Hongkong

Hongkongin saaret: rantaelämää ja rappioromantiikkaa

11.7.2016

Jatkoin seikkailujani Hongkongin saaristossa ja yhdistin seuraavaan päiväretkeen Cheung Chaun ja Peng Chaun pienet saaret. Molemmat saaret ovat jo astetta eläväisempiä kuin Tap Mun -saari, mutta mitään pilvenpiirtäjiä tai hotellikomplekseja ei näistäkään onneksi löydy.


6 kesä 6
Laiva saapuu Cheung Chaun satamaan

Cheung Chaun kalastajasaari

Isommalla näistä kahdesta saaresta, Cheung Chaulla, asuu noin 20 000 ihmistä. Saarella on perinteisesti harjoitettu kalastusta, mutta tätä nykyä suurin osa asukkaista saa elantonsa matkailusta. Jos tänne haluaa jäädä yöksi, löytyy satamasta useita huoneen tarjoajia odottamasta, ja saaren pikkuruisella pääkadulla Tung Wan Roadilla näkyi myös monia mukavan näköisiä B&B-paikkoja. Jäisin varmasti seuraavalla reissulla tännekin ainakin yhdeksi yöksi: pienen kaupungin kapeita kujia ja paikallista elämää olisi hauska seurata laivojen ja päiväturistien lähdettyä.

Cheung Chaulta löytyy muutama kaunis hiekkaranta ja jo niiden takia tänne kannattaa matkustaa virkistäytymään ja maistamaan rentoa merielämää Hongkongin keskustan sykkeestä. Pienet putiikit, kahvilat, kalaravintolat ja pääranta ovat kaikki vain muutaman sadan metrin alueella. Vähän pidemmän kävelymatkan päästä löytyy muutakin nähtävää: täältä löytyy mm. kuuluisan 1800-luvun merirosvon Cheung Po Tsain luola, tietysti merenjumalatar Tin Haulle omistettu temppeli kuten kaikista merenkävijäyhteisöistä, sekä mm. mini-Kiinan muuriksi nimetty kävelyreitti (jolla ei ole mitään tekemistä Kiinan muurin kanssa, mutta kauniit näkymät kylläkin). Saarella voi myös vuokrata polkupyörän, autoja täällä ei kulje laisinkaan.

Rantaelämän lisäksi turistit tulevat tänne herkuttelemaan kala- ja äyriäisravintoloihin. Rantakadulla on ravintoloita vieri vieressä, hinnat niissä näyttivät olevan aika lailla samassa linjassa kaikissa. Valitsin itse yhden pienemmistä ravintoloista ja tilasin kokonaisen höyrytetyn kalan. Aivan hurjan hyvää!


6 kesä 30
6 kesä 34
6 kesä 35
6 kesä 22
6 kesä 21


Peng Chaulla aika on pysähtynyt

Maha täynnä otin Cheung Chaulta laivan pienemmälle Peng Chaun saarelle. Koko saari on vain neliökilometrin kokoinen ja täällä asuu 5 000 ihmistä. Varsinaisia nähtävyyksiä saarella on vielä vähemmän kuin Cheung Chaulla (käytännössä tietysti ”pakolliset” pienet temppelit ja lisäksi pieni hiekkaranta), mutta rakastuin saaren uneliaaseen ja rapistuneeseen ilmapiiriin heti laivasta astuttuani!

Pienen satamarakennuksen ulkopuolella laivasta nousijoita odotti äänekäs sirkkojen siritys ja paikalliset papat istumassa ja juoruamassa puiston penkeillä. Niin ihanan värikäs ja viehättävä kuin Cheung Chau olikin, niin tässä Peng Chaun pysähtyneisyydessä oli jotakin vieläkin lumoavampaa.


6 kesä 41
Paikalliset eläkeläiset kuluttavat aikaa sataman rauhallisessa puistossa
6 kesä 52


On vaikea uskoa, että Peng Chau oli aikoinaan kukoistava teollisuuskeskittymä: 1960-luvulla täällä toimi yli 100 pientä tehdasta ja työpajaa, ja työvoimaa virtasi tänne muiltakin Hongkongin saarilta. Peng Chaulla on toiminut muun muassa keramiikkapajoja, nahkateollisuutta, hehkulampputehdas ja useita kalkkitehtaita.


6 kesä 48
6 kesä 43


Miten Hongkongin saarille pääsee?

Laivat Central Pier (laituri no. 5) -laiturilta Cheung Chaulle kulkevat noin puolen tunnin välein lähes ympäri vuorokauden. Cheung Chaun ja Peng Chaun välillä kulkee pienempi laiva parin tunnin välein. Peng Chaulta takaisin keskustan Central Pier -laiturille pääsee myös noin puolen tunnin välein. Kaikki laivamatkat voi maksaa Octopus-kortilla.


 • Johanna Hulda - Discovering Sunbeams
  17.7.2016 at 22:36

  Ihanan värikkäitä taloja! Tällainen rappioromantiikka vetoaa kyllä muhunkin ihan täysillä. Eipä nuo hiekkarannat ja horisontin vuoret näkymiä myöskään pahenna. Hyviä löytöjä selkeästi nämä saaret 🙂

 • Paula - Viinilaakson viemää
  18.7.2016 at 06:58

  Mietin juuri samaa kuin edellinen kommentoija, eli ihanan värikästä! Olet löytänyt tosi mielenkiintoisiin paikkoihin, ja varmaan jossain aiemmassa postauksessasi jo kommentoin, että olet varmaan päässyt näkemään sitä aitoa paikallista elämää tällä reissulla.

 • Pirkko / Meriharakka
  18.7.2016 at 11:27

  Me tulimme tuolla suunnalla retkeilleeksi vain Macau:lle – mutta värikästä, mutta toisella tavalla tietysti, sielläkin oli 🙂

 • Andrina / andante
  19.7.2016 at 20:02

  Molemmat saaret vaikuttavat tosi mielenkiintoisilta retkikohteilta, ja vitsit miten kauniin valkoinen hiekkaranta! Tällainen reissu tekee varmaan hyvää Hong Kongin hektisyyden keskellä 🙂

 • Noora
  20.7.2016 at 20:37

  Onpas sympaattisen oloisia paikkoja! Mä rakastan kaikkea autioitunutta ja ränsistynyttä. Tuo tulitikkutehdas on just niin kaunis tuossa rappiossaan. Mä en olekaan tiennyt, että Hongkongissa on mahdollista käydä tällaisilla saarilla, kiitos siis tiedosta! Reissua Honkkariin ei ole lähiaikoina tiedossa, mutta sinne menemisestä on kyllä ollut paljon puhuttua. Sen verran usein sinne on tarjolla hyviä lentotarjouksia. Ehkä nyt vihdoin pitäisi saada tartuttua sellaiseen 🙂

 • miraorvokki
  20.7.2016 at 21:44

  Luin monta kertaa että ”karkkitehtaita” 😀 Pysähtyneen näköinen paikka ja kiehtovan oloinen sekä näköinen! Tulitikkutehdas on aika karu mutta silti näytti. Pitääkin vierailla täällä – edes kerran elämässä 🙂

  • Emma
   21.7.2016 at 09:09

   Oi, oliskin karkkitehtaiden saari, matkustaisin sinne heti olis sitten missä hyvänsä päin maailmaa! 😀

 • Anna | Muuttolintu.com
  22.7.2016 at 03:05

  Hongkong <3 Siellä näyttää olevan loputtomasti tekemistä. Viime kerralla meillä oli siellä vaan kolme päivää. Siinä ei paljon ehtinyt, mutta ehdin kyllä rakastua paikkaan <3 Toivottavasti ensi kerralla on enemmän aikaa, olisi nimittäin mahtavaa vierailla näillä saarilla.

 • Meidän matkassa / Monna
  22.7.2016 at 08:10

  Aika kiva löytää Hong Kongin hulinasta sitten tällaisia rauhallisempiakin paikkoja 🙂 Mutta on se vaan uskomaton paikka kun tekemistä ja näkemistä riittäisi vaikka millä mitalla!

 • Kohtteena maailma / Rami
  22.7.2016 at 21:19

  Mielenkiintoisia paikkoja, voisin kuvitella itseni tuonne 🙂

 • Heidi / Maailman äärellä
  22.7.2016 at 22:33

  Hei, olen muuten ollut tuolla eka saarella. Nimi ei kulostanut yhtään tutulta, mutta kun näin kuvan rantakadulta ja kalastajaveneistä niin kuvamuistini toimi – minulla on nimittäin kuva omassa albumissani ihan samasta kohdasta. Tykkäsin tosi paljon pienestä retkestä Cheung Chaulle Hong Kongin vilskeen jälkeen. Olipa siis mukava päästä juttusi viemänä takaisin tälle pienelle saarelle :).

 • Terhi / Muru Mou
  23.7.2016 at 20:41

  En ole käynyt Hongkongissa, joten nämä saaretkin oli avian uusia tuttavuuksia. Varmasti kivoja paikkoja ottaa pieni hengähdystauko suurkaupungin hulinasta, ja etenkin tuo pienempi vaikuttaa mielenkiintoiselta!

 • Anna | TÄMÄ MATKA
  24.7.2016 at 07:57

  Olimme muutama vuosi sitten Hong Kongissa ja kiersimme paljon. Kaikki nämä pienemmät saaret jäivät täysin kokematta ajan puutteen vuoksi. Teppo on käynyt Honkkareissa useasti, mutta ovat aina olleet työmatkoja, jolloin kovin paljoa ei ehdi näkemään. Minulle tämä kerta oli ensimmäinen, mutta ei varmasti viimeinen. Mahti paikka!

 • Tanja
  24.7.2016 at 10:17

  Mulla on vielä iso aukko sivistyksessä, Aasia mutta ehtiihän sinnekin vielä. Näyttää kyllä kiehtovilta pikkusaarilta, näissä saisi varmasti aikaa menemään ihan vaan paikallisten eloa tuijotellen.