Ranska

Uunituoreita ravintolavinkkejä Nizzaan

5.8.2023

Nizza on todellinen ruokamatkailijan unelmakohde! Ranskalaisen keittiön maailmankuuluja herkkuja pääsee Nizzassa maistelemaan kohtuuhintaan ja ainoa ongelma on loistavien pikkubistrojen ja tasokkaiden ravintoloiden runsaudenpula.

Nizzassa tuskin voi mennä kovin paljon pieleen vaikka ruokailuja ei etukäteen suunnittelisi eikä pöytävarauksia tekisi, mutta itse tykkään sinne matkustaessani tehdä aina vähän etukäteissuunnittelmia, tutkia uusia ravintoloita ja varata ainakin muutaman illallisen tai lounaan etukäteen. Tässä jutussa on muutama suosikkini useamman Nizzan reissun perusteella. Näissä paikoissa on hyvä ja kohtuuhintainen ruoka ja/tai esimerkiksi ihan uniikki sijainti tai tunnelma.

Plage Beau Rivage

Tykkään matkustaa Nizzaan ja Ranskan Rivieralla erityisesti syksyllä. Hyvällä tuurilla Suomen syyslomien aikaan lokakuussa Nizzassa on vielä ihan hellekelit ja silloin ei ole mitään ihanampaa kuin aloittaa loma rantalounaalla!

Plage Beau Rivage on yksi harvoista kesäajan ulkopuolella auki olevista, ihan rannalla olevista Nizzan ravintoloista, ja uskaltaisin väittää, että sillä on melkeinpä Nizzan parhaat maisemat! Beau Rivage ei suinkaan ole mikään halpa rantakuppila, mutta rahalle saa täällä mielestäni oivaa vastinetta. Lounasaikaan esimerkiksi päivän annos ja kahvi maksaa 14 euroa ja kolmen ruokalajin lounas 36 euroa. Tarjolla on toki myös à la carte -lista.


20211025_120025
20211025_122429
Ihanat Välimeren maut kypsissä tomaateissa!
20211025_124643
Nieriää ja perunaa.
20211025_130905
Kolmen suklaan mousse.

Comptoir du Marché

Myös Comptoir du Marché on saanut Michelin-maininnan – vaikken valinnutkaan sitä sen takia, vaan mainitsemani luotettavan suosituksen. Se on tunnelmallinen, perinteinen vanhankaupungin sydämessä sijatseva bistro, jossa raaka-aineet haetaan torilta ja listalla on niiden pohjalta päivittäin vaihtuvia perinteisiä ranskalaisia ruokalajeja. Loistava hinta-laatusuhde täälläkin – ja lisäksi isot annokset!

Saavuin tänne supernälkäisenä ja juuri kulman takana olin haistellut huumaavaa vastapaistetun pizzan tuoksua. Niinpä päädyin valitsemaan alkupalaksi bistroversion pikkupizzasta (kantarelleja, ilmakuivattua kinkkua, juustokastiketta ja rucolaa – ehkä paras pizza ikinä!). Pääruuaksi söin pikkumustekaloja tomaatti-perunapadassa ja jälkiruuaksi mango-ananassalaatin jugurttimoussella. Kahvin ja veden kanssa illalliseni maksoi 39 euroa.


Comptoir_du_Marche_3
Comptoir_du_Marche_4
Comptoir_du_Marche_5


La P’tite Cocotte

La P’tite Cocotte on luottopaikkani jo ainakin kuuden vuoden takaa. Ravintolassa on hyvä ja edullinen ruoka ja bonuksena se on auki myös sunnuntai- ja maanantai-iltaisin, jolloin monet muut Nizzan ravintolat sulkevat ovensa!

Alkuruuaksi tilasin viimeksi pekoniin käärittyä Saint-Marcellin -juustoa calvadoksella liekitettynä, pääruuaksi kantarelli-parmesanrisottoa ja jälkiruuaksi suklaafondantin pistaasijäätelön kera. Myös täällä annokset ovat isoja – kokonaisen alkujuuston pisteltyäni en jaksanut enää millään syödä pääruokaa enkä edes jälkiruokaa kokonaan. Kolmen ruokalajin illallinen maksoi 29,50.


