum Siam -alkudrinkki, jossa oli vodkaa, kookosta, litsiä, sitruunaruohoa, limeä ja chiliä, oli aivan huikean hyvä.
Hinnat on täällä mukavan maltilliset Michelin-maininnasta ja kunnianhimoisesta keittiömestarista huolimatta – ja koska ravintola kuuluu Tallink Grupiin, saa niistä Tallinkin Club One -kortilla vielä 10% alennusta!
Lämminhenkinen Rado Restoran
Ja vielä kolmaskin Michelin-tunnustettu lemppariravintolani, Rado! Tämä mukava, bistrotyyppinen ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla vanhassakaupungissa ja on yleensä aina täynnä. Kannattaa siis muistaa pöytävaraus ajoissa (kuten kaikkiin muihinkin suosittelemiini ravintoloihin). Radolta ei löydy ruokalistaa netistä, vaan se muodostuu päivän ja sesongin mukaan, ja on saatavilla vain paikan päällä ravintolassa. Listalla on kuitenkin useita alku-, pää- ja jälkiruokavaihtoehtoja ja niistä löytyy takuulla jotain houkuttelevaa jokaiselle!
Radosta minulle jäi erittäin hyvän ruuan lisäksi mieleen erittäin hyvä, persoonallinen ja rento asiakaspalvelu. Tarjoilija sai minut tuntemaan itseni kuin tutuksi kanta-asiakkaaksi, osasi luovasti yhdistellä ruokiini alkoholittomat juomat (taas, tämä on sattumaa, juon kyllä välillä alkoholiakin!) vaikka selkeästi niitä ei usein kysytä, ja osasi luoda lämpimän ja mukavan tunnelman. Iso suositus!
Valinnanvaraa Viru Keskuksen ruokamaailmassa
Viru Keskukseen avattiin tänä keväänä uusi 15 paikallisen ravintolan Food Hall -ruokamaailma. Joskushan nämä vastaavat ostarien food courtit ovat pelkkää mäkkäriä, raxia ja ketjukahvilaa, mutta Viru Keskuksen ravintolamaailma on jotain ihan muuta. Täältä löytyy paikallisia erikoisuuksia ja oman alansa virolaista parhaimmistoa. Esimerkiksi pizzeria Kolm Tilli on ihan paikallinen pizza- ja pastainstituutio. White Guide -oppaan tunnustuksen taas ovat saaneet Viru Keskuksen ravintolamaailman F.Burger (jossa saa esim. katkarapu- tai avokadoburgereita), SoShellfish-seafood-ravintola, ja eteläamerikkalainen Stereo Streetfood. Herkullinen oli myös uzbekistanilainen Samsa Family Bakers, jossa söin lammaskeiton ja manty-dumplingeja.
Ravintolamaailma on myös siitä kätevä, että isommalla seurueella ei tarvitse valita mitään yhtään kompromissiravintolaa, vaan jokainen voi tilata juuri haluamaansa ruokaa ja silti voidaan syödä yhdessä samassa pöydässä.
Head isu – ja eikun suunnittelemaan uutta ruokamatkaa Tallinnaan!
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
15.6.2022 at 10:06Oikeastaan kaikki nämä kuulostivat kivoilta paikoilta. Pomosta olen ennenkin kuullut kehuja ja siellä tulee varmasti seuraavalla kerralla käytyä, kun olen Tallinnassa. Myös Moon kuulostaa erityisen kiinnostavalta!
emma
15.6.2022 at 14:15Pistä ihmeessä Moon myös listalle ensi kertaa varten!
Tanja / Tädin ja tytön blogi
7.5.2023 at 07:10Wau! Herkullista näytti olevan. Itse ihastuin viimeksi Ravintola Tuljakiin, joka on Piritan tien varressa, mäen törmällä. Hieno 60-luvun betonirakennus merinäköalalla ja super hyvää ruokaa. Samalla omistajalla myös muutama muu laadukas paikka. Tuljakin pääkokkina on palkittu Lauri-Alvari Vahemaa, joka tarjoilee perinteistä tuokaa tuoreella näkökulmalla, esim söin kuhaa, jonka päälle oli nätisti levitetty pottumuussi ja mm puolukoita ja ihanaa kevyttä kastiketta sai lorauttaa kannusta. Suosittelen.
Kyllä ruoka on ihanaa ja juu, seuraavalla kerralla ehkä ohjelmassa onkin lähinnä maisteluja 🤩 ja ehkä muutama museo, sillä Tallinna on kyllä ihan uskomaton museokohde. Voisiko parempaa kaupunkiloman agendaa olla kuin hyvä ruoka ja museokokemuksia sielulle!
emma
8.5.2023 at 21:53Ruoka on aina hyvä syy matkustaa 😀 😀