Yhteistyössä Matkatoimisto Traveller Oy
Pakkaamme tänään viimeistä kertaa autot Tadžikistanin puolella ja lähdemme ajamaan kohti Kirgisian rajaa. Pilvet roikkuvat Murgabissa tosi matalalla. Alkumatkasta ajamme välillä pieneen sadekuuroon ja sitten paistaa taas aurinko. Kauempana vuorilla sataa lunta. 4 000 metrissä lämpötila on alle 10 asteeessa. Ensimmäistä kertaa koko matkan aikana on sen verran kylmä, että mukaan pakatuille pipoille ja hanskoille olisi käyttöä – elleivät ne siis olisi pakattuina autojen uumeniin päivärepun sijasta. Ollaan edelleen lisäksi niin korkealla, että pieninkin liike hengästyttää ja päänsärky odottelee takaraivolla.
Ajamme pitkän pätkän Kiinan rajalla. Raja-aita on aivan tien vieressä – tosin maiden välinen rajavyöhyke on tässä kohtaa useamman kilometrin levyinen eli varsinaisesti emme pääse ihan Kiinan puolelle kurkistamaan.
Ylitämme myös koko reissun korkeimman solan 4 655 metrin korkeudessa. Nyt on aika kunnioitettavat korkeudet!
Ennenkuin saavutamme Kirgisian rajan pysähdymme lounaalle pieneen kylään Tadžikistanin puolella Karakul-järven rannalla 3 950 metrin korkeudessa. Kauniin turkoosi Karakul-järvi on jäässä pitkän talven aina toukokuuhun saakka, mutta kesäisin täällä sitten järjestetäänkin maailman korkein purjehduskisa, Roof of the World Regatta.
Lounaan jälkeen ajamme rajalle: Tadžikistanin raja-asema sijaitsee 4 200 metrin korkeudessa. Maasta poistuvien rajamuodollisuudet on hoidettu nopeasti. Tadžikistanilaiset oppaamme ja meitä jo lähes 2 000 kilometriä kunniakkaasti kyydinneet autot jäävät rajalle, ja meitä vastassa on Kirgisian puolella uusi opas ja auto. Sen jälkeen ajelemme pitkän tovin huonokuntoisia, mutaisia teitä rajavyöhykkeellä, kunnes lopulta saavumme Kirgisian 700 metriä alempana sijaitsevalle raja-asemalle. Tätä korkealla sijaitsevaa maarajaa ei voi ylittääkään kuin muutamana kuukautena kesäaikaan, muun vuoden tie on suljettu. Passimme tarkastetaan, huumekoira haistelee matkatavaramme ja muutama laukku joutuu satunnaistarkastukseen, mutta tämäkin rajanylitys on lopulta nopea ja tehokas.
Kun sitten lähdemme ajamaan kohti ensimmäistä majapaikkaamme Kirgisian puolella maisemat ympärillämme muuttuvat kuin taikaiskusta. Siinä missä Tadžikistanin puolella olimme jo pitkään ajaneet karuissa hiekkamaisemissa ja vuoristoaavikoilla, ovat kirgisialaiset vuorenrinteet aivan vihreitä. Maisemista tulee mieleen Irlannin nummet. Aivan käsittämätön muutos! Myös murmelipopulaatio tuntuu tuplaantuneen ja tasankoja täplittävät murmelien lisäksi paimentolaisten jurtat sekä valtavat jakki- ja hevoslaumat.
Paikallinen opas kertoo meille tarinan, joka selittää maisemien kauneuden. Tarina kertoo, että aikojen alussa kun Jumala jakoi eri kansoille maita, nukkuivat kirgisialaiset pommiin. Kun he ehtivät mukaan jaolle, oli kaikki maat jo jaettu muille. Tiukan paikan edessä Jumala kuitenkin heltyi ja lahjoitti kirgiiseille sen parhaan palan, jonka oli aikonut säästää itselleen.
Illalla pääsemme pitkästä aikaa (4 pitkää päivää!) wifin äärelle ja voi sitä iloa ja onnea! Yövymme Sary-Tashin kylässä paikallisen perheen luona. Pihassa on iso jurtta, jonne katetaan meille illalliseksi jakkipataa ja kyytipojaksi paikallista vodkaa. Pihan toisella laidalla emäntä lypsää lehmiä.