Ptite_Cocotte_1
Ptite_Cocotte_2
Ptite_Cocotte_3


Le Plongeoir

Näin sattumalta muutama vuosi sitten kuvan tästä ravintolasta ja tiesin heti, että sinne on päästävä maksoi mitä maksoi. Ravintola sijaitsee niin hienolla ja erikoisella paikalla, että vastaavaa ei varmasti muualta löydä. Ah, rakastan tätä paikkaa!


20211028_115400
20211028_115238


Sanoinko jo, että rakastan tätä paikkaa? Katsokaa tuota merta ja pientä majakkaa! Ruokakin on hyvää ja palvelu on ollut aina tosi ystävällistä ja mukavaa. Viime kerralla en löytänyt nettisivuilta vapaata pöytää ja laitoin ravintolaan sähköpostia. Sieltä soitettiin minulle, että kyllä yhdelle pöytä järjestyy – ja sain vielä (ainakin omasta mielestäni) ravintolan kauneimman pöydän suoraan majakkanäköalalla! Pyyhin onnenkyyneleitä istuessani alas.

Le Plongeoir ei ole ihan halpa ravintola, mutta täälläkin on lounasaikaan varsin hyvä setti tarjolla: kaksi ruokalajia 30 euroa tai kolme 36 euroa. Lounasmenulla on kokemukseni mukaan yleensä tarjolla kalaa ja sehän sopii minulle! Tällä kertaa alkuruokana oli makrillia ja kvinoaa, pääruokana turskaa ja polentaa, ja jälkiruokana sitruunamarenkipiirakkaa.


20211028_121634
20211028_123140
20211028_124956


Côté Marais

Côté Marais on pieni (muista pöytävaraus!), vain illalliselle aukeava ravintola, jonka menu vaihtuu sesongin mukaan ja raaka-aineet ostetaan tuoreena torilta. Ravintolassa on todella miellyttävä tunnelma: se on sisustettu lämpimin värein ja tuorein leikkokukin, pöydissä on paksut, valkoiset liinat ja kynttilät, ja henkilökunta on äärimmäisen ystävällistä ja avuliasta. Kun pimeältä vanhan kaupungin sivukujalta pujahtaa sisään ravintolaan, tuntuu kuin olisi löytänyt sattumalta salaiseen paikkaan.


Kuva1
Kuva2
Alkuruuaksi etanoita herkkusienistä tarjoiltuina.
Kuva3
Pääruokana turskaa, vihanneksia, perunamuusia ja aiolia.
Kuva1
Loppuun valkosuklaa-unikonsiemenmousse ja marinoituja kuivattuja hedelmiä.


Côté Marais’n ruokaa kehutaan esimerkiksi Tripadvisorissa kilvan, mutta minun kokemukseni jäi lopulta aavistuksen vaisuksi. Nautin toki illallisesta kokonaisuutena, mutta ilman kuvailemaani hienoa tunnelmaa, puitteita ja mahtavaa henkilökuntaa (minulle tultiin esimerkiksi lähtiessäni avaamaan ovi ja kiitettiin ja hyvästeltiin kädestä pitäen) pelkkä ruoka ei ansaitsisiminulta ihan yhtä montaa tähteä kuin muut suosikkini. Tein kuitenkin ehkä vähän vääriä valintoja ja menisin ehdottomasti toiste maistelemaan listan muita ruokalajeja.

Les Sens

Les Sens on moderni, mutta toisaalta hyvin perinteinen ja paikallisten suosima ravintola Nizzan keskustassa vähän vanhankaupungin ulkopuolella. Täällä saat maistiaisia aidosta ranskalaisesta keittiöstä ja hyvästä palvelusta. Paikka on tosi suosittu, joten pöytävaraus kannattaa niin lounaalle kuin illallisellekin. Päivän menun hinta-laatusuhde on uskomattoman hyvä: kolme ruokalajia maksaa 26 euroa ja ruoka on herkullista!

Alkuun tarjoiltiin keittiön tervehdyksenä pieni fenkoliappelsiinikeitto. Sen jälkeen valitsin päivän lounasmenun vaihtoehdoista alkuruuaksi tomaatti-sinappipiiraan, pääruuaksi seitä karamellisoidun fenkoligratiinin kanssa, ja loppuun sorbetteja ja tuoreita hedelmiä. Näiden lisäksi pöytään tuotiin myös valikoima talon leipää.


20230801_122339
20230801_122939
20230801_123656
20230801_125506

~~~

Ja vielä pari vinkkiä matkaan:

Jos mielit Nizzan matkallasi johonkin näistä bistroista – tai oikeastaan ihan mihin vaan tiettyyn ravintolaan – niin pöytävaraus kannattaa tehdä useampi päivä etukäteen. Huomioi myös, että monet ravintolat ovat sunnuntaisin ja maanantaisin suljettu eli jos matkasi osuu näihin päiviin, niin kannattaa tarkastaa auki olevat ravintolat etukäteen ettei nälkä pääse yllättämään.

Ravintolat ovat yleisesti ottaen auki lounasaikaan (noin klo 12.00-14.30), päivällä kiinni ja sitten taas auki illalliselle 19.00-19.30 alkaen. Kahvilat ja arkisemmat kuppilat ovat toki auki koko päivän. Jos et ole tehnyt pöytävarausta, on todennäköisintä saada pöytä heti ravintoloiden auettua eli käy siinä tapauksessa kyselemässä paikan päällä heti klo 12.00 tai 19.00.

Ja pieni säästövinkki: tilaa ravintolassa hanavettä, se on ilmaista. Se on myös ihan normaali paikallinen tapa! Itse tosin monesti juon vain vettä enkä tilaa lisäksi esimerkiksi viiniä, ja silloin maksan kyllä kuplavedestä. Mutta jos vesi tulee ruokajuomaksi jonkun muun juoman kanssa, kannattaa mieluummin panostaa siihen muuhun juomaan ja tilata ilmainen kannu hanavettä kaveriksi.


  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    14.11.2021 at 16:01

    Voi ei, eipä olisi nälkäisenä kannattanutkaan alkaa tätä lukemaan! 🙂 Minun piti lähteä käymään Nizzassa vuonna 2019, mutta matkakohde lopulta silloin vaihtui. Vielä en siis ole Nizzassa ikinä kääynyt, mutta olen varma, että sinne tulee kyllä lähdettyä, ennemmin tai myöhemmin. Laitampa sitä varten muistiin nämä suositukset!

    • emma
      14.11.2021 at 22:58

      Nää on monesti testatut, varmat lemppariravintolat, kannattaa kokeilla 🙂

      • Esa
        28.3.2022 at 13:25

        La p’tite cocotte ja Comptoir Marche molemmat käymisen arvoisia paikkoja. Cocotte tosi edullinen,
        Marche hieman kalliimpi, hyvä ruoka molemmissa. Kävimme lisäksi Chez Palmyrissa joka oli myös
        onnistunut valinta. Kaikki paikat pieniä ravintoloita ja täynnä heti avattaessa, pöytävaraus ehdoton.

        • emma
          8.4.2022 at 11:08

          Joo, pöytävaraukset kyllä kannattaa jos haluaa johonkin tiettyyn paikkaan tiettynä päivänä. Ilman varaustakin varmasti hyviä ravintoloita löytää, koska kyllä niitä piisaa, mutta suosituimmat on kyllä varattava etukäteen!

  • Hannele
    16.5.2022 at 10:30

    Oi, kiitos!!! Nizzan matkan tulossa heinäkuussa ja päätin kurkata, löytyisikö sekä herkullisia ja järkevänhintaisia ravintoloita ja löytyyhän niitä. Tuo Le Plongeoir on ehdottomasti koettava, mutta luultavasti nimenomaan lounasaikaan. Innolla jo odotan matkaa:)

    • emma
      18.5.2022 at 21:53

      Ihanaa, että olin avuksi! Toivottavasti pääset nauttimaan ainakin Plongeoirista, se on todella uniikki!