<< Edellinen etappi: Bulunkulista Murgabiin
>> Seuraava etappi: Kirgisian historialliset kaupungit Osh ja Bishkek
Suunnaton
3.9.2017 at 17:55Upeita vuorimaisemia! <3 Nuo Pamir-vuoriston huippujen nimet on niin huvittavia.
Emma
4.9.2017 at 08:26Kiitos Suunnaton! Mahtavaa kun olet seurannut matkaani!
Suunnaton
4.9.2017 at 11:54Mahtavaa kun kirjoitat siitä! 🙂 Näistä seuduista ei liikaa löydy matkakertomuksia.
Stacy Siivonen
6.9.2017 at 15:28Maisemat todella ovat upeita! Oma ennätykseni on Abra de Malaga 4316 metrissä ja sen vieressä ollut Willqa Wiqi oli vain 5682 metriä korkea. Keski-Aasia on mielenkiintoista, suunnilleen ainoat mestat Aasiassa, jotka kiinnostavat minua. Minä myös viihdyn tuollaisissa karuissa maisemissa, kunhan on sateetonta.
Emma
7.9.2017 at 08:08Oo, kyllä oot säkin käynyt korkealla! Me ei onneksi saatu tuolla kuin muutama hassu sadekuuro ja niidenkin aikaan taidettiin olla aina matkalla eli auton suojissa istumassa!
Tiina / Makuja ja seikkailuja
6.9.2017 at 21:39Upeita maisemia <3 Nuo korkeudet alkavat olla jo raskaita kun mennään yli neljään kilometriin ja lähelle viittä. Meillä taisi olla Perussa bussimatkalla pysähdys vähän reilussa 5000m ja siellä tuntui happi loppuvan!
Emma
7.9.2017 at 08:12Joo, se on kyllä jännä tunne! Tuolla lähellä 5000 metriä ei ollut ongelmaa niin kauan kun ei liikkunut, mutta heti hidas löntystely tasaisellakin maalla hengästytti. Ei ois todellakaan tehnyt mieli yrittää mitään sen kummempaa liikuntaa! Yli 5000 metriä kuulostaa jo tosi hurjalta – olitko varautunut etukäteen lääkkeillä tai tuliko mitään korkeanpaikan oireita?
Tiina / Makuja ja seikkailuja
7.9.2017 at 20:47Me siis olimme siinä ~5000m korkeudessa vain hetkellisesti bussimatkan yhteydessä. Pysähdyimme hetkeksi jaloittelemaan ja eipä siinä paljon tehnyt mieli muuta kuin paikaltaan maisemaa ihastella 😀 Patikoimassa käytiin korkeimmillaan ~4200m (oltiin siis oltu jo korkeassa ilmanalassa pari viikkoa) ja siellä kyllä minulla sykkeet nousivat kiitettävästi!
Travelloverin Annika
8.9.2017 at 16:27Nyt on meinaan maisemat ja meininki. Olen kade! En saa muuta sanottua!
Emma
11.9.2017 at 08:03Juu, ei ollut maisemissa valittamista! 😀
Marja
8.9.2017 at 19:12Aivan mahtava reissu! Olen ehtinyt lukea ihan pätkissä, enkä ole edes kommentoinut, mutta kiitos näistä tunnelmista, on ollut kiva seurata. Olen jo pitkään haaveillut noista seuduista ja tuo Kirgisia näyttää kyllä oikein erityisen houkuttelevalta. En vaan tiedä kestäisinkö noita korkeuksia:)
Emma
11.9.2017 at 08:05Se onkin se jännä juttu, että sitä ei kukaan tiedä etukäteen miten niihin reagoi. Ja kuulemma myös niin, että vaikka esim. mulle ei tällä reissulla näissä korkeuksissa tullut mitään isompia oireita, niin seuraavalla kerralla voi tullakin. Mutta kunhan tekee nousua rauhallisesti useamman päivän aikana, niin harvoin kukaan saa mitään vakavia oireita